beataa 30.09.05, 15:33 Nie jem mięsa od ponad 3 lat,czasami skuszę sięna ryby,ponieważ bardzo je lubie. Czy mogę siebie określić wegetarianką? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 15:43 Bo jem od czasu do czasu ryby? Jedna z form wegetarianizmu dopuszcza jedzenie ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 18:16 Jest to tzw. semiwegetarianizm, ale nie wegetarianizm. Odpowiedz Link Zgłoś
dziefczynqa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 16:31 > lubie. Czy mogę siebie określić wegetarianką? Nie mozesz. A to dla ciebie takie wazne, zeby sie okreslac wegetarianka? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 18:40 tak możesz jeśli to: "od czasu do czasu" = sporadycznie oraz jeżeli twoje poglady sa wegetarianskie( twoje osobiste niekoniecznie przystające do jakiejkolwiek definicji) nawet święci czasami grzeszą - niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 18:54 Widzisz, Beatko, jaką dostałaś dobrą radę. Jeśli też zazwyczaj nie pijesz wódki, tylko sporadycznie, ot wszystkiego raz na tydzień, walniesz sobie setę pod śledzika, a przy tym poglądy masz antyalkoholowe, możesz nazywać się nawet wegetarianką-abstynentką. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 18:59 Tak, tak, b***bak. Wszyscy wiedzą, że kliknąłeś na kosz i zgłosiłeś na abuse. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 30.09.05, 19:11 Moim zdaniem nie. Po prostu jestes jaroszka i rzadko jadasz ryby. Ale nomenklatura nie jest tu najwazniejsza - gorzej, kiedy w przepisach gazetkowych w daniach wegetarianskich mamy lina w smietanie, albo zupy gotowane na bulionach drobiowych, ale to juz inny temat. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xwegax Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 01.10.05, 22:01 Moim zdaniem tak, ale to od Ciebie zależy :) Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 03.10.05, 15:29 Możesz się określić semiwegetarianką ale semiwegetarianizm i jedzenie ryb jest według mnie również OK. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 03.10.05, 17:13 lanxp napisał: >jedzenie ryb jest > według mnie również OK.< Według mnie też lecz automatycznie nie możesz się określić wegetarianinem,semiwegetarianinem czy innym dziwolągiem. W czym ryby są gorsze od świń? Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 14:39 > wegetarianinem,semiwegetarianinem czy innym dziwolągiem. Próbujesz kogoś obrazić? > W czym ryby są gorsze od świń? To jest kwestia sumienia. Semiwegetarianie nie akceptują zabijania zwierząt. Tolerują natomiast jedzenie niektórych ryb i owoców morza. Na drugim końcu skali są ludzie którzy nie widzą niczego złego w istnieniu rzeźni i zabijaniu na skalę przemysłową. Odpowiedz Link Zgłoś
dziefczynqa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 15:09 > > W czym ryby są gorsze od świń? > > To jest kwestia sumienia. >Semiwegetarianie nie akceptują zabijania zwierząt. > Tolerują natomiast jedzenie niektórych ryb i owoców morza. Nie widzisz w tym pewnej niespojnosci(zeby nie powiedziec hipokryzji)? Semiwegetarianie z twojej definicji musza miec bardzo elastyczne sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 20:25 Chodzi o to, że dzięki rybom można łatwo zbilansować swoje jedzenie. Odżywianie się tylko warzywami i produktami pochodzenia zwierzęcego wymaga nieco więcej uwagi a nie zawsze jest to możliwe. I wtedy można sięgać po ryby. Poza tym sposób w jaki zdobywa się ryby, poprzez łowienie, jest nieporównywalny z tym z czym mamy do czynienia w rzeźniach. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 23:39 lanxp napisał: >Poza tym sposób w jaki zdobywa się ryby, poprzez łowienie, jest nieporównywalny > z tym z czym mamy do czynienia w rzeźniach.< Zgadza się,jest nieporównywalny. Różnica jest taka,że w rzeźniach zabija się szybko,a ryby z reguły giną po długich męczarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
dziefczynqa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 01:41 > Chodzi o to, że dzięki rybom można łatwo zbilansować swoje jedzenie. Dzieki innym rodzajom miesa tez mozna latwo zbilansowac diete. > Odżywianie się tylko warzywami i produktami pochodzenia zwierzęcego wymaga > nieco więcej uwagi a nie zawsze jest to możliwe. I wtedy można sięgać po ryby. Pewnie, ze mozna, tylko dosc smiesznie brzmia wtedy uwagi o sumieniu, rzezniach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 11:34 Zarżnięcie konia, psa, krowy czy świni nie różni się zbytnio od zadbica człowieka. a zarzucenie sieci to nie miliony rzeźni. Jak nie widzisz różnicy to jesteś prawdziwą hipokrytką. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 11:54 lanxp napisał: > Zarżnięcie konia, psa, krowy czy świni nie różni się zbytnio od zadbica człowie > ka.< Różni się bardzo,bardzo dużo. >a zarzucenie sieci to nie miliony rzeźni.< Zgadza się,to nie miliony,to miliardy.Jak nie widzisz różnicy jesteś hipokrytą. Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 12:13 > Różni się bardzo,bardzo dużo. Ktoś komu nie sprawia problemu zabicie psa nie będzie miął również problemu z zabiciem człowieka. Jest to znana od dawna prawda. Potwierdzają ją również badania sadystów, seryjnych morderców i innych psycholi. Nie wiesz o czym piszesz więc nie warto z toba dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 12:24 lanxp napisał: > Ktoś komu nie sprawia problemu zabicie psa nie będzie miął również problemu > z zabiciem człowieka. < Jak nie widzisz różnicy między zabiciem psa a zabiciem człowieka to faktycznie nie ma co z Tobą dyskutować,tym bardziej,że nie odpowiadasz na pytania do Ciebie kierowane. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 12:27 lanxp napisał: > Ktoś komu nie sprawia problemu zabicie psa nie będzie miął również problemu > z zabiciem człowieka. Jest to znana od dawna prawda. Potwierdzają ją również > badania sadystów, seryjnych morderców i innych psycholi. Są różne prawdy - sama prawda, tylko prawda i g..., przepraszam, wegetariańska prawda. To, co napisałeś, to taka sama "prawda", jak wegetariańska recepta na głód światowy. Od dawna wiadomo tyle, że osoby kochające zwierzęta zastanawiająco często nienawidzą ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lanxp Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 12:41 misiu-1 napisał: >prawda i g..., przepraszam, wegetariańska prawda. Na innym forum widziałem wypowiedź misia, przypuszczam, że tego samego, że jak się pierd...e zwierzę pałką przed śmiercią to nie będzie cierpiało. Teraz misiu pisze o wegetarianiźmie per gó... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 13:08 lanxp napisał: > Na innym forum widziałem wypowiedź misia, przypuszczam, że tego samego Wrażenie Cię myli. Na pewno nie tego samego. > Teraz misiu pisze o wegetarianiźmie per gó... Nadinterpretacja. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 15:02 > Ktoś komu nie sprawia problemu zabicie psa nie będzie miął również problemu > z zabiciem człowieka. Jest to znana od dawna prawda. Potwierdzają ją również > badania sadystów, seryjnych morderców i innych psycholi. Po atakach z 11 września zaczęto szkolić amerykańskich pilotów na liniach pasażerskich z użycia broni. Z pierwszej, kilkudziesięcioosobowej grupy nie przeszło szkolenia tylko dwóch - bo nie byli w stanie, w żadnym wypadku, zabić człowieka. Reszcie nie sprawiało to zbytniego problemu... Sadyści? Seryjni mordercy? Psychole? Co do ryb, to czy bardziej męczy się zabita od jednego ciosu świnia w rzeźni, czy wywalić stłoczone, poranione sieciami ryby do ładowni, żeby się powoli udusiły? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 12:31 Zajrzyj sobie, serdeńko, do słownika, sprawdź co znaczy słowo "hipokryzja", a na drugi raz nie posługuj się słowami, których znaczenia nie rozumiesz. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18874 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=38096 Odpowiedz Link Zgłoś
dziefczynqa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 05.10.05, 13:35 > Zarżnięcie konia, psa, krowy czy świni nie różni się zbytnio od zadbica człowie > ka. Bardzo odwazne stwierdzenie. Ja bym sie chyba nie podjela obrony takiego stanowiska. > a zarzucenie sieci to nie miliony rzeźni. Jak nie widzisz różnicy to jesteś > prawdziwą hipokrytką. Jesli uwazasz, ze zabijanie zwierzat w celu uzyskania pokarmu jest niemoralne i nie mamy do tego prawa, to nie ma znaczenia, w jaki sposob sie je zabija. Pozostawaloby niemoralne, nawet gdybysmy znieczulali zwierzeta przed ubojem. Jesli dopuszczasz zabijanie zwierzat i problem stanowia niehumanitarne wg ciebie warunki, w ktorych dokonuje sie uboju, radze zastanowic sie, czy rzeczywiscie smierc przez uduszenie jest w czymkolwiek "lepsza"(lzejsza). Jesli natomiast uzurpujesz sobie prawo do decydowania o tym, jakie zwierzeta mozna pozbawiac zycia (i dziwnym trafem sa to pewnie zwierzeta, ktore sam konsumujesz albo ktore gina masowo podczas produkcji zywnosci roslinnej), jestes zaklamanym hipokryta, ktoremu wegetarianizm (tudziez semiwegetarianizm) jest potrzebny po to, zeby podniesc sobie samoocene. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 23:34 lanxp napisał: > Próbujesz kogoś obrazić?< Nie. >To jest kwestia sumienia. Semiwegetarianie nie akceptują zabijania zwierząt.Tolerują natomiast jedzenie niektórych ryb i owoców morza.< Ciekawe to sumienie.A jak zjesz rybę nie zadając jej cierpień? Przypomina mi się takie powiedzenie: nie można ale jak bardzo się chce to wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 03.10.05, 20:22 Moim zdaniem jesteś jaroszką. Semiwegetarianizm jest pojęciem chorym z założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw SEMI 11.10.05, 12:54 Czy można być w połowie w ciązy? Od wieków po cichutku nie jem MIĘSA ale wiem , że są instytucje Religijne , które(z przyczyn politycznych) swego czasu wmówiły swym WIERNYM, że mięso to nie mięso!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kochani nie płaczcie nad sobą! Bo rozmawiacie tu jakbyscie byli w okrążeniu! Żyjcie i cieszcie się życiem!!! Nie lękajcie się!!! ----------------------------------------------------------------------- Nie potrzeba nam juz bombowców - wystarczą klucze dzikich gęsi!!!!!!!! Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oraw MARCHEWKA 11.10.05, 13:03 Kupiłem dzisiaj 20 kg marchwi,do tego dołożę drugie tyle jabłek i parę kg buraków i przez nastepne pare dni przy użyciu SOKOWIRÓWKI będziemy się z Żoną wzmacniać przed Zimą! Stały pokarm(poch.roślinnego) jem trzy razy w tygodniu - czy jestem wegetarianinem, czy nie!!!! Muszę wiedzieć bo się pochlastam jak mnie ktoś nie uświadomi!!!! Serdecznie pozdrawiam VIATORES Odpowiedz Link Zgłoś
anusska1 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 16:13 ja myśle że nie jesteś wegetarianką. wegetarianizm polega przeciez na tym że masz na sumieniu jeśli jesz zwierząta czy też ryby. ja jestem wegetarianką od ponad trzech tygodni bo dopiero teraz zrozumialam...ale to inna historia=] Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 04.10.05, 16:50 anusska1 napisała: >ja jestem wegetarianką od ponad trzech tygodni bo dopiero teraz zrozumialam...< Co zrozumiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
matilda1974 Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 06.10.05, 15:33 beataa, pilka jest prosta: jeśli chcesz się określić wegetarianką to możesz to zrobić. Każdy może się określić jak chce. jeśli zaś pytasz innych o zdanie, to moim zdaniem wegetarianką nie jesteś kropka. Jeśli myśląc o wegetarianizmie masz na uwadze prawa zwierząt, to z latwością powinno Ci przyjść odrzucenie smakolyku, jakim są dla Ciebie ryby, oraz poglębianie wiedzy na temat prawidlowego odżywiania się na diecie roślinnej. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
beataa Re: Czy mogę siebie określić wegetarianką? 17.10.05, 20:04 Dziękuje Wam za wszystkie sugestie i opinie na temat diety wegeratiańskiej.Pozdrawiam wszystkich, którzy zamiescili tutaj swoje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś