Dodaj do ulubionych

Ferie: znów wszyscy w tłoku

16.01.06, 10:57
Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie...
Obserwuj wątek
    • antidotumm Absurdalny pomysl!!!!!!!!!! 16.01.06, 11:12
      Katastrofalny pomysl.
      Trzeba bylo dlugo myslec, zeby wymyslec cos tak absurdalnego!!!!!!!
      • jasiek50 Re: Absurdalny pomysl!!!!!!!!!! 16.01.06, 12:38
        Zgadzam sie dlaczego wraca się do rzeczy negatywnie sprawdzonych-ALE to
        przecież POLSKA.
      • pilsko1 Re: wakacje 16.01.06, 16:42
        Temu facetowi weyraźnie bije głupota pod deklem!
        • looney1 Re: wakacje 16.01.06, 17:53
          Jak zmieniano stary system na obecny z różnymi terminami, pełno było
          narzekania, że dzieciaki nie będą mogły pojechać wspólnie na ferie. I co, jest
          dobrze. Jak zmieniamy teraz, znowu krzyki. Mamy narzekanie we krwi.
          --
          fotografujesz? - obiektywni.pl
    • enchantress20 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 11:17
      I znowu jakis sztuczny problem! Czy panowie w MEN nie maja co robic? Jesli ktos
      bedzie chcial sie spotkac z rodzina to znajdzie inne terminy (niekoniecznie
      ferie zimowe), w ktorych bedzie mogl to zrobic. Lepiej zabierzcie sie do
      ulepszenia reformy z 1999 r., ktora poki co ma niskie notowania wsrod
      nauczycieli i nie zapowiada sie zeby mialo byc lepiej.
      • sincezar A to się górale ucieszą!!!! 16.01.06, 11:37
        Zamiast 6 tygodni sezonu zimowego tylko 2 Hurrra!!! Ale więcej wolnego czasu to
        też 3 razy mniej dutków:((((ooooooooppps
        Jeśli ma to być sposób na obniżenie poparcia pisuarów na terenach górskich to
        ja popieram (moje dzieci już prawie wyrosły z wieku feriowego)
        A może jak to u kaczora zastosuje się wariant z żydem i kozą. Najpierw ucisk
        potem ptem odpuść!!! widzisz jaka ulga??!!!
        • sqwind Re: A to się górale ucieszą!!!! 16.01.06, 18:13
          Powiedziałbym na forum,co o tym myślę,ale szkoda trafić na czarną
          listę.Tymczasem proponuję znalezienie stosownego adresu mailowego do Jaśnie
          Oświeconego Ministra i pchanie tam wszelkich uwag,podejrzewam,że umie czytać(bo
          liczyć nie za bardzo,wygląda też na okrutnie rozstanego z rzeczywistością
          drogowo-kolejowo-noclegowo-narciarską w Polsce).I nie patyczkować się,nie
          liczyć się ze słowami,tylko w prostym,żołnierskim języku przekazać prośbę
          leżącą na wątrobie.Pan Premier i Giertych sobie już "polyżovali",toteż
          pospólstwo mają głęboko w rejonach stanowiących pole zainteresowania
          proktologów.
    • wobo1704 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 11:36
      nasidziadkowie :
      "Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie..."

Lepszego podsumowania nie można wymyślić.

PiS nie ma koncepcji czym się zająć, wymyśla więc cokolwiek.
      Proponuję Panu Ministrowi jeszcze lepsze zagranie: postawić przed Trybunałem
      Stanu tych, którzy wprowadzili obecny terminarz ferii.
      Lud to kupi.Może zarząda nawet dla nich stryczka.

• r306 Co za idiota....... 16.01.06, 11:37
      Rozdzielone ferie SPRAWDZAJA SIE. Jezdze od kilku lat prywatnie na narty, wiec
      raczej powinienem przeklinac ten pomysl, bo z wstrzeleniem sie z urlopem
      zimowym tak aby na stoku bylo pusto, jest teraz trudniej, ale na mily Bog -
      zarowno gospodarczo, logistycznie i stricte wypoczynkowo to najlepsze
      rozwiazanie!
      Rodzinne spotkania???? A od czego dluga przerwa w swieta Bozego Narodzenia
      (najbardziej rodzinne swieta), dluga przerwa na Swieta Wilekiej Nocy? Dlugi
      weekend majowy???
      Od czego w koncu same weekendy?????
      Kto wpada na idiotyczny pomysl, aby zwalac komus na glowe swoje pociechy na dwa
      tygodnie???? Bo przeciez chyba ministrowi nie przychodzi do glowy, ze na te dwa
      tygodnie w roku wszyscy wezma urlopy??????

Jezu, czemu oni wycieraja sobie gebe, Twoim imieniem i swoja indolencje i
      glupote probuja zaslonic haslem "dobra rodziny". Jakis piorun czy potop, bo
      glupota szerzy sie w zastraszajacym tempie....
      • pink.judge Re: Co za idiota....... 16.01.06, 11:42
        Co za Babilon!
        Jeśli faktycznie to wprowadzą to...
        Ale w ogole co za pomysł?!? i argumentacja?!?
        • r306 Nie wiem, nie wiem... 16.01.06, 11:44
          Ja juz zwyczajnie "wymiekam"...
    • burza4 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 11:49
      już teraz - przy podzielonych feriach - nie sposób w Polsce pojeździć na
      nartach, gigantyczne kolejki do wyciągów na pół godziny stania minimum, brak
      miejsc w górach (wiem, bo szukam). Jak wyglądłoby wypoczynek, gdyby turystów
      było 4 razy więcej??? chore...

na ferie wyjeżdża parę milionów ludzi, a ministerstwo przychyla się do
      argumentacji o połączeniu terminów, żeby tysiąc członków Stowarzyszenia
      Nauczycieli Matematyki mogło się spotkać na konferencji??? albo żeby kuzyni
      spędzili ferie razem? moje dziecko jakoś żyje mimo że na zimowisko jeździ z
      kolegami, a nie rodziną. Naprawdę, istny dramat...
      • snowy11 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 13:13
        no to już na pewno za rok pojedziemy w Alpy, albo na Słowację, bo w nasze góry
        pchać się nie będę - razem z paroma milionami innych Polaków
      • justyna335 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 15:54
        Jest wiele innych okazji w roku, by móc spotkac się ze swymi bliskimi (np.
        dwumiesięczne wakacje...) A może ministerstwo (tyle że inne) pomysli o
        uczynieniu dniem wolnym Wigilii i Wielkiego Piątku. Miedzy innymi po to, by
        bezstresowo dotrzec na Swięta do swych bliskich....
    • ani-ta Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 11:50
      najpierw wydluzenie wakacji - teraz "reforma" ferii zimowych:)
      czy edukacja w Pl dotyczy tylko okresu wypoczynku uczniow?

faktycznie - latwiej jest rzadzic glupim spoleczenstwem:P
      • lilith_18 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 12:02
        Kretynizm!!!!

Już teraz jak jeżdżę w góry z rodziną (jestem studentką, ale nadal staram się
        wygospodarować czas żeby pojechać z bratem w wieku szkolnym i mamą) to jest
        problem z biletami kolejowymi. My rezerwowaliśmy nasze już w grudniu!! A zawsze
        jak jedziemy to pociągi są pełniusieńkie.. pomorze mija się z warszawą, która
        szaleje na stokach (bez urazy, ale niestety tak jest)i jest wspaniale. U góralki
        mam miejsce w rozsądnej cenie, chociaż też rezerwuję już w listopadzie. A teraz
        jak będzie?
        Co mnie obchodzi tysiąc matematyków?? Niech sobie jadą w maju! No cóż.. ja nie
        mam kuzynów na południu polski.. w każdym razie nie takich, których chciałabym
        widywać.. a nawet gdybym miała, to zapraszam w choler*ne dwa miesiące wakacji!
        Nie można się wtedy spotykać?

PORONIONY POMYSŁ... ani logiczny, ani ekonomiczny.. PISUARY do PISUARÓW!
    • witkacy1975 interes jednej grupy społecznej vs interes narodu 16.01.06, 11:57
      ja nie mam wątpliwości, co jest ważniejsze, a Wy?
      • l_o_k_i Re: interes jednej grupy społecznej vs interes na 16.01.06, 14:37
        Jaki interes narodu?
        • danuta49 Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty jedzie 16.01.06, 14:42
          niewielka grupka,i to niekoniecznie w polskie góry.Tymczasem dla tej
          niewielkiej grupki(oraz interesów paru tysięcy zakopianskich hotelarzy!)
          dezorganizuje sie cykl nauki szkolnej wszystkim uczniom(!).Czy juz rozumiesz???
          • kdziolak Re: Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty je 16.01.06, 14:48
            Wyjaśnij mi o co chodzi z tą dezorganizacją, bo nieqmaty jestem.
          • r306 Re: Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty je 16.01.06, 15:05
            > dezorganizuje sie cykl nauki szkolnej wszystkim uczniom
            ???????????????????????????????????
            Zaczyna mnie zachwycac Twoj tok rozumowania ;)
            Z jednej strony zawisc wobec tych, ktorych stac na wyjazdy na narty i tych
            ktorzy na tym zarabiaja, z drugiej jakies kompletnie niezrozumialem wywody o
            dezorganizacji roku szkolnego :)))) Fascynujaca argumentacja, ale jak
            najbardziej bliska calemu PiSowieksiemu nurtowi :)
          • burza4 Re: Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty je 16.01.06, 15:23
            Ta niewielka grupka - to jak podaje ministerstwo 1,6 mln uczniów, nawet jesli
            tylko części towarzyszą rodzice, to i tak jest to PARĘ mln osób. Faktycznie
            mało... Droga Danuto, nie wiem skąd masz informacje, że kwatery i domy wczasowe
            nie mają obłożenia - od miesiąca szukam kwater w górach i nie ma NIC na okres
            ferii - wszystko porezerwowane.

A jak kogoś nie stać na wypoczynek, to jaka to różnica które 2 tygodnie
            przesiedzi w domu przed telewizorem?
            • bibinje1 Re: Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty je 16.01.06, 16:13
              Zgadzam się, i to teraz, kiedy ferie są rozłożone trudno o nocleg. A co się
              będzie działo, kiedy znów wróci jeden termin?
              Ale jeden lub dwa takie sezony, a ministerialne urzędasy powrócą do obecnego
              systemu.
          • egilas Re: Wszystkie dzieci chodzą do szkoły-na narty je 16.01.06, 17:33
            To jakaś kompletna bzdura!!!! jaka dezorganizacja roku szkolnego??? pomysł
            wprowadzenia podziału ferii to strzał w dychę! natomiast pisanie bzdur o
            odwiedzaniu się przez rodziny mnie śmieszy. Mamy 2 mce wakacji w tym samym
            terminie i no problem, już to widzę jak wszyscy jadą się odwiedzać i zacieśniać
            rodzinne grono -bzdura! Mamy problem w kraju i kazdy o tym wie, ludzie musza
            zarabiać więc droga pani Danuto niech i górale coś z tego mają przy tak
            ogromnym bezrobociu pozbawiać jeszcze ludzi pracy to woła o pomstę do nieba!
    • kazek100 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 12:09
      Najgorsze jest to, że pod rządami pisu to już chyba nie ma żadnego kretynizmu,
      którego by nie argumentowano "rodziną". Mam żonę i syna, ale słowa "rodzina" to
      już niedługo nie zdzierżę.
      Zupełnie jakby to rodzina tej szlachetnej pani od matematyki nie mogła się
      spotkac np. chwilkę wcześniej, przy okazji przerwy świątecznej. Prawica już
      jedną żenującą reformę ośiaty nam uskuteczniła, teraz zajmuje się kolejnymi
      niezwykle ważnymi kwestiami.
    • danuta49 Minister ma tu akurat rację!!! 16.01.06, 12:13
      W góry na narty(dla wyjeżdżajacych gdzie indziej(rodzina itd.) zróżnicowane
      ferie raczej przeszkadzają) wyjeżdża parę procent uczniów,na dodatek
      najczęściej za granicę, gdzie lepszy standard(a u sąsiadów tez taniej!)Są to
      głównie ci bogatsi!Rózne układy ferii uniemozliwiają wykorzystanie najtańszej
      bazy(internatów i szkół) do oraganizacji wypoczynku tym ubozszym.
      W imię tych paru procent oraz finansowego interesu grupki zakopiańskich
      hotelarzy dezorganizuje się rok szkolny milionów, gdzie raz odstęp pomiędzy
      jednymi i drugimi feriami wynosi zaledwie dwa tygodnie, a już rok później
      sześć.Akurat tu minister ma rozsądne zamiary!
      • r306 Nie rozsmieszaj mnie!!! 16.01.06, 14:08
        > Rózne układy ferii uniemozliwiają wykorzystanie najtańszej
        > bazy(internatów i szkół) do oraganizacji wypoczynku tym ubozszym.
        Kto i za jakie pieniadze ma zorganizowac tym dzieciakom transport i
        wyzywienie?????? Po cholere? Ten sam program feryjny mozna zorganizowac w
        rodzimej szkole w systemie dojazdowym. Bo chyba nie przypuszczasz, ze ktos
        sfinansuje tym biedniejszym jeszcze narty i wyciagi + instruktorow
        narciarstwa....
        Jestem bardzo blisko zycia szkoly (szkola gminna, niewielka miejscowosc), bo
        oboje moi rodzice to emerytowani nauczyciele, a ojciec byl nauczycielem WF.
        Obecnie organizowje on wyjazdy na narty dla dzieciakow z drugim czynnym jeszcze
        nauczycielem na zasadzie non-profit (i za kazdym razem zaklina sie, ze to
        ostatni raz :)). Gmina NIE JEST absolutnie zainteresowana jakim kolwiek
        doinwestowaniem wypoczynku tych dzieciakow. Poza zasiegiem jest autokar
        szkolny, czy jakikolwiek fundusz socjalny.
        Dzieciaki maja pojechac ze szkoly do szkoly? Super - to wyobraz sobie, ze przy
        obecnej organizacji ferii to jest calkowicie MOZLIWE. Tylko po cholere? Tego
        nie wiem. Ferie zimowe to nie to samo co kolonie letnie. Tu albo dysponujesz
        krytym obiektem sportowym, albo stokiem i nartami, albo.... dzieciaki nudza sie
        grajac w karty, popalajac i popijac z nudow.
        Nigdy prawdopodobnie nie bylas ani organizatorem ani opiekunem na takim
        wyjezdzie, wiec bladego pojecia nie masz, co jest potrzebne do zapewnienia
        sensownego programu tekigo wypoczynku dzieciakow.

> W imię tych paru procent oraz finansowego interesu grupki zakopiańskich
        > hotelarzy dezorganizuje się rok szkolny milionów
        Tak sie sklada, ze dzieki tym kilku procentom, zyje przez pol roku kilka
        milionow ludzi w gorach i nie tylko tam.

Jezu, jak ja lubie takie socjalgadki.... Ani jednego sensownego pomyslu, a
        tylko paplanie w kontekscie rownosci spolecznej.
        • danuta49 Miliony górali w Polsce???;-)))))))))))))))) 16.01.06, 14:18
          >Tak sie sklada, ze dzieki tym kilku procentom, zyje przez pol roku kilka
          milionow ludzi w gorach i nie tylko tam.<
          Rozumiem, ze to ty zyjesz z łupienia turystów w Tatrach.Ale gdzie te miliony
          górali - w Zakopanem i okolicach jest kilkadziesiąt tysiecy mieszkańców i też
          nie wszyscy żyją z łupienia turystów.Razem to będzie 200-300 tysięcy ludzi
          bezposrednio na terenach górskich.Do miliona nawet daleko;-)

• r306 Pudlo, pudlo i jeszcze raz pudlo... 16.01.06, 14:36
            > Rozumiem, ze to ty zyjesz z łupienia turystów w Tatrach
            Pudlo. Ja jestem jednym z tych turystow. Gdybys troche czytal forum w kwestiach
            gor, to bys widzial, ze bylem nilicznym na tym forum, ktory popiera ustawe
            sniegowa.

> Ale gdzie te miliony
            > górali - w Zakopanem i okolicach jest kilkadziesiąt tysiecy mieszkańców
            Czlowieku - jak Tobie sie gory kojarza tylko z Zakopanem i okolicami, to ja
            wspolczuje znajomosci geografii i topoligii Polski.
            Jakby tego bylo malo napisalem: "nie tylko" - bo to rowniez sporo juz
            istniejacych w Polsce kompleksow sportowo-wypoczynkowych - calosezonowych.
      • baccent Re: Minister ma tu akurat rację!!! 23.01.06, 17:14
        Pani Danusiu! Toż chyba nie pomyślawszy , złotko.Toż to nie" raczej"
        przeszkadzajo a raczej umożliwiają bez tłoku dostać się w góry. Toż to
        te "kilka" procent to kilka milionów narciarzy.Co do reszty pani wypowiedzi to,
        to, to ręce opadajo. Chyba odwrotnie chciałaś złotko, a? A tak poważnie :zima
        to zdrowa rzecz. Narty to już nie narty lecz KARWINGI na których nawet oferma
        (to nie o pani) może się w 3 dni nauczyć jeżdzić. Polecam Sądeczyznę:
        Wierchomla, Piwniczna, Rytro. PS Minister : 1. miał chyba zły dzień
        2.dywersant? 3.est-il espece d`abruti?
    • chrupek14 COS ROZSADNEGO 16.01.06, 12:15
      informatyka.net/
      bardzo dobry pomysl!!!!
    • aykro Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 12:17
      Popieram r308. Co za bzdury, nie udawajmy, że tak wszyscy naraz muszą się
      akurat w ferie odwiedzać i to na całe dwa tygodnie! Bez przesady! Wasze
      dzieciaki wolą posiedzieć z kumplami ze szkoły przy kompie albo pojechać gdzieś
      z nimi, a nie jechać do jakiejś nudnej cioci w innym mieście w środku zimy! Tę
      występującą w artykule panią Marię z Bielska kuzyni chcą wykorzystać jako tanią
      bazę noclegową do wypadów w góry i mają gdzieś wartości rodzinne i to, czy ich
      szkolna kuzynka będzie im towarzyszyć, no chyba, że ładna i grzechu warta.
      Większość rodzin dzisiaj nie potrzebuje ferii do spotykania się - od tego są
      telefon, internet, samochód, pociąg, święta i weekend. A w wakacje mają
      przecież ponad dwa miesiące żeby się zobaczyć!
      A że jakaś pani nie może zrobić zjazdu nauczycieli to wyjątkowo głupi argument -
      niech podzieli zjazdy na mniejsze albo niech niektórzy członkowie wezmą wolne w
      pracy, szkoły się nie zawalą od tego, że kilku matematyków wyjedzie na dwa dni.
      Jestem zresztą pewien, że członkowie jej stowarzyszenia też woleliby pojechać z
      dziecmi na ferie, a nie spotykać się na jakimś głupim zjeździe! A mimo
      wspólnych ferii i tak zawsze znajdzie sie część osób, którym ten termin nie
      pasuje.
      Ja do dziś pamiętam jak trzeba było unikać pociągów w newralgicznych datach na
      początku i w środku wakacyjnych miesięcy oraz na początku i końcu ferii -
      bo "turnus się zaczynał". Połowa pociągu zarezerwowana dla dzieci ("wagony
      kolonijne") i wielogodzinne jazdy na stojąco koło kibla. Za takie przygody
      bardzo panu ministrowi dziękuję.

Dajcie zarobić kolejarzom, biurom podróży, właścicielom stoków narciarskich i
      pensjonatów. Wiele miejscowości turystycznych tylko z tego żyje. Kelnerki,
      kucharki i pokojówki będą miały pracę dłużej niż dwa tygodnie. Nie naprawiajcie
      na siłę tego, co nie jest popsute. Zresztą jak reprezentatywna jest opinia tych
      może parudziesięciu osób, co napisały list do ministerstwa?
    • doral2 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 12:35
      Że też zawsze znajdą się przemondżałe barany ze skłonnościami do
      majsterkowania. Proponuję założyc nowy cykliczny program pt." Majsterkowanie na
      żywym organiźmie?"
    • babaqba Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 13:23
      To rozsądny pomysł. Większość dzieci nie rusza się w ferie z domów (bieda) i pociągi i ośrodki
      wypoczynkowe wcale nie są zapchane. To kłamstwo rozpowszechniane przez górali, którzy pragną jak
      najdłuższego "sezonu". Zaś moja córka na feriach u rodziny nie może bawić się z kuzynostwem bo oni są
      w szkole... Nie możemy pojechać na wspólne ferie z rodziną z Wielkopolski, nie możemy zaplanować
      zimowego urlopu ze znajomymi z Krakowa...
      • mk72 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 13:31
        Popadasz w sprzeczność: z jednek strony piszesz, że mało kto wyjeżdża na ferie
        z powodu biedy, dalej natomiast narzekasz, że nie można zaplanowac wspolnego
        wyjazdu na ferie. Z tą niemożnością zabawy z kuzynostwem też nie popadałbym w
        przesadę: przecież dzieci cały dzień w szkole nie siedzą...
        MK
      • r306 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 14:26
        > Większość dzieci nie rusza się w ferie z domów (bieda) i pociągi i ośrodki
        wypoczynkowe wcale nie są zapchane.
        Hmmmm, jedno zdanie i od razu dwie sprzecznosci.
        1. Jak sie nie ruszaja z domow, to tez nie jada na drugi koniec Polski do
        rodziny. No bo za co?
        2. Pociagi i osrodki nie sa zapchane, bo... przy obecnym ukladzie ferii panuje
        w nich cywilozowany luz. Dzieki temu, ze nie ma pelnego oblozenia, to hotelarze
        ZABIEGAJA o klientow obnizajac ceny, a nie klienci zabiegaja o miejsce w
        hotelach, co rodzi drozyzne i konsekwencje, ze jeszcze mniej ludzi jedzie na
        wypoczynek narciarski.

> To kłamstwo rozpowszechniane przez górali,
        > którzy pragną jak najdłuższego "sezonu"
        Pazernosc gorali jest mi doskonale znana, ale Twoja niekonsekwencja jest
        jeszcze wieksza od ich pazernosci. Jesli wedlug Ciebie, stala i niewielka grupa
        ludzi jezdzi do tych gorali na wypoczynek, to co im niby ma dac wydluzenie
        sezonu??? Ano, jesli trzymac sie Twoich slow - nic by im nie dala. No bo
        wszyscy wedlug Ciebie pomiesciliby sie w jednym terminie. Wiec, idac dalej za
        Twoimi slowami, goralom bardziej by zalezalo na SKOMASOWANIU ferii - krotszy
        ruch, krotsze zaangazowanie personelu - ilosc zostawionych pieniedzy przez
        ceprow pieniedzy ta sama, a mniejsze koszty wlasne = wiekszy zysk.

Trzy razy zastanow sie zanim cos napiszesz, bo glowa peka jak sie to czyta.

> Nie możemy pojechać na wspólne ferie z rodziną z Wielkopolski, nie
        > możemy zaplanować
        > zimowego urlopu ze znajomymi z Krakowa
        Ciekawe jakby nie bylo miejsc do tego wypoczynku, bo wszystko byloby
        zabookowane z polrocznym wyprzedzeniem i byloby znacznie drozsze, to gdzie bys
        z ta rodzina pojechala.... Chyba pod grote Smoka Wawelskiego....
      • ba_s Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 18:03
        babaqba pisze: "Zaś moja córka na feriach u rodziny nie może bawić się z
        kuzynostwem bo oni są w szkole... Nie możemy pojechać na wspólne ferie z
        rodziną z Wielkopolski, nie możemy zaplanować zimowego urlopu ze znajomymi z
        Krakowa..."
        Widać, że bogata rodzinka się trafiła. Jak możesz więc wypowiadać sie w imieniu
        biednych? Nie uważam się za bogatą, ale póki co ciągnę bez kredytów. Nie stać
        mnie na wyjazd w góry i mam sumienie nie obciążać rodziny kosztami opieki nad
        moimi dziećmi. Zreszta taniej jest wesprzeć się na przyjacielach z tego samego
        miasta i pomagając sobie wzajemnie organizować czas "naszym" dzieciom, tak, aby
        nie czuły się gorsze przez to, że nie wyjeżdżają.
        Mimo tego, że na razie nie uczestniczę w zimowym szaleństwie na stokach
        górskich, mam nadzieję, że kiedyś na to zarobię i uwierzcie - nie chciałabym
        zapamietać jedynie tłoku i kłopotów z transportem.
        Dlatego dołączam do większości głosów na tym forum - nie róbcie ferii w jednym
        terminie dla całej Polski.
    • mk72 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 13:26
      Pomysł bez sensu. Uszczęśliwi jednostki, a utrudni życie większości mlodzieży i
      jej rodzicom. Czy na prawdę ludzka pamięć jest tak krótka, że nie sięga parę
      lat wstecz, aby przypomnieć sobie tłok w pociągach, miejscowościach górskich
      czy na stokach ? Ceny na pewno wzrosną, więc będzie jeszcze większa motywacja,
      aby wyjeżdżać za granicę. Już zupełną niedorzecznością jest koncepcja łączenia
      ferii z przerwą świąteczną. I bez tego w okresie świąteczno-noworocznym
      miejscowości górskie przeżywają oblężenie. Chyba lepiej jest, jeśli szczyt
      turystyczny rozkłada się na dłuższy okres niż kumuluje się w jednym czasie.
      Jeśli komuś przeszkadza, że w niektórych województwach odstęp między przerwą
      świąteczną a feriami wynosi dwa tygodnie, można zastanowić się nad
      przesunięciem całego okresu ferii o jeden-dwa tygodnie. Wtedy część województw
      miałaby je w pierwszej połowie marca, gdy warunki śniegowe w górach są z
      reguły najlepsze, a dzień dużo dłuższy niż w styczniu czy nawet w lutym. Jestem
      zatem za pozostawieniem co do zasady obecnego podziału, z ewentualnym
      wspomnianym przesunięciem. Można też zastanowić się, czy ma sens wydzielanie
      czwartego terminu dla jednego województwa (podlaskiego).
      • zbig72 Bez sensu 16.01.06, 13:40
        teraz już nie będzie jak jechać w świeęta na narty, bo bedą tam dzieciaki na
        feriach???

paranoiczny pomysł
    • mmoonchild Wieśniaka pomysły dla wiejskiego elektoratu. 16.01.06, 13:43
      Juz mi sie odbijaja te rzady oszolomow.Ja nie wiem co za debilem trzeba byc i
      jak maly miec orzeszek w glowie zamiast mozgu zeby psuc cos co dziala
      wspaniale.A to ze jakis wiejski nauczyciel nie moze sie spotkac z moherowa
      babcia to ju jego/jej problem.
    • k.karusia Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 13:45
      Co za paranoja jestem absolutnie przeciwna temu żeby ferie były w jednym
      terminie pewnie jest to może problem dla rodzin które mieszkaja w odległych
      rejonach i których ferie wypadają w różnych terminach ale bez przesady są
      swieta są wakacje letnie 2 miesiące.Nie róbcie tego to sparaliżuje wszystko.
      Tak jak jest jest DOBRZE!!!!!!!!
    • xxmarceli Święta i nowy rok też rozbić na 4 tury 16.01.06, 14:14
      bo zawsze jest pod wyciagiem tłok a w kurortach drożyzna!
      A święto zmarłych na 5 tur bo znicze wtedy są najdroższe.
      • r306 A w Ameryce Murzynow bija..... 16.01.06, 14:17
        Czlowieku, pacnij sie w glowke....
        • xxmarceli Re: A w Ameryce Murzynow bija..... 16.01.06, 14:20
          i wicewersal
    • agaw Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 14:42
      Chore !!!! wraca stare
      • mistrzkungfu Problematyczne 16.01.06, 15:07
        Z jednej strony ceny rzeczywiscie wzrosna, ludziom nie bedzie sie chcialo jechac
        gdzies na wypoczynek, gdzie bedzie niesamowity tlok, a z drugiej strony rodziny
        porozrzucane po kraju beda mogly sie spotkac, jak tu znalezc kompromis?
        • r306 Hę? 16.01.06, 15:23
          > a z drugiej strony rodziny
          > porozrzucane po kraju beda mogly sie spotkac
          Przpraszam, ale jest tyle siat w kalendarzu USTAWOWO wolnych od pracy, ze
          rodziny moga sie spotykac do woli. Zeby tylko CHCIALY!
          Argument o rodzinnych spotkaniach upada, albowiem ferie, a tym samym wolne,
          maja dzieci i nauczyciele, a nie rodzice tych dzieci (wyjatek stanowi bardzo
          niliczna grupa dzieci nauczycielkich - sam takowym bylem i wcale ferii nie
          spedzalismy na wyjazdach "do rodziny"). Wiec te "rodzinne" spotkania podczas
          ferii tak na dobra sprawe ograniczaja sie, jesli juz, do podrzucania pociech na
          tydzien lub dwa do innej rodziny.
          Tuz przed feriami masz Boze narodzenie i Sylwester - dzieciaki nie chodza do
          szkoly przeszlo tydzien - sporo rodzicow ma rowniez wolne (znacznie wiecej niz
          podczas ferii). Tuz po feriach masz sieta Wielkiej Nocy - i znow kilka dni
          USTAWOWO WOLNYCH od pracy.
          Jesli jestesmy tacy prorodzinni i kataoliccy, to dlaczego tych swiat i
          zwiazanego z nimi wolnego nie wykorzystujemy do rodzinnych spotkan??????
    • bibinje1 Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 16:10
      Totalny idiotyzm, a "szanowni" belfrzy z matmy mogą się spotkać np. w lipcu lub
      sierpniu, jeżeli już tak bardzo za sobą tęsknią.
      A do spieprzenia jest jeszcze dużo i jak widać po ministrze edukacji mamy
      bardzo uzdolniony rząd, niestety
    • loczersk Bardzo dobrze!!!!!!!!!!! 16.01.06, 16:28
      Nareszcie młodzież będzie mogła brać udział w imprezach ogólnopolskich. W
      czasie ferii zimowych odbywa się sporo dobrych imprez (Aff-era Filmowa, Konkurs
      Fotograficzny, Forum Teatrów Szkolnych). Najczęściej młodzi nie mogą w nich
      uczestniczyć, do kończą semestr, a impreza odbywa się w województwie, gdzie
      już są ferie.
    • gdabski Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 16:37
      > Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie...

Dobre słowa.

/Gdabski
    • franz99 Genialny pomysl! 16.01.06, 16:40
      Proponuje jeszcze ferie polaczyc z wakacjami a Boze Narodzenie z Wielkanoca! I
      jeszcze Kaczynskich w Superkaczke:)
    • maromag Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 17:07
      Beznadziejny pomysł. Jeżeli chcą coś majstrować to niech zrobią ferie w trzech terminach, a nie jak teraz w czterech. Moim zdaniem dobrze by było zrobić ferie w odstępie tygodniowym.
      Panowie proszę przestańcie majstrować w OŚWIACIE im więcej robicie tym jest gorzej.
    • geos Re: Ferie: znów wszyscy w tłoku 16.01.06, 17:43
      No to fajnie, cyrk się rozkręca.
      Po kiego czorta pogorszyć coś co działa?
      Pogorszyć az tak!!!
      Co ma do tego rodzinne spotykanie się?
      Albo spotykanie sie nauczycieli?
      Bzdura!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka