Dodaj do ulubionych

do balbinii i innych wege

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 09:59
dziwie sie wam, ze az tak lubicie ogladac filmiki o okrutnym traktowaniu
zwierzat, to forum jest doslownie zawalone nimi. czy wy macie jakies utajone
pragnienia sadystyczne czy co? pojdzcie do kina na film "pasja" - powinien
sie wam spodobac...
Obserwuj wątek
    • etbl Re: do balbinii i innych wege 18.03.04, 10:31
      Popatrz jakie masz naiwne podejscie do okrutnej rzeczywitosci.

Nikt normalny nie "lubi", jak to okreslasz, ogladac filmow o okrutnym
      traktowaniu zwierzat.
      Tego typu obrazy powoduja w naszym mozgu reakcje podobne do bolu - zreszta
      reakcje te nawet nastepuja w tej samej czesci mozgu co odczucie bolu.
      Podswiadomie wiec unikamy takich scen.

A jednak, czy uczciwym jest zamykanie oczu i uszu na cierpienie innych? Jak to
      sie ma do naszego sumienia? Chowac glowe w piasek? To na pewno nie pomoze
      nikomu.

Zeby zapobiec okrutnemu traktowaniu zwierzat, najpierw trzeba uswiadomic
      spoleczenstwu jaka straszna krzywda zwierzetom sie dzieje za tego spoleczenstwa
      (nieswiadomym?) przyzwoleniem.

Kiedy ludzie beda w pelni swiadomi tej niesprawiedliwosci, odwroca sie od niej
      i zaprzestana wykorzystywac i mordowac zwierzeta.

A twoj komentarz to tak jakbys proponowal, aby obrazy z napadow
      terrorystycznych, doniesienia o przypadkach pedofilii utrzymywac tajne, chowac
      przed swiatlem dziennym, by nie zaklocac spokoju obywateli.

Nie, wlasnie kazda krzywda, kazde okrucienstwo musi wyjsc na swiatlo dzienne,
      by z nim moc walczyc.
      • Gość: antywege Re: do balbinii i innych wege IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 11:05
        > A twoj komentarz to tak jakbys proponowal, aby obrazy z napadow
        > terrorystycznych, doniesienia o przypadkach pedofilii utrzymywac tajne,
        chowac
        > przed swiatlem dziennym, by nie zaklocac spokoju obywateli.

aha zgadza sie. ja nie ogladam w tv ani nie slucham w radiu wiadomosci -
        pokazywane sa tam tylko strzepy ofiar wypadkow czy zamachow terrorystycznych,
        informacje o morderstwach i gwaltach oczywiscie odpowiednio zilustrowane a
        takze o roznego rodzaju szwindlach, naduzyciach, malwersacjach. aha od czasu do
        czasu wiadmosci przyrodnicze - klimat sie ociepla, lasy gina, nowe zarazki
        rozprzestrzeniaja, albo sportowe - znowu kogos przylapano na dopingu albo znow
        zmarl jakis 20-letni pilkarz w czasie treningu.
        no i sama powiedz po co mam to wszystko ogladac? zle informacje sa medialnie
        ciekawe ale po co mi one? wole sie obyc bez nich...
        • etbl Re: do balbinii i innych wege 18.03.04, 11:44
          No, to reprezentujesz postawe niespoleczna i nieobywatelska. Zamykasz oczy na
          swoje otoczenie - nawiazujac do "Pasji" po prostu umywasz rece.

A tak nie mozna!
          Trzeba przybrac postawe obywatelska. Czuc sie wspolodpowiedzialnym za
          spoleczenstwo, za kraj i za swoja dzielnice. Trzeba "mieszac" sie do tego, co
          dzieje sie wokol nas, trzeba glosno sprzeciwiac sie niesprawiedliwosci. A tym
          bardziej tej okrutnej, niczym niezasluzonej krzywdzie, ktora dzieje sie istotom
          slabszym od nas.

Trzeba zawiadomic policje, jesli sasiad bije zone.
          Trzeba reagowac natychmiast, jezeli sa podstawy przypuszczac, ze dziecku dzieje
          sie jakakolwiek krzywda.
          Trzeba ujmowac sie za zwierzetami, ktore nie maja na tym swiecie praktycznie
          zadnych praw. Pokazywanie prawdy o ich zyciu jest pierwszym krokiem do
          polepszenia ich nedznego bytu.
          Mam nadzieje, ze zrozumiales i w swoim sumieniu przyznasz mi racje.

• Gość: siddha Re: do balbinii i innych wege IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 08:29
            Dziekuję za bardzo dojrzałe duchowo odpowiedzi. Taka aktywna postawa społeczna
            przyczynia się skutecznie do uwrażliwienia społeczeństawa i rozwoju świata.
            Czuję sie zainspirowany i wzruszony. Tak sobie myslę, że ja również nie
            oglądałem żadnych filmików dot. haniebnego trakrtowania zwierząt. (Coś mi w
            komputerze wysiadło, a do stosownych kaset video nie mam niestety dostępu).
            Serdecznie wsztstkich pozdrawiam
            Tomek
    • xmartinusx Re: do balbinii i innych wege 18.03.04, 11:08
      Gość portalu: antywege napisał(a):

> dziwie sie wam, ze az tak lubicie ogladac filmiki o okrutnym traktowaniu
      > zwierzat, to forum jest doslownie zawalone nimi. czy wy macie jakies utajone
      > pragnienia sadystyczne czy co? pojdzcie do kina na film "pasja" - powinien
      > sie wam spodobac...

Lubicie???? O czym Ty mówisz! Dużo bym dał Stary, żeby sceny pokazane w tych
      filmach nie istniały... Dlatego w miarę możliwości staram się pokazać takie
      filmy osobom z mojego otoczenia, aby ich uświadomić. Chcę, aby wiedziały, że
      świnka z widelcem w tyłku na reklamie to nie jest to. Znam ludzi, którzy po
      obejrzeniu jednego z filmów płakali. Przestali jeść mięso. Jak sami mówią, ich
      życie zmieniło się na lepsze. Są po prostu lepszymi ludźmi, bardziej wrażliwymi
      na krzywdę innych istot, w tym innych ludzi. Bo tak naprawdę zaprzestanie
      jedzenia mięsa to początek. Ja np. trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Już
      sam nick "antywege" nastawia CIę niepozytywnie do tego, co niesie ze sobą
      wegetarianizm. Z tego co widze to przecież jeszcze niewiele wiesz. I nie mówię
      tego po to, aby Ci dokopać. Ja też dawno, dawno temu nie rozumiałem pewnych
      rzeczy, jadłem mięcho. Jak każdy z tego forum zapewne. Ale znalazłem w końcu
      swoją ścieżkę i bardzo się z tego cieszę. Tego również Tobie życzę.
      Odnośnie "PASJI" - widziałem. Film jest o człowieku, który tak kochał BOGA, że
      dał się zabić. Umarł za ludzi, dla ludzi. Niestety to, co zrobili z Jego nauką
      przez ostatnie 2000 lat... - szkoda słów... Zacznijmy szanować wszystkie żywe
      istoty, zaczniemy szanować siebie.

Pozdrawiam!
      • Gość: Diana Re: do balbinii i innych wege IP: 213.25.91.* 18.03.04, 11:14
        mój pies kiedyś chciał się schować przede mną i wsadził łepetynę pod fotel. Był
        zdziwiony, jak go uszczypnęłam w dupsko. Do głowy mu nie przyszło, że jak
        schował głowę, to tyłek wystaje.
        Pomyśl o tym chowaniu główeńki w piaseczek
    • balbinia Re: do balbinii i innych wege 19.03.04, 00:01
      Pieknie ujeliscie to kochani :) Podpisuje sie pod tym i tyle :)
      • Gość: Rycho Re: do balbinii i innych wege IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 09:31
        Przepraszam z góry jeżeli ktoś poczuje się urażony,ale te filmiki są dla ludzi
        mało rozgarniętych.Chyba każdy średnio rozgarnięty człowiek zdaje sobie
        sprawę,że to co zjada kiedyś żyło i jakoś to musiało być zabite.Pytanie tylko
        co ta wiedza zmienia w jego życiu?Jeść musi,a mięso jest dla bardzo wielu ludzi
        nieodłącznym składnikiem diety.I w tym momencie siła oddziaływania takich
        filmów jest bliska zeru.Taki sam skutek odniesie namawienie wegetarian żeby
        zrezygnowali z jedzenia roślin bo przy ich uprawie i ochronie giną niezliczone
        ilości owadów.Medialnie mało efektownie wygląda śmierć owada w porównaniu do
        gospodarskim sposobem zabijanego cielaka.Ja nie potępiam wszystkiego co robią
        obrońcy zwierząt tylko że jak wpadacie w przesadę to wasze działania nie
        odnoszą zamierzonych skutków i w dodatku inni zaczynają was traktować jak
        nawiedzonych.
        Nie piszę tego by kogokolwiek obrazić lub ośmieszyć tylko żebyście mieli
        świadomość ,że to co was tak porusza dla innych nie stanowi żadnego
        problemu.Równie dobrze może jakiś homoseksualista przedstawiać,że seks z
        kobietą jest czymś okropnym,a nie trudno sobie wyobrazić jaki to przyniesie
        skutek.
        Jak chcecie kogoś do czegoś przekonać to najpierw trzeba zdać sobie sprawę jak
        ten ktoś myśli a nie zakładać,że mysli tak jak ja.Pozdr Rycho
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka