Gość: ReQuEsT IP: *.telsten.com / 10.20.8.* 06.10.03, 11:46 a za co ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 12:01 Co to jest obrazowanie za pomocą reonansu magnetycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.xx Re: MRI, co to jest i jak to dziala 06.10.03, 18:01 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Co to jest obrazowanie za pomocą reonansu magnetycznego? -------------------------- polecam Kasiu trzy linki, co prawda tylko po angielsku www.cis.rit.edu/htbooks/mri/ www.howstuffworks.com/mri.htm www.mritutor.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Najprosciej IP: *.ifn-magdeburg.de 08.10.03, 12:54 Aktywne procesy w komorkach np mozgu ale i innych tkanek wywoluja lokalne zmiany potencjalow. Mozna to badac badajac roznice tych potencjalow (np EEG- powierzchniowo) lub badac niewielkie zmiany pola magnetycznego, ktore wywoluja przeplywajace prady (np wskutek dzialania specjalnych bialek w bl. komorkowej - tzw pomp jonowych) przy pomocy MEG i MRI. Ciekawa metoda dosc szeroko stosowana jest tez funkcjonalne MRI (koncentruje sie na atomach wodoru w glukozie dostarczanej szczeg. intensywnie do aktywnych w danym procesie struktur). Efekt uzyskuje sie przez (tez w skrocie) odniesienie akt. danych struktur w fazie kluczowej doswiadczenia do stanu spoczynku. Otrzymuje sie b. kolorowe obrazki, ktore sa graficznym i barwnym przedstawieniem ´vokseli´ w ktorych jest odpowiednie prawdopodobienstwo iz aktywacja jest istotnie rozna od spoczynkowej. To straszliwie brzydki skrot- za co przepraszam. Reszte znajdzie Pani w linkach od P. Adama Pozdrawiam. ANka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Przepraszam IP: *.ifn-magdeburg.de 08.10.03, 12:59 Zdaje sie ze mialo byc o samym rezonansie a ja zrobilam porownanie metod nieinwazyjnych. Za co przepraszam. Samo zjawisko rezonansu moga zdaje sie lepiej wyjasnic koledzy od ´spinow´. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkn Re: Najprosciej IP: *.lodz.mm.pl 20.01.04, 03:11 Napisałaś "badac niewielkie zmiany pola magnetycznego, ktore wywoluja przeplywajace prady (np wskutek dzialania specjalnych bialek w bl. komorkowej - tzw pomp jonowych) przy pomocy MEG i MRI." - a to nie jest prawda - gorzej to jest całkowita bzdura. Skąd takie pomysły ???? Prądy rejestrowane przez cewkę odbiorczą tomografu NMR - powstają tylko od wzbudzonych (wskutek zjawiska rezonansu z emitowaną falą radiową) atomów wodoru będących składnikiem wody...Poczytaj dalej albo sięgnij do popularnonaukowych podstaw !!!! Nie pisz nigdy niczego - czego nie rozumiesz tylko wydaje Ci się, że rozumiesz. Wprowadzasz w błąd tych, którzy chcieliby coś pojąć - a Ty ....eh...tylko zaciemniasz im sprawę...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkn Najtrudniej IP: *.lodz.mm.pl 20.01.04, 03:35 Ale aby wyjaśnić Ci naprawdę jak najprościej jak to działa to wyobraź sobie, że atom wodoru to taki mały magnesik, który ustawiony jest haotycznie i jakby wiruje (precesyjny ruch). Badany pacjent wjeżdza do wielkiego magnesu. Wtedy ten mały magnesik ustawia się jak igła kompasu (w tym polu magnetycznym o dużym natężeniu np 1 - 1.5 Tesli). Ale ponieważ magnesik się obraca z pewną częstotliwością - to jeżeli nadasz sygnał radiowy o takiej samej częstotliwości to wskutek zjawiska rezonansu on pobierze energię z tej fali radiowej i się odchyli. Wtedy wyłączymy tę falę radiową i co stanie się z magnesikiem - wróci znów jak igła kompasu do ustalonego położenia. A np. głowa pacjenta jest w cewce odbiorczej. I co się dzieje jeśli magnes porusza się w tej cewce odbiorczej ? Pojawi się (zaindukuje się) w niej prąd elektryczny (podobnie jak w prądnicy). A ten prąd już umiemy zmierzyć. I im więcej tego prądu tym więcej było wzbudzonych atomów wodoru. I to najprościej, żeby wyjaśnić Ci jak jest naprawdę. A dalej to tylko drobiazgi np. takie cewki gradientowe, żeby trochę zmienić to główne (duże) pole magnetyczne, żeby można było wzbudzić też inne miejsca - aby zobaczyć obraz dwuwymiarowy z wielu punktów płaszczyzny (voxeli) a nie tylko z jednego. Przepraszam - ja również bardzo uprościłem - ale mam nadzieję, że pozwoli Ci to zrozumieć jak naprawdę to działa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIB Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur i rezonans IP: *.amwaw.edu.pl 06.10.03, 12:07 Paul Lauterbur,jest fizykiem. Od poczatku swojej kariery naukowej zajmowal sie rozwojem techik prowadzacych do zastosowania jadrowego rezonansu magnetycznego. W szczegolnosci zas wprowadzil zmiane gradientow w polu magnetycznym - co pozwolilo na tworzenie dwu-wymiarowych obrazow struktor badanych. Mowiac najprosciej- (pomimo ze teoretyczne publikacje ukazaly sie w latach 70-tych) stalo sie to podstawa do obecnych "badan rezonansowych" uzywanych w medycynie. Kazdy kto z Panstwa mial wykonany rezonans pamieta zapewne, ze podczas badania slychac dosc glosne, monotonne uderzenia jakby mlota, to wlasnie gradienty daja ten dzwiek. Mialam mozliwosc poznac tego niezwykle pracowitego,cichego i jednoczesnie bardzo skromnego naukowca, ktory zawsze staral sie glownie o jedno - jak pomagac medycynie, aby ta - pomagala sprawnie chorym. Wielka radosc - w moim sercu. Byl recenzentem takze mojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Prosimy o kontakt! 06.10.03, 12:32 Proszę się do nas odezwać - będziemy bardzo wdzięczni. Szukamy właśnie osób, które znają tegorocznych laureatów Nagrody Nobla. Redakcja Działu Nauka „Gazety Wyborczej” e-mail: nauka@agora.pl tel. (022) 555 43 48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blr Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur i r IP: *.chello.pl 06.10.03, 21:20 Gratuluje!!Jednak lekarze to nie tylko konowaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobel Teraz juz wykonuje sie MRI na pacjentach z metalowymi IP: *.nwrk.qwest.net 06.10.03, 15:11 Nie wiem skad bierzecie te informacje ale jesli chcecie byc na czasie to zapraszam do Hospital For Special Surgery in New York City tutaj juz opracowano metody wykonywania MRI dla pacjentow z metalowymi wszczepami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Teraz juz wykonuje sie MRI na pacjentach z me IP: 212.87.3.* 07.10.03, 09:16 Kompletny ignorant. A czy nie zdajesz sobie sprawy, że aby to było możliwe, trzeba było najpierw odkryć i wdrożyć to, za co właśnie przyznano nagrodę? Łatwo jest coś usprawnić, gorzej zacząć od początku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uqbar Uwag kilka IP: *.man.polbox.pl 06.10.03, 15:20 1. Chwala bohaterom. Szkoda ze Erwin Hahn, nagrody nie dostal. A od niego wszystko sie zaczelo... Metody imulsowe -echo spinowe. Bez metod impulsowych o MRI mozna zapomniec. 2. Nie wszystkie jadra atomowe dają sygnał NMR, a tylko te o spinie niezerowym. Najbardziej rozpowszechniona jest NMR/MRI jader wodoru - czyli obserwowanie wody w organizmie. Wodor zamocowany "silnie" w bialku ma krotkie czasy relaksacji - szerokie linie i do MRI sie nie nadaja. (jak dotad) NMR bialek to jest dopiero korba... 3. NP. badanie aktywności mózgu - to NMR/MRI fosforu. Myslenie to zuzywanie energii, a to podobno wiaze sie z przemiana ADP/ATP. Fosfor w obu substancjach daje subtelnie inny sygnał NMR i "wystarczy tylko" pokazać gdzie w mózgu to się dzieje i z jaką aktywnością. Pierwsze takie widziałem 10 lat temu. 4. Przy pisaniu artykulu warto byloby wspomiec o zjawisku Zeeman'a bo to jest podstawa NMR ( EPR, NQR itd...) - "wirujace jadra atomow emitujace wlasne sygnaly radiowe" coz... pzdr uqbar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MDPK Re: Uwag kilka IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 06.10.03, 15:27 Myśląc w ten sposób można jeszcze dać Nobla kilku klinicystom i radiologom (Damadian, R. Kim) za wdrożenie metody Tak wogóle to obecnie jednym z największtych autorytetów w dziedzinie MRI na świecie jest polak Piotr Wielopolski pracujący obecnie w Thoraxcenter w Rotterdamie jego prace w dziedzinie zastsowań MRI w badaniu mózgu czy serca otwarły nowe mozliwosci diagnostyczne w nieinwazyjnej ocenie tych narządów a dotyczy to milionów chorych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jnareb Re: Uwag kilka IP: 193.0.122.* 06.10.03, 23:09 Gość portalu: Uqbar napisał(a): > 3. NP. badanie aktywności mózgu - to NMR/MRI fosforu. Myslenie > to zuzywanie energii, a to podobno wiaze sie z przemiana > ADP/ATP. Fosfor w obu substancjach daje subtelnie inny sygnał > NMR i "wystarczy tylko" pokazać gdzie w mózgu to się dzieje i z > jaką aktywnością. Pierwsze takie widziałem 10 lat temu. A nie tlenu przypadkiem? Zdaje się, że nazywa się to funkcyjny MRI, fMRI. Warto zauważyć, jak się omija nazwę "jądrowy"... by nie wystraszyć pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uqbar Uwag kilka-tlen IP: *.acn.pl 07.10.03, 00:24 1. "Zwykły" tlen O -16 ma spin zerowy i zadnego NMR z tego nie będzie. 2. Izotop tlenu O -17 ma spin 5/2 i sygnal NMR da, ale jego abundancja wynosi 0,04%. Minimalna ilość atomów, aby dały wystarczająco silny sygnał to 10exp16 -10exp18 w zależności od czułości aparatury. Spin 5/2 oznacza, że jądro tlenu ma 5 linii absorpcyjnych, co dodatkowo komplikuje "obróbkę" sygnału. Zatem "pixel" w NMR MRI tlenu O-17 byłby dość duży ( może jak półkula mózgu?) i nie bardzo przydatny diagnostycznie. Pozostanę przy swoim: fosfor F-19 abundancja 100% spin 1/2 - idealny do obserwacji przemiany ADP/ATP - czyli zmian funkcjonalnych z udziałem przemiany energii w komórkach. pozdr uqbar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Uwag kilka-tlen IP: 12.152.252.* 08.10.03, 21:24 > Pozostanę przy swoim: fosfor F-19 abundancja 100% spin 1/2 - Fosfor F-19? a czy na pewno nie P-31? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uqbar Re: Uwag kilka-tlen IP: *.acn.pl 08.10.03, 23:15 Jasne, ze P 31. Przepraszam za bład. Też ma spin 1/2 i 100% abundancje. F 19 napisalo sie nawykowo ze wzgledu " czestość używania". Pozdrawiam Uqbar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco Będziesz skamlał, aby zrobić MRI twojej chorej na raka IP: *.avalonia.dk 06.10.03, 15:39 matce, wtedy się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el bujo Mnie to uratowało przed fachowością polskich konowałów IP: 193.193.93.* 06.10.03, 18:13 Mnie to uratowało przed fachowością polskich konowałów, którzy twierdzili że niesamowite bóle pleców paraliż lewej ręki i szyi to sprawa mięsni?!?!? Badanie rezonansem wykazało zmiażdżenie dysków szyjnych , niestety na tym skończyła się moc sprawcza polskiej medycyny. Mogę brac więcej prochów przeciwbólowych, na uspokojenie, pic alkohol itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... ..no popatrz Tomson...znowu Amerykanin!?!?/nt:-) IP: *.utc.com 06.10.03, 18:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: ..no popatrz Tomson...znowu Amerykanin!?!?/nt IP: 152.75.142.* 06.10.03, 18:41 A zaden arabus znowu nic nie dostal. Arabusy dostaja tylko Noble Pokojowe, na przykład taki bojownik o pokój jak Yassir Arafat! Czy ktoś może mi podać tu przykład jakiegoś ważnego odkrycia czy wynalazku dokonanego kiedykolwiek przez Araba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp Re: ..no popatrz Tomson...znowu Amerykanin!?!?/nt IP: *.lptl.jussieu.fr 06.10.03, 19:11 a moge: Ahmed Zewail, Nobel w 1999 roku z chemii, a mianowicie femtochemii. to taka dziedzina zajmujaca sie elementarnymi i ultraszybkimi reakcjami. www.nobel.se/chemistry/laureates/1999/press.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... ...Zewail byl tez sponsorowany przez USA.../nt IP: *.utc.com 06.10.03, 19:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p... i jest obywatelem USA... IP: *.utc.com 06.10.03, 19:35 ..nie mysle,ze swiat by o nim uslyszal gdyby nie przeprowadzka do USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Rdodateke: i jest obywatelem USA... IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 06.10.03, 21:44 I jak wynika z zyciorysu studiowal i pozniej zawsze pracowal W Stanach. W ostatnim National Geografic podaja, ze Bibliotece narodowej w tym kraju jest mniej ksiazek niz np. w publicznej bibliotece w Cincinnati,Ohio, a dodatkowo jest tam bardzo malo ksiazek z Europy, Stanow czy wschodniej Azji.We wszystkich krajach arabskich przetlumaczono w roku 2001 tylko 330 ksiazek na arabski! W samej np. Hiszpanii przetlumaczono w tym samym roku 16750 ksiazek zagranicznych. Zacofanie? Zupelne dno i to szczegolnie przy bogactwie tych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A Polska IP: *.ifn-magdeburg.de 08.10.03, 12:44 Bedzie przez Europe- juz jest. Miedzy innymi po to by nauczyc sie korzystac z grantow europejskich ( o te z USA cosik ostatnio jakby trudniej) i przystosowac sie do korzystania z nich. Pieniadze zeby brac pieniadze. Tylko ciekawe, gdzie one trafia bo ja mysle, ze znow nikt o tym nie wie i pojdzie cos prywatnie (chocby troszeczke). Oj chcialabym sie mylic. No ale zobaczymy.... Ciekawostka dla nielubiacych Niemcow (ja tez nie przepadam) Ok. 40 % grantow europejskich sponsoruja Niemcy.. Jezeli zas chodzi o korzystanie z nich przez Niemcow to jest to mniej niz 10 %- polecam panom dziennikarzom sprawdzenie... Reszta na utrzymanie nauki to pieniadze rzadowe... Nie mam zadnego interesu w mowieniu tego - ale ciekawa jestem kto z Polakow o tym wie..... A moze ktos ma interes w tym aby o tym niewiedziec? Moze to niewygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### Re: ..no popatrz Tomson...znowu Amerykanin!?!?/nt IP: *.nrc.ca / *.nrc.ca 06.10.03, 23:41 apropo arabow: "Professor Ahmed H. Zewail, California Institute of Technology, Pasadena, USA" czyli pomimo egipskiego pochodzenia nie jest on przedstawicielem arabskiej nauki (niewazna narodowosc, wazne kto placi za badania- wtedy nawet nasza Sklodowska - Curie nie mozemy sie pochwalic, bo przeciez ona dzialala nie w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś
nmr Re: ..no popatrz Tomson...znowu Amerykanin!?!?/nt 06.10.03, 22:32 Chocby destylacja alkoholu czy system dziesietny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BanG Re: Algebra IP: 129.81.192.* 06.10.03, 23:10 Poza tym - takze Arabom (Al-Khawarizmi) zawdzieczamy algebre (al-Jabr)... P.S. Jezeli lepiej przyjrzec sie amerykanskim laureatom Nagrody Nobla to okazuje sie, iz (mniej - wiecej) ok. jedna trzecia z nich to ludzie urodzeni w innych krajach. Z cala pewnoscia do USA przyciagaja dobrze wyposazone laboratoria i przyzwoite zarobki. Czyli - jak to w swiecie bywa - wszystko obraca sie wokol pieniedzy i najbogatszy z tego korzysta... P.S. Calkiem wyjatkowym prezentem jaki otrzymala nauka amerykanska byla przedwojenna ucieczka do USA najwybitniejszych naukowcow pochodzenia zydowskiego. Nalezal do nich tez i wspomniany w notatce Gazety Wyborczej (jako Amerykanin) laureat Nobla z r. 1952 Felix Bloch (urodzony w Zurychu i wyksztalcony w Europie)... Mozna tez zaryzykowac teze, iz owi naukowcy pochodzenia zydowskiego mieli zasadnicze (wrecz krytyczne!) znaczenie przy budowie amerykanskiej broni nuklearnej. Jezeli nie oni to byc moze, np. internauta "meerkat" mialby dzisiaj nieco mniej powodow do ciaglego wychwalenia sily, wielkosci, oraz potegi USA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Cala Ameryka sklada sie z imigrantow! IP: *.cvx.algx.net 07.10.03, 01:03 Wbrew potocznemu przekonaniu algebre stworzyli HINDUSI, niemal rownoczesnie z CHINCZYKAMI! To raz. Po drugie, w wielu wypadkach, tak zwani imigranci, byli absolwentami, a co najmniej doktorantami amerykanskich uniwersytetow, takich jak CalTech, MIT, University of Chicago, Princeton, Cornell czy Columbia i ich produktem intelektualnym. Co do bomby atomowej, to niezupelnie tak. Oppenheimer byl Zydem amerykanskim, podobnie Rabbi. Fermi Zydem nie byl tylko Wlochem, Leo Szilard takze nie(byl Wegrem), Fuchs (takze i sowiecki szpieg) byl Niemcem czystej krwi, Dyson byl Anglikiem, itd. W przypadku bomby wodorowej istotnie kluczowa role odegralo dwoch naukowcow pochodzenia zydowskiego: niedawno zmarly Edward Teller (Wegier) i Stanislaw Ulam (Polak). Jednakze obaj przybyli do USA szereg lat przed wojna, zaproszeni tam na studia (Ulam) lub wyklady (Teller), a nie w ucieczce przed faszyzmem. Patrzac na liste laureatow nagrod Nobla widac na niej, ze dominuja a niej wyraznie Amerykanie, z ktorych tylko czesc ma zydowskie korzenie. Tak jest i w tym roku. Trudno rowniez raczej twierdzic, ze tacy giganci literatury jak Hemingway, Faulkner czy Steinbeck byli Zydami. Nie Zydzi amerykanscy, ani nie imigranci pierwszej generacji wynalezli rowniez telefon, komputer, tranzystor, Internet, Catscan , mikroskop tunelowy i, tak, MRI. Poza tym, jesli juz mowic o uciekinierach przed HItlerem, to ich imigracja akurat przeczy tezie, ze przybyli do Ameryki za pieniedzmi lub laboratoriami. Co ich przyciagnelo,to silna (takze militarnie) demokracja, pelna tolerancja religijna i rasowa oraz swoboda prowadzenia pionierskich badan w kraju zlozonym z ludzi niezwykle przyjaznych wszystkiemu co nowe i lepsze od starego- odwrotnie niz w obciazanej brzemieniem tradycji Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Przyciaganie jest silne IP: *.ifn-magdeburg.de 08.10.03, 12:38 Obciazona brzemieniem edukacji Europa to odczuwa... A USA jak zawsze chetnie przyjmie tych wyedukowanych za pieniadze Europy bo z grantami to wcale juz nie tak latwo. A drenaz jak byl tak jest... Meerkat nie jestem anty i nigdy nie bylam - ale dzis mnie troche rozsmieszyles. Blagam wyjasnij dlaczego do naszego instytutu przyjezdzaja masowo amerykanie i siedza tu miesiacami? Dlaczego ucza sie niemieckiego? I dlaczego jeszcze wszyscy stad nie uciekli do USA? Bo ze z Polski i z Rosji, ze z Indii to rozumiem.... Abstrahujac dodam, ze Nobel z rezonansu byl do przewidzenia. Tylko, ze przed nami jeszcze duzo do zrobienia. Sam sprzet i pieniadze nie wystarcza. Choc obecnie najlepsze efekty daje tak naprawde laczenie EEG z MEG a wiec pieniadze graja duza role... NO i to jest przyszlosc dla badan nad dysleksja i dla scatterers..... Ci ostatni sa szczegolnie trudni w badaniach bo, zrelaksowani zwykle sie nie jakaja... I gdy radosni wstaja od scannera, nagle okazuje sie, ze problem powrocil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Chociaz Meerkat IP: *.ifn-magdeburg.de 08.10.03, 13:16 System USa jest faktycznie dobry. Ostatnio Niemcy chcac go bardzo przeglosowac w drodze sobie tylko znanych ustepstw i kompromisow w stos. do projektu wyjsciowego - podobnego do tego w USA- zrobili sobie sami krzywde i teraz trzeba zostac profesorem w 6 lat po doktoracie albo uciekac z kraju - tak wiec USA sie pewno cieszy... A drenaz bedzie kwitl. Chyba ze sie Niemieccy rajcy obudza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 20:55 za ratowanie życia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 21:40 Wy tu o jakichś pierdołach, a szpital w Zakopanem zbankrutował! Odpowiedz Link Zgłoś
9ton Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and 07.10.03, 10:24 przepraszam, jestem kompletnym ignorantem w tych sprawach, ale czy rezonans magnetyczny to to samo co biorezonans???? z nazwy wnioskuję że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkn Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and IP: *.lodz.mm.pl 20.01.04, 03:02 Nie ma nic wspólnego. To mnie więcej tak samo jak TELEwizja i TELEpatia to pierwsze działa a to drugie nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nobel 2003 z medycyny - Paul C. Lauterbur and IP: *.sedziszow-malopolski.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 17:46 Ale pierduły nic konkretnego !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś