akkra
01.01.06, 18:22
Witam, mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Warunkiem otrzymania wsparcia z 2.5 (promocja przedsiebiorczości) jest - poza odbyciem szkoleń i spełnieniem warunków formalnych - sporządzenie bizes planu dla swojej działalności. Ważna pozycją w owym biznes planie są tzw. koszty kwalifikowane. Bardzo trudno uzyskać mi odpowiedź co jest, a co nie jest tym kosztem. Zamierzam za część dotacji opublikować książkę (małe wydawnictwo) i nie wiem, czy druk tej książki może być uznany za koszt kwalifikowany. Na stronach mojego Urzędu Marszałkowskiego, bezpośrednio zajmującego się ZPORR jest taka informacja: Pytanie: „Czy można kupić materiały i półprodukty, które są niezbędne do uruchomienia produkcji w ramach działalności gospodarczej nowopowstałego przedsiębiorstwa?"
Odpowiedź Urzedu: "Majątek obrotowy nie może być kosztem kwalifikowanym (np. surowce, materiały biurowe, towary przeznaczone do dalszego obrotu)".
Wszystkie osoby, z którymi rozmawiałam, uważają, że druk książki zostanie potraktowany jako majątek obrotowy i nie moge go wpisać jako koszt kwalifikowany...
Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc w tej sprawie?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka