Dodaj do ulubionych

co ma gotować leń?

13.04.04, 23:28
Hej witam! Mam nie lada problem, bo nie mam czasu gotować, a jak mam to nie
mam siły. A muszę, bo mam małe dziecko. Czy macie jakieś naprawdę proste,
aczkolwiek pożywne potrawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: misiu Re: co ma gotować leń? IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.04.04, 23:30
      Pizza wegetariańska w mikrofalówce? ;-)
    • gaz.gaz.gaz.na.ulicach Re: co ma gotować leń? 14.04.04, 00:21
      Czy ja dobrze rozumiem?! Ustalilas dziecku wegetarianska diete zupelnie bez
      przygotowania i nie majac serca do gotowania?! Niech mnie szlag.
      • steffa Re: co ma gotować leń? 14.04.04, 21:53
        Matko! Toż to pod paragrafff:)/ Nie bój się, żadna zbrodnia się nie zdarzyła.
        Czy to grzech nie mieć czasu na długotrwałe pobyty w kuchni, na które w czasach
        wolności od obowiązków można było sobie pozwolić? Szybkość chyba nie oznacza
        zaniechania? Tylko z tego powodu mam po 13 latach 'przerzucić się' na mięso?
        • neeki Re: co ma gotować leń? 15.04.04, 22:24
          pewnie ;) nie przejmuj sie steffa, jakbys "ustalila" dziecku miesna diete to by
          niekt sie nawet nie odezwal, a tak sie pluja.
    • Gość: Jędruś Re: co ma gotować leń? IP: 128.250.211.* 14.04.04, 04:05
      Polecam:
      www.vege.pl
      wegedzieciak

Zobacz wątek: wszystko o witaminie B12, linki oraz listy do niego
      Pozdrowienia
      Jędruś
    • kociamama Re: co ma gotować leń? 14.04.04, 16:00
      Salatka arabska (podobno) - kus kus zalewasz woda, doprawiasz jarzynka (albo,
      sól+ pieprz, łyżeczka chilli,
      do tego pomidor, albo 2 pokrojone w kostke, papryka w kostke, cebula na drobno,
      czosnek, wszystko mieszasz i zalewasz oliwą.

Dobrze jest gotowac spagetti (tyle co gotuje sie makaron, w tym czasie robisz
      sos wg gustu)

Przykladowe sos:
      podsmazasz cebulke, do tego pomidory, papryka, bazylia, oliwki, moze chilli jak
      lubisz na ostro.

chcesz wiecej bialka, zalewasz granulat sojowy wodą, posmazasz cebulke,
      mieszasz z granulatem sojowym, do tego czosnek, przyprawy, na to pomidory (cos
      jak bolognese? nie znam sie dobrze)

spagetti ze szpinakiem (zielony sos)

na patelni podsmazasz cebulke, albo por, dodajesz mrozony szpinak, ktory
      rozmnaza sie blyskawicznie, doprawiasz (sol, pieprz, bazylia, czosnek), mozna
      dodac pomidora w drobna kostke., podajesz z feta (moze byc tofu-feta)
      posypujesz oliwkami, wszystko podlej oliwka.

kotlety sojowe - zalewasz wrztakiem, gotujesz az sie zrobia miekkie (5 min),
      potem trzeba odcedzic zasypac jakas przyprawa kamisa jak do mięa (korzenna,
      staropolksa, albo pikantna, albo grillowa)zalewsz oliwa, dusisz. Czas robienia
      jakies 8 min, kotlety sa pyszne i soczyste. MOzesz je podac z ryzem,
      ziemniakami, albo zrobic soyburgera.

Ryz (a la pilaw) - smazysz cebulke na oliwie, dodajesz ryz, prazysz go z 2
      minuty, zalewasz woda, doprawiasz, mozna dodac roznych warzyw, albo zostawic z
      sama cebula, do tego czosnek. Swietny do kotletow sojowych. (niecale 20 min,
      dobre dla leniwych, bo myje sie po tym tylko jeden garnek, a masz od razu ryz z
      sosem)

POzdrawiam,
      Kociamama.
      • steffa Re: co ma gotować leń? 14.04.04, 21:55
        Dzięki za propozycje!
        • xmartinusx Re: co ma gotować leń? 15.04.04, 22:29
          Steffa - "kombinuj dziewczyno" ;) - w kuchni przede wszystkim :) Poszperaj
          chwilkę w necie a na pewno znajdziesz kilka szybkich i prostych dań. Ja czasami
          jak jestem głodny w krótkim czasie przygotowuję coś dobrego. No, ale nie mam
          dziecka. Za to potrafię zadowolić się brokułami z mikrofali :))))) Pozdrówka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka