Dodaj do ulubionych

rowerek???

15.02.03, 23:16
Bardzo prosze Was kochani o rade w sprawie rowerka treningowego. Zastanawiam
sie nad kupnem owego ale nie wiem jaki wybrac, blagam pomozcie. Nie stac
mnie na wydatek rzedy 1000zl ale bardzo bym chciala kupic cos w rozsadnej
cenie i cos co nie rozsypie mi sie po miesiacu. Moze cos polecicie dobrego.
Jako, ze jest to jedyne wyjscie dla mnie, bo dlugo pracuje i to niestety
praca siedzaca przybywa mi kilogramow w szybkim tempie i tylko na trening w
domu moge sobie pozwolic, a slyszalam ze rowerek nie obciaza kolan, z
ktorymi mam klopoty. Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kdys Re: rowerek??? 21.02.03, 10:19
      Jakiś czas temu zadałam podobne pytanie. Niestety nikt nie zareagował. Może tym
      razem ktoś się odezwie.

Oglądałam rowerki terningowe w supermarketach. Można kupić rowerek w cenie 200,
      300, 500 zł. W sklepach sportowych typu Giacomelli (nie pamietam pisowni) ceny
      zaczynają się od ok. 600-700 zł do zupełnie astronomicznych jak na moje
      możliwości.

• spector1 Re: rowerek??? 21.02.03, 15:23
        kdys napisała:

> Jakiś czas temu zadałam podobne pytanie. Niestety nikt nie zareagował. Może
        > tym razem ktoś się odezwie.
        > Oglądałam rowerki terningowe w supermarketach. Można kupić rowerek w cenie
        > 200,300, 500 zł. W sklepach sportowych typu Giacomelli (nie pamietam pisowni)
        > ceny zaczynają się od ok. 600-700 zł do zupełnie astronomicznych jak na moje
        > możliwości.

Wszystkie rowery treningowe w cenie ponizej $1500 maja podstawowa wade: nie
        mozna w nich regulowac polozenia siodla w poziomie, jedynie mozna regulowac
        polozenie wysokosci siodla. Siodlo powinno miec prowadnice pozwalajace na
        przesuwanie siodla do przodu lub do tylu w zakresie ok 5-10cm.
        Jest to b.istotne w twoim przypadku. Rowery bez takiej regulacji maja stroma
        rame (rura podsiodlowa) i regulacja samej wysokosci siodla nie wystarcza w
        przypadku osob majacych klopoty z kolanami czy kregoslupem.
        Dlatego lepszym rozwiazaniem jest kupno trenazera np. TACX 1450 ok 600zl.
        Tansze trenazery TACX 1400 i 1420 to tzw wind trainers, opor u nich stanowi
        turbina powietrzna, ktora bardzo halasuje podczas jazdy i takich nie polecam.
        www.bikeboard.wyd.pl/testy-trenazery-tacx.asp#T1400
        TACX 1450 ma regulowany opor magnetyczny ,pracuje cicho,jest skladany i do
        treningu potrzebny jest zwykly rower,ktory zapewne posiadasz.W zwyklym rowerze
        siodlo powinnas przesunac w prowadnicach max do tylu.Gdyby prowadnice byly za
        krotkie, mozna zamontowac siodlo z dluzszymi prowadnicami (pisalem o ustawieniu
        roweru b.szczegolowo w sekcji "Rowery" w watku "Jaka rama" i innych watkach
        rozpatrujac wszelkie aspekty,pomijane w polskiej literaturze oraz na forum
        przez ekspertow}.
        Rower nie obciaza kolan gdy siodlo jest ustawione prawidlowo oraz gdy nie
        bedziemy pedalowac silowo.Wysilek podczas jazdy powinien byc na srednim
        poziomie i powinien odpowiadac np.biegowi truchtem.Opor podczas pedalowania
        powinien byc maly pozwalajacy na swobodne pedalowanie z obrotami korby
        90obr/min. Taka jest optymalna predkosc pedalowanie potwierdzona przez
        zawodowcow, ktorzy nigdy nie maja problemow z kolanami jesli w gre nie wchodzi
        kraksa.Nigdy podczas jazdy nie powinny bolec kolana.Gdy nie masz formy na
        poczatku wystarczy 10min jazdy.
        Pozniej wskazany jest trening min 3x w tygodniu po ok 60 min.
        Ustawienie wysokosci siodla jest tez b.wazne - ogolnie mozna powiedziec,ze
        powinno byc ono ustawione na max wysokosci pozwalajacej jednak na testowe
        pedalowanie pietami do tylu.
        Poziom wysilku mozesz przyjac w oparciu o wzory na max tetno :1) 220 -wiek
        oraz 2) 210-wiek/2 - 5%(waga ciala/0,454)
        Np przy wadze 65 kg i wieku 30 lat max puls bedzie wynosic:
        1) 220-30=190 u/min
        2) 210-wiek/2-5%(65/0,454)=210-30/2-5%143,2=210-15-7,16= 187,8 tj ok 188 u/min
        Zawsze do dalszych obliczen przyjmujesz wynik nizszy.W tym przypadku 188
        W niektorych przypadkach powszechnie przyjety wzor 220-wiek b.zawyza max puls,
        dlatego poczatkujacym polecam stosowanie obu wzorow i wybor nizszego jszego
        pulsu do dalszych obliczen.
        Trenowac powinnas przy pulsie 60 -70% maksymalnego pulsu.
        Dla opisanych parametrow 60%max pulsu to 60%188=113 a 70% to 70%188=132
        Trening bedzie wiec w tym przypadku przy pulsie w granicach 113-132.
        Powyzsze zasady treningu odnosza sie do kazdego, kto po dlugim okresie
        nieaktywnosci postanowil trenowac.
        Pozdrowienia

• kdys Re: rowerek??? 21.02.03, 15:53
          Dzięki za długą odpowiedź!

Obawiam się jednak, że to rozwiązanie przekracza moje możliwości finansowe. Jak
          rozumiem musiałabym kupić:

- zwykły rower (tzn. też nie taki zwykły tylko dobry z regulacją siodełka) –
          nie posiadam, nie wiem nawet ile mógłby kosztować
          - trenażer – ok. 600 zł
          - gładkie opony – to chyba też oznacza, że wyjeżdżając latem na zewnątrz za
          każdym razem muszę zmieniać opony?

W dodatku jak zmieścić trenażer i rower w mieszkaniu?

Perspektywa obciążenia kolan podczas jazdy na rowerku z supermarketu trochę
          mnie przeraża. Wygląda na to, że zostanę przy aerobiku :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka