Dodaj do ulubionych

Pilne - byłam u gin

14.04.11, 21:42
słuchajcie poszłam do ginekologa. napisałam wątek o moich kłopotach.

zbadała mnie i powiedziała mi że nie mam endo bo badanie mnie nie boli, i nic nie widac na usg.

co o tym myślec????

dziś dostałam miesiączkę a ostatnią od 28 marca :(

co ja mam robić??
Obserwuj wątek
    • ambrozja08 Re: Pilne - byłam u gin 15.04.11, 13:43
      yyy nie wiem co to za wyznacznik choroby że przy badaniu nie boli..pierwszy raz słyszę. mam endo od paru lat i długo nie bolało mnie wcale(prócz miesiaczki) a na pewno nie przy badaniu.teraz ból jest praktycznie codziennie i owszem guzki endo są widoczne ale tyle razy miałam usg i nic nie było. zresztą podobno samym usg nie da się potwierdzić endometriozy.
      • ania.rene Re: Pilne - byłam u gin 15.04.11, 16:26
        ja też się zdziwiłam. podczas wywiadu powiedziała że prawdopodobnie to endo, ale już podczas badania że nie.
        pamiętam ze jak byłam poprzednio u ginekologa to bolało mnie jak dusił brzuch, znalazł wtedy jakiś guz na jajniku ale kazał zrobić marker, który wyszedł dobrze, i stwierdził, że nic mi nie jest :(

już brak mi sił, tyle kasy wydałam już na lekarzy i badania.
        • jasmeen Re: Pilne - byłam u gin 15.04.11, 23:34
          no nie wiem....
          u mnie torbiel wyszła na usg
          od razu 10-cm
          Usg miałam zalecona z zupełnie innego powodu, po badaniu lekarskim. Podczas tegoż badania lekarka nie wyczuła tej wielkiej torbieli - a usg od badania dzieliło kilka dni.
          Dolegliwości bólowych żadnych - gdyby nie to usg, nie wiedziałabym, że mam torbiel. Nawet idąc na zabieg byłam zła: zdrowa jestem, nic mi nie dolega a dam się kroić. No, ale zdrowa nie byłam. Podczas zabiegu okazało się, że nie tylko torbiel, ale jeszcze wodniak. I pozrastane jajowody.
          Także ja bym poszła sie jeszcze skonsultować.
          • novinka1 Re: Pilne - byłam u gin 25.04.11, 17:16
            U mnie torbiel na jajniku nie jest wyczuwalna w przypadku zwykłego badania ginekologicznego. (ma ok. 5cm). Moja ginekolog prowadząca, która ostatnio uparła się, że ją wyczuje, faktycznie ją wyczuła, ale dopiero w momencie badania przezodbytowego. Torbiel po prostu tak jest umiejscowiona. ALe na usg oczywiscie ją widać. Ja proponuję usg u jakiegoś polecanego lekarza, który zna się na rzeczy.
            • psychofinka Re: Pilne - byłam u gin 29.04.11, 23:05
              Okropne bzdury gada ta lekarka!
              Badanie ginekologiczne nie musi boleć przy endo, a usg nie jest wiarygodnym badaniem. Owszem, jeśli pokaże torbiel, to daje jakiś wgląd w sytuację, ale też nie wiadomo, jaki jest jej charakter, są różne torbiele.
              Natomiast na usg nie widać zrostów, które najbardziej uprzykrzają życie przy endometriozie.
              Marker Ca-125 jest kompletnie niemiarodajny, ja zawsze mam go w normie.
              JEDYNYM wiarygodnym badaniem diagnostycznym jest laparoskopia. Wtedy dopiero można ocenić charakter torbieli po pobraniu wycinków i ewentualną obecność zrostów.
              • ania.rene psychofinka 30.04.11, 07:57
                zmienię lekarza, ale muszę poczytać opinie. czy plastry pomogą choc trochę w dolegliwościach??
    • kiki80 Re: Pilne - byłam u gin 01.05.11, 00:17
      mnie też badanie gin nie boli a objawy typowe dla endometriozy, marker jest fatalny u mnie za to
      lekarz tez byl mega mocno zdziwiony ze badanie "miękkie" to moze to nie endometrioza
      szlag mnie trafil jak to uslyszalam a objawy typowe!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka