Dodaj do ulubionych

Pulsometr - Parametry. Czy możliwe..

16.08.06, 13:28

Pulsometr - dość dobrej jakości - wskazał mi takie pomiary na rowerku
stacjonarnym :
1. Czas treningu : 30,00min
2. Czas jazdy w strefie tętna od 130 do 170: 27,23min (przy teoretycznm max
tętnie 220-36 = 184bpm)
3. Średnie tętno : 152 bpm
4. Spalone kalorie : 513 kcal
Pytanie co do kalorii : czy to możliwe, że aż tyle ??

Pytam bo rowerek stacjonarny robił równoległe obliczenia i przy mniej więcej
tym samym tętnie ilość kalorii wyszla mu ... 248 kcal.

I teraz co jest OK ?
(Dodam że rowerek to nie żaden tam high-tech ale taki
"półbadziew" kupiony w promocji (grunt że liczy dobrze tętno i czas)
Obserwuj wątek
    • Gość: LS Re: Pulsometr - Parametry. Czy możliwe.. IP: *.aster.pl 16.08.06, 14:52
      Nie bardzo jest to możliwe, żeby w 30 min spalić ponad 500 kcal chyba , że
      ważysz ponad 100 kg. Natomiast to co pokazał rowerek jest bardziej
      prawdopodobne, aczkolwiek rowerek nie jest urządzeniem do liczenia kalorii.
      Twój pulsometr musi być nastawiony na Ciebie tzn. waga, wzrost, płeć, data
      urodzenia,poziom wytrenowania itp. w zależności co to za model. Jeżeli to
      będzie zrobione to urządzenie powinno liczyć dobrze.
      • gladiusz Re: Pulsometr - Parametry. Czy możliwe.. 16.08.06, 15:01
        Pulsometr jest dokładnie nastawiony tak jak piszesz,
        choć też uważam ze 500kcal/30 min to ciut za dużo - stąd moje pytanie - być
        może ktoś ma doświadczenie.

Co do rowerka - sądzę że też nie podaje prawidłowych danych - zaniża je.
        Bo ciągnąc przez 30 min z pulsem 152 i schodząc z siodełka zlany potem
        jakbym na deszczu ćwiczył - nie wierzę że spalam tylko 8kcal/min - ale kto wie -
        dlatego pytam;)
        • scept89 500kcal/30min? 16.08.06, 15:52
          500kcal/30min -> to jest diablo duzo dla normalnie zbudowanego osobnika.

Bez zabijania sie z tetnem oscylujacym pomiedzy 160-170 w 30 min. na roznych
          sprzetach wyciagam ok 350kcal (70kg +/- 2). Dojscie do ok. 400kcal zapewne jest
          w moim zasiegu ale 500kcal (cwiczenia na poziomie 1000kcal na godzine) trudno
          utrzymac przez dluzej niz kilka minut a i tetno skoczyloby do 180 i powyzej.

• Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 16.08.06, 16:22
            Czolem,
            Tak jak zaznaczyles mozliwe to jest ale wymaga to b. duzej pracy. Niedawno taki
            post dalem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=45697645
            No ale to byl max przez godzine.
            Pzdr
            • scept89 Re: 500kcal/30min? 16.08.06, 19:53
              1300kcal/63min to rewelacyjny wynik ;-).

Ja dzisiaj aby sie upewnic wpadlem na sale:

1) 30min na wioslarce 405kcal (concept2, ustawienie 10, 23-25cykli na minute,
              3min rozgrzewki, 2min cool down)
              2) 2min przerwy
              3) 16min elipticals 212kcal (random, 71.5kg z butami, tetno 160-174)

Powinienem byc w stanie wycisnac >800kcal przez 1h, szczegolnie na orbiterku,
              ale aby osiagnac >900kcal to nie jestem pewny czy dolazlbym do tego ot tak z
              marszu bez pomocy goniacego mnie niedzwiedzia...

• Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 16.08.06, 21:02
                E tam zaraz rewelacyjny (musialbym sprawdzic ale dokladnie to bylo 1285).
                Oto zdjecie z ostatnich 300m - jak widac niema czego zazdroscic!
                www.interpolatethis.com/DTT/index.html
                Mam nadzieje ze ten link zadziala bo zdjec jeszcze nie kupilem.
                Poza tym kalorie wewnatrz sa troche inne niz na zewnatrz. Na zewnatrz mamy
                chlodzacy wiatr, mniejsza nude, chyba jest latwiej zgenerowac wiecej kalorii.
                • Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 16.08.06, 21:06
                  O.K. nie da sie dac linku. Moje zdjecie to 300.jpg
                  Pzdr
                  P.S.
                  Zwroc uwage na faceta na zdjeciu 371.jpg. Nie wiem ile on stracil kalorii ale o
                  wiele wiecej mysle (40 km z przecietna ponad 48 km/h).
                  • jogger Re: 500kcal/30min? 17.08.06, 22:58
                    Zwróciłem uwagę na łapska tego 371 - zdecydowanie nie na rowerku wyrobione :-)
                    • Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 17.08.06, 23:21
                      E to tylko tak wyglada na zdjeciu. Facet jest raczej szczuply, ale ma
                      niesamowita definicje (rzezbe). Choc jak bys zobaczyl jego jedna lydke to bys
                      sie pewno za glowe zlapal, operacja na zylaki (i to jakie) pewna! Podejrzewam
                      ze ma b. duzo treningow z niesamowicie int. inerwalami, stad te zwyrodnienia.
                      Pzdr
                      • jogger Re: 500kcal/30min? 17.08.06, 23:33
                        A nie sądzisz że się pompuje związkami argininy (doładowanie tlenkiem azotu)?
                        www.suple.us/index.php?cmd=2&id=385
                        • Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 18.08.06, 00:12
                          Chociaz to nieladnie kogos oskarzac bez dowodow wcale by sie nie zdziwil! Nikt
                          juz nie pamieta kiedy on przegraj czasowke tutaj. Choc tych najlepszych chyba
                          (?) testuja czy sie nie szprycuja. Teraz w pracy jestem ale potem postaram sie
                          ten link przeczytac.
                          Pzdr
                          • jogger Re: 500kcal/30min? 18.08.06, 00:21
                            Arginina nie jest środkiem zakazanym :-) a że są jeszcze długo działające estry
                            etc... w każdym razie poszerza naczynia krwionośne co widać gołym okiem, a jak
                            większa pompa to wiadomo :-)
                            • Gość: jackk3 Re: 500kcal/30min? IP: *.ptr.terago.ca 18.08.06, 00:27
                              O kurcze! Podziwiam ze potrafiles to zauwazyc na tym maly zdjeciu.
          • gladiusz Re: 500kcal/30min? 16.08.06, 16:32
            OK - dzięki - mam jasność - pulsometr najwyraźniej zawyża - rowerek w mojej
            ocenie zaniża - więc prawda leży gdzieś pewnie po środku czyli w okolicach
            właśnie 300/350 kcal /30 min

Chociaż może być jeszcze jeden problem - te wszsytkie czujniki i elektrody to
            na prąd są. Teraz kojarzę, że będąc w lipcu w Ustroniu chodziłem na rowerek
            w sanatorium - na ich rowerkach paliłem ok ... 800 kcal/min.
            Pani prowadząca mowiła żeby się akurat kaloriami na tych rowerkach nie
            przejmować ale jak zobaczyla wynik to stwierdziła że coś tu jest "podwójnie nie
            tak" - i teraz do prądu - wszelkie pomiary % tłuszczu przeprowadzane u mnie
            z pomocą impulsów elektrycznych wskazują że mam go na poziomie ok... 23-24% !!
            Gołym okiem widać że nie ;) (swoją drogą "ładnie" bym wyglądał)

Może coś z przewodnictwem prądu u mnie nie tak ?
            • jogger Re: 500kcal/30min? 16.08.06, 18:06
              1. pomiar tłuszczu metodą elektroimpedancji jest zawyżony w przypadku niskiego
              nawodnienia organizmu. Dlatego lepsze wagi mają opcję 'Athlete' - przy w miarę
              dobrej definicji wynik jest ok. 10% niższy niż dla 'Adullt' :-)
              2. masz zapewne pulsometr zaprogramowany na biegi. Są pulsometry z opcją
              rowerową (mój Polar takiej nie ma, ale ma np. 'Siła' i 'Tenis')
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka