Dodaj do ulubionych

surówki podkiełkowane

IP: *.crowley.pl 27.03.04, 08:26
- jak wiadomo Najlepzym kucharzem jest ...
... Natura
Obserwuj wątek
    • Gość: Jędruś Re: surówki podkiełkowane IP: 128.250.211.* 28.03.04, 03:21
      Brumbak
      Już to próbowałem
      Bardzo dobre, ewentualnie przyprawić do smaku; (np. mięta)

Pozdrowienia
      Jędruś
      • Gość: brumbak Re: surówki podkiełkowane IP: *.crowley.pl 28.03.04, 12:13
        Jędruś - nie chodzi o próbowanie
        - chodzi o jedzenie..
        pzdrv
        • balbinia Re: surówki podkiełkowane 28.03.04, 21:19
          Ostatnio zasadzilam sporo ziarenek (mieszanke kupilam w sklepie) i wyrosly tak
          piekne kielki, ze az zal bylo mi ich zrywac. Wiec dalej rosna, juz teraz sie
          zielsko z tego niemal porobilo. Bede podziwiac wiec ten mini ogrodek na
          parapecie kuchennym tak dlugo jak sie da ;)

A robiliscie kiedys taki wlasny zielnik kuchenny ? Ja kiedys w malych
          doniczkach mialam szczypiorek, bazylie (albo oregano to bylo nie pamietam?)
          pietruszke, koperek, rzerzuche (rzezuche?) i jakies kielki. Robiac kanapki czy
          obiad, mozna sobie podejsc i zerwac pare listkow i spozyc na swiezo. No i ten
          aromat, mm... :))
          • Gość: sermina Re: surówki podkiełkowane IP: *.kwadratowa.waw.pl / 213.17.162.* 29.03.04, 02:34
            ja mialam szczypiorek, pietruszke i bazylie w doniczkach. problem w tym ze
            zawsze mialam opory przed odrywaniem im listkow... ;)
        • Gość: Jędruś Re: surówki podkiełkowane IP: 128.250.211.* 29.03.04, 01:53
          Brumbak
          Podstawą są dla mnie kiełki zbożowych oraz strączkowych (homogenaty).
          Jak podkiełkować siemie lniane?
          Na dużym, płaskim talerzu rozłożyć warstwę serwetek, bibułę, nakryć płaskim
          sitkiem (b. drobne oczka) mniejsze od nasion lnu; posypać równomiernie
          nasionka, przykryć kloszem od np. chlebaka, ciast (najlepiej przezroczystym;
          podlewanie ręcznym opryskiwaczem.
          Przy tym sposobie nie ma problemu ze śluzem wydzielanym przez siemię lniane.
          Po podkiełkowaniu wystarczy unieść ww. sitko i zebrać kiełki nasion lnu.

Pozdrowienia
          Jędruś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka