Gość: becwal Wieloznacznosci i bledy merytoryczne dyskwalifikuja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.03, 20:28 ten 'test na inteligencje'. Powinna byc tylko jedna mozliwa odpowiedz na pytanie, czemu GW nie zatrudni jakichs profesjonalistow; przeciez chyba ktos w Polsce umie to robic, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek 57 Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: 80.51.163.* 18.10.03, 20:32 test 12 w pytaniu polski jest dwa o test 13 nie rozumiem ale wybieram jedyną samogłoske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieinteligentna Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:22 Droga Redakcjo GW gratuluję testu na Waszym poziomie.Błędy i niejasna interpretacja problemu, zadania typu-co poeta miał na myśli- to wasza specjalność.Na marginesie pragnę dodać , że w Profesjonalnych testach uzyskuję 136-143 IQ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: 62.93.97.* 18.10.03, 22:47 Tzw. test na inteligencję stworzyli matematytcy (bądź miłośnicy tej dyscypliny) dla "zbudowania" własnej miernoty i niemożności zrozumienia rzeczy podstawowych i istotnych dla człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek z USA Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: 63.123.124.* 18.10.03, 22:59 Mnie wyszlo 40% poprawnych i nie czuje sie glupi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UBU IQ UKLADAJACEGO PYTANIA JEST NIZSZE OD 90 IP: *.wmc.com.pl 18.10.03, 23:04 MATEMATYKA I LOGIKA MA TO DO SIEBIE ZE JEST JEDNOZNACZNA - MA MIEC DOKLADNIE JEDNO ROZWIAZANIE, BRAK ROZWIAZAN LUB NIESKONCZENIE WIELE ROZWIAZAN. TEST POWINIEN MIEC SKONCZONA LICZBE ROZWIAZAN - A SKORO JEST TO TEST JEDNOKROTNEGO WYBORU - JEDNO ROZWIAZANIE. LUZNE SKOJARZENIA OSOBY UKLADAJACEJ TEST NIECH JUZ ZOSTANA JEGO (JEJ) SKOJARZENIAMI I NIECH SIE W TAKIM RAZIE ZAJMIE OD JUTRA CZYM INNYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEO odnośnie pytania 12 IP: 80.48.236.* 19.10.03, 00:15 Pytanie 12 brzmi: NICZSECZ ma się tak do ILOPOSK jak: Czy poprawne rozszyfrowanie anagramu to (zgodnie z zaleceniami prowadzącego) SZCZECIN ma się tak do POLSKI a gdzie podziało się jeszcze jedno: O Odpowiedz Link Zgłoś
gregory3x Re: odnośnie pytania 12 13.02.10, 14:47 krótkie testy na inteligencje www.testyopnie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa? Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 00:18 Co autor miał na mysli? Jak bede autorem to bede wiedział, a Inni niech łamią sobie głowy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia 93% zdobyłam IP: *.chello.pl 19.10.03, 01:13 odpowiedziałam poprawnie na 61 pytań. A jak Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: 93% zdobyłam IP: *.it-net.pl 19.10.03, 08:53 We wszystkich testach od tygodnia zdobywałem 50 - 65% poprawnych odpowiedzi i nie zauważyłem żadnej reguły mającej wpływ na wynik: czy test rozwiązywałem w gazecie czy w Internecie; czy byłem wypoczęty czy zmęczony; czy przykładałem się czy też robiłem to "na odwal się"... Przyznaję rację: ten cały "Narodowy Test Inteligencji" coraz bardziej śmierdzi jakimś nowym medialnym "geszeftem" w stylu "Wielkiego Brata", "Idola", czy też kampanii reklamowych firmy "Procter & Gamble" - od czasu do czasu zwanych "Akcją Podaruj Dzieciom Słońce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takie tam Re: 93% zdobyłam a ja 65 IP: *.ukbf.fu-berlin.de 30.10.03, 16:43 aja 65, ale jest to zupelnie niewazne - w tescie jest okolo 12 pytan dla ktorych mozna znalezc conajmnie 2, 3 rozwiazania w tym momencie sztuka staje sie trafic w gusta ukladajacego Odpowiedz Link Zgłoś
marcin87m Re: 93% zdobyłam 23.04.06, 15:02 hahaha... zdobylas 93%? i co z tego? test jest do dupy!! uwierz mi wiem cos o tym, a skoro mialas tyle dobrych odpowiedzi to musialas sie czyms posilkowac (kartka, dlugopis) lub duzo duzo strzelac poniewaz test jest tak skonstruowany ze nie mam poprostu takiej mozliwosci zeby go w calosc rozwiazac dobrze (nawet w 90%) za pomoca tylko inteligecji. i jeszcze jedno: skoro sie TAK chwalisz swoim wynikiem... do dopiero swiadczysz o twojej int. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opo Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 01:14 Pozatym wynik całego testu zawsze zaokrąglany jest w dół, a już w podstawówce uczą, że od 0,5 zaokrągla się do 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 01:41 Niestety w zadaniu 12 jest błąd, gdyż anagram ILOPOSK zawiera jedno O za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma c Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 01:44 nie przejmujcie sie patałachami mało zdobyłem i do tej pory nie rozumiem: pyt. 20 rozwiązanie to farsa tu to się wedle mnie walneli ciąg nie ma się nijak do liczb pierwszych a poza tym jest niekonsekwentny pyt 25 tylko w jednym przypadku na rysunku w sposób bez cyrkla można określić że koło wycina jeden bok kwadratu 38 - jeśli nie ma kierunku i zwrotu to nie jest wektorem 63- w kolumnie od reguły odbiegają pierwszy bo powinno być dwa i trzeci bo powinno być pięć a ogólnie to niech żyje POOL-ska i jeszcze z tym księżycem - hyba jako jedyny nie ma nazwy można zrobić referendum czy nie nazwać by go jakoś hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik 58% - chlopak po zawodowce IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.10.04, 18:36 czas 30 min. Moze i nie jest to najlepszy wynik ale mysle ze lepszy od nie jednej osoby z wyzszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal od dawna wiadomo, że wykształcenie nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:42 nic wspólnego z inteligencją ;) Znam wielu inteligentnych ludzi bez wyższego wykształcenia i sporo tępaków z wyższym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek 57 Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: 80.51.163.* 19.10.03, 10:28 zadanie kwadraty z wpisanym kołem /nie pamietam nr/w/g Was odp C ale temu kryterium odpowiada jeszcze A i D a jedynie wyróżniającą figurą jest B jako jedyna posiada wszystkie 4 rogi, jeżeli się mylę to gdzie? pz poważaniem tatles@poczta.onet.pl PS to jest juz moja druga opinia leszek 57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.powernet.pl 19.10.03, 11:19 20. Jaką liczbę wstawisz w miejsce znaku zapytania? 3, 5, 9, 15, 27, 45, 81,? 129 165 147 181 c) Jest to suma kolejnych liczb pierwszych i ciągu 1, 2, 4, 8, 16 itp. I uważam, ze jest to bzdurne wyjaśnienie, bo według mnie 3x45 czyli 135, bo : 3x3=9,9x3=27,27x3=81 i 5x3=15,15x3=45 => w/w 45x3=135. Pytania w tego typu testach muszą mieć jednoznaczne i proste odpowiedzi. Rozumowanie paru osób na temat pytania 57, że 32 jest prawidłowe, bo mniejsze od 48 jest już w ogóle idiotyzmem, ponieważ albo sprawdzamy inteligencję i logikę, albo intuicję i jasnowidzenie. Myślę, że wynik 50/65 upoważnia mnie do wyśmiania tego testu. ( z pytaniem 20 będzie 51/65 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polinteligent Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.highway.telekom.at 19.10.03, 11:39 To, ze piszesz: "Rozumowanie paru osób na temat pytania 57, że 32 jest prawidłowe, bo mniejsze od 48 jest już w ogóle idiotyzmem...", swiadczy o tym, ze masz niewlasciwe podejscie do rozwiazywania testow na inteligencje, choc jestes inteligentna, o czym swiadczy twoje 50/65. Jesli bowiem tylko jedna z czterech odpowiedzi jest prawidlowa, to samymi odpowiedziami rowniez nalezy sie poslugiwac przy szukaniu tej wlasciwej w sensownym czasie i jesli teraz, bedac pewnym, ze szukana liczba jest mniejsza od 48, moge natychmiast przejsc do nastepnego pytania - nie mozesz nazywac tego idiotyzmem. Bzdura byloby, gdybym podczas rozwiazywania testu, tracil czas na zastanawianie sie, czy jest on prawidlowo skonstruowany. Pozniej, bedac rozzalony na slaby wynik testu, bede szukac slabosci tego testu. Przeciez nie napisalem, ze 32 jest prawidlowym rozwiazaniem. Po tysiackroc i wiecej racji maja ci, ktorzy wiedza, ze 24. Ale przeciez rozwiazuje test, bo chce uchodzic za inteligentnego. Do komputera wpisano 32. Ja zdobywam na tym pytaniu jeden punkt. Ty siedzisz i zastanawiasz sie, co za idiota wpisal 32 i tracisz punkty. Czy to jest postepowanie inteligentne? Przeciez jedna z definicji inteligencji mowi o zdolnosci do przystosowywania sie do okreslonej sytuacji. A sytuacja jest taka, ze zleceniodawca testu, czyli facet, ktory chce ciebie przyjac do pracy, nie bedzie sie zastanawiac, czy test byl dobry. Policzy twoje punkty i albo cie zaangazuje, albo ci podziekuje. Problemy moralne bedziemy rozstrzasac kiedy indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 02:13 wybacz, ale rozumowanie, że 32 jest poprawne bo jest mniejsze od 48 jest bzdurne. ja równie dobrze mógłbym stwierdzić, że skoro wyszło mi 24, a takiej odpowiedzi nie ma wśród tych do wyboru, to zapewne prawidłowa jest wielokrotność 24 (być może gdzieś zgubiłem mnożenie *2) czyli 48. co do całości wywodu: no cóż, równie dobrze mógłbyś przejść na sam koniec zobaczyć prawidłowe odpowiedzi i uzyskać 100% wynik. przecież kogo będzie obchodzić jak to zrobiłeś? to by było dopiero prawdziwe dostosowanie się do sytuacji. a co do pracodawców, oni bardzo nie lubią jak podwładny jest inteligentniejszy od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.cb.open.net.pl 19.10.03, 15:16 1 też jest liczbą pierwszą, więc samo pyatnie jest niedorobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidqa Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:31 1 nie jest liczba pierwsza, liczba pierwsza z definicji ma dokladnie dwa dzielniki naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejton Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 20:01 JEDEN nie jest liczba pierwsza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakubh@poczta.onet Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.cb.open.net.pl 19.10.03, 17:22 2 - błąd, ozon to nie związek chemiczny 5 - błąd, nie pasuje Europa, bo to kontynent ziemski i ciało niebieskie a reszta to ciała niebieskie i nie kontynenty ziemskie. Aaaa... Księżyc sie napisał z dużej litery??? 7 - W działaniu filtra polaryzującego - odp. 3, niejednoznaczne. 9 - jak wół do karety, byloby lepiej nie bawić się planetami. 12 - przez wasz byk olałem to pytanie. faktycznie trzeba być nadinteligentym zeby wyłapywać jeszcze byki autora!... 14 - byk jak sto diabli. ciekawe czy Waszym zdaniem samogłoska to k czy t w kocie? Ludzie!!! waszym zdaniem 2+2=5! 20 - trudne, mocne pytanie - a ja poszedłem na łatwiznę i załozyłem że zrobiliście kolejny błąd drukarski i miało być 125 w miejscu 129. Gdyby nie wcześniejsze Wasze błędy wytężyłbym mózgownicę i mial lepszy wynik 38 - idźcie do pierwszego lepszego matematyka najpierw dowiedzieć się co ma wektor! 39 - waszym zdaniem pięciokąt ma cztery przekątne... Ja głupi myśałem że 4. GRATULACJE - jesteście więksi od Einsteina!!! Ale i tak nie spaliłem, ha ha. 44 - dwuznaczne. może być i mikrometr dobry, bo pozostałe nie są w tabeli SI 59 - tłumaczenie pokrętne, ale i tak chyba nie da się tego spalić więc niech wam będzie... Inni ludzie pewnie wyłapia jeszcze jakies kwiatki, ale summa summarum - zastanówcie się, czy w ogóle macie w Gazecie ludzi umysłowo na tyle sprawnych, aby układali innym testy. Po prostu zawracanie gitary. Dla wszystkich którzy przejeli sie marnym wynikiem testu, powiem, od razu dodajcie sobie 20% inteligencji do ostatecznego wyniku. Bo inteligencja i mądrość - to dwie zupełnie rózne rzeczy. Pozdrowienia Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 02:25 co do 14... wyraz KOT K=2 (spółgłoska) O=1 (samogłoska) T=2 (spółgłoska) razem 5. o co Ci chodzi w pretensjach do 39 to ja niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etezje TEST WIELOKROTNEGO WYBORU?? IP: *.crowley.pl 24.10.03, 23:41 > 20. Jaką liczbę wstawisz w miejsce znaku zapytania? 3, 5, 9, 15, 27, 45, 81,? > 129 > 165 > 147 > 181 > c) Jest to suma kolejnych liczb pierwszych i ciągu 1, 2, 4, 8, > 16 itp. 3x3=9,9x3=27,27x3=81 i 5x3=15,15x3=45 45x3=135. ZGADZAM SIE Z TA OPINIA.. MYSLALAM TAK SAMO ALE NIESTETY INACZEJ NICZ UKLADAJACY... W SUMIE OBIE ODPOWIEDZI SA POPRAWNE... A Z TEGO CO WIEM TO TEN TEST NIE JEST WIELOKROTNEGO WYBORU!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal jakie 2 odpowiedzi poprawne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:51 a gdzie w wynikach widzisz 145??? skoro nie ma takiej odpowiedzi to przeprowadzone rozumowanie było błędne, a nie "są 2 poprawne odpowiedzi". Chyba że byłaby literówka - ale nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toxotes Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 19.10.03, 11:27 Test jest za dlugi! Za duzo pytan jednego rodzaju. Po 3-4 pytaniach badajacych inteligencje przestrzenna czy slowna, trace zainteresowanie i zaznaczam byle co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukerro Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.chello.pl 20.10.03, 17:05 robilam tu test i wyszlo mi w % jak mam obliczyc ta liczbe wlasciwa mam 43%i co teraz???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUCH Zalezy od interpretacji: IP: DHCP.dz.com.pl:* / 192.168.202.* 19.10.03, 12:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.revers.nsm.pl 19.10.03, 13:11 W 61 jest źle sformułowane. Powinno być odwrotne pytanie. Na szczęście, po odpowiedź pozostała prawidłowa (oczywiście nie w świetle błędnego pytania):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dooreks pytanie nr.20 IP: *.gdynia.mm.pl 19.10.03, 13:25 moim zdaniem to pytanie tez jest dziwne.moim zdaniem rozwiazanie powienno wygladac tak:co 2 liczbe mnozymy *3 i wychodzi 135...a takiego wyniku nie ma, a moim zdaniem rozumowanie jest jak najbardziej dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArturM Błędy i usterki testu - spokojnie IP: proxy:* / 172.16.30.* 19.10.03, 14:21 Testy na inteligencję - uważam - powinny byc szczególnie starannie sprawdzane. W tym teście spotkałem parę usterek: - literówka w 12, w którym przecież chodzi i przestawianie litwerek! - błędne rozwiązanie w 57 "biegaczach" tu chyba każdy z nas się zgodzi. Ponadto nie powinno być pytań, w których intruza można wyznaczyć na wiele sposobów, w zależności od reguły, jaką zaproponujemy, a wszystkie te klasyfikacje sa roznie przekonujące i pasują... Pytania na wiedzę: 6 i 7 też są błędem metodologicznym, podczas gdy 38 o wektor za takie nie uważam, gdyż nie ejst wymagana żadna wiedza wstępna, tylko wnioskowanie z informacji podanych. Niepokojąco wiele pytań odwołuje się do umiejętności matematycznych czy kombinatoryki - ja to lubię, ale humaniści unikający liczb będą pokrzywdzeni. Drodzy przyjaciele (czy mogę tak tu napisać?) :-) Mimo, że w gazecie znalazły sie błędy, jako osoby raczej jednak wyjątkowe, jako że zainteresowane takimi "niszowymi" sprawdzianami, postarajmy się wykazać nie tylko inteligencją ale kulturą i życzliwym podejściem do świata - nie wyżywajmy się w ciężkich słowach na autorach, co jest oczywiście regułą na wszelkich innych forach o "innych" walorach :-) Spotkamy się za 3 h? Trzymam i dobrej zabawy, cieszmy się radością, jaką jest rozwiązywanie zadań i znajdowanie kluczy, nie zainteresowanych zostawmy zaś ich pasjom:-) Alpha@w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Michal Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 14:56 Ten test jest hory, glópi i wogule bez sensu. Po jakom cholere zamnieszczacie w nim takie durne pytania do kturych morzna dopasowac tyle odpowiedzi. Moim zdaniem wcale nie miezy on inteligencji. Wyszlo rze mam 1% a ja w to nie wieze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przestancie oklamywa ludzi - nie gwalccie prawa czlowieka do samooceny jego wartosci. P.S. Jestem od was duzo mondzejszy !!!@#$%% napiszcie co wy na to muj adres to: prosiak_z_ruska@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aggeta Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.ks.k.pl 19.10.03, 15:07 Jestem mistrzynią !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.highway.telekom.at 19.10.03, 16:18 W jakiej dziedzinie, slicznotko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZ Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 16:50 Tak sobie czytam te opinie i jestem z siebie dumna, że bojkotuję ten żałosny test. I uważam za paranoję nagonkę na Narodowy Test Inteligencji...albo postawmy sprawę jasno: ten produkt ma się sprzedać, a ktoś ma zarobić (a Ty dać się w to wrobić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Nieprzemyślana aplikacja IP: *.crowley.pl 19.10.03, 18:49 Strasznie mnie Onet wkurzył ostatnią planszą testu. Ostatnie zadanie rozwiązywałem na tyle długo, że nie kliknąłem w odpowiedź tylko już po zamknięciu zadania w przycisk DALEJ. W efekcie nie wiem jaki miałem wynik. Nie mogli sobie ten przycisk podarować albo dać go w takim miejscu, żeby się nie nakładał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Pedro de Local Re: Nieprzemyślana aplikacja IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 19.10.03, 22:45 Przyjmij wiec ze wyszlo Ci 45 i juz ;-) Z wrodzonego masochizmu podalem wszystkie prawidlowe odpowiedzi do automata i taka wartosc podal (przy wieku 29 lat) ;-) Ale nie chce mi sie wklepywac tego od nowa dla najwyzszego przedzialu wieko0wego aby zobaczyc maxa maxow ;-) Pozdrofka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nieprzemyślana aplikacja IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 19.10.03, 22:47 a ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodek Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 20:40 Dla niestety nie wszystkie pytania (nawet po przeczytaniu odpowiedzi) były jednoznaczna. Moje odpowiedzi często wskazywały inną odpowiedź i mogłem to uzasadnić. Np. Na rysunkach nie dyło prawego górnego rogu - ja wybrałem rysunek który różnił się tym od innych, że na nim nie było prawego dolnego rogu. Brak jednoznaczności uniemożliwia jednoznaczną ocenę. Gdzie się pomyliłem to się pomyliłem, ale przy kwadracie zasłaniającym literki litera F dla mnie była zupełnie czytelna. Gdyby kwadrat był wyżej, to może, ale autor ma zawsze rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mardoq Re: Test na inteligencję 7 (ogólny, 65 pytań) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 21:46 Sądze, że test jest źle wykonany, są odpowiedzi na które można odpowiedzieć w dwojaki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś