magda.o2 20.03.08, 19:59 jak wygląda badanie HSG CZY WYKONYWANE POD NARKOZą CZY TYLKO POD ZNIECZULENIEM MIEJSCOWYM?OPISZCIE CZY BOLI PROSZE Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaczek557 Re: HSG-czy to boli 21.03.08, 08:21 Cześć, Ja miałam robione HSG bez znieczulenia, zupełnie na "żywca". Czy boli? To chyba zależy, czy ma się drożne, czy są zrosty. Jak wszystko jest OK, to podobno zupełnie nie boli. U mnie było tak, że początkowo nic zupełnie mnie nie bolało. Ale też kontrast nie przechodził zbyt dobrze. Lekarz "wpuścił" jeszcze raz mocniej kontrast no i wtedy bardzo bolało... prawdopodobnie jakiś zrost się rozerwał. Kontrast popłynął przez jajowody. Ból był bardzo nieprzyjemny, ale trwało to bardzo krótko, więc da się wytrzymać. Nawet gdybym miała mieć robione to badanie drugi raz, to też zdecydowałabym się bez znieczulenia, a już napewno bez narkozy, która też przecież pociąga za sobą spore ryzyko. Badanie trwa w sumie kilka minut - spokojnie da się wytrzymać, więc nie ma po co truć się środkiem znieczulającym. Ja po tym badaniu byłam 4 dni na zwolnieniu. Samopoczucie po HSG jest takie sobie. Boli podbrzusze - inaczej niż przy okresie, ale też nie jest przyjemnie:( Jest to jednak badanie inwazyjne. Pozdrawiam, Gosiaczek Odpowiedz Link
magda.o2 Re: HSG-czy to boli 22.03.08, 17:57 dzięki bardzo za szczegółowy opis .trochę jestem spokojniejsza.pozdrawiam Odpowiedz Link
wesola.wdowka Re: HSG-czy to boli 24.03.08, 11:49 miałam ostatnio hsg wejdz na forum www.endometrioza.sos.pl są tam wpisy dziewczyn, niektóre róznie to przechodziły, pewnie ma znaczenie tez gdzie to robisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
garudasana Re: HSG-czy to boli 26.03.08, 22:04 ja miałam jakieś znieczulenie (zastrzyk w tyłek) a mimo to baaaardzo bolało. no ale ja miałam zrosty i trzeba było kontrast podać pod dużym ciśnieniem. myślę, że ból to kwestia bardzo indywidualna. badanie trwało krótko, kilka minut leżenia na stole i przekręcania się żeby kontrast się rozlał i wyszło dobre zdjęcie. ja wyszłam ze szpitala następnego dnia rano, nic mnie nie bolało, nie musiałam leżeć. Odpowiedz Link
magda.o2 Re: HSG-czy to boli 27.03.08, 20:14 bardzo wam dziękuje i jak będę po to się odezwę pozdrawiam pa. Odpowiedz Link
free-klaudia26 Re: HSG-czy to boli 05.08.08, 15:01 Ja jestem po 2 HSG i oba bolały.Pierwszy miałam robiony w szpitalu ze znieczuleniem(ale co to za znieczulenie kiedy wszystko czułam)za późno mi podali i za wcześnie zaczęli robić.Drugie miałam bez znieczulenia tylko czopki przecibólowe-tragedia ból nie do zniesienia myslałam,że umrę ale to pewnie dlatego bolało bo okazało się,że mam niedrozny jeden jajowód no i mój gin podejrzewał endo.A teraz jestem juz po leczeniu endo i we wrzesniu czeka mnie kolejne HSG sprawdzające czy jajowód się udrożnił jeśli przyczyna tego była endo.Ale zamierzam zrobic to ze znieczuleniem mam nadzieję,że jemu to lepiej wyjdzie:) Odpowiedz Link