Dodaj do ulubionych

Mt. Bosavi

07.09.09, 11:32
Niesamowite zdjęcia z niesamowitej ekspedycji do krateru Mt. Bosavi
na Nowej Gwinei
Obserwuj wątek
    • petrucchio PS 07.09.09, 11:39
      I jeszcze filmik:

www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2009/09_september/07/rat.shtml
      • petrucchio Errata 07.09.09, 11:41
        news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8210000/8210394.stm
    • dala.tata Re: Mt. Bosavi 07.09.09, 15:37
      ciekawe ile czasu musi uplynac by zaczely tam jezdzic regularne wycieczki, ktore
      zadepcza wszystko....
      • europitek Re: Mt. Bosavi 07.09.09, 18:07
        Wolność działalności gospodarczej i globalizacji Ci się nie podobają?

A - mówiąc poważnie - to na razie martwiłbym się, czy tuziemcy nie zechcą sobie wzbogacić diety. Doktory wyjechały, a oni sobie tam siedzą i są na swoim.
        • andrewleonard ja liczyłem na więcej 07.09.09, 20:42
          Liczyłem, ze w wulkanie znajdą UFO. Ale zaby i szczury?
          Czym tu sie ekscytowac?
          • trzecikot Re: ja liczyłem na więcej 07.09.09, 21:03
            Ekscytowałbyś się, gdyby znaleźli wręgi z arki Noego, nespa?
            • andrewleonard Re: ja liczyłem na więcej 07.09.09, 21:07
              Bardziej bym sie ekscytowal jakby znalezli Noego we własnej osobie.
              • tylko.tu Re: ja liczyłem na więcej 10.09.09, 03:06
                popijacego popotopowa woda szczura-mutanta ? ;)
        • dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 00:59
          o tuziemcow jakos za bardzo sie nie martiwe.natomiast o turystow troche. i to
          wcale nie znaczy ze nalezy zakazac turystyki. zakaz turystyki w Peru i Peru
          mozna zamknac na klucz i wywieisc kartke 'zamkniete'. z drugiej strony my tu
          nieszczesne Machu Picchu rozniesiemy na podeszwach.
          • europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 03:35
            W Peru mają o tyle dobrze, że tam atrakcją są "kamienie", z natury bardziej wytrzymałe od żyjątek. Podejrzewam też, że Papuasom brak turystów nie zrobi wielkiej różnicy - "od zawsze" ich tam nie było.

Przypomniał mi się w tej chwili widok wyślizganych (na lustro) kamieni w ścieżce na Giewont. I dwa autokary ceprowatych ceprów - panowie garniturki, panie szpileczki - sapiących w podejściu. Najlepsza była kobitka ze złami w oczach i dwoma oberwanymi obcasami w rękach, kuśtykająca w kierunku Kalatówek.
            • dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 14:55
              wniosek? nalezy wyasfaltowac sciezke :-)
              • europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 16:19
                Pomysłowe, ale nie przejdzie, bo ta "ścieka" to w dużej części są dłuuugaśne schody.
                Chociaż to mogłaby być dodatkowa atrakcja. Jedyna na świecie!
                • dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 16:59
                  to ja proponuje chodnik ruchomy!

a tak powaznie, tv tu donosila o dzialalnosci Mountain rescue, ktora angazuja
                  glownie ludzie, ktorzy wybieraja sie w tutejsze gorki bez czegos cieplego i
                  przeciwdeszczowego. a mi nie przyszloby do glowy pojsc tu pochodzic bez plecaka
                  w ktorym bedzie czapka, rekawiczki, kurtka przeciwdeszczowa, cieply polar itd
                  itd. rowniez w lecie.
                  • europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 17:35
                    Ja kiedyś wielokrotnie prowadzałem po górach grupki znajomych, którzy byli kompletnie zieloni w tej materii i miałem sporo kłopotów z namówieniem niektórych do przezorności. Najczęściej to się kończyło, jak komuś zmarzł tyłek lub przemókł do suchej nitki.
                    Inny problem to brak elementarnych zdolności do orientowania się w terenie, co wielokrotnie kończyło się zabawnymi sytuacjami. Ale zabawnymi, bo umiałem wyprowadzić matołków "na prostą drogę".
                    Najzabawniejszą historię to miałem, jak wszedłem na Wielki Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co to za góra?".
                    • kornel-1 Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 18:20
                      europitek napisał:
                      >Wielki Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie
                      > zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co to za góra?".

Ja też zapytam! Co to za góra Wielki Kościelec?

k.
                      • europitek Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 22:49
                        To taka góra w Dolinie Stawów Gąsienicowych. Niezbyt wysoka, ale fajna widokowo (rzeczona dolina i grzbiety ją okalające) dzięki dość gładkiemu stokowi, po którym zakosami wchodzisz na szczyt. Od południa ma jednak duże urwisko, które zaczyna się przy starym szlaku z Przeł. Świnickiej. I na tym właśnie urwisku szalała ekipa wspinaczy.
                    • stefan4 Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 23:13
                      europitek:
                      > Najzabawniejszą historię to miałem, jak wszedłem na Wielki
                      > Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie
                      > zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co
                      > to za góra?".

Wejścia na Kościelec należą do typowych szkoleń początkujących kursantów
                      taternickich. Albo ten koleś był takim początkującym kursantem, albo... robił
                      sobie z Ciebie jaja.

- Stefan
                      • europitek Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 00:08
                        Wyglądał bardzo poważnie i był mocno przejęty (pewnie jednak kursant).
                        • kornel-1 Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 09:22
                          Gdyby nie pytał z poważną miną byłby kiepskim żartownisiem ;-)

Ja zbyt poważnie zapytałem o Wielki Kościelec :-p Takiej nazwy po prostu nie
                          znalazłem na mapach. Natomiast na Kościelcu byłem kilka razy.

k.
                          • petrucchio Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 09:55
                            kornel-1 napisał:

> Gdyby nie pytał z poważną miną byłby kiepskim żartownisiem ;-)
                            >
                            > Ja zbyt poważnie zapytałem o Wielki Kościelec :-p Takiej nazwy po
                            prostu nie
                            > znalazłem na mapach. Natomiast na Kościelcu byłem kilka razy.

Bo oficjalną nazwą jest Kościelec, ale często używa się
                            nieobowiązkowego epitetu Wielki dla odróżnienia od Małego i Zadniego.
                            Jest to uzus uświęcony zwyczajem i nie ma w nim nic grzesznego.
                            • petrucchio Ilustracja 10.09.09, 10:21
                              www.tpn.zakopane.pl/data/gallery/img_0600_1195232409435.jpg

tinyurl.com/lugl6p
                              • europitek Re: Ilustracja 10.09.09, 15:09
                                Ja mam tak zakarbowany "Wielki", że to dla mnie oczywistość. Może warto poszukać na starych mapach Tatr - nazwa mogła być kiedyś z "Wielki".
    • dala.tata BBC 09.09.09, 01:17
      BBC 1 pokazalo dzisiaj pierwszy odcinek filmu dokumentalnego z wyprawy na Mt
      Bosavi. za kazdym razem, gdy ogladam ich produkcje przyrodnicze, wiem dlaczego i
      po co place moj abonament. film byl bardzo dobry.
      • petrucchio Re: BBC 09.09.09, 11:21
        dala.tata napisał:

> za kazdym razem, gdy ogladam ich produkcje przyrodnicze, wiem
        dlaczego i po co place moj abonament.

A ja za każdym razem, kiedy oglądam produkcje przyrodnicze BBC, wiem,
        dlaczego nie mam ochoty płacić na TVP :(
    • andrewleonard CZy ten szczur wnoisi cos nowego do nauki? 09.09.09, 17:43
      Ten szczur to tylko fragment oceanu bezużytecznej informacji , ktorą
      są karmione gnusne tłumy. Maximum smietnikowej informacji. Mnimum
      zrozumienia i myślenia. To ekscytuje klub niemyslących FN, pod
      wodzą jego prezesa, pana P.
      • petrucchio Szczerze mówiąc... 09.09.09, 18:32
        ... lepszy nawet mały i parszywy szczur od hałaśliwego i nadętego
        trolla.
        • andrewleonard Re: Szczerze mówiąc... 09.09.09, 18:52
          Zbytnia samokrytyka panie P , mali nie jestescie ,choć reszta opisu
          się zgadza.
          • petrucchio Czy naprawdę... 09.09.09, 19:22
            ... musisz zostawiać swoje bobki w każdym wątku? Nauka z natury ma to
            do siebie, że interesuje się wszystkim, co da się badać. Pseudonauka
            jest infantylnie zafiksowana na paru wybranych obsesjach.
            • pensioner63 Dobre: lepszy szczur niż troll! 10.09.09, 01:24
              petrucchio napisał:
              > lepszy nawet mały i parszywy szczur od hałaśliwego i nadętego trolla

Dobre!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka