Dodaj do ulubionych

Melancholia

18.01.10, 08:09
mi się z trzewi wylewa....
Obserwuj wątek
    • trumiennaalice Re: Melancholia 18.01.10, 08:11
      bo nie wiem gdzie się mój luby podziewa, czort wie w jakiej trumnie dzisiejszą
      noc przepędził :))
      • snietywalenty Re: Melancholia 18.01.10, 08:13
        trumiennaalice napisała:

> bo nie wiem gdzie się mój luby podziewa, czort wie w jakiej trumnie dzisiejszą
        > noc przepędził :))
        w jakiej trumnie to nie ważne, ale z jakimi zwłokami oto jest pytanie ? :)
        • trumiennaalice Re: Melancholia 18.01.10, 08:15
          snietywalenty napisał:

> trumiennaalice napisała:
          >
          > > bo nie wiem gdzie się mój luby podziewa, czort wie w jakiej trumnie dzisi
          > ejszą
          > > noc przepędził :))
          > w jakiej trumnie to nie ważne, ale z jakimi zwłokami oto jest pytanie ? :)
          z odpowiednio rozłożonymi zapewne, to esteta jest :)
          • zimnykoles Re: Melancholia 18.01.10, 08:18
            lubię takie pogrobowe życie i te trumienne nastroje :)
            • trumiennaalice Re: Melancholia 18.01.10, 08:21
              zimnykoles napisał:

> lubię takie pogrobowe życie i te trumienne nastroje :)
              to zapukaj od czasu do czasu w wieko mojej trumny , tylko ostrożnie bo już
              struchlała a ja przeciągów nie lubię :))
              • snietywalenty Re: Melancholia 18.01.10, 08:31
                Dla podtrzymania czarnego nastroju :)
                Wicher jęczy, zgina drzewa...
                Szumi cały bór;
                Nad umarłym rzewnie śpiewa
                Mglistych dziewic chór .
                • marywychuchana Re: Melancholia 18.01.10, 10:33
                  Przepraszam, czy tu straszy ? czy kogoś postraszyło ?
                  • trumiennaalice Re: Nostalgia 18.01.10, 10:36
                    Gdzie są trumny z tamtych lat ? Solidne , dębowe, twarde i lśniące z wyraznymi
                    słojami ? Dziś prawdziwych trumien już nie ma :(
                    • snietywalenty Re: Nostalgia 18.01.10, 10:41
                      "Przez blisko kilkaset lat nostalgię uznawano za chorobę psychiczną"[1]. Działo
                      się tak głównie poprzez kojarzenie tęsknoty za dawnym życiem czy ludźmi z
                      napadami płaczu, brakiem apetytu, nieregularnym biciem serca, bezsennością czy
                      depresją. Zdolność do jej odczuwania przypisywano wyłącznie wąskim grupom, np.
                      imigrantom. Ostatnio jednak psycholodzy z Uniwersytetu w Southampton
                      stwierdzili, że nostalgia oddziałuje na ludzi kojąco i poprawia stan ich
                      zdrowia. Okazało się, że tęsknota występuje u ludzi wszystkich kultur i w każdym
                      wieku.

Eksperymentalne badania wywołania nostalgii u ochotników poprawiło ich stan
                      psychiczny: wzrosła samoocena, a także przekonanie o byciu kochanym, chronionym
                      i wspieranym przez innych ludzi.

Zespół Constantine Sedikidesa twierdzi, że nostalgia "przerzuca pomost między
                      przeszłym a teraźniejszym ja. Tęsknota za tym, co było, wzmacnia pozytywne
                      postrzeganie tego okresu, stąd poczucie ciągłości i znaczenia w życiu.
                      Brytyjczycy sądzą, że nostalgia odgrywa największą rolę w życiu starszych osób,
                      które często żyją w pojedynkę. Tęsknota stanowi mechanizm przeciwdziałający
                      samotności".

Psycholodzy z Uniwersytetu w Southampton i Sun Yat-Sen University w Kantonie
                      przeprowadzili serię czterech eksperymentów. Uwzględnili grupy prowadzące
                      zupełnie inny tryb życia:

* dzieci w wieku szkolnym,
                      * studentów college'u oraz
                      * robotników fabrycznych.

Przykładowo, badanie dzieci w wieku 9-15 lat, przeprowadzane wraz z ich
                      rodzicami z obszarów rolniczych z okolic miasta Kanton, oceniło, jak bardzo
                      dzieci czuły się samotne, w jakim stopniu tęskniły za przeszłością i czy
                      uznawały, że ludzie z otoczenia stanowią dla nich wsparcie. Zaobserwowano
                      istnienie ciekawego sprzężenia zwrotnego: najbardziej samotne i niewspierane
                      maluchy odczuwały najsilniejszą nostalgię, co z kolei wzmacniało przeświadczenie
                      o istnieniu jakiegoś oparcia.

Nostalgia ma swą pozytywną i negatywną stronę - nie zawsze wpływa destrukcyjnie
                      na związki i funkcjonowanie pamięci oraz (w rozsądnym wymiarze) odwoływanie się
                      do szczęśliwszych czasów, stanowi skuteczny mechanizm radzenia sobie z problemami.
                      • kasanouva Re: Nostalgia 18.01.10, 11:03
                        www.youtube.com/watch?v=27fpQ4aLzt0
                        • marywychuchana Re: Nostalgia 18.01.10, 11:09
                          www.youtube.com/watch?v=BeeB5gVlQEU
                          ...................

miłość niech będzie nie obłudna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka