Dodaj do ulubionych

Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie

01.01.06, 18:22
Witam, mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Warunkiem otrzymania wsparcia z 2.5 (promocja przedsiebiorczości) jest - poza odbyciem szkoleń i spełnieniem warunków formalnych - sporządzenie bizes planu dla swojej działalności. Ważna pozycją w owym biznes planie są tzw. koszty kwalifikowane. Bardzo trudno uzyskać mi odpowiedź co jest, a co nie jest tym kosztem. Zamierzam za część dotacji opublikować książkę (małe wydawnictwo) i nie wiem, czy druk tej książki może być uznany za koszt kwalifikowany. Na stronach mojego Urzędu Marszałkowskiego, bezpośrednio zajmującego się ZPORR jest taka informacja: Pytanie: „Czy można kupić materiały i półprodukty, które są niezbędne do uruchomienia produkcji w ramach działalności gospodarczej nowopowstałego przedsiębiorstwa?"

Odpowiedź Urzedu: "Majątek obrotowy nie może być kosztem kwalifikowanym (np. surowce, materiały biurowe, towary przeznaczone do dalszego obrotu)".
Wszystkie osoby, z którymi rozmawiałam, uważają, że druk książki zostanie potraktowany jako majątek obrotowy i nie moge go wpisać jako koszt kwalifikowany...
Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc w tej sprawie?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 02.01.06, 14:26
      Napisz precyzyjnie:
      czy jesteś projektodawcą, organizacją ubiegającą się o dofinansowanie projektu
      z 2.5,
      czy też jesteś beneficjentem pomocy (osobą, która zamierza otworzyć działaność
      gospodarczą przy wsparciu w ramach projektu 2.5). Przyznam szczerze trochę nie
      rozumiem Twojego pytania.
      pozdrawiam
    • alohaa Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 02.01.06, 15:56
      ja mma wrażenie że akkra jest Beneficjentem ostatecznym, ktory chciałby
      rozpocząć dzialalność. pytanie tylko czy jest swiadoma tego, że to nie ona
      składa projekt do Urzedu Marszalkowksiego (lub innej instytucji Ad 2.5 ZPORR).
      A co do książki to wydaje mi się, że dotacje te są raczej na inwestycje, a
      więc środki trwałe, a nie na finansowaanie np. zakupu usług typu wydawnictwo,
      lub na towar czy też półprodukty, jesli to Ty mialabys ksiązkę wydawać jako
      powstające wydawnictwo .
      • akkra Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 02.01.06, 16:10
        Witam - odpowiadam na Wasze pytania (dzieki za zainteresowanie moim postem!!). Jestem tzw. Beneficjentem Ostaecznym Działania 2.5. Żeby wykorzystać dotację tzw. wsparcie inwestycyjne musze napisać biznes plan - ponieważ chcę załozyc wydawnictwo, w ramach tej dotacji chciałabym wydac książkę (książki). No i mam problem czy koszt druku (ale też np. koszt zakupu praw autorskich) może być zaliczony jako koszt kawlifikowany?? Z tego co na razie udało mi sie dowiedzieć, jest tak jak napisała alohaa: kosztem kwalifikowanym są zakupy tzw. środków trwałych, czyli moge sobie kupić komputer, drukarke, program komputerowy itd. Nie wolno mi natomiast zaliczyć jako kosztów kwalifikowanych majątku obrotowego firmy - Urząd Marszałkowski (instytucja wdrażające) zalicza tu surowce, materiały biurowe, towary przeznaczone do dalszego obrotu. Moje pytanie brzmi tak: czy druk książki lub zakup praw autorskich to "majątek obrotowy"? Druk może tak - w końcu służy on wyprodukowaniu "majątku obrotowego", ale czy prawa autorskie? Może mozna je potraktowac jako zakup czegos w rodzaju programu komputerowego??
        Bardzo przepraszam za ten wywód, ale na kursie do 2.5 nikt nie był nam w stanie powiedzieć, czym są koszty kwalifikowane do naszego działania - odsyłano nas do Urzędu Marszałkowskiego, który z kolei odsyłał nas z powrotem do Beficjenta, czyli firmy, która organizowała szkolenia...
        Pozdrawiam Agnieszka
        • hubertus_zamoscicus Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 03.01.06, 08:04
          fajny bajzel...
          a co na to firma organizująca szkolenie? dlaczego ona się nie interesuje
          tematem, tylko Ty. Przecież to firma jest odpowiedzialna za cały realizację i
          rozliczenie projektu mającym na celu promocję przedsiębiorczości! Ciebie jako
          beneficjenta pomocy nie obchodzą kryteria, kwalifikacja kosztów itp. pierduły
          działania 2.5 Ty nawet nie musisz wiedzieć że to jest zporr, działanie 2.5...To
          firma musi chodzić za tym pytaniem do wszelkich mozliwych instytucji, dlaczego
          Ty? No chyba że jest to kolejna firma której priorytetem jest zarobienie kasy i
          w d...ma tak naprawdę beneficjenta. Sorki, ale wszystko na to wskazuje.
          A skoro na Twoje pytanie nie zna odpowiedźi nawet U. Marszałkowski, to chyba Ci
          nie pomożemy. Zapewne tę tajemnicę mógłby tylko wyjaśnić sam minister rozowju
          regionalnego, ale nie mam niestety telefonu...
          pozdrawiam
          • alohaa Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 03.01.06, 14:13
            "Zapewne tę tajemnicę mógłby tylko wyjaśnić sam minister rozowju
            > regionalnego"
            ale i to po miesięcznym zastanowieniu ...
            mnie sie wyadje, że za prawa autorskie nie sa tu kosztem kwalifikowlanym, bo
            nie ejst to srodek trwały, nie amortyzuje sie itp .. ale to raczej intiucja i
            logika niż potwierdzona czymś tam wiadomość
            • bagna123 Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 25.02.06, 23:19
              ponieważ ZPORR to program regionalny, dlatego co marszałek, to inny katalog
              kosztów kwalifikowanych. Powiem więcej: często nawet zupełnie inny - jakby z
              innej bajki. Dlatego też nie ma uniwersalnej odpowiedzi dla wszystkich, co
              najwyżej w obrębie województwa, ale i to tak do końca nie jest pewne. Mogę pomóc
              w docieraniu do prawdy dla kujawsko-pomorskiego. Z o.o. do tygodnia po
              udzieleniu odpowiedzi. Po tym terminie na pewno będą nowe wytyczne do
              "wytycznych". Ale pomimo tych różnych bzdur w trakcie wdrażania działania warto
              się starać o wsparcie.
              pozdrawiam.
    • rex_rod Re: Koszty kwalifikowane do ZPORR 2.5 - Pytanie 27.02.06, 09:20
      W moim przypadku (BO w śląskim) uznano koszty obrotowe za kwalifikowalne. Dla
      przykładu mogę kupić materiały do produkcji lub towar do sklepu.
      No chyba, że coś się zmieniło. Będę wiedział jak odrzucą na KOP mój wniosek o
      d. inwestycyjne ;-)

Pozdrawiam
      Rex

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka