IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 09:06
Mam 25 lat, 168 cm wzrostu, ważę 52 kilogramy. Moja sylwetka nie jest zbyt
proporcjonalna, mam bardzo wyraźną talię (mięśnie brzucha już zaczynają się
ładnie zrysowywać - ale z utrzymaniem płaskiego brzucha nigdy nie miałam
problemów i prawie zawsze taki był), szczupłe górne partie ciała, ale uda są
spore w ich górnej części szczególnie po wewnętrznej stronie, tak jakby głównie
tam odkładał się tłuszcz.
Chodzę 2-3 razy w tygodniu na siłownię, zawsze na około 2 godziny. Najpierw 20
minut rowerek, później ćwiczenia na nogi i pośladki, następnie brzuch, a na
końcu górne partie ciała. Ćwiczę już tak od około 2 miesięcy.
Chciałam się zapytać co mam zrobić aby wyszczuplić uda w ich górnej części?
Ile zazwyczaj spalam kalorii przy takiej wadze i ćwiczeniach (to znaczy ile
mogę spokojnie jeść aby bilans energetyczny był 0)?
Czy podany wyżej rytm ćwiczeń na siłowni, ich kolejność wykonywania jest dla
mnie właściwy (chodzi mi głównie o wyszczuplenie i wysmuklenie nóg i lekki
rozrost górnych partii ciała)?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: uda 17.04.02, 11:47
      Gość portalu: dorotekk napisał(a):

> Mam 25 lat, 168 cm wzrostu, ważę 52 kilogramy. Moja sylwetka nie jest zbyt
      > proporcjonalna, mam bardzo wyraźną talię (mięśnie brzucha już zaczynają się
      > ładnie zrysowywać - ale z utrzymaniem płaskiego brzucha nigdy nie miałam
      > problemów i prawie zawsze taki był), szczupłe górne partie ciała, ale uda są
      > spore w ich górnej części szczególnie po wewnętrznej stronie, tak jakby głównie
      >
      > tam odkładał się tłuszcz.

Jest to jedno z typowych miejsc gromadzenia tłuszczu zapasowego u kobiet - wpływ
      estrogenu.

> Chodzę 2-3 razy w tygodniu na siłownię, zawsze na około 2 godziny. Najpierw 20
      > minut rowerek, później ćwiczenia na nogi i pośladki, następnie brzuch, a na
      > końcu górne partie ciała. Ćwiczę już tak od około 2 miesięcy.
      > Chciałam się zapytać co mam zrobić aby wyszczuplić uda w ich górnej części?
      > Ile zazwyczaj spalam kalorii przy takiej wadze i ćwiczeniach (to znaczy ile
      > mogę spokojnie jeść aby bilans energetyczny był 0)?

Mój ulubiony kalkulator wyliczył Ci spoczynkową przemianę materii na 1353kcal, a
      dzienne zapotrzebownie przy lekkim wysiłku fizycznym na 1624 kcal dziennie.
      3xtygodniowo 2godz siłowni to 1620kcal tygodniowo, więc 231 dziennie. Wychodzi
      średnie dzienne zużycie 1855kcal. Oczywiście jest to średnia statystyczna, więc +-
      10% nie będzie niczym nadzwyczajnym.

> Czy podany wyżej rytm ćwiczeń na siłowni, ich kolejność wykonywania jest dla
      > mnie właściwy (chodzi mi głównie o wyszczuplenie i wysmuklenie nóg i lekki
      > rozrost górnych partii ciała)?

Musisz ćwiczyć w dokładnie odwrotnej kolejności: po rozgrzewce (3-4min rowerka)
      najpierw góra, potem brzuch, potem nogi i pośladki, na koniec rowerek. Nogi, a
      szzególnie przywodziciele, ćwicz z b. małym obciążeniem i możliwie dużą ilością
      powtórzeń, utrzymując lekko podwyższone tętno. Ma to symulować wysiłek aerobowy,
      przy którym spala się tłuszcz głównie (ok. 75%) z obszaru przegrzewanego
      ćwiczeniami. Same przywodziciele możesz jeszcze dodatkowo pomęczyć po zejściu z
      rowerka.
      • modo Re: uda 17.04.02, 16:24
        A czy skakanka wyszczupli nogi? Jeżeli tak, to jak skakać, "żabką", "konikiem",
        na jednej nodze?
        • jogger Re: uda 17.04.02, 16:45
          Skakanka wydaje mi się ciut zbyt intensywna. Może spowodować duże zużycie
          kalorii i ogólne chudnięcie. Jeśli jednak utrzymasz tempo aerobowe (będziesz
          miała możliwość prowadzenia rozmowy) większość spalonego tłuszczu będzie
          pochodziła z nóg. Technika obojętna. Istotne, żeby wcześniej przepalić wstępnie
          glikogen mięśniowy ćwiczeniami ogólnorozwojowymi (siłownia, aerobik) żeby
          szybciej wejść w fazę spalania tluszczu.
      • Gość: dorotekk Re: uda IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 19:37
        Dziękuję baaaaardzo za cenne wskazówki!
        • Gość: dorotekk Re: uda IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 20:09
          Jeżeli będę jeździła dłużej na rowerku to może coś to pomoże na mój
          zaawansowany celulit szczególnie na tylnej stronie ud...tak sobie marzę.
          • Gość: Aga Re: uda IP: *.future-net.pl 17.04.02, 20:52
            Polecam ci stepper na cellulitis.
            • jogger Re: uda 18.04.02, 13:10
              Jeśli jeszcze tylna strona ud, to oprócz steppera dodatkowe uginanie nóg na
              przyrządzie (jak zwykle małe obciążenie - dużo powtórzeń) i martwy ciąg na
              prostych nogach ze sztangą 8kg lub wręcz z drewnianym drążkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka