jola_z_dywit_2006a 10.06.08, 07:59 Hramow znalaz tylko 4tys rzeczy ?, a gdzie one sa ? Czy to duchy dostarczaja do nieleganego handlu archologiczne rzeczy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Rabuś w Machu Picchu 10.06.08, 11:51 "na dokumenty świadczące o tym, że niemiecki przedsiębiorca Augusto Berns splądrował ruiny Machu Picchu" ********************************** Dziś, sporo Polaków byłoby skłonnych uwierzyć, że nazywał się Podolski albo Klose. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.pastuszka Re: Rabuś w Machu Picchu 10.06.08, 12:16 Wszystkie są na Uniwersytecie Yale w USA. Wszak napisałem to w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
halibutt Re: Rabuś w Machu Picchu 10.06.08, 16:12 Nic nowego. Na Jukatanie Morley, Stephens i Catherwood też kupowali całe miasta i wywozili za granicę co im się spodobało, choć spora część tych zbiorów znalazła się w końcu w muzeach i instytutach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Wlasnie o to chodzi ze sa w USA a nie w Peru. 11.06.08, 04:48 wojciech.pastuszka napisał: > Wszystkie są na Uniwersytecie Yale w USA. Wszak napisałem to w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
quechuamadre Rabuś w Machu Picchu 10.06.08, 16:09 Machu Picchu jest tak zjawiskowo piękne, że warto choć raz w życiu je zwiedzić. Na pewno było wcześniej splądrowane przez rabusiów, bo Indianie ciągle proponują różne artefakty, nawet widziałam jak pod Twierdza Pisac stara Indianka Keczua sprzedawała całe wyposażenie grobu inkaskiego wojownika; srebre szpile, talizmany, tkaninę,ceramikę, oraz maczugi. Szkoda, że tak się dzieje, peruwiańskie muzea są przepełnione i mało płacą. Jak się wędruje w Andach, to bardzo często napotyka się na tajemnicze ruiny, groby, miejsca swięte. W Peru jest bardzo dużo jeszcze do odkrycia, ponieważ niemalże każdy kościół katolicki lub klasztor stoi na zburzonej swiatyni indiańskiej lub starożytnym cmentarzysku. Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Hieny... 10.06.08, 23:10 Rabusiami i hienami cmentarnymi są współcześni naukowcy, którzy plądrują groby. To okradanie cmentarzy w majestacie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Krakowska "Berlinka" pozdrawia 12.06.08, 09:54 Jak by Berns byl Polakiem, to nie byl by rabusiem tylko slynnym odkrywca !;) - a to co znalazl, to by mu sie nalezalo! Odpowiedz Link Zgłoś
stringi_asi_senyszyn Niemcy okradli pół Europy, co się więc dziwić 11.06.08, 10:44 Odpowiedz Link Zgłoś