petrucchio 07.09.09, 11:32 Niesamowite zdjęcia z niesamowitej ekspedycji do krateru Mt. Bosavi na Nowej Gwinei Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petrucchio PS 07.09.09, 11:39 I jeszcze filmik: www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2009/09_september/07/rat.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Errata 07.09.09, 11:41 news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8210000/8210394.stm Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Mt. Bosavi 07.09.09, 15:37 ciekawe ile czasu musi uplynac by zaczely tam jezdzic regularne wycieczki, ktore zadepcza wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 07.09.09, 18:07 Wolność działalności gospodarczej i globalizacji Ci się nie podobają? A - mówiąc poważnie - to na razie martwiłbym się, czy tuziemcy nie zechcą sobie wzbogacić diety. Doktory wyjechały, a oni sobie tam siedzą i są na swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard ja liczyłem na więcej 07.09.09, 20:42 Liczyłem, ze w wulkanie znajdą UFO. Ale zaby i szczury? Czym tu sie ekscytowac? Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: ja liczyłem na więcej 07.09.09, 21:03 Ekscytowałbyś się, gdyby znaleźli wręgi z arki Noego, nespa? Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Re: ja liczyłem na więcej 07.09.09, 21:07 Bardziej bym sie ekscytowal jakby znalezli Noego we własnej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: ja liczyłem na więcej 10.09.09, 03:06 popijacego popotopowa woda szczura-mutanta ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 00:59 o tuziemcow jakos za bardzo sie nie martiwe.natomiast o turystow troche. i to wcale nie znaczy ze nalezy zakazac turystyki. zakaz turystyki w Peru i Peru mozna zamknac na klucz i wywieisc kartke 'zamkniete'. z drugiej strony my tu nieszczesne Machu Picchu rozniesiemy na podeszwach. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 03:35 W Peru mają o tyle dobrze, że tam atrakcją są "kamienie", z natury bardziej wytrzymałe od żyjątek. Podejrzewam też, że Papuasom brak turystów nie zrobi wielkiej różnicy - "od zawsze" ich tam nie było. Przypomniał mi się w tej chwili widok wyślizganych (na lustro) kamieni w ścieżce na Giewont. I dwa autokary ceprowatych ceprów - panowie garniturki, panie szpileczki - sapiących w podejściu. Najlepsza była kobitka ze złami w oczach i dwoma oberwanymi obcasami w rękach, kuśtykająca w kierunku Kalatówek. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 14:55 wniosek? nalezy wyasfaltowac sciezke :-) Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 16:19 Pomysłowe, ale nie przejdzie, bo ta "ścieka" to w dużej części są dłuuugaśne schody. Chociaż to mogłaby być dodatkowa atrakcja. Jedyna na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 16:59 to ja proponuje chodnik ruchomy! a tak powaznie, tv tu donosila o dzialalnosci Mountain rescue, ktora angazuja glownie ludzie, ktorzy wybieraja sie w tutejsze gorki bez czegos cieplego i przeciwdeszczowego. a mi nie przyszloby do glowy pojsc tu pochodzic bez plecaka w ktorym bedzie czapka, rekawiczki, kurtka przeciwdeszczowa, cieply polar itd itd. rowniez w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 08.09.09, 17:35 Ja kiedyś wielokrotnie prowadzałem po górach grupki znajomych, którzy byli kompletnie zieloni w tej materii i miałem sporo kłopotów z namówieniem niektórych do przezorności. Najczęściej to się kończyło, jak komuś zmarzł tyłek lub przemókł do suchej nitki. Inny problem to brak elementarnych zdolności do orientowania się w terenie, co wielokrotnie kończyło się zabawnymi sytuacjami. Ale zabawnymi, bo umiałem wyprowadzić matołków "na prostą drogę". Najzabawniejszą historię to miałem, jak wszedłem na Wielki Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co to za góra?". Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 18:20 europitek napisał: >Wielki Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie > zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co to za góra?". Ja też zapytam! Co to za góra Wielki Kościelec? k. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 22:49 To taka góra w Dolinie Stawów Gąsienicowych. Niezbyt wysoka, ale fajna widokowo (rzeczona dolina i grzbiety ją okalające) dzięki dość gładkiemu stokowi, po którym zakosami wchodzisz na szczyt. Od południa ma jednak duże urwisko, które zaczyna się przy starym szlaku z Przeł. Świnickiej. I na tym właśnie urwisku szalała ekipa wspinaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mt. Bosavi 09.09.09, 23:13 europitek: > Najzabawniejszą historię to miałem, jak wszedłem na Wielki > Kościelec (wielkie petowisko na szczycie) a może po kwadransie > zza krawędzi pojawił się dziarski taternik w kasku i spytał: "Co > to za góra?". Wejścia na Kościelec należą do typowych szkoleń początkujących kursantów taternickich. Albo ten koleś był takim początkującym kursantem, albo... robił sobie z Ciebie jaja. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 00:08 Wyglądał bardzo poważnie i był mocno przejęty (pewnie jednak kursant). Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 09:22 Gdyby nie pytał z poważną miną byłby kiepskim żartownisiem ;-) Ja zbyt poważnie zapytałem o Wielki Kościelec :-p Takiej nazwy po prostu nie znalazłem na mapach. Natomiast na Kościelcu byłem kilka razy. k. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Mt. Bosavi 10.09.09, 09:55 kornel-1 napisał: > Gdyby nie pytał z poważną miną byłby kiepskim żartownisiem ;-) > > Ja zbyt poważnie zapytałem o Wielki Kościelec :-p Takiej nazwy po prostu nie > znalazłem na mapach. Natomiast na Kościelcu byłem kilka razy. Bo oficjalną nazwą jest Kościelec, ale często używa się nieobowiązkowego epitetu Wielki dla odróżnienia od Małego i Zadniego. Jest to uzus uświęcony zwyczajem i nie ma w nim nic grzesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Ilustracja 10.09.09, 10:21 www.tpn.zakopane.pl/data/gallery/img_0600_1195232409435.jpg tinyurl.com/lugl6p Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Ilustracja 10.09.09, 15:09 Ja mam tak zakarbowany "Wielki", że to dla mnie oczywistość. Może warto poszukać na starych mapach Tatr - nazwa mogła być kiedyś z "Wielki". Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata BBC 09.09.09, 01:17 BBC 1 pokazalo dzisiaj pierwszy odcinek filmu dokumentalnego z wyprawy na Mt Bosavi. za kazdym razem, gdy ogladam ich produkcje przyrodnicze, wiem dlaczego i po co place moj abonament. film byl bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: BBC 09.09.09, 11:21 dala.tata napisał: > za kazdym razem, gdy ogladam ich produkcje przyrodnicze, wiem dlaczego i po co place moj abonament. A ja za każdym razem, kiedy oglądam produkcje przyrodnicze BBC, wiem, dlaczego nie mam ochoty płacić na TVP :( Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard CZy ten szczur wnoisi cos nowego do nauki? 09.09.09, 17:43 Ten szczur to tylko fragment oceanu bezużytecznej informacji , ktorą są karmione gnusne tłumy. Maximum smietnikowej informacji. Mnimum zrozumienia i myślenia. To ekscytuje klub niemyslących FN, pod wodzą jego prezesa, pana P. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Szczerze mówiąc... 09.09.09, 18:32 ... lepszy nawet mały i parszywy szczur od hałaśliwego i nadętego trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard Re: Szczerze mówiąc... 09.09.09, 18:52 Zbytnia samokrytyka panie P , mali nie jestescie ,choć reszta opisu się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Czy naprawdę... 09.09.09, 19:22 ... musisz zostawiać swoje bobki w każdym wątku? Nauka z natury ma to do siebie, że interesuje się wszystkim, co da się badać. Pseudonauka jest infantylnie zafiksowana na paru wybranych obsesjach. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Dobre: lepszy szczur niż troll! 10.09.09, 01:24 petrucchio napisał: > lepszy nawet mały i parszywy szczur od hałaśliwego i nadętego trolla Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś