Dodaj do ulubionych

Olej lniany

03.10.10, 14:16
Z przyczyn zdrowotnych muszę go jeść dużo. Ktoś ma jakieś sprawdzone połączenia? Póki co robię sos z oleju, jogurtu, fety i czosnku i/lub pasty chilli (do warzyw, pity, pieczywa), skrapiam nim sałatki, ziemniaki i kasze.
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Olej lniany 03.10.10, 17:03
      Majonez sobie z niego ukręć może.
    • tessora Re: Olej lniany 03.10.10, 18:05
      Też używam olej lniany w sporych ilościach ale ponieważ uwielbiam jego smak więc piję z łyżki.
    • 11111 Re: Olej lniany 03.10.10, 20:05
      Z tuńczykiem jest najlepszy. Z tuńczyka sałatkowego w sosie własnym odciska się deklem to co płynne, dodaje do suchego dwie łyżki oleju i lekko miesza. Pycha!
      • martvica Re: Olej lniany 04.10.10, 10:58
        Ekhem, tuńczyk to zwierzę, a to jest forum Wegetarianizm, nieprzypadkowo pytam właśnie tu :)

Majonezu nie lubię (zjem w sałatce na imprezie jak nic innego nie ma, ale sama nie kupię), a z łyżki samego zjadłam juz ćwierćlitrową butelkę, ale nie polubiliśmy się aż tak :)

Z kaszą gryczaną jeszcze muszę spróbować, podobno dobre.
        • 11111 Re: Olej lniany 04.10.10, 22:39
          Eee tam, tuńczyk to ryba a nie zwierzę. Nie wiem czemu masz skrupuły, w końcu on sam ich nie ma i żre inne ryby. Choćby z tego powodu trzeba się zemścić na tym wampirze i go pożreć w rewanżu. Oko za oko...
          • weekenda Re: Olej lniany 05.10.10, 09:43
            a ryba to ptak

jeśli ryba nie należy do zwierząt to do czego?
          • martvica Re: Olej lniany 05.10.10, 15:42
            Ryba też zwierzę, jeśli dobrze pamiętam z biologii, a poza tym nie jestem mściwa w stosunku do zwierząt, nie czuję potrzeby rewanżu. Co on ma jeść w tym morzu, wodorosty? a fe.
            • 11111 Re: Olej lniany 05.10.10, 19:56
              Takiemu tuńczykowi można ostatecznie wybaczyć, w końcu to przecież tylko ryba. Ale krowie to już nie przepuszczę! Dowiedziałem się bowiem ostatnio, że ta bestia jest fałszywą wegetarianką i z pozoru tylko wcina trawę - w rzeczywistości pasie na niej w swoim brzuchu jakieś bakterie i to je właśnie później pożera, czyli żywi się tak naprawdę zwierzęcym białkiem! Co za podła i podstępna kreatura. Do rzeźni z nią!!!
              • aggie8 Re: Olej lniany 08.01.11, 19:54
                Poczytaj o diecie dr Budwig np. tu forum.gazeta.pl/forum/w,15954,88341973,88341973,Dieta_dr_Budwig_czy_ktos_stosuje_.html

• martvica Re: Olej lniany 22.01.11, 14:21
                  'Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne.'
              • jaa25 Re: Olej lniany 29.08.17, 08:53
                Staaaare, ale i tak napiszę - bakterie to nie zwierzęta, więc jak ktoś zjada bakterie (choćby my też), to żywi się nie białkiem zwierzęcym, a bakteryjnym ;)
                Tuńczyk to oczywiście zwierzę, i jest jednym z mocniej zagrożonych wyginięciem gatunków (choć zależy jaki dokładnie gatunek tuńczyka, niektóre to już w ogóle są na skraju przepaści...) więc najlepiej w ogóle go nie jeść, choćby też ze względu na to, że przez zanieczyszczenie oceanów ryby są także niesamowicie zanieczyszczone różnymi świństwami i mają w swoich tkankach masę metali ciężkich i innych badziewi.
          • akademicki.kwadrans a... 11.02.11, 17:38
            11111 napisał(a):

> Eee tam, tuńczyk to ryba a nie zwierzę.

A śledź, to nie ryba.
            A kartofle, to nie warzywa.
            A piwo, to nie alkohol.

palantierstwo
    • korali99 Re: Olej lniany 17.08.17, 15:32
      Ja piłam na czczo, potem próbowałam dodawać go do sałatek i jogurtu naturalnego. Zazdroszczę wszystkim, którzy uwielbiają jego smak bo olej lniany to bogactwo kwasów tłuszczowych. Mi niestety nie smakuje
      www.e-madame.pl/zdrowie/wlasciwosci-oleju-lnianego/
    • t_winski Re: Olej lniany 19.08.17, 06:42
      Chleb maczany w oleju.
      --
      You call me Satan, I call me sin
      I breed in you but you have locked the door
      Open yourself and you shall win
      And you'll not even need me anymore
    • jaa25 Re: Olej lniany 29.08.17, 08:55
      Mnie olej lniany najlepiej "wchodził" w postaci polewy na chleb razowy. O dziwo smaczne połączenie. Łyżeczka na kromkę i uklepać ;)
    • t_winski Re: Olej lniany 30.08.17, 18:27
      A może, zamiast oleju, potrawy z całego lub świeżo mielonego ziarna siemienia? Taniej by wyszło, i całe ziarno siemienia latwiej zachowuje wartości odżywcze niż olej.
      --
      "You call me Satan, I call me sin
      I breed in you but you have locked the door
      Open yourself and you shall win
      And you'll not even need me anymore" - Tiamat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka