Dodaj do ulubionych

endometrioza po cc

14.05.07, 09:52
Witam.
Mam planowaną na 23maja operację wycięcia endometriozy z blizny po cc.Na
skierowaniu nic nie jest napisane o laparoskopi tylko "w celu usunięcia
endometriozy w bliźnie pooperacyjnej" Czy to znaczy że to będzie operacja?
Mam też zrobić badania EKG,RTG,morfologia,OB,elektrolity,i jeszcze jakieś dwa
których nie mogę rozczytać... Może ktoś wie kiedy najlepiej zrobić te
badania,2 dni przed operacją czy wcześniej? Nikt też nie mówił mi nic o
szczepieniach wzw a przecież i tak jakbym się teraz zaszczepiła to nic to nie
da...co robić? najpierw chyba musiałabym zrobić wyniki czy nie jestem
zarazona bo przecież miałam cc bez szczepień...
Obserwuj wątek
    • adela27 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 10:30
      Dziewczyny błagam o odpowiedź... Operację będę miała w klinice w Białymstoku
      czy któras z Was tam była?
    • issa25 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 13:48
      Witaj,
      ja miałam taką operację ostatnio, poczytaj tu na forum pisałam. znieczulenie
      miałam w kręgosłup. jak będzie bolec po zabiegu, proś o zastrzyki, bardzo szybko
      pomagają.
      co do zabiegu, to mi zrobiono laparatomię, blizna jest mniej więcej jak ta po cc.
      bardzo szybko doszłam do siebie, jeśli chodzi o ból, ale niestety rana dalej mi
      się babrze, częściwo jest zagojona i chodzę na lampy. prawdopodobnie za wczesnie
      mnie wypuszczono - na drugi dzień po zabiegu. w każdym razie nie jest to nic
      strasznego. niektóre dziewczyny piszą, że długo je bolało, aj po tygodniu
      mogłabym iść tańczyć, gdby rana się zagoiła, bo nic mnie nic bolało.

dziewczyny po laparoskopii teho samego dnia chodziły i czuły się dobrze, wiuęc
      jeśli wybiorą tą metodę, to mniej inwazyjny zabieg, ale raczej wybiorą laparatomię
      rtg robiłam kilka dni wcześniej, szczepienie miałam 2 dawki, a potem odczekałam
      3 tygodnie. morfologię robili mi w szpitalu dzień przed zabiegiem.

powodzenia życzę!

• adela27 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 14:15
        a jak to będzię ze szwem? czy musiałaś chodzić na zdjęcie szwów? ja będę miała
        tą operację w Białymstoku a to 220km od miejscowości gdzie mieszkam... czy oni
        dadzą mi jakieś skierowania na zdjęcie szwów? boję się panicznie tego
        wszystkiego a najbardziej narkozy...

Issa z tego co zrozumiałam to masz teraz dwie blizny? ta po cc i teraz po
        laparotomii?
        • issa25 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 14:46
          powinni sciagnac ci w przychodni rodzinnej, nie trzeba mieć skierowania. ja tak
          zrobilam po wycięciu pieprzyka.
          albo sciagna ci w szpitalu, zalezy ile dni będziesz leżeć
          generalnie powinnas się zgłosić do przychodni przyklinicznej jakiś czas po
          zabiegu na kontrole i po wynik histopatologiczny.

tak, mam dwie blizny. guzek miałam po lewej stronie i tak cieli bardziej z lewej
          strony, jakiś centymetr nad starą blizną, tylko przesunięte w lewo.

ja tez bałam się narkozy, ale na szczęscie nie miałam. o rodzaju znieczulenia
          decyduje lekarz na podstawie wywiadu. do laparoskopii na pewno jest narkoza.
          poczytaj sobie w moim wątku "panicznie boję się narkozy" - dostałam wiele
          cennych rad od dziewczyn.
          nie bój się, ja już wiem, że nie jest to wielki zabieg, nic strasznego.
          chociaz sama pamiętam jak ja się bałam:) ale nie warto

• adela27 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 15:17
            czytałam ten wątek "panicznie boję się narkozy" i powiedz bo nie doczytałam to
            można jeśći pić przed operacją czy nie? ja muszę być w klinice 23 maja o 8
            rano...
            Issa a co brałaś ze sobą do szpitala oprócz piżamy i kapci i dowodu osob.?

u mnie endo jest po prawej stronie gdzie "rzekomo" miałam to pęknięcie...
            • issa25 Re: endometrioza po cc 14.05.07, 17:40
              ja byłam na czczo i nie jadłam od poprzedniego dnia od ok 16, piłam do 22.
              co do rzeczy do szpitala, to też jest tu taki watek, musisz poszukac. na pewno
              kosmetyki, koszule nocne,a nie piżamki, wodę mineralną - butelki małe z
              ustnikiem, ja miałam swój kubek i sztućce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka