Dodaj do ulubionych

wirnik helikoptera

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:24
Jakiego rzędu siła rozciągająca (rozrywająca?) działa na łopatę helikoptera
podczas pracy (wirowania).
Nie jestem fizykiem, nie wiem czy poprawnie zadałem pytanie.
Wiem, że będzie zależała od prędkośco kątowej nakońcu i będzie działała w osi
długiej łopaty.
Obserwuj wątek
    • Gość: kot Behemot Re: wirnik helikoptera IP: *.hsd1.ut.comcast.net 26.09.05, 22:05
      > Wiem, że będzie zależała od prędkośco kątowej nakońcu i będzie działała w osi
      > długiej łopaty.

1. Prędkość kątowa na końcu jest taka sama, jak na początku.
      2. Nie będzie działała w osi (tak byłoby tylko w próżni, w powietrzu dochodzi
      opór powietrza i wytwarzana siła nośna).
      • Gość: ciekawy Re: wirnik helikoptera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:57
        Jasne, jeśli idzie o prędkość, to liniowa bedzie inna na końcu, noż bliżej
        srodka. Ale z tą siłą rozrywającą, to chyba jednak wzdłuż łopaty. Przecież
        zwiększając bez przerwy liczbę pbrotów doprowadzimy w końcu do rozerwania
        łopaty siłą ośrodkową.A ta chyba będzie w osi?
        • Gość: kot Behemot Re: wirnik helikoptera IP: *.hsd1.ut.comcast.net 26.09.05, 23:12
          > srodka. Ale z tą siłą rozrywającą, to chyba jednak wzdłuż łopaty. Przecież
          > zwiększając bez przerwy liczbę pbrotów doprowadzimy w końcu do rozerwania
          > łopaty siłą ośrodkową.A ta chyba będzie w osi?

Siła dośrodkowa nie jest jedyną. Dwie inne to opór powietrza i siła nośna. One
          nie działają w osi, a też mogą się przyczynić do zniszczenia łopaty.
          • Gość: axx Re: wirnik helikoptera IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 27.09.05, 04:08
            Zobacz www.klub.chip.pl Sila ta nie jest duza poniewaz helikopter ma
            ograniczona predkosc i lopaty maja ograniczona predkosc. Osobiscie widzialem
            mechanizmy przenoszenia napedu na lopaty u wielu helikopterow zwlaszcza
            amerykanskich i sa to optycznie male urzedzenia i nie moga przenosic duzych
            sil. Helikoptery nie lataja z predkoscia nawet poddzwiekowa i tylko niektore
            wykonuja akrobacje. Wszystko przez te lopaty i ich ograniczona predkosc a co za
            tym idzie male sily.
    • Gość: ciekawy Re: wirnik helikoptera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 13:50
      Właściwie rzeczowej odpowiedzi nie otrzymałem.
      • rs_gazeta_forum Re: wirnik helikoptera 30.09.05, 08:25
        Bo i pytanie specjalnie precyzyjne nie było...
        Do szacunków może posłużyć skomplikowany wzór F=ma, gdzie m - masa śmigła
        (niekoniecznie całego), a - przyspieszenie odśrodkowe (zależne od prędkości
        kątowej i odległości od środka obrotu, wzór w podręczniku do liceum i w sieci).
        Natomiast siła rozrywająca zależy od miejsca śmigła, w którym ją badasz, więc
        co, można się domyślać, że chodzi Ci o zewnętrzny koniec śmigła? To mam gotową
        odpowiedź, zero ;-).
        • Gość: axx Re: wirnik helikoptera IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 02.10.05, 01:07
          Narysuj schemat helikoptera ze smiglem. Oznacz przez P ciezar helikoptera .
          Sila bedzie pionowo skierowana w dol. Zeby helikopter byl przynajmniej
          zawieszony w locie musi ta sila byc zrownowazona przez sile nosna skierowana
          pionowa N. Na sam wirnik beda dzialaly niewielkie sily poniewaz lopaty wirnika
          posiadaja profil. Cala sile przenosi wiec wirnik za posrednictwem walu
          pionowego polaczonego powiedzmy z turbina. Przenosi znacznie wiecej bo ludzi i
          ladunek oraz ciezat wlasny. Predkosc wirnika jest ograniczona ze wzgledu na
          zjawiska aerodynamiczne wiec rowniez jest ograniczona. Pomijam tutaj prace
          drugiego wirnika i inne zjawiska.
          • devegas Re: wirnik helikoptera 02.10.05, 10:00
            Niewiele z Twojego wyjaśnienia zrozumiałem.
            Na wirnik działają małe siły bo łopaty posiadają profil? Jaki profil i co on ma wspólnego z siłami działającymi na wirnik?
            Profil łopat wynika z potrzeby uzyskania równomiernych , w miarę stałych i jak najmniejszych naprężeń na całej długości łopaty.
            Łopata aby mogła przenosić duże naprężenia ( o złożonym charakterze a nie jedynie rozciągające ) jest zbudowana w strukturze plastra miodu. Zapewnia to jej dużą lekkość i możliwość przenoszenia właśnie złożonych naprężeń ścinających i rozciągających.
            Jakie to zjawiska aerodynamiczne ograniczają prędkośc wirnika?
            Pomijasz właściwie większość oddziaływań poza siłą nośną:
            - helikopter leci również czasami do przodu a nie jedynie się unosi
            - wirnik i łopaty przenoszą również moment reakcji od drugiego wirnika na ogonie
        • Gość: ciekawy Re: wirnik helikoptera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 08:29
          No proszę, jednak można mnie - nie związanemu z matematyką, czy fizyką
          (zawodowo)wytłumaczyć jasno o co pytałem.
          Autentycznie teraz rozumiem w czym rzecz.
          A międlili, a kombinowali....
          Że pytanie niezbyt precyzyjne, wiem, ale tak potrafiłem.
          Dziękuję.
          • rs_gazeta_forum Re: wirnik helikoptera 04.10.05, 11:29
            To zdaje się do mnie, dziękuję też :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka