olka981 Re: dieta 01.02.10, 09:13 pszenicy unikac i piwa i kawy i nabialu jesc mniej miesa wiec ryb wiecej kapusty ,brokuly ,kalarepki itd z tej rodziny duzo ryb bo maja omega 3 albo pic olej imbir Odpowiedz Link
niuska231 Re: dieta 01.02.10, 21:22 a co z ta dietka wrganska?? bo slyszalam ze wielu dzieczynom pomogla, wlanie jestem 5 dzien na niej, tu piszecie teraz jesc miesa a tu nie forum.gazeta.pl/forum/w,33396,77829138,77974771,Re_dieta.html Odpowiedz Link
olka981 Re: dieta 02.02.10, 11:45 ja mieso unikam krowy dostaja hormony a kurczaki mozna ale wiejskie i najlepiej nie jesc piersi bo tam jest najwiecej hormonow jesli juz je jemy .dieta veganska jest zdrowa i napewno dobra dla nas mieso ogolnie powinno sie jesc raz w tygodniu duzo juz jest na necie na temat diety ja osobiscie nie jem nic z maki i okazyjnie jem mieso ,lubie ryby jem kapuste kiszona i brokuly , omijam soje jedyne co nie moge sobie odmowic to kawa z rana duzo produktow jest estrogenne i wlasnie one nam zwiekszaja rozwoj endo Odpowiedz Link
olka981 Re: dieta 02.02.10, 13:19 Badania zwyczajów żywieniowych 500 tys. Europejczyków w ciągu ostatnich 10 lat wykazały, że każde 100 g czerwonego mięsa lub wędliny dziennie zwiększa ryzyko raka odbytu i jelita grubego o 70 proc. Kobiety, które dwa razy dziennie serwują sobie czerwone mięso, po 15 latach aż o 40 proc. częściej mają zawały serca. Najczęściej chorują osoby stosujące popularną do niedawna tzw. dietę Atkinsa (nazywaną w Polsce dietą Kwaśniewskiego). Taki sposób odżywiania się w krótkim czasie pozwala się pozbyć nadwagi i obniża poziom cholesterolu we krwi. Na dłuższą metę jednak jeszcze bardziej napędza rozwój miażdżycy i innych groźnych chorób. Badania naukowców z University of Manchester sugerują, że osoby, które nawet jednego dnia nie mogą się obejść bez czerwonego mięsa, dwukrotnie częściej chorują na reumatoidalne zapalenie stawów. Wystarczy jednak przejść na dietę bezmięsną, by złagodzić objawy tego schorzenia. Zbyt często jedzenie czerwonego mięsa powoduje również cukrzycę. Każda dodatkowa jego porcja ponad niezbędne minimum zwiększa ryzyko tej choroby o 26 proc., a w wypadku wędlin lub parówek aż o 40 proc. - sugerują badania dr Teresy T. Fung z Harvard School of Public Health w Bostonie. Czerwone mięso podejrzewane jest nawet o to, że o 80 proc. zwiększa u kobiet ryzyko endometriozy! Ta choroba spowodowana jest przemieszczeniem się śluzówki macicy do innych narządów. Nie wiadomo, jaki ma związek z dietą, ale znacznie rzadziej chorują na nią panie, które jedzą dużo zawierających fitoesterogeny warzyw i owoców, szczególnie soi. Schorzenie to trzydzieści lat temu było niemal zupełnie nieznane, dziś choruje na nie 10- -15 proc. kobiet, często mających z tego powodu kłopoty z płodnością. Coraz więcej osób traci również wzrok z powodu tzw. zwyrodnienia plamki żółtej. Do lat 80. XX wieku ta choroba prawie nie dotykała osób poniżej 64. roku życia. Dziś, wraz ze wzrostem spożycia mięsa i spadkiem spożycia zielonych warzyw liściastych, chorują na nią osoby coraz młodsze. Odpowiedz Link
olka981 Re: dieta 02.02.10, 15:04 Produkty, które zmniejszają ryzyko Jedząc warzywa i owoce zamiast mięsa, możesz zredukować prawdopodobieństwo zachorowania na endometriozę. Włoscy naukowcy dokładnie przeanalizowali dietę 1000 kobiet. Połowa z nich była zdrowa, pozostałe chorowały na endometriozę. Okazało się, że panie, które spożywały dziennie dwie porcje owoców oraz dwie warzyw (zwłaszcza zielonych), chorowały o 55 procent rzadziej w porównaniu z kobietami jedzącymi średnio mniej niż jedną porcję tych produktów. Te same badania pokazują również, że jedzenie codziennie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania prawie dwukrotnie. (MB) Konsultacja: prof. dr n. med. Ewa Dmoch-Gajzlerska specjalista ginekolog-położnik z Akademii Medycznej w Warszawie Odpowiedz Link
agatlaska Re: dieta 03.02.10, 16:48 dieta dietą, ale proponowałabym zbadac sie w kierunku candidy, ona takze wywołuje endometrioze. Sama nie wiem jakie mięso jesc, chyba przerzuce sie na świnie , skoro krowy tez chore ;/ Odpowiedz Link
olka981 Re: dieta 04.02.10, 00:03 swinia niestety tez mieso ! a candida to niestety prawda i duzo z nas ja ma cukier tez nie dobry dla nas i piwo bo candida to uwielbia ale mamy okropna chorobe ja wiem po sobie jak nie jem chleba ,makaronow i malo mieso duzo lepiej sie czuje Odpowiedz Link