Dodaj do ulubionych

Prosze o wsparcie

13.07.07, 12:32
Wczoraj stwierdzono u mnie endometrioze.. Jestem przerażona.. mam 24 lata..
tydzien temu moj chlopak poprosił mnię o ręke.. chce mieć dzieci:( a po tym
co przeczytalam o tej chorobie w internecie boje sie ze nie bede mogla
spelnic mojego marzenia:( wykryto mi 2 torbiele na prawym jajniku, jedna
55mm, druga 35mm... byłam u najlepszego lekarza w Łodzi i chyba w Polsce u
prof. Malinowskiego. Klinike ma w Łodzi niedaleko Matki Polki, wizyta
kosztuje astronomiczne pieniadze bo 250 zl.. ale zdrowie jest bezcenne.. za
1,5 tygodnia mam miec laparoskopie.. czy ktoraś z was miala ta operacje? na
czym polega? i czy usuniecie torbieli jest równoznaczne ze zniknieciem
choroby? czy po laparo trzeba brac jakies leki? Bardzo prosze o odpowiedzi bo
naprawde jestem przerazona:(
Obserwuj wątek
    • barbra25 Re: Prosze o wsparcie 13.07.07, 13:04
      Nie jest nigdzie powiedziane, że endo=niepłodność. Fakt, że może być trudniej
      zajść ale to zależy przecież od tego jak umiejscowiona jest endo i na jaką skalę
      wyrządza szkody. Niektórym kobietom przy IV stopniu udaje się zajść, niektórym
      przy I nie...
      Jedno jest pewne: nie należy odwlekać decyzji o dziecku i to bedzie Ci mówił
      każdy lekarz, do którego pójdziesz. Czy możesz podać w jaki spoób stwierdzonu u
      Ciebie endometriozę?
      • marta19841 Re: Prosze o wsparcie 13.07.07, 15:50
        Endometrioze wykryto u mnie zupełnym przypadkiem, przy badaniu kontrolnym u
        ginekologa. Lekarz wykrył mi jakies zgrubienie na jajniku i wyslal na USG, na
        USG wyszlo ze mam 5cm torbiel. Jednak moj ginekolog nie wiedzial co moze byc
        tego przyczyna i przepisal jakies antybiotyki ktore mialy zlikwidowac stan
        zapalny, gdyz lekarz przypuszczal ze moze tym jest spowodowana torbiel. Po
        miesiacu przyszlam na kolejne USG ktore wykazalo to samo i lekarz znowu kazal
        mi czekac.. troche sie juz zmeczylam zyciem w niepewnosci wiec poszlam do
        innego ginekologa, ktory zlecil mi dokladne USG przepływowe. Lekarz robiacy mi
        USG od razu stwierdzil ze najprawdopodobniej jest to endometrioza. Nic nie
        wiedzialam o tej chorobie... gdy zaczelam czytac stwierdzialam ze trzeba szybko
        dzialac.. wiec dowiedzialam sie kto jest najlepszy w tej dziedzinie i poszlam
        prywatnie, gdyz dostanie sie w tym momencie do jakiegokolwiek szpitala i
        umowienie sie na wizyte u lekarza graniczy z cudem. Kolejki sa straszne.. Prof
        Malinowski dokladnie mnie przebadał i powiedzial ze to endometrioza, ze ogniska
        choroby sa na jajniku i jeszcze wykrył poczatki ognisk gdzies na macicy. Nie
        wiem co robic.. czytałam ze taka operacja zmiejsza o 70% szanse zajscia w
        ciaze.. nie wiem poprostu komu wierzyc komu ufac.. juz sam fakt ze I lekarz u
        ktorego bylam powiedzial ze to lewy jajnik, kolejny ze prawy a jeszcze inny ze
        jajniki sa czyste.. Boje sie ze jak zrobia mi laparoskopie stwierdza ze ten
        torbiel tak glrboko wrosl sie w jajnik ze trzeba go calkiem usunac.. slyszalam
        ze sa jeszcze metody leczenia hormonami? i ze ciaza tez wstrzymuje chorobe, ze
        w czasie jej trwania torbiele sie wysuszaja, gdyz organizm sam produkuje jakies
        specjalne hormony.. Boje sie podejmowac szybko decyzji o tej operacji..
    • edyta1011 Re: Prosze o wsparcie 13.07.07, 13:41
      Dziewczyno, ja mam 34 lata, a jeszcze dwa,trzy miesiące temu byłam tak samo
      przerażona, gdy się dowiedziałam. Teraz się nie boję, ale ponad wszystko w
      świecie pragnę, żeby mi to świństwo już wycięli. Idę w poniedziałek, ale już
      raz byłam i nie cieli. Mój wątek powyżej (kiedy na laparotomię).
      Nie rozumiem tylko dlaczego płacisz prywatnie. Endometrioza w tej chwili jest
      chorobą tak znaną, że chyba każdy gin wie co to jest i da skierowanie na zabieg.
      Ja np. najpierw poszłam na rodzinnego, który dał skierowanie na izbę przyjęć i
      powiedziałam, że boli i nie wiem dlaczego, zrobili mi za darmo wszystkie
      badania, 2x usg i w trzy godziny miałam diagnozę. Na twoim miejscu, jak chcesz
      mieć męża i dzieci, to lepiej zostaw pieniądze na ewentualne drogie leczenie, a
      co możesz to załatw z ubezpieczenia za darmo. Ostatecznie po co płacimy składki.
      Ja zawsze tak robię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka