Dodaj do ulubionych

RATUJEMY MAŁE SZKOŁY

11.01.05, 08:51
W miesiacu lutym Komisja Ośwaty przy Zarzadzie małopolskim Unii Wolności
planuje zorganizować panel oświatowy poświęcony realizacji programów majacych
na celu ratowanie małych szkół wiejskich ( np."Mała Szkoła").
Współorganizatorem panelu bedzie była minister Pani Irena Dzierzgowska oraz
Federacja Inicjatyw Oświatowych .
Kontakt :
Kom.Ośw.Mał.UW - mgr Aleksander Wiatr
Fed.In.Ośw. - (022) 8699660
Obserwuj wątek
    • Gość: Fizyk :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...... IP: 213.241.34.* 11.01.05, 09:29
      "Współorganizatorem panelu bedzie była minister Pani Irena Dzierzgowska "
      Najpierw małe szkoły razem z Handkem zamykała , a teraz...To się nazywa
      elastyczność;-))))))
    • askold Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY 11.01.05, 11:13
      Diabeł ubrał się w ornat i ogonem na mszę dzwoni ! Nieomylni się pomylili ?
      Azaliż to możliwe ? Jeszcze tak niedawno pani Krystyna et consortes udowadniali
      nauczycielskim miernotom i innym ciemnogrodzianom, iż zamykanie małych szkół
      jest ekonomiczne, ze wszech miar europejskie i zgodne z najnowszymi trendami
      pedagogiki światowej ( nie zauważyła biedactwo, iż w publikacjach
      pedagogicznych w literaturze światowej za rok 2004, nasze asy dzierżą miejsce
      razem z Zanzibarem, z całym szacunkiem dla tych ostatnich). A zatem małe
      szkoły - reaktywacja ? A pieniążki na reaktywowanie lub na utrzymanie, gdy
      edukacja w wydatkach samorządowych zajmuje dumnie ostatnie miejsce ? UE nie
      zapłaci za głupotę krajowych decydentów. A nauczyciele, także reaktywacja ?
      Hasło dotyczące małych szkół jest oczywiście słuszne. Dla Boga, jednak, nie pod
      tą flagą ! Po całem dyskusji spodziewam się jedynie uzasadnień a rebours,
      niestety, co oczywiście będzie wyważaniem otwartych drzwi. Najpierw trzeba
      stworzyć program a później dyskutować, biadolić i spychać odium winy na
      czynniki obiektywne i innych ( w tym na nauczycieli, którzy jak zwykle źle
      usłyszeli i generalnie nie dorośli do subtelnych rozważań nieomylnych i
      jedynych oświeconych). Najpierw, o szanowni, rozwiążcie problem finansów a
      pomysłów nie zabraknie bo nie brak mądrych głów w tym kraju, których wy, o
      wielcy, słuchać nie chcieliście i nie chcecie. Co się tyczy całej reformy
      edukacji. Amen.
      Zgryźliwy tetryk.
    • askold Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY 12.01.05, 11:08
      Szanowni ! Nie mogę odmówić sobie jeszcze raz tej przyjemności aby się nad wami
      niepoznęcać. Mili ! Tragicznie mały odzew na waszą informację, na tym forum,
      jest dowodem na to jak bardzo niewarygodna jest legitymizacja waszej
      (słusznej ) akcji. Nazwisko pani Dzierzgowskiej (i nazwa waszej partii -
      niestety) związało się nierozerwalnie z zamykaniem małych szkół, do czego
      zawsze znajdowała merytoryczne uzasadnienie ( tzw ab - absolutnie
      bezalternatywne). I co ? Teraz będzie uzasadniać sytuację odwrotną ? Czy macie
      ludzi za durniów ? Wszystko wiedzący ! Nie pokwapiliście się aby napisać choć
      kilka węzłowych punktów programu (a zakładam, że istnieje), to nad czym ludzie
      mają tu dyskutować ? Kiedy miałem mieć wywiad z p. minister Radziwiłł dałem o
      nim pełną informację i efekt był ok. 160 postów. Na panelu powinniście bardziej
      zastanawiać się nad tym, o oświeceni, jak wywołać narodową dyskusję o edukacji,
      ponieważ ilość bzdur, błędów i amatorszczyzny reformianej przekracza wszelkie
      granice. Przypominam, o wielcy organizatorzy panelu, że dyskusja to nie jest
      narzucanie swoich poglądów innym, a wymiana poglądów, przy czym nie każdy kto
      ma inne zdanie jest kretynem i to nie wy macie monopol na prawdę.
      Z nauczycielskim pozdrowieniem - zgryźliwy tetryk.
      • Gość: sardyna Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY IP: *.tele2.pl 12.01.05, 14:12
        baaaaardzo to smutne, co piszesz, a jeszcze bardziej prawdziwe.... :(((((
      • Gość: belferek Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:08
        Wydaje mi sie , że jest Pan z jednej strony niesprawiedliwy , a z drugiej
        niedoinformowany . Właśnie za rządów premiera Mazowieckiego Ministerstwo
        Oświaty zdecydowało sie wprowadzic w życie program "Mała Szkoła" majacy na celu
        ratowanie małych placówek oświatowych , a którego autorka była własnie Pani
        Irena Dzieżgowska .
        Od 4 lat prowadzę taka szkołę na zasadach działalności gospodarczej i jakoś
        dajemy sobie radę mimo iz ilośc dzieci nie jest imponująca (51 w klasach 0-6 ).
        Najwięcej pomocy udzieliła mi Federacja Inicjatyw Oświatowych i właśnie tak
        krytykowana przez Pana Unia Wolności poprzez swoich działaczy terenowych i
        Panią Dzieżgowską również .
        Z wyrazami szacunku - "belferek".
        • askold Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY 13.01.05, 11:25
          Dobrze, iż pan napisał o rządzie premiera Mazowieckiego. Pamięta pan ile lat
          temu to było ? Romantyczny okres rewolucji ! I nic się nie zmieniło do tego
          czasu ? Doprawdy ? Wtedy, to nawet były projekty montowania specjalnych
          pociągów dla śląskich dzieci, pociągów ze zdrową żywnością ! Nikt już tego nie
          pamięta. Dziś śląskie dzieci są nierentowne ekonomicznie. I o jakich szkołach
          pan pisze ? Działających na zasadach działalności gospodarczej ? W tym
          spauperyzowanym kraju ? To niech pan sobie dokona symulacji ile takich szkół
          jak pańska powstanie w miejsce tych , które zamknięto ? Dlaczego je zamknięto ?
          Bo były nieekonomiczne. Jak śląskie dzieci. Nie w tym problem ile takich szkół
          jak pańska otwarto, problem w tym, ile zamknięto ! A ileż to inicjatyw jest w
          stanie pilotować Federacja Inicjatyw Oświatowych ? Problem leży w strategii
          edukacyjnej państwa, a nie w inicjatywach (choć są one niezbędne i konieczne).
          Takiej strategii nie było i nie ma. Obawiam się, po pańskim poście, że panel
          nie będzie żadną dyskusją, tylko zgromadzeniem zadowolonych prawiących sobie
          wzajemne komplementy. Było dobrze, jest dobrze, będzie lepiej. Tak, jestem
          niesprawiedliwy. Bo szlag mnie jasny trafia na to jak wygląda przeciętna polska
          szkoła ( a nie moja bynajmniej - tylko trzeba dalej patrzeć niż koniec własnego
          nosa). Szlag mnie trafia kiedy czytam rozporządzenia kuratorów, nakazujące
          uczyć w coraz większych klasach ( np ; maturalnych minimum
          trzydziestosześcioosobowych - nie powiem gdzie, można sobie znaleść).
          Oszczedzać i jeszcze raz oszczędzać, to jest motto władz oświatowych. I w tej
          dziedzinie Federacja Inicjatyw Oświatowych nic nikomu nie pomoże.
        • Gość: U-cz Popraw sobie pamięc!!! IP: *.netcafe.waw.pl 13.01.05, 11:30
          O ile pamiętam, to w tych czasach p.Dzierzgowska była niezbyt ważnym
          urzędnikiem kuratorium (u Paszyńskiego!).Polecam lecytynę na poprawę pamięci;-)
          • Gość: danka Re: Popraw sobie pamięc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:34
            "W związku z planowanymi zmianami minister Handke zaapelował do kuratorów, by
            powstrzymali proces likwidacji małych szkół wiejskich
            • Gość: Belfer Re: Popraw sobie pamięc!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 19:29
              W koncepcji reformy(poczytajcie pomarańczową książeczkę), której autorstwo
              przypisywała sobie p.Dzierzgowska(publicznie - w telewizji)była likwidacja
              małych szkół, gimbusy i poprawa jakości kształcenia dzięki zaoszczędzonym na
              małych(i drogich!) szkołach.Potem podniósł się raban i pp.Handke-Dzierzgowska
              wykonali propagandowy gest, który cytujesz (kiedyś Stalin w trakcie
              kolektywicacji napisał piękny tekst "Zawrót głowy od sukcesów", gdzie za
              wszystkie zarządzone przez siebie bezeceństwa obciązył zbyt gorliwych
              funkcjonariuszy "z dołu" , a paru nawet kazał rozstrzelać;-)).Mleko się już
              jednak rozlało i tysiące szkół zlikwidowano!!!
              • Gość: Majka Popatrzmy na to z innej strony . IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 19:41
                Nie krytykujmy nikogo za poświęcenie swojego czasu w słusznej przecież
                sprawie . Mamy tego nadmiar ? . Zamiast sie licytowac w wylewniu żali , może
                lepiej spotkac się z organizatorami ( jak podadzą konkretny termin) i w oczy im
                powiedzieć co na wątrobie leży . Mysle , że taka rzecz jak ratowanie placówek
                i ośrodków kulturalno-oświatowych na wsiach to nasza wspólna sprawa i tu nie
                powinno byc podziału politycznego .
                • Gość: Belfer Potrzebna jest wiarygodność, a p.Dzierzgowska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 19:56
                  najpierw zarabiała na "reformie"Handkego i likwidowaniu małych szkół, a teraz
                  chce zarabiać(choćby politycznie i promocyjnie!) na walce o ich utrzymanie.I
                  wszystko bez słowa przepraszam, pomyliłam się, mea maxima culpa.A jak jej po
                  tej autopromocji znów się odmieni (te interesy ;-) )....
                  • Gość: Nauczycielki Pomysł bardzo dobry nie ma co wybrzydzać . IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:16
                    Czekamy na termin . Nauczycielki ze szkoły do likwidacji .
                  • Gość: zara Re: Potrzebna jest wiarygodność, a p.Dzierzgowska IP: *.toya.net.pl 16.01.05, 10:33
                    To wybitny ekspert od spraw edukacji:
                    www.uw.org.pl/wladze.php?id=47
                    • Gość: Belfer Re: Potrzebna jest wiarygodność, a p.Dzierzgowska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 13:07
                      Fizyka i chemia w liceum medycznym - to wyjątkowe wyzwanie dla ambitnego
                      nauczyciela;-)To się mozna i trzeba wykazać;-)
                      Co do ekspertów - powiedziane jest:"Po owocach ich poznacie!"
    • michal_777 Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY 14.01.05, 19:48
      Jesteśmy za, prosimy o informacje na portal_at_edu.info peel
      • Gość: Roman Re: RATUJEMY MAŁE SZKOŁY IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:54
        Sprawdziłem kontakt . Mozna dowiedziec sie czegos ciekawego o funkcjonowaniu
        małych szkół w praktyce . Co do polityki to sie nie znam , zależy mi jedynie na
        tym , zby placówka istaniała , A kto mi w tym pomoże czy UW czy LPR to rzecz
        drugorzedna .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka