Gość: gupijas IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 11:18 W pytaniu nie jest explicite powiedziane, że Dr No nie ukrył się w Londynie. Bez tego załozenia żadna z odpowiedzi nie wydaje mi się prawdziwa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 07_zgłasza_się Re: JB 007 IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.3.* 04.01.03, 13:20 W tym pytaniu odpowiedź jest oczywista JB zawsze postawi na swoim i rachunek prawdopodobieństwa nie ma tu nic do rzeczy (w koncu nie takie już rzeczy robił - choćby w Moonrakerze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor pytania Re: JB 007 IP: *.stansat.pl 04.01.03, 14:30 JB 007, czy nie szukasz przypadkiem dziury w całym? Będę przez chwilę tak demonicznie dokładny jak Ty. Jesli nie explicite to implicite: "Wśród miast są Londyn i kryjówka obmierzłego doktora" Początek zdania wskazuje, że 'Londyn' i 'kryjówka doktora' to miasta. "Być" użyto w liczbie mnogiej. Czyli mowa o dwóch miastach. ---autor pytania PS Nie pamiętam miejsca kryjówki Dra No, ale w pobliżu jest plaża na której James spotka Ursulę Andress. W tak symbolicznych kostiumach kąpielowych nie plażują pod Londynem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupijas Re: JB 007 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 14:59 Lubię szybkie wyjasnienia. Miło też czytać zadanie z matematyki, w sformułowaniu którego widać również dbałość o poprawność językową tak jak tutaj z liczbą mnogą. Obawiam się jednak, że osoba postawiona przed problemem _rozwiązania_ omawianego zadania (a nie _wybrania_ właściwej spośród podanych odpowiedzi) miałaby pełne prawo prosić o uścislenie. Jeśli się nie pomyliłem w obliczeniach, to wykazała się Pan miłosierdziem nie proponując wśród odpowiedzi tej słusznej dla przypadku, gdy Dr No mógł jednak ukryć się w Londynie (najciemniej wszak pod latarnią). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek4000 Re: JB 007 IP: 212.160.91.* 06.01.03, 08:31 Przykro mi autorze pytania ale zdanie: "Wśród miast są Londyn i kryjówka doktora" nie wyklucza kryjówki w Londynie. Oznacza tylko że w zbiorze miast jest Londyn i kryjówka. Słowo są nie oznacza że to dwa różne miasta a tylko to że oba elementy znajdują się w zbiorze. Myślę że zdanie o tym że Londyn nie może być kryjówką powinno się znaleźć w treści pytania, gdyż wtedy wiedzielibyśmy czy te elementy nie są tożsame. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: JB 007 06.01.03, 10:42 Tak, formalnie rzecz biorąc treść zadania dopuszcza ukrycie się No w Londynie. Jednak No z pewnością wybrał inne miasto, bo tylko to daje mu szansę uniknięcia spotkania z JB. Nawet jeśli JB do kryjówki No musi przyjechać, a nie tylko w niej być na początku. Więc jeśli kryjówka to miejsce zapewniające niezerowe prawdopodobieństwo ukrycia się (to próba ogólnej definicji kryjówki :-)), to Londyn nie może być kryjówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupijas Re: JB 007 IP: *.geac.com.pl / 10.1.10.* 06.01.03, 11:06 Logika nakazywałaby nie zostawiać za sobą śladów, a jeśli już to takich, co mogą utrudnić złapanie... To nie jest zadanie z psychologii, tylko matematyki. Choć z logiką i psychologowie powinni być za pan brat. Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: JB 007 06.01.03, 13:07 Nie zrozumiałem twojej myśli o zostawianiu śladów. Mógłbyś wyjaśnić? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupijas Re: JB 007 IP: *.geac.com.pl / 10.1.10.* 06.01.03, 13:14 O ile mnie pamięć nie myli, to w zadaniu była mowa, że to DrNo sam przygotował koperty i rozrzucił je po świecie... Odpowiedz Link Zgłoś