Dodaj do ulubionych

Dzień Ryby 2012

04.12.12, 00:24

Zapraszamy na Dzień Ryby 20 grudnia 2012.

Jeśli chcecie zorganizować Dzień Ryby we własnej miejscowości, zapiszcie się, a dostaniecie od nas darmowe ulotki: ryby.empatia.pl/zapisy.php

Często słyszymy różne dziwne opinie na temat Dnia Ryby, dlatego przypominamy, że Dzień Ryby nie jest:
- dniem karpia sprawnie zabitego w sklepie czy niesionego w wiaderku z wodą zamiast w plastikowej torebce,
- dniem smażonego karpia, śledzia w śmietanie, czy sardynek z puszki,
- dniem ochrony ryb należących do gatunków zagrożonych czy dniem konsumpcji tych ryb, których gatunek ma się dobrze.

Dzień Ryby jest wyjątkowy. Empatia ustanowiła go w 2003 roku po to, żeby zachęcać ludzi do szacunku również do tych zwierząt, które wielu ludzi traktuje jak rośliny w myśl powiedzenia: „chodźmy na ryby lub na grzyby”. A przecież, podobnie jak pies, kot, świnia, krowa czy kura, ryby są kręgowcami, a ich układ nerwowy pozwala nie tylko na zdolność do odczuwania bólu ale również zapamiętywanie, uczenie się czy zdolność tworzenia relacji społecznych. Szacunek zaś wyklucza krzywdzenie i zabijanie.

Istnieje tyleż dowodów, że ryby odczuwają ból i cierpienie, co w przypadku ptaków i ssaków - i więcej niż w przypadku ludzkich noworodków i wcześniaków - Victoria Braithwaite z ksiązki Do fish feel pain? (Czy ryby odczuwają ból?), współautorka słynnych badań nad pstrągami tęczowymi, dzięki którym udowodniono istnienie u ryb bardzo czułych receptorów bólu.

W Dniu Ryby chcemy mówić o tym, że ryby można zostawić w spokoju. Żywe, żyjące swoim życiem.

Stowarzyszenie "Empatia"
www.empatia.pl
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Dzień Ryby 2012 04.12.12, 18:25
      Ja mam 2-3 Dni Ryby w każdym tygodniu. Ryba to doskonały produkt spożywczy. Wysokojakościowe białko w połączeniu z cennymi, niedostępnymi z roślin kwasami tłuszczowymi EPA i DHA. Prof. Z. Religa zalecał tłuszcz rybi jako najlepszą profilaktykę chorób serca.
      Bycie kręgowcem i posiadanie zdolności do odczuwania bólu jest takim samym tytułem do szacunku, jak bycie okrytonasiennym i posiadanie zdolności do rozmnażania.
    • anika_ic Re: Dzień Ryby 2012 05.12.12, 10:47
      Mam nadzieję,że mrożone ryby z Biedronki są pozyskiwane w sposób humanitarny. W każdym razie są smaczne, dobrej jakości i stosunkowo niedrogie. Te mrożone mają tylko 5% glazury, więc praktycznie niemal nic nie odchodzi.
      Przy tej okazji polecam wspaniałe danie z ryby akurat na post lub dla osób stosujących dietę, przy którym niemal nic nie trzeba robić . Trzeba mieć "tylko" mikrofalówkę i filet z ryby, np. mintaja. Wypróbowałam (na sobie i domownikach) - wszyscy rozpływają się w komplementach, więc tradycyjne taplanie się w jajku i bułce tartej odstawiam do lamusa. Tę rybkę robi się w 5 minutek! Danie jest zdrowe (ryba, do tego warto podać surówkę i nic więcej), sycące i smakowite. Pozdrawiam :-)
      • gonzo44 "stosunkowo niedrogie" 05.12.12, 20:41
        anika_ic napisał:
        >Mam nadzieję,że mrożone ryby z Biedronki są pozyskiwane w sposób humanitarny. W
        > każdym razie są smaczne, dobrej jakości i stosunkowo niedrogie.

Drugie zdanie jest najważniejsze. Co do nadziei z pierwszego zdania, to dziecko jesteś ??? to jest tak samo jak z jajami, których klasyfikacja to:

0 – jaja z produkcji ekologicznej
        1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
        2 – jaja z chowu ściółkowego
        3 – jaja z chowu klatkowego

widziałaś kiedyś w Biedronie jaja klasy innej niż "3" ???
        wiesz jaka jest różnica w cenie między "0" a "1" ??? więcej niż 1% ?
        wiesz jaka jest prowizja od płatności kartą i dlaczego w Biedronie płaci się tylko gotówką ???

i po tym wszystkim kupujesz jeszcze w Biedronie ???
        w sklepie, który wyżej ceni sobie zaoszczędzenie prowizji 1% nad różnicę między jajem "3" a "2" chociażby ???
        wstyd.
    • daisyduke Re: Dzień Ryby 2012 05.12.12, 13:48
      A czy zamierzacie też apelować do wszystkich ryb drapieżników, które w morzach polują na mniejsze ryby?
      • mundek-z-krakowa Re: Dzień Ryby 2012 06.12.12, 12:25
        daisyduke napisała:

> A czy zamierzacie też apelować do wszystkich ryb drapieżników, które w morzach
        > polują na mniejsze ryby?

Do ryb możesz ty apelować. My apelujemy do ludzi. Kapujesz?
        • anika_ic Re: Dzień Ryby 2012 06.12.12, 16:16
          "Szanujesz zwierzęta? Więc przestań korzystać z usług woźniców i fiakrów. Odpuść sobie przejażdżki bryczkami, powozami, wozami i wszelkimi zaprzęgami konnymi. Nie popieraj wykorzystywania zwierząt."

A szanujesz ludzi? Więc przestań korzystać z ich usług, osiągnięć i wyników pracy. Odpuść sobie przejażdżki bryczkami itd. bo zabierasz czas woźnicy.
          Ludzie niech nie pracują, zwierzęta tym bardziej, wszyscy zostańmy ŚWIĘTYMI KROWAMI.
          Gdybyśmy żyli w mniej dokuczliwym klimacie (od września do maja zimno, a potem nic, ino lato), to bym na to poszła: jagódek by człowiek sobie zjadł i trawki skubnął. Pełen szacunek dla wszystkich. I wszystkim po równo szacunku.
          I'm so sorry - tak mi się nasunęło było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka