Gość: ;-((( IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.10.04, 18:28 szukam jakis ciekawych wierszy i cytatow o tesknocie. znacie cos ladnego i niebanalnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
libressa Re: tesknota 11.10.04, 20:42 polecam Halinę Poświatowską, jest jej piekny wiersz o tesknocie pozdrawiam Libressa --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
figa76 Re: tesknota 11.10.04, 22:01 :) Leopold Staff Tęsknota I Jesteś cicha jak śnieg, Który pada na kwiaty jesienne... Dłonie twoje, jak lek, Koją usta pragnieniem bezsenne... Lecz mi nie pić z twych łask... Dusza siedmkroć tęsknotą otruta Ociemniała na blask... Noc ma każda ciężka jak pokuta... Szczęście wątłe, jak mgły, Wicher mi stargał... jako mgły rozwiejne... Najpiękniejsze me sny Czyż być musza zawsze beznadziejne? II Śpiewam o tobie co dzień długo w noc... A gdy nad ranem zasnę, Mam w śnie swym słońce i radość, i moc, I twoje oczy jasne... Lecz gdy się zbudzę, nie widzę twych rak, Co pierś mi chcą ogrzewać... I wiecznie musze żyć tak sam wśród mak, Bym mógł o tobie śpiewać... ======================================= Adam Asnyk Tęsknota Obłoki, co z ziemi wstają I płyną w słońca blask złoty, Ach, one mi się być zdają Skrzydłami mojej tęsknoty. Te białe skrzydła powiewne Często nad ziemią obwisną, Łzy po nich spływają rzewne, Czasem i tęczą zabłysną. Gwiazdy, co krążą w przestrzeniach Po drogach nieskończoności, Są one dla mnie w marzeniach Oczami mojej miłości. Patrzą się w ciemne odmęty Te wielkie ruchome słońca... I ja miłością przejęty, Patrzę i tęsknię bez końca. ======================================= Tuwim Julian Tęsknota Uparła się moja tęsknota, Uparł się dziki mój żal, Że muszę ciebie zobaczyć. A była słota jesienna, Słota... (Litość miej! Wyjdź!) Pod oknami twoimi chodziłem, (Rozpaczy kamienna!) I z żalu wyłem, jak pies! Bo uparła się moja tęsknota, Bo uparł się dziki mój żal, Że muszę ciebie zobaczyć... Trzeba było się chyba zsobaczyć: Upokorzyć się prośbą haniebną, Iść tam do ciebie-prosić!! Co? Na klęczkach cię błagać, Wstyd najstraszniejszy znosić! Tego chcesz? - Byś mnie pogardą zaczęła smagać, Dziewko!! Bym ryczał, skamlał jak zwierz: Litość miej!! A tobie, psiakrew, nieochota! A tobie w rozpaczy mej Przeszkadza słota: Mokro... mgła... chlupot błota!... ...A uparła się moja tęsknota, A uparła się moja tęsknota!... ==================================== Odpowiedz Link Zgłoś
jmx proszę :-) 12.10.04, 01:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=343&w=13745093&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=343&w=8399502&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-( Re: proszę :-) IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.10.04, 14:28 dziekuje wam slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: proszę :-) 13.10.04, 02:34 Nie ma za co, pomyślę jeszcze i coś dorzucę :-) A można wiedzieć w jakim celu to poszukiwanie? "Gdy chcesz zbudować statek, nie zwołuj mężczyzn, aby dostarczyli drewna i przygotowali narzędzia, lecz naucz ich tęsknoty za dalekim, bezkresnym morzem." (A. de Saint-Exupery) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-( Re: proszę :-) IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.10.04, 14:23 aaaa potrzebuje dla celow, jakby to okreslic, osobistych... odpowiednio do nastroju lubie poczytac czasami.. Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 12.10.04, 14:41 A za czym/kim tak gorolu tęsknisz??? :) --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
larix31 Re: tesknota 12.10.04, 14:45 "Świerkowych lasów i hal... i tych strumieni srebrzystych" ...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 12.10.04, 14:47 Larix, co było Metaxa???? :) --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
larix31 Re: tesknota 12.10.04, 14:52 :DDDDD Metaxa sie skończyła...dzisiaj weselna. Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 12.10.04, 14:54 wiedziałam :DDDD Z kim teraz *zeniłes* sie ??? :) --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 13.10.04, 09:43 Witaj *panie młody*, jestes fanem tego stanu??? --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
larix31 Re: tesknota 13.10.04, 10:13 Widzisz Libress...są dwa pojęcia (wg bacy): żenić się i "żeniacka". Żeni się ten kto musi, a żeniackę uskutecznia ten co się jeszcze nie ożenił...:))))) ale mi się wymyśliło:D A tak wogóle to znów dzień mi się zaczął jak należy...okazyjnie;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 13.10.04, 10:20 Przekonałes mnie, jakis Edward trafił sie??? Niestety musze zaraz do City:(( --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 13.10.04, 11:13 Najlepszego dla Edzia...no i dla Ciebie Larix ;)* --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
larix31 Re: tesknota 13.10.04, 11:23 Dzięki...ale na moje to trzeba jeszcze poczekać...:) W każdym razie będę pamiętał, że byłaś pierwsza z zyczeniami...:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
samowolny Re: tesknota 12.10.04, 15:18 libressa napisała: > A za czym/kim tak gorolu tęsknisz??? :) chyba powinno byc góralu...gorol a góral to nie ta sama osoba:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
libressa Re: tesknota 12.10.04, 18:54 Samowolny miało byc *gorolu*, ale dzieki :) --- Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza. Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: tesknota 12.10.04, 15:07 „Zmierzch w górach” „zachód, jak ołtarz złociście się pali i dzwonią srebrne Czeremoszu fale słońce monstrancją promienną gasnące nam błogosławi i zielonej łące górom, rzece i sosnowym lasom, nim się słoneczne promienie dogaszą nim się w kołybach rozpalą ogniska dzień pożegnaniem rozbłyska na połoninie i trawiastej zboczy cisza, co do snu przymyka już oczy w dolinę rzeki schodzi bezszelestnie wysłuchać naszych pacierzy i westchnień wicher gdzieś w borze wśród drzew się zabłąkał i kwiatów wonie rozgonił po łąkach na polach pusto i niema nikogo tylko tęsknota nasza idzie drogą ku owym jasnym gorejącym dalom co się czerwienią na zachodzie palą z nadzieją, że nas ze smutku wyzwoli słońce, co wróci do tych gór i dolin” Marjan Andrzej Bugajski Wiersz zamieszczony został w czasopiśmie „Pokucie i Huculszczyzna” nr 1/1936 Pismo wydawane było w Kołomyi Odpowiedz Link Zgłoś
jmx *** 13.11.04, 02:46 *** Na wzgórzach Gruzji leży nocna mgła, U moich stóp Aragawa szumi pienna. Smutno i lekko mi. Tęsknota ma Świetlana jest i ciebie jednej pełna. Ciebie jedynej! Smutkiem moich snów Już cię nie dręczę dłużej i nie trwożę, I serce płonie, serce kocha znów, Nie kochać bowiem - już nie może. A. Puszkin Odpowiedz Link Zgłoś