Dodaj do ulubionych

czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze ze

31.08.05, 17:35
ze tak trudno z nich zrezygnowac??
muszą miec w sobie jakas substancje działajaco podobnie do narkotyku,
kiedys rzuciłam słodycze i po dłuzszym okresie niejedzenia w ogóle przestałam
miec na nie ochote..
teraz jednak gdy znow zaczełam jesc nie moge bez nich 1 dnia wytrzymac!
postanowiłam ze znow przestane i 3 dzien jestem na głodzie;)
ale to mnie ciekawi, co one takiego maja w sobie ze tak bardzo nas do nich
ciągnie....
Obserwuj wątek
    • Gość: sas Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:27
      sa dobre hehehe a poza tym zakazany owoc smakuje najlepiej ; )
    • jogger Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze 08.09.05, 15:34
      Uzależnienie, można się uzależnić od wszystkiego; jedyna metoda zapobiegania
      nawrotom to - jak sama odczułaś - kompletna abstynencja od uzależniacza :-(
      • Gość: Kaczor Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze IP: *.rev.vline.pl 08.09.05, 16:35
        Nie pamiętam niestety nazwy tej substancji (jak chcesz mogę poszukać
        dokładniej?), ale czytałem, że czekolada ma w sobie substancje które pobudzają
        mózg człowieka do odczuwania przyjemności, szczęścia, zadowolenia. Jedząc
        czekoladę i wyroby czekoladowe dostaczamy ponadto organizmowi wielu cennych
        substancji jak np.: magnez który również wpływa na prawidłowe działanie mózgu.
        Oczywiście czeoklade nalezy jesć z umiarem - zawsze tak niestety jest - co za
        dużo to niezdrowo. Po długotrwałym i nieproporcjonalnym "zażywaniu" czekolady
        zamiasta szczęścia lub krótko po odczuciu szczęścia pojawia się uczucie smutku,
        niezadowolenia, senność - mózg wtedy wydaje polecenie uzupeklnienie brakującej
        dawki a my znowu sięgamy po czekoladki. To prawda - czekoalda tak jak wszystko
        uzależnia.
        • niusiak555 co takiego mają w sobie słodycze-ENDORFINĘ n/t 09.09.05, 13:35
          • Gość: scept89 na pewno nie nieistniejace endorfiny z pokarmow IP: *.ljcrf.edu 09.09.05, 21:23
            endorfiny to peptydy wytwarzane u zwierzat. Nie powiesz mi chyba ze syrop
            fruktozowy/sacharoza + ew. skrobia zawiaraja endorfiny ktore to dodatkowo jakos
            magicznie by przeszly by nienaruszone przez peptydazy przewodu pokarmowego,
            sforsowaly bariere krew-mozg (istnieje takowa) i wywolaly blogostan?

Endorfiny wytwarzaja sie np. podczas wysilku fizycznego ("runners high"), po
            jedzeniu ostrej papryki (kapsacaina), pozytywnych bodzcach psychicznych.

• Gość: asiaAWF Re: na pewno nie nieistniejace endorfiny z pokarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 20:09
              co za bzdury ktoś napisał, jak w czekoladzie mogą być hormony. są one wytwarzane
              w naszym organiżnie POD WPŁYWEM czekolady. tak samo są wytwarzane podczas
              wysiłku i sexu. ale są W ORGANIŹMIE a nie w czekoladzie.
        • Gość: scept89 czekolada IP: *.ljcrf.edu 09.09.05, 22:20
          za en.wikipedia.org/wiki/Chocolate#Physiological_effects

Jedzenie czekolady wyzwala serotonine. Anandamid jedna z substancji zawartych w
          czekoladzie jest podobna do tetrahydrkannabinoli (aktywne subst. w marihuanie)
          jednak nie do konca wiadomo czy ilosc anandamid-u w czekoladzie wystarcza do
          wywolania obserwowalnych efektow.
        • ggigus to jest serotonina( a w slodyczach 28.11.05, 13:46
          raczej pochodna serotoniny)

• Gość: hefalumpek5 Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:50
      dzieki wszystkim za odpowiedzi
      pozdrawiam
      • gosica37 Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze 28.11.05, 13:54
        cukier niewatpliwie uzaleznia:(
        integra.xtr.pl/teksty/Reid_cukier.htm
    • nanai11 Re: czy ktos wie co takiego maja w sobie słodycze 28.11.05, 15:31
      hehe sa smaczne i potrzebne. I daja przyjemnosć jedzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka