Dodaj do ulubionych

Hipermarket

22.02.06, 13:07
Czy lubisz stać w kolejkach?
Czy gdy już stoisz w kolejce to czy nie irytuje cię widok np. 23 czynnych kas
na 40 możliwych?
Gdy dokonuję zakupów w supermarkecie, to denerwuję się ponieważ permanentnie
muszę stać w kolejkach. Np. zamierzam kupić 3 produkty:
1. kupuję perfum - stoję w kolejce na stoisku z perfumami w celu dokonania
zapłaty.
2. kupuję alkohol - czynność powtarza się jak wyżej, z tym ze na stoisku
alkoholowym
3. kupuję ser - wkładam do koszyka i płacę w jednej z szeregu kas, która musi
sprawdzić zgodność zakupionego towaru na sklepie.
Podaję przykładowe produkty, chodzi mi o przedstawienie czegoś anormalnego.

Jeżeli za całość produktów zamierzam zapłacić w kasie
sprawdzającej/ostatecznej (tzn. jednej z przykałdowych 40)to kasier nie może
skasować przykładowego alkoholu czy perfumu. W mojej opanowanej złości
wyraziłem chęć zakupu wszystkiego albo niczego. Oczywiście nic nie kupiłem,
bo kasjer ma zakaz kasowania niektórych produktów.Wobec tego postanowiłem
zostawić całość zakupów na taśmie kasowej. Zachęcam do analogicznych
czynności. Może ktoś z zarządu zrozumie powiew absurdu jaki ma miejsce w
konsumenckim raju.

Proszę o głos i czyny :-)

PS. Wiem, że "jak ci się nie podoba to tam nie kupuj"
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: Hipermarket 22.02.06, 19:25
      Alkohol ma osobną kasę i stoisko, bo takie są przepisy. A co do reszty,to dla
      mnie jedynym kłopotem jest to,że po zakupie na takim stoisku muszę pilnować
      tego towaru. Spotkałam się tylko z dwoma osobno płatnymi stoiskami: droga
      kosmetyka i sprzęt RTV,AGD. Nie jest to dla mnie problem. Jednak chętnie
      zostawię cały towar, gdy połowa kas jest zamknięta, a druga połowa zablokowana
      klientami.
    • feronia Re: Hipermarket 22.02.06, 20:01
      ha! no wlasnie! zawsze mnie intrygowalo po co tyle stanowisk kasowych skora
      nawet w okresach najwiekszego naporu klientow czynna jest tylko czesc z nich...
      pewnie jest w tym jakis ukryty sens ktorego jednak nie bedzie dane poznac nam
      zwyklym kupujacym :/
      i chyba nikt ci nie odpisze "jak sie nie podoba..." bo przeciez czasem nie ma
      sie wyboru w wyborze sklepu, nie zawsze ale jednak!
      zdziwil mnie motyw tego ze trzeba pilnowac towaru zaplaconego przed kasami, bo
      przeciez nawet jak ci go ktos gwizdnie z wozka/koszyka to i tak nie ma paragonu
      wiec ze sklepu nie wyniesie a ty zawsze mozesz wrocic po drugi taki sam bo to
      ty masz paragon, w kasach odfajkowuja taki paragon zgodny z towarem ktory widza
      wiec poki masz nieodfajkowany paragon a zostalbys bez towaru to sklep sie nie
      wykreci, chyba... bo sama mnie naszly watpliwosci jak to pisze :D
      a odnosnie zostawiania to zdazylo mi sie pare razy zostawic zakupy ale nie na
      tasmie bo wychodzilam jak np kolejka nie robila postepow ale nigdy nie mialam
      wiele w koszyku bo taki pelny po dluuugich zakupach to chyba zal by mi bylo
      zostawic ze wzgledu na czas jaki posiwecilam zapelniajac go
      a jeszcze jedno! motyw kasy do x sztuk: jak widze ze ktos przede mna ma wiecej
      niz mozna i udaje gluchego na zwrocenie uwagi ze to kasa do x sztuk to bez
      ceregieli laduje sie ze swoimi rzeczami przed takiego delikwenta i jeszcze mi
      sie nie zdazylo zeby kasjerka nie byla po mojej stronie :)
      • magi104 Re: Hipermarket 22.02.06, 21:15
        W Realu jest kasa "do 10 produktów".... tylko "wywieszka" nad nią traci swoją
        moc w piątki po południu, jak mnie poinformowała w pewien piątek kasjerka, kiedy
        zwróciłam uwagę osobom pchającym się do tejże kasy z Monte Everestem w swym
        wózku.....
    • wiewiorka13 Re: Hipermarket 23.02.06, 09:37
      Zgadzam się z Wami co do kas i całego tego wątku. Jest tylko jeden problem,
      zazwyczaj swoją złość/niechęć wyładowujemy na kasjerkach, bo to one są
      pierwszymi osobami, które napotykamy na linii frontu klient - hipermarket;
      niestety nie one są decydentami, a jedynie wykonują polecenia kierownictwa.
      Apel jest słuszny, ale może należy skierować nasze(internautów)siły w innym
      kierunku, mianowicie słać pretensje/pytania do kierownictwa hipermarketu.
      Pytanie tylko czy to coś zmieni....
      • chora321 Re: Hipermarket 23.02.06, 17:22
        wiewiorka13 napisała:

> Zgadzam się z Wami co do kas i całego tego wątku. Jest tylko jeden problem,
        > zazwyczaj swoją złość/niechęć wyładowujemy na kasjerkach, bo to one są
        > pierwszymi osobami, które napotykamy na linii frontu klient - hipermarket;
        > niestety nie one są decydentami, a jedynie wykonują polecenia kierownictwa.
        > Apel jest słuszny, ale może należy skierować nasze(internautów)siły w innym
        > kierunku, mianowicie słać pretensje/pytania do kierownictwa hipermarketu.
        > Pytanie tylko czy to coś zmieni....

Komuno wróć, chciałoby się rzec.
        Ile Ty masz lat!
        Po prostu tam nie chodż i tyle.
    • matams Re: Hipermarket 23.02.06, 10:03
      Jeśli nie lubisz stać w kolejakch - nie korzystaj ze sklepów. Zawsze możesz
      wykorzystać żonę, matke, ojca, brata, siostre, kochanke, przyjaciela do
      zrobienia zakupów. Hiper i super markety, jako zbiór osób myslących i
      obsługujących klientów, bazujacy na kapitalizmie, robią to co chca. Chca
      otworzyc dwie kasy - otwieraja dwie. Jednak nie robia tego, zeby zrobic na
      złosc swoim klientom. Robia to dla jego wygody, dostosowujac sie jednoczesnie
      do obowiazujacego prawa (jak np kasy z alkoholem). Jesli otwarto kase na
      artykulach kosmetycznych - zrobiono to bo taka byla potrzeba klienta - bywa, ze
      ktos idzie po prezent dla innej osoby ikorzysta ze stoiska kosmetycznego a
      pozniej musi stac w kolejce. Teraz stoi raz na stoisku kosmetycznym a pozniej
      wychodzi przez bramke.
      Druga sprawa. Ja nie ide po 3 rzeczy do marketu, bo jest to bez sensu! Chyba,
      ze masz blisko. Kapitalizm polega na SWOBODZIE wiec jesli nie odpowiada ci
      ktorys z marketow - NIE KORZYSTAJ z jego uslug. Komuna i skargi minely.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka