Dodaj do ulubionych

nietypowe endo

13.07.06, 22:03
A ja mam endo na tylnym sklepieniu pochwy, twor srednicy 2,5 cm, dzisiaj
mialam pobrana probke do badan, zadnych dolegliwosci, nic mnie boli, czy to
na pewno endo? cytologia w porzadku, usg nic nie wykazalo...? spotkal sie
ktos z czyms takim?
Obserwuj wątek
    • spczolka Re: nietypowe endo 14.07.06, 13:16
      tak. takie wykwity różnej wielkości na ściankach pochwy to dość często spotykana
      forma endo. łatwo to usunąć w gabinecie ginekologicznym.
      • siljana Re: nietypowe endo 14.07.06, 17:19
        Dzieki za odpowiedz. Co masz na mysli mówiąć "usunąć",zabieg chirurgiczny
        pewnie? Bo mnie lekarz mówił że najprawdopodiej czeka mnie intensywana terapia
        hormonalna...( o zabiegu nic nie wspominaL) a czy w tym przypadku ciąża też
        moze pomóc?
        Pozdrawiam :)
        • spczolka Re: nietypowe endo 23.07.06, 15:42
          z tego co się oriętowałam u ginekologa to takie zmiany się traktuje podobnie jak
          nadżerki, czyli prawdopodobnie wymraża. lekarz zalecił kurację hormonalną bardzo
          słusznie. chce mieć pewność, że leczone będą nie tylko widoczne na ściankach
          pochwy zmiany ale też te, które być może zagnieździły się gdzieś głębiej.
          jest wysoce prawdopodobne, że po zastosowaniu hormonów te zmiany w pochwie same
          znikną.
          pozdrawiam
          • siljana Zoladex??!! 02.08.06, 14:05
            Pan profesor Bienkiewicz z Łodzi zalecil mi zastrzyki z zoladexu raz w miesiacu
            przez 6 m-cy. Nie bedzie operowal bo uważa ze endo jest za blisko zakonczenia
            kiszki stolcowej. W kazdym razie czy ktoras z Was była leczona tym preparatem?
            maja to byc zastrzyki w brzuch, powodujace hamowanie wytwarzania estrogenow,
            jeden zastrzyk kosztuje 400 zl :/ Wiecie cos o tym zoladexie? jakie skutki
            uboczne itp? oczywiscie moge zajsc w ciaze, ale nie mam ani chlopaka na stale
            ani umowy o prace na stale :(
            • siljana juz wszystko wiem 02.08.06, 20:44
              poczytalam sobie inne watki, a jezeli o moj przypadek chodzi, to bylam dzisiaj
              u mojej pani dr z Kutna ( w lodzi u profesora bylam bo moj lekarka podejrzewala
              nowotwor) i ona powiedziala zeby na razie dac sobie spokoj z zastrzykami, bo na
              zastrzyki zawsze sie zdazy, a skor ja nie mam zadnych dolegliwosci to bedziemy
              moja endo obserowowac i tyle...
              pozdrawiam
    • ania2701 Re: nietypowe endo 24.07.06, 13:22
      Witaj!
      Ja miałam endo w pochwie i właśnie w tylnim sklepieniu.Usunięto mi to przez
      laparoskopie. Nie mogłam współżyć, bolało potwornie. Pozdrawiam Cię!!!
    • iwonapraca1 Re: nietypowe endo 13.08.06, 21:30
      hej , witaj w klubie. Też mam endo umieszczoną na tylniej ściane pochwy.
      Niestety ja przechodze to z wielkimi bólami. Leczyłam się już danazolem , ale
      nic nie pomogło , najorsze jest to że laparoskopia może okazać się malo
      skuteczna , lekarz mówi że umiejscowiło się to w fatalnu miejcu i nie ma się
      jak do tego dostać :-(((,jestem trochę podlamana szczerze mówiąc . We środę mam
      kontak z profesorem ,a w październiku termin na pierwszą w moim życiu
      laparoskopie. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka