martvica 03.10.10, 14:16 Z przyczyn zdrowotnych muszę go jeść dużo. Ktoś ma jakieś sprawdzone połączenia? Póki co robię sos z oleju, jogurtu, fety i czosnku i/lub pasty chilli (do warzyw, pity, pieczywa), skrapiam nim sałatki, ziemniaki i kasze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessora Re: Olej lniany 03.10.10, 18:05 Też używam olej lniany w sporych ilościach ale ponieważ uwielbiam jego smak więc piję z łyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 Re: Olej lniany 03.10.10, 20:05 Z tuńczykiem jest najlepszy. Z tuńczyka sałatkowego w sosie własnym odciska się deklem to co płynne, dodaje do suchego dwie łyżki oleju i lekko miesza. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Olej lniany 04.10.10, 10:58 Ekhem, tuńczyk to zwierzę, a to jest forum Wegetarianizm, nieprzypadkowo pytam właśnie tu :) Majonezu nie lubię (zjem w sałatce na imprezie jak nic innego nie ma, ale sama nie kupię), a z łyżki samego zjadłam juz ćwierćlitrową butelkę, ale nie polubiliśmy się aż tak :) Z kaszą gryczaną jeszcze muszę spróbować, podobno dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 Re: Olej lniany 04.10.10, 22:39 Eee tam, tuńczyk to ryba a nie zwierzę. Nie wiem czemu masz skrupuły, w końcu on sam ich nie ma i żre inne ryby. Choćby z tego powodu trzeba się zemścić na tym wampirze i go pożreć w rewanżu. Oko za oko... Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Olej lniany 05.10.10, 09:43 a ryba to ptak jeśli ryba nie należy do zwierząt to do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Olej lniany 05.10.10, 15:42 Ryba też zwierzę, jeśli dobrze pamiętam z biologii, a poza tym nie jestem mściwa w stosunku do zwierząt, nie czuję potrzeby rewanżu. Co on ma jeść w tym morzu, wodorosty? a fe. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 Re: Olej lniany 05.10.10, 19:56 Takiemu tuńczykowi można ostatecznie wybaczyć, w końcu to przecież tylko ryba. Ale krowie to już nie przepuszczę! Dowiedziałem się bowiem ostatnio, że ta bestia jest fałszywą wegetarianką i z pozoru tylko wcina trawę - w rzeczywistości pasie na niej w swoim brzuchu jakieś bakterie i to je właśnie później pożera, czyli żywi się tak naprawdę zwierzęcym białkiem! Co za podła i podstępna kreatura. Do rzeźni z nią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8 Re: Olej lniany 08.01.11, 19:54 Poczytaj o diecie dr Budwig np. tu forum.gazeta.pl/forum/w,15954,88341973,88341973,Dieta_dr_Budwig_czy_ktos_stosuje_.html Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Olej lniany 22.01.11, 14:21 'Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne.' Odpowiedz Link Zgłoś
jaa25 Re: Olej lniany 29.08.17, 08:53 Staaaare, ale i tak napiszę - bakterie to nie zwierzęta, więc jak ktoś zjada bakterie (choćby my też), to żywi się nie białkiem zwierzęcym, a bakteryjnym ;) Tuńczyk to oczywiście zwierzę, i jest jednym z mocniej zagrożonych wyginięciem gatunków (choć zależy jaki dokładnie gatunek tuńczyka, niektóre to już w ogóle są na skraju przepaści...) więc najlepiej w ogóle go nie jeść, choćby też ze względu na to, że przez zanieczyszczenie oceanów ryby są także niesamowicie zanieczyszczone różnymi świństwami i mają w swoich tkankach masę metali ciężkich i innych badziewi. Odpowiedz Link Zgłoś
akademicki.kwadrans a... 11.02.11, 17:38 11111 napisał(a): > Eee tam, tuńczyk to ryba a nie zwierzę. A śledź, to nie ryba. A kartofle, to nie warzywa. A piwo, to nie alkohol. palantierstwo Odpowiedz Link Zgłoś
korali99 Re: Olej lniany 17.08.17, 15:32 Ja piłam na czczo, potem próbowałam dodawać go do sałatek i jogurtu naturalnego. Zazdroszczę wszystkim, którzy uwielbiają jego smak bo olej lniany to bogactwo kwasów tłuszczowych. Mi niestety nie smakuje www.e-madame.pl/zdrowie/wlasciwosci-oleju-lnianego/ Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Olej lniany 19.08.17, 06:42 Chleb maczany w oleju. -- You call me Satan, I call me sin I breed in you but you have locked the door Open yourself and you shall win And you'll not even need me anymore Odpowiedz Link Zgłoś
jaa25 Re: Olej lniany 29.08.17, 08:55 Mnie olej lniany najlepiej "wchodził" w postaci polewy na chleb razowy. O dziwo smaczne połączenie. Łyżeczka na kromkę i uklepać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Olej lniany 30.08.17, 18:27 A może, zamiast oleju, potrawy z całego lub świeżo mielonego ziarna siemienia? Taniej by wyszło, i całe ziarno siemienia latwiej zachowuje wartości odżywcze niż olej. -- "You call me Satan, I call me sin I breed in you but you have locked the door Open yourself and you shall win And you'll not even need me anymore" - Tiamat Odpowiedz Link Zgłoś