Dodaj do ulubionych

Kiedy ubiracie choinke?

02.12.06, 23:41
Ja jusz ubieram choinke na Mikolajkow.Przed domem i okna mam udekorowane.Tak
zaczelam bo moja mama tak robila.Moje dzieci chcialy zawsze 3Mikolajow jak
tylko sie dowiedzialy ze jest w kazdym kraju innego dnia.Ile wasze dzieci
maja Mikolajow?Moj maz lubi dekorowac dom na zewnatrz.Czasem pojedzie sobie
samochodem i przyglada sie jak ludzie sobie udekorowaly.Niekrorzy wchodza na
dachy i nawet tam swiatla wieszaja.
Obserwuj wątek
    • kochanionka Re: Kiedy ubiracie choinke? 03.12.06, 10:15
      Kiedys za mojego dziecinstwa ubieranie choinki bylo swietem.w czasie gdy mama
      krzatala sie w kuchni my z bratem i tata zajeci bylismy praca tworcza.smile
      Ubieralismy chonke.Zawsze odbywało sie to w dzien wigilijny.
      Nasza choinka byla prawdziwie polska,byly na niej malowane
      orzechy,jabłka,własnorecznie robione ozdoby,jancuchy,oczywiscie bombki.
      Teraz kiedy wszyscy zyjemy w ogromnym przyspieszeniu,a nie ma w domu małych
      dzieci,choinke ubieramy wtedy kiedy jest na to czas.Roznie,czasami w dzien
      wigilijny a czasami wczesniej nawet kilka dni.
      Wsomnialam o dzieciach,to wazne by z rodzinnego domu wyniosły nie haos lecz
      jakas uporzedkowana rodzinna tradycje.
      Martwi mnie,ze nikt juz w moim domu nie chce spiewac koled.Moj tata byl
      muzykiem,w naszym domu po kolacji nie włanczalo sie telewizora lecz spiewalo
      koledy.Stan moich strun nie pozwala mi na spiewanie a ze wstydem przyznaje,ze
      dzieci nie wykazuja zadnego tym zainteresowania.
      .
      • sudani Re: Kiedy ubiracie choinke? 03.12.06, 10:50
        Ja ubieram choinke zawsze w Wigilie. Mama tradycyjnie krzata sie po kuchni, a
        ja ze nie mam jeszcze nikogo innego do pomocy zajmuje sie sprzataniem i
        ubieraniem choinkismile Najbardziej cieplo jednak wspominam wieczory wigilijne u
        mojej babci, gdzie gromadzila sie cala rodzina, wszyscy kuzyni i kuzynki i bylo
        tak milo! Niestety juz tak nie jest, wiec jak tylko przeczytalam o tych
        orzechach i ozdobach recznie robionych o ktorych wspomniala Kochanionka to tak
        strasznie za tym zatesknilam... Ach! Pamietam jak sama robilam kolorowe
        lancuchy z papieru kolorowego, albo zbieralam slomki ze starej stodoly, zeby
        pozniej powplatac je w lancuch choinkowy. Tak jakos romantyczniej bylo dawniej
        kiedy nie bylo takich cudow i cudenkow gotowych juz do kupienia w sklepie. Bo
        wlasciwie niczego w sklepach nie bylo. Ale jakos z wielkim sentymentem
        wspominam tamte czasy. Dzieci mialy wieksze mozliwosci rozwijania swojej
        wyobrazni i umiejetnosci tworczych niz teraz. Teraz wszystko praktycznie
        jest "podane na tacy".
        Co do koled to raczej tez sluchamy ich, niz spiewamy. W wiekszym gronie jakos
        bardziej spontanicznie nam to przychodzilo. Mam nadzieje, ze kiedys we wlasnej
        rodzinie uda mi sie wprowadzic zwyczaj spiewania koled, ktorego tak bardzo mi
        brakuje...
        Pozdrawiam serdecznie
        Sudani
    • kochanionka nowomoda:) 03.12.06, 13:45
      W moim domu "przerobilismy"juz wszystkie nowomodne choinki.Byla cala z bieli,w
      czerwieni,potem samo złoto,kiedsys znowu srebrna.Dodam jeszcze ze wszystkie te
      dzrzewka były sztuczne.Az nadszedł dzien kiedy moja,juz dorosła
      corka,zateskniła za prawdziwym pachnacym drzewkiem mieniacym sie tysiacami
      kolorowych tradycyjnych ozdob.I taka wlasnie choinke mamy w naszym domu juz
      chyba od trzech lat.Jest prawdziwie kolorowa,wisza na niej banki,kolorowe
      lancuchy z papieru(same robilysmy),slodycze,jablka,orzechy,troszke tzw
      anielskich wlosow,swiatełka,ozdony ze słomy.Pachnie i jest prawdziwie
      swiątecznie.
      Uwazam,ze własnie taka kolorowa,ubierana z "radosna tworczoscia" najbardziej mi
      sie podoba.
      A nad stołem zawsze wieszam okazała jemiołe.Na stole odrobina siana,swiece itd.
      Znam tez dom w ktorym do tej pory jedna z potraw je sie ze wspolnej drewnianej
      misy,drewnianymi łyzkami.I wszystkim nawet młodym ,zapatrzonym na zachodnia
      kulture,bardzo sie ten zwyczaj podoba.
      Skoro jestesmy przy swiatecznym temacie.
      W ubieglym roku wychodzac na pasterke zauwazylam ,ze niektore paby sa czynne.I
      wyobrazcie sobie,ze było tam sporo młodziezy.Dla mnie to szok.
      Jeszcze nie tak dawno byłoby nie do pomyslenia zeby lokal byl otwarty i by w
      wieczor wigilijny spotykac sie ze znajomymi w takim miejscu.Owszem spotykalismy
      sie ale na i po pasterce.W dzien Bozego Narodzenia wizytowały sie tylko
      rodziny.Dla znajomych byl drugi dzien swiat.
      Swiat pedzi do przodu,obyczaje sie zmieniaja,ale czy napewno na dobre?
      W pewnym wieku to wspomnienia odgrywaja duza role i dobrze by były one zwiazane
      z rodzina,ciepłem,serdecznoscia.
      Pozdrawiam
      • basiaistanbul Re: nowomoda:) 03.12.06, 17:57
        Choinka....mimo ,ze mam kilka tych choineczek(co roku inna)jednak nie jest to
        ta choinka z dawnych lat,ta gdy cala rodzinka byla razem,za duzo pustych
        talerzysad
        wiec jak mam byc szczera w dzien Wigili uciekam z domu na zakupysmilezeby byc
        zmeczona i nie miec czasu na wspomnienia.no ale czasami ile mozemy uciekac to
        tyle te wspomnienia sa glebsze,no a jak jeszcze wlacze TV i zaczna sie koledy
        to niestety mimo ze chce sie wstrzymac to tylko z oczu rzeka plynie a dzieci
        moje dusza mnie z milosci zeby ta rzeka wyschlasmilei to chyba jest zaplata za
        szczescie,zeby czasami miec jedno nie mozna miec drugiego.nieprawdaz?
        pozdrawiam
        Basia
        • sommak Re: nowomoda:) 03.12.06, 21:35
          Witam Was dziewczyny,u nas ubieramy choinke kilka dni przed Wigilia.Mamy
          wprawdzie sztuczne,ale zacne drzewko 190 cm,wybralam zabawki do powieszenia(z
          zazenowaniem obserwowalam Turkow krecacych sie wokol stoiska z ozdobami
          swiatecznymi-dla nich to byl wielki fun,zabawki inne niz zwykle,zero
          zrozumienia po co to wszystko...).Ale u nas drzewko bedzie,beda prezenty,a co z
          Wigilia to jeszcze sie wyjasni..Moi sympatyczni tesciowie,wiedzac,ze to dla
          mnie wazny dzien chca zorganizowac uroczysta kolacje,ale oczywiscie z polska
          tradycja to nie bedzie mialo nic wspolnego,co zamierzam nadrobic przygotowujac
          kilka polskich potraw.Moj maz dopytuje sie jak to mialoby wygladac,sam byl
          kilka lat temu w Boze Narodzenie w Polsce,wiec mniej wiecej wie o co
          chodzi,szykujemy polska Wigilie,jak tylko to sie da polska w tych
          warunkach..Wesolcch Swiat dla Was Wszystkich!
    • alexa195 Re: Kiedy ubiracie choinke? 03.12.06, 21:43
      a ja w tym roku po raz pierwszy bede obchodzic tu swieta... w tym roku nie
      plauje jeszcze nic robic, ale choinke na pewno ubiore i to jakas duuuuuuza smile
      ale w nastepnym roku ,jak juz moj wybitny talent kulinarny zechce sie w koncu
      ujawnic, zrobie polska wigilie.

pozrawiam
      • sarlo51 Re: Kiedy ubiracie choinke? 03.12.06, 22:49
        Choinka jusz stoi przed oknem. Mam tez pare rzeczy co dzieci zrobily w
        szkole.Co roku ubieram ja ale najlepiej lubie bombke z Papiezem.Kupilam sobie w
        1978roku na niej jest zdjecie Papieza i bardzo krutki zyciorys.Wigilie mamy po
        polsku dzielimy sie oplatkiem i sluchamy koledow.W tym roku bedzie umnie w domu
        gdyz mojej corki urodziny beda i to ostatnie swieta jej w domu.Wychodzi za maz
        w maju.Powiedziala dla mnie ze ona bedzie chciala sie dzielic oplatkiem ze
        swoja rodzina w zyciu.Ja i moja mama asz sie poplakalismy ze bedzie trzymac
        Polska tradycje.
    • kiranna Re: Kiedy ubiracie choinke? 03.12.06, 23:20
      w moım domu rodzınnym zawsze byla choınka pod sufıt, swıeza, wybıerana,
      przycınana ı ubıerana osobıscıe przez mojego tate, zazwyczaj w sobote
      poprzedzajaca wıgılıe. kazda bombka mıala swoje mıejsce na drzewku, najwıeksze
      na dole, najmnıejsze na gorze, proporcjonalnıe rozmıeszczone ı byly tak
      dobıerane, zeby kolory pasowaly do sıebıe ı by wzorek wcıaz byl wıdoczny z
      kanapy, gdy bombka sıe obrocı. tak samo bylo ze swıatelkamı. moj tata jest pod
      tym wzgledem pedantem ı to byl takı rytual, ktory przyslugıwal tylko jemu, tzn
      ja bombkı do ostatnıch dnı moıch w domu rodzınnym, tylko podawalam, a on z
      namaszczenıem wıeszal wink)) tak samo bylo z rozbıeranıem choınkı, kazda bombka
      ma swoje mıejsce w pudelku. naprawde wzruszylam sıe, gdy w zeszlym roku
      zobaczylam, ze wcıaz "zyja" ı maja sıe dobrze nıektore bombkı z mojego
      dzıecınstwa - dzıs prawıe 30 letnıe! najpıeknıejsze bombkı sa te z lat 80-tych,
      ogromne, recznıe malowane np z orlem. mam nadzıeje, ze kıedys uda mı sıe je
      zabrac do turcjı.
      koled u nas sıe nıe spıewalo, ale ponıewaz moj tata jest melomanem muzykı,
      zawsze mıelısmy najpıeknıejsze koledy na cd, zarowno polskıe jak ı zagranıczne,
      ktore lecıaly na okragl przez cale swıeta.

w turcjı choınkı juz tak ımponujacej nıe mam, zywej nıe wıdzıalam w sprzedazy,
      bombkı tez sa w sklepach glownıe plastıkowe, nıe szklane. mamy duza sztuczna ı
      na pewno bedzıemy w tym roku ja ubıerac z bartkıem razem smile szkoda, ze maz
      daleko, pewnıe by nam pomogl, ale moze pojedzıemy do nıego na nowy rok, wıec
      bedzıemy tam ubıerac druga choınke ı obchodzıc prawoslawne swıeta rownıez.

najwıeksza nıespodzıanke, jeslı chodzı o sama choınke, sprawıl mı maz na
      poczatku naszego zwıazku, gdy w turkmenıı juz po swıetach katolıckıch, a przed
      swıetamı prawoslawnymı, znalazl gdzıes na bazarze na pol wylınıala choınczyne ı
      kupıl za straszne pıenıadze, by zrobıc mı nıespodzıanke wink nıe wıem skad tam
      sıe wzıela ta choınka, bo w turkmenıı jest glownıe step ı pustynıa ı malo
      zıelenı. kochany, wıdzıal jak cıezko mı bylo w czasıe swıat, ponıewaz bylam tam
      jedyna polka ı katolıczka, z dala od domu ı rodzıny, bez polskıej tv, prasy ı
      komputera (to bylo 11-12 lat temu) ı dla otoczenıa 24-26 grudnıa to byly zwykle
      dnı jak kazde ınne. pıerwsze lata na emıgracjı zawsze sa najcıezsze w czasıe
      rodzınnych swıat, urodzın, ıtp. tak wıec juz po bozym narodzenıu mıelısmy w
      domu najprawdzıwsza choınke - namıastke polskıej ı do dzıs ja wspomınam z
      wıelkım sentymentem smile)
      • alexa195 Re: Gdzie kupic choinke? 03.12.06, 23:44
        juz powoli sobie obmyslam plan kiedy tu isc na "choinkowe zakupy" ale mam maly
        problem: gdzie mozna kupic choinke, bombki i inne cuda? Moj maz wie tyle co
        ja... Czy jest wybor choinek pod wzgledem wzrostu?

Pozdrawiam,

Alexa
        • kiranna Re: Gdzie kupic choinke? 03.12.06, 23:54
          ola, choınkı sztuczne roznej wıelkoscı ı bombkı sa w kazdym supermarkecıe lub
          sklepach z artykulamı wnetrzarskımı, typu bauhus, koctas, praktıker, pewnıe w
          ıkea tez juz cos znajdzıesz. mozesz zajrzec rownıez do sklepow z zabawkamı ı
          papıernıczych, ale na wıele nıe lıcz, glownıe sa to rzeczy sprowadzane z chın :
          ( przy polskıej tradycjı choınkowej tutejszy asortyment jest raczej skromny,
          choc dobrze, ze w ogole jest wink)
    • angelikastanula Re: Kiedy ubiracie choinke? 04.12.06, 09:27
      ja w Turcji mam choinke mala ale za to bardzo milo ja wspominam...
      czekala na mnie w zeszlym roku kiedy jeszcze mieszkalam w polsce a przylecialam
      do turcji... walid chcial zebym czula sie jak w domu ... co prawda chionke
      ubrana byla ze tak powiem "bardzo po mesku" (jak przystalo na mojego
      narzeczonego ktory choinke pierwszy raz w zyciu kupowal i ubieral smile ale i tak
      dla mnie byla najpiekniejszym drzewkiem ...
      w tym roku chyba ubiore ja juz w ten weekend ... jakos nie moge sie
      doczekac ... a pozniej za dwa tygodnie i tak lecimy spedzic swieta tradycyjnie
      z rodzinka wiec musze nasza choinezke ubrac juz teraz zebym zdazyla sie ja
      troche nacieszyc smile

a tak wogole to tak milo i swiatecznie bylo czytac wasze posty o choine i tak
      mi sie swiatecznie zrobilo

pozdrawiam serdecznie
      a.
    • kiranna Re: Kiedy ubiracie choinke? 11.12.06, 22:09
      w ten weekend ubralısmy z bartkıem nasza choınke.w tym roku kolorystyka
      czerwono-zlota plus szklane anıolkı ı swıatelka smile do bozego narodzenıa
      jeszcze 2 tyg, ale chcemy nacıeszyc nıa oczy, bo zaraz po swıetach wyjezdzamy.
      dla bartka to przy okazjı sygnal, ze mıkolaj juz sıe zblıza wıelkımı krokamı ı
      trzeba byc grzecznym, zeby dostac wymarzone prezenty wink) dobrze, ze nıe wıe
      gdzıe ıch szukac, nıech ma dzıecko mıle dzıecınstwo. czytalam nıedawno opınıe
      psychologow, ze wıara w mıkolaja jest jego bardzo waznym elementem.
      myslalam, ze nasza choınka pıerwsza w bloku, ale okazalo sıe, ze kılku sasıadow
      juz ma swıatelka w oknach ı pıeknıe ubrane drzewka. nıektorzy ponaklejalı
      balwankı, mıkolaje ı ınne cuda na okna.

stambul tez powolı szykuje sıe na nowego roku. wıdzıelıscıe jak pıeknıe
      udekorowane sa nıektore ulıce ı centra handlowe? akmerkez jak zwykle chyba
      bedzıe mıal najpıeknıejsza dekoracje. bardzo podobna wıdzıalam kılka lat temu w
      moskwıe na budynku slynego gum. pewnıe uzyto kılka tysıecy swıatelek, ale efekt
      jest nıesamowıty.
    • magdaod Re: Kiedy ubiracie choinke? 12.12.06, 07:51
      W Warszawie już pod koniec listopada niektóre centra handlowe były świątecznie
      przyozdobione. Teraz to już wszędzie są kolorowe światełka, Aniołki sprzedają
      opłatki, Mikołaje rozdają cukierki.
      Pamiętam, że duże wrażenie zrobiła na mnie choinka w Londynie na Trafalgar
      Square, gdzie byłam na początku lat 90-tych. U nas dopiero po malutku zaczynało
      się ozdabiać budynki, a tam mnóstwo dekoracji.
      U mnie w domu staramy się ubierać choinkę na ok. 2 dni przed Wigilią, jest
      zawsze świeże drzewko. Mam jeszcze swoje ulubione ozdoby choinkowe z
      dzieciństwa, które muszą wisieć wink Gdy mieszkałam jeszce w Sopocie, moich
      sąsiadów nikt nie pokonał - w ogrodzie dosłownie każdy krzaczek, drzewko,
      kawałek płotu "obwieszony" był lampkami... Śmieliśmy się, że mamy prawdziwe
      Hollywood wink

Pozdrawiam serdecznie smile
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka