Dodaj do ulubionych

Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów?

• Gość: Gość Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.chello.pl 16.12.08, 20:13
      Każdy wielki fizyk był filozofem. Podzial na poziomie podstawowym jest jak najbardziej bzdurny. Trzeba wiedziec nic o wszystkim by dzieki temu, w pewnym momencie, wiedziec wszystko o niczym, nie tracac poprzedniej wiedzy.
    • Gość: Zielak Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.gl.digi.pl 16.12.08, 20:16
      Jak powiedział pewien doktor fizyki "Znam wiele brzydkich słów na hu..., ale najgorsze to humanista", i ta pełna agresji wypowiedź nie wynikała z ogólnej niechęci, lecz wykrętów klasy pol-hist, która wciąż udowadniała mu, że oni są humanistami i średniej prędkości między punktem a i b liczyć nie muszą.
    • Gość: Bartek Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: 80.51.140.* 16.12.08, 20:25
      gosc napisal "Trzeba wiedziec nic o wszystkim by dzieki temu, w pewnym momencie, wiedziec wszystko o niczym, nie tracac poprzedniej wiedzy."

brzmi troche jak "wiem ze nic nie wiem" ale nie znajduje sensu ani metaforycznego ani bezposredniego wniosek albo autor zostanie zrozumiany za 1000 lat albo berdzi bez sensu udajac inteligenta
    • Gość: Soen Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: 77.88.144.* 16.12.08, 20:29
      Bardziej imho ignorancja a stereotyp.
      Ha, a ja facetem nie jestem studiuje informatykę i jeszcze lubię przeczytać dobrą książkę. To może nie istnieje?
      Nie ma podziału na stricte humanistów i umysły ściśłe, tylko bardziej na ignorantów kulturowych i matematycznych :)
      Stajemy się coraz bardziej ograniczeni.
    • xailo Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 20:34
      WYPRASZAM SOBIE! Jestem kobietą, A JEDNOCZEŚNIE technikiem informatykiem, niebawem inżyniertem i pomagam wielu facetom w obsłudze/sładaniu/naprawie komputerów, więc nie prosze nie pisać takich tekstów w otatnim akapicie. Nie wiem dklaczego przyrównuje Pan kobiety do staruszków, ktorzy poprostu nie mieli szans na poznanie obsługi komputerów. Nie jestem jakims wyjątkiem znam nawet inne kobiety, które nie psują komputerów i dobrze sobie z nimi radzą. Utarł się jakiś stereotyp, że faceci to umysły ścisłe i Pan ten mit powtarza.
      Ja jakoś nie bardzo rozumiem humanistyczne podejście do życia mimo płci jakiej jestem i z jaką się identyfikuję- CZYLI ŻEŃSKIEJ!!!
    • Gość: student infy na AG Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.t-mont.net.pl 16.12.08, 20:53
      Nie wzburzaj się xalio, ale jesteś wyjątkiem od reguły. Kobiet na kierunkach ścisłych nie ma, a jak są to z definicji są wyjątkami, albo kierunek przestaje być ścisły. Dużo dziewczyn na matematyce na UJ albo na ekonometrii( takiej informatyce inaczej na UE) nie oznacza jeszcze, że są umysłami ścisłymi. Mało kobiet na infie na UJ i AGH sugeruje już jakąś poprzeczkę. Im lepszy kierunek techniczny i trudniej się na niego dostać, tym mniej kobiet. Rozkład umiejętności ścisłych jest nierównomierny pomiędzy płciami, nad czym wielce ubolewam jako student samczego kierunku. Każda kobieta o ścisłym umyśle jest bezcenna. Pozdrawiam.
    • Gość: herman Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.acn.waw.pl 16.12.08, 20:59
      nie jarajcie się tak kobitki, nie ma po co - i tak każdy wie, jak sobie większość z was radzi ze sprzętem bardziej skomplikowanym od żarówki
    • darmozjadek Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 21:03
      Najlepszym przykładem, że podział jest archaiczny jest Noam Chomsky - lingwista pacujący na MIT, twórca współczesnej linwistyki i podwalin do tego, że mamy teraz np. tyle języków programowania (modele gramatyk)
    • bartover Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 21:11
      łup:
      Fakt, notka traktuje trochę o czym innym. Ale sądzę, że pieniądze jednak mają znaczenie. Sama matematyka nie jest może droga, ale dobry nauczyciel matematyki już tak.

Nie znaczy to, że z obecnymi pensjami nie ma świetnych nauczycieli. Sam takiego miałem w liceum. Ale mogłoby ich być więcej, gdyby zawód nauczyciela był dobrze opłacany. Bo niby dlaczego, np. mgr fizyki ma uczyć w szkole, jeśli może dostać wielokrotnie lepiej opłacaną pracę w prywatnej firmie.

Gdyby nauczyciele zarabiali lepiej, konkurencja w tym zawodzie byłaby większa, dzięki czemu najsłabsi by odpadali. Gdyby zaś przedmiotów ścisłych uczyli najlepsi, może i mit by upadł.

Swoją drogą, ciekawe czy np Japonia też ma taki problem..
    • Gość: derenio Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.chello.pl 16.12.08, 21:12
      Co do kobiet, prawda jak zwykle jest troszeczkę bardziej skomplikowana. Dzięki stuleciom nieakceptowania kobiet w środowiskach naukowych, musimy teraz zmagać się z powszechnie panującym przekonaniem, iż kobieta "nie jest zdolna opanować umiejętności logicznego myślenia". Niemniej jednak, może to i lepiej, że wszędzie mówi się o tym, iż "kobiety się nie nadają do tego itp.", może wreszcie coś się realnie zmieni w tej materii, bo co by nie ukrywać, jesteście drogie przedmówczynie wyjątkowe.
    • bartover Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 21:15
      darmozjadek:
      Językoznawstwo jest jednak czymś na pograniczu tego, co nazywamy naukami humanistycznymi i ścisłymi. Czasem nawet jest bardziej przedmiotem ścisłym niż humanistycznym (np lingwistyka matematyczna).
    • ignispl Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 21:21
      A może ostatnie zdanie artykułu było zamierzonym sarkazmem?
      Tak na marginesie, jako kobieta znam się i na komputerach i na naprawie samochodów. I na układzie krwionośnym gadów ;). Wiertarkę też obsługuję. I kafelkować umiem. Choć na zwierzątkach znam się zawodowo.
    • krzynio_s Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 21:34
      do xailo:
      pewien profesor matematyki (znakomity zresztą) wykładając na wydziale elektroniki na jednym z pierwszych wykładów powiedział nam, widząc 6 dziewczyn wśród ok. 150 facetów, ze 'kobieta elektronik to ani kobieta ani elektronik'. Bylo to ok. 30 lat temu i przez te 30 lat nie udalo mi sie spotkac ani jednego przypadku ktory by tego nie potwierdzal.
    • Gość: Anna Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.toya.net.pl 16.12.08, 21:47
      Wszytskim zacietrzewionym Paniom i zapatrzonym w siebie Panom polecam książkę "Płeć mózgu" Anne Moir i David Jessel. Mamy różne ciała, różne mózgi i różne predyspozycje i zdolności. Jest to zupełnie logiczne i naturalne wiec proponuję,zamiast bezsensownie spierać się która płeć jest lepsza,zająć się lekturą i spróbować zrozumieć pewne różnice.
    • Gość: marloon Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.chello.pl 16.12.08, 22:01
      Do student AGH:
      Ekonometria to nie rodzaj informatykii (czy jak to ujołeś "informatyka inaczej";) tylko jeden z wielu przedmiotów, jakich się uczy na kierunku Informatyka I Ekonometria na UE (wiem, bo studiuję;) Ta nieszczęsna Ekonometria to rozwinięcie Statystyki i Ekonomii Matematycznej, opisywanie procesów ekonomicznych za pomocą całek i macierzy itp. Oprócz tego mam na kierunku cała masę przedmiotów informatycznych (programowanie w Javie, w języku R, algorytmy i struktury, metody numeryczne, bazy danych itp). Ale, że jest to inforamtyka tylko z nazwy, to się muszę zgodzić;)
    • Gość: zdrowa Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.89.68.200.static.crowley.pl 16.12.08, 22:09
      "...Nie znają się też na tym kobiety, (...)"
      Zaś pierdoły wypisują nie tylko takie buce, jak Mirosław Bartołd
    • rybomar Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 22:15
      Moja nauczycielka niemieckiego wiecznie powtarza, że jest HUM i nigdy nie rozumiała matematyki. Zawsze wstydzę się wytknąć jej, że to z głupoty a nie braku talentu nie potrafi wystawić ocen na koniec roku czy frekwencji swoich wychowanków.
    • Gość: eire Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 22:21
      Przestańcie mówić, że kobiety nie znają się na technice, komputerach. Mam już dość tych pierdół. Tak się składa, że kobiety nie żyją w jakimś średniowieczu, kompy i inny sprzęt używany jest przecież na codzień. Jak możecie twierdzić, że kobiety się na tym nie znają? No co za pierdoły kosmiczne!
      A skoro już takie wysuwacie teorie, to równie dobrze można powiedzieć, że i faceci się nie znają na tym. No bo skoro na forach z poradami technicznymi jest najwięcej chłopów, w serwisach sprzętu jest najwięcej chłopów, to - znaczy, że to FACECI sobie nie radzą z techniką, no nie?:)))
      No i - oglądanie gołych bab w necie i granie w online'owe strzelanki to jeszcze nie są "zdolności techniczne", no bo jeśli tak, to rzeczywiście ma je większośc panów, hyhy.

A odnośnie artykułu - nie wiem, czemu autor się oburza, że odróżnienie akceleratora od transformatora uchodzi na sucho, a pomylenie Gombrowicza z Gałczyńskim nie. Bo ta druga wiedza jest "łatwiejsza", dlatego. Więc nie żołądkujcie się, "ścisłowcy", nadmijcie się z dumy, że macie taką ważną wiedzę i od razu wam się polepszy nastrój:)
    • Gość: dannywrocek Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 16.12.08, 22:26
      alez mozna nie wiedziec co to jest akcelerator czastek i slusznie przeszloby to bez echa. za to gdyby panienka nie wiedziala ile wynosi liczba pi, to juz zakrawa na brak oleju w pieknej glowce (podobie jak pomylenie shakespeare'a, czy jak kto woli, szekspira, z hamletem).
    • Gość: AiA Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 22:42
      "Nie tylko humaniści przecież nie znają się na tak skomplikowanych technicznie sprawach jak zainstalowanie programu. Nie znają się też na tym kobiety, ludzie po pięćdziesiątce, a przede wszystkim ci, którym się po prostu nie chce."

Co za bzdura! Zainstalowanie programu na komputerze maiłoby być czymś trudnym? Nie dość, ze jestem kobietą, do tego z wykształceniem humanistycznym, a sama sobie składam komputer, nie mówiąc o instalacji i obsłudze rozlicznych programów.
    • xailo Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? 16.12.08, 22:49
      krzynio_s:
      Nie znam Twojego profesora od matematyki i nie uważam aby jego hipoteza była rzeczywiście prawdziwa. Sądzę jednak, że żył on dawno temu w odległych czasach kiedy kobiety nie były traktowane tak jak dziś.
      Mi też wykładowcy tłumaczyli działanie urządzeń na pralce, bo to takie kobiece.... po pół roku przestali i zdobyli się na to, żebymieć szacunek do mnie. Ja natomiast pralki nie obsługuję do dziś, czemu możńa się domyślać ;)
      Czasy się zmieniają i kobiety mają dziś dostęp do tego co mężczyźni, już nie odstają wiedzą i umiejętnościami. A'propos uwag nt informatyki na kierunkach ekonomicznych. Nie zaliczajcie mnie do takich ludzi, bo ja studia inżynierskie robię z geodezji. Juz jakiś czas zresztą sprawdzam się w tym zawodzie. Nie wiem skąd więc tezy, że kobiety się do czegoś tam nie nadają... ot tak dla zasady??? Może światopogląd niektórych ludzi ogranicza się do opinii o wystrojonych głupiutkich laluniach?
      Jeśli tak, to ja mam pełne prawo ograniczyć swój światopogląd do opinii o dresach jeżdżących golfami, biegającymi na solarium i nie mającymi oleju w głowie...

A tu chyba nie chodzi o takie zawężanie horyzontów. Są faceci którzy za młodu bawili się lalkami i kobiety, które wolały resoraki. Tacy ludzie wcale nie sa wielkimi wyjątkami. Nie dzielcie więc świata na pół.
    • Gość: das spiel ist aus Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.12.08, 22:50
      ale zastanawiajace jest to
      ze zawsze znajda sie tacy
      co zaopiekuja sie tymi
      nierozgarnietymi humanistami
      jak np
      leonardo da vinci
      ktoremu tak zbudowano rusztowanie
      ze spadl z niego
      i ci co najlepiej wszystko wiedza
      opiekowali sie nim
      i jego roztrzepaniem
      a co dzisiaj za sprawa
      najswietszej panienki
      patronki polski i nieboszczki agaty mroz
      staje sie w polsce prawie kultem
      mysle
      ze rozumiemy sie
      ale prozne wasze wysilki
      bo wkrotce wrocicie
      tam gdzie wasze miejsce
    • Gość: pocalujta_wujta Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.chello.pl 16.12.08, 23:32
      Ja mam cztery audi s4 w garażu, którymi bardzo sprawnie umiem się poruszać, co świadczy o pewnych podstawowych (low-level) dobrze wyksztalconych umiejetnosciach mojego mózgu. Jako, że doskonale sobie radze z obsługa wszelkich gadzetów (mam 4 ipody, Apple TV) rownież i ta czesc mózgu, bedaca niejako bardziej odpowiedzialna za logiczne myslenie anizeli reakcje intynktowne, jest dobrze rozwinieta.

Gdy powyzsze spuentuje stwierdzeniem, ze jestem lead guitar w naszym zespole country, wychodzi pelny obraz czlowieka-instytucji.
    • Gość: nua Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: 77.223.229.* 17.12.08, 00:27
      to nie wina humanistów, tylko sprzętu, który produkują góra na dwa lata. im szybciej się popsuje, tym klient szybciej poleci kupić nowy.
    • Gość: johnny-kalesony Re: Humaniści nie potrafią obsługiwać komputerów? IP: *.skomur.pl 17.12.08, 00:49
      Po prostu tzw. "humaniści" en masse są mniej inteligentni od umysłów, uprawiające nauki matematyczne. Powiedzmy szczerze - czy można porównywać pod względem ważkości oraz wymagań intelektualnych np. studia kulturoznawcze albo bibliotekoznawstwo z medycyną, fizyką lub matematyką?
      Jednymi z niewielu kierunków tzw. humanistycznych naprawdę wymagających pod względem intelektualnym są muzyka, filozofia i prawo. Reszta to bicie piany dla mało inteligentnych, którzy również chcą mieć przed nazwiskiem co najmniej "mgr", dlatego studiują pierwszy lepszy kierunek owe trzy literki zdolny im zapewnić.
      Ciekawe, ale nigdy nie spotkałem ludzi bardziej tępych od absolwentów Akademii Sztuk Pięknych ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka