ar-c 05.08.10, 22:13 ja zagłosowałam na gostka z Sandomierza , wiele o nim słyszałam pozytywnego, polecam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antysz1313 Re: Rada pracowników 06.08.10, 10:50 co z tego skoro pewnie znowu będą nieważne bo nikomu się nie chce głosować ... a to podobno nasz wspólny interes ... ciekawe podejście - jak do strajku to wszyscy - jak żeby miec przedstawicieli to nikt. Żal... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Rada pracowników 06.08.10, 11:07 Ranga ustawowa rad jest wysoka a praktyczna rola jest niska. Nowa idea rad pracowniczych , w większości zakładów pracy, nie sprawdziła się w realu. Chciałbym się mylić. Nie znaczy to, że tak ma być w PKO BP. Tu może być inaczej, bo ZZ mają zbyt małe oddziaływanie na politykę kadrowo-płacową i strategię zarządu banku. Nowa rada pracownicza może tę sytuacje zmienić. Odpowiedz Link
antysz1313 Re: Rada pracowników 06.08.10, 14:33 czuk dobrze to określiłeś "może" ... ale to oznacza, że nikt się z głosem rady liczyć nie będzie. Odpowiedz Link
miecia14 Re: Rada pracowników 06.08.10, 20:44 niestety(mam nadzieję, że nie dotyczy to wszystkich kandydatów) niektórzy zgłosiłi swoją kandydaturę , gdyż mają zagwarantowane zatrudnienie przez okres kadencji.smutne, że w taki sposób walczymy o przetrwanie ale może tak właśnie wygląda świat... Odpowiedz Link
hansk Re: Rada pracowników 06.08.10, 21:19 Miecia popieram Ciebie, tak się składa że jedna z tych osób na liście poprosiła osobiście mnie o poparcie, byłam zniesmaczona, a drugą też znam z pracy (jest w ZZ) i z autopsji wiem że ludziom zwracającym się o pomoc wcale nie pomagała. Czy na takich ludzi warto było głosować. Odpowiedz Link
ar-c Re: Rada pracowników 08.08.10, 13:06 nie masz racji, członek rady pracowniczej nie jest chroniony, mogą go zwolnić w każdej chwili i jego mandat wygasa, natomiast związkowiec tylko w randze przewodniczącego jest chroniony przez okres trwania kadencji Odpowiedz Link
miecia14 Re: Rada pracowników 08.08.10, 18:23 jest chroniony.potwierdził to sam kandydat. Odpowiedz Link
69eyes Re: Rada pracowników 11.08.10, 23:51 a może byście ustawę przeczytali... Art. 17. 1. Pracodawca nie może bez zgody rady pracowników wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z pracownikiem będącym jej członkiem w okresie jego członkostwa w radzie pracowników. czyli jest chroniony ale mogą go zwolnić... ;) Odpowiedz Link
miecia14 Re: Rada pracowników 12.08.10, 16:55 przeczytałam i własnie miałam ją zacytować, ale mnie wyprzedziłeś:) Wątpie aby rada zgodziła się na zwolnienie swojego "członka". Kolejna sekta. Odpowiedz Link
mark13_13 Re: Rada pracowników 16.08.10, 14:12 I co niby ta rada zmieni ?? Tyle samo co zmieniają ZZ. Tak szumnie zapowiadana poprawa sytuacji pracowników jak zwykle do niczego nie doprowadziła. Przepraszam tych którzy poczują się urażeni, ale członkom ZZ zależy tylko i wyłącznie na 2 rzeczach swojej własnej dupie i na stanie swojego konta. Rada Pracowników moim zdaniem będzie kolejnym sztucznym tworem który nic nie może a śmietankę zbierać będzie. Mam nadzieję że się pomylę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mark13_13 Re: Rada pracowników 17.08.10, 08:32 Dziękuję staram się :) Ale to raczej kwestia obserwacji. Pracuję w PKO w sumie niedługo bo raptem 10 lat i od 10 lat słyszę o : redukcjach, zwolnieniach, no i oczywiście o wyrównywaniu płac i podnoszeniu pensji. 10 lat gatki szmatki. I co się zmieniło ? Od 5 lat robiąc dokładnie to samo pracuję na 3 stanowisku w 5 chyba komórce organizacyjnej. co roku zapowiadana "mega" wyrównanie płac za tą samą pracę wygląda tak że w ramach mojego zespołu osoba najmniej zarabiająca powinna dostać 300% podwyżki żeby zrównać się ze średnią. W tym roku PIT "powiedział mi" że zarobiłem mniej niż w zeszłym. I kończąc bo już chyba sam siebie przynudzam. Żaden sztuczny twór nic nie zmieni dopóki ludzie w nim zasiadający będą dbali tylko o siebie. a prawda jest taka że prawie każdy kto znajduje się w ZZ czy miałby zasiadać w radzie pracowników właśnie po to zgłasza swoją kandydaturę. A zresztą prezes i tak zrobi to co będzie chciał. Już teraz po korytarzach słychać ze premii za 4 kwartał ma nie być wcale. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mark13_13 Re: Rada pracowników 17.08.10, 08:33 Ps. Przepraszam ponownie jeśli kogoś uraziłem lub zanudziłem ale chyba lewą nogą wstałem. :P Odpowiedz Link
czuk1 Re: Rada pracowników 17.08.10, 09:14 Nie sądzę ???!! Mnie - w każdym razie - nie. Odpowiedz Link
mark13_13 Re: Rada pracowników 17.08.10, 14:30 Znane są już wyniki wyborów i ... I mnie zaskakuje fakt że na 7 osób wybranych zostało 3 osoby z CRB. Może się jak zwykle czepiam. Tak samo jak pani z ZZ. Pozdrawiam Odpowiedz Link
miecia14 Re: Rada pracowników 17.08.10, 18:21 Mnie nie zaskoczył fakt, że to ludzie z CRB ale , że Pani ze Związków bardzo.Pojecia bladego nie mam, kto jest we władzach związków, nie wiem czym się zajmują bo nigdzie o ich działaniach przeczytać nie można.Pewnie nie chwala się bo niby czymże mieliby się chwalić.Dalej zwalniają ludzi, podyżki a raczej ich brak jak co roku...Jeżeli Ci sami ludzie teraz bedą w radzie... Odpowiedz Link