10.03.05, 10:29

A czy wiecie, że w polskich browarach (przynajmniej tych mi znanych, to znaczy w tych których pracują moi znajomi) do klarowania piwa używa się żelatyny?
Dla upewnienia się rozmawiałem też z pewnym emerytowanym już piwowarem (człowiek ten skończył między innymi technikum piwowarskie), który potwierdził tę informację. Co prawda istnieją nieodzwierzęce zamienniki żelatyny służące do klarowania piwa (mech irlandzki, pewna odmiana gipsu i kilka innych), ale jak na razie najtaniej wychodzi i najłatwiej uzyć żelatyny.

Pozdrawiam,
Roman
Obserwuj wątek
    • fumsia Re: Piwo 21.03.05, 16:51
      Moje życie straciło sens... A tak poważnie to żelatyna chyba nie klaruje
      niczego. Niestety nie wiem na pewno.
      • cyberski Re: Piwo 21.03.05, 18:29

Żelatyna? Wytrąca nadmiar czegoś tam (niestety nie pamiętam) z piwa i dzięki temu staje się ono klarowne.
        • fumsia Re: Piwo 23.03.05, 17:28
          Np. wino klaruje sie kreda. Wiem, bo robilam. A zelatyna sama z siebie jest
          metna. Robi sie z tego jakies galaty itp. No wlasnie, jaszcze zageszcza.
    • kotekj Re: Piwo 04.04.05, 21:04
      a wiecie co jeszcze dodaja ogolnie do alkoholu i bardziej do wodki? odwloki os
      i pszczol...i wlasnie odmiany gipsu i czegos tam jeszcze -same swienstwa!!
      przeczytalam kiedys w wegetarianskim swiecie.zelatyny tez jest wszedzie.od tego
      czasu wcale nie pije!pozdrawiam,
      • perkalik Re: Piwo 05.04.05, 16:45
        =| o boshe...a sa jakies bro ktore tego nie stosuja???? a specjal...;(?
        • ria11 Re: Piwo 06.04.05, 11:50
          Na vege.pl w faq ktos napisal:"Postanowiłem sprawdzić jak wygląda sprawa
          klarowania piwa w Polsce, chwyciłem za telefon i oto wyniki:
          -nieużywające jakichkolwiek składników odzwierzęcych:
          Lech
          Browary Wareckie
          Żywiec (Żywiec, EB m.in.)(technik produkcji poinformował mnie o ziemi
          okrzemkowej o PVP((?)syntetyk jakiś, ale nie odzwierzęcy)"
          • bonobo44 Re: Piwo 06.04.05, 12:49
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=13201659&a=13201659
          • kociamama Re: Piwo 07.04.05, 18:24
            Uffff, ja lecha zazwyczaj pijam;) Juz wiem czemu mi smakuje instynktownie
            bardziej niz inne piwa.

POzdrawiam,
            Kociamama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka