Gość: Etre
IP: *.pl
16.04.05, 23:20
Korzystając z linku podawanego kiedys przez Joggera www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=89657 , cytuje:
"- węglowodany jemy głównie rano, im później tym mniej (z wyjątkiem posiłku potreningowego)
- ostatni posiłek jest czysto białkowy
W przybliżeniu nasz rozkład makroskładników może więc na przykład wyglądać tak (Białka/Węglowodany/Tłuszcze - w gramach):
Posiłek 1 - 30/70/14
Posiłek 2 - 30/60/15
Posiłek 3 - 30/50/20
Posiłek 4 - 30/45/15
Posiłek 5 - 30/45/14
Posiłek 6 - 30/0/0
To jedynie przykładowy podział, który może podlegać modyfikacjom. Ważne na przykład jest który z naszych posiłków jest posiłkiem potreningowym. Posiłek ten, jako najważniejszy w ciągu dnia (obok śniadania) powinien być obfitszy od pozostałych. W tym celu możemy odjąć nieco makroskładników z innych posiłków i dodać je do posiłku potreningowego".
A co, jesli posilek potreningowy jest wlasnie miedzy 21:30 a 22 i jest posiłkiem ostatnim??Bo moje ulubione aerobiki sa wlasnie o 19 i 20, takze czasem dopiero o 20 mam czas na godzinke aerobow na silowni??Czy tez ma byc bardziej obfity w wegle??
Czy moze wtedy pred snem, ok. 24 zjesc troce bialka, chocby bialko z jajucha albo piers kuraka/poledwice ??
I czemu duzo wegli po treningu??Zawsze myslalam ze t wlasnie rozbudowuje mase??
A co ciekawe, w wyliczeniu zapotrzebowania www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html wyszło mi, ze potrzebuje ponad 3000 (przy calym dniu niemalze tylko siedzenia), a wiec redukcja to jakies 2700-2500 na poczatek, a jestem pewna, ze ja nie zjadam tylu w ciagu dnia:((
I jeszcze cos. Poleca sie na tym forum puls do spalania tluszczu 65% *(220-wiek), czyli dla mnie od 127 mniej wiecej. A zmierzylam sobie wczoraj na orbitreku, i okazalo sie, ze w czasie najwiekszego wysilku(srednie obciazenie, najszybciej jak moglam) mialam najwyzsze tetno 108, ale przecietnie 94, czy to oznacza,ze nic nie spalilam??:((