Dodaj do ulubionych

slodki przysmak na swieta dla dzieci

30.10.05, 10:51
Pomozcie!!! musze wymyslic cos dla dzieci co bedzie
- wege - w ramach promowania zdrowego zywienia
- smaczne/slodkie najlepiej
- szybkie w przygotowaniu ( dla duuuuuzej ilosci dzieci, wiec pieczenie odpada)
- zwiazane ze swietami

czekam na propozycje i z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • pndzelek skubaniec 30.10.05, 13:23
      Składniki

0,5 kg mąki pszennej, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu, 5 jaj, 5 łyżek cukru +
      jedna szklanka cukru do białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 2 łyżek
      kakao i owoce (ok. 1.5 kg).

Przygotowanie

Mąkę, margarynę, smalec, cukier, żółtka i proszek włożyć do miski i szybko
      zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części, jedną częścią wyłożyć
      tortownicę o średnicy ok. 30 cm. lub blachę 45 x 45, do drugiej części dodać
      kakao i również zagnieść. Na jasnym cieście ułożyć owoce, ciemne ciasto skubać
      jak posypkę i układać na owocach. Ubić pianę z białek, dodając szklankę cukru,
      wyłożyć na ciasto i łyżką wyrównać powierzchnię. Z ostatniego kawałka jasnego
      ciasta skubać kruszonkę tak samo jak z ciemnego ciasta. Piec w średnio
      nagrzanym piekarniku ok. 40 min.

Uwaga: jeśli zdecydujemy się na rabarbar, należy go po pokrojeniu posypać
      cukrem, żeby nie był za kwaśny.
      • zamyslona4 Re: skubaniec 30.10.05, 13:41
        dziekuej bardzo- ale tak jak mowilam pieczenie odpada... na kilkaset dzieci bym
        nie dalal rady
        a poza tym skoro w składzie:

> 2 łyżki smalcu,

to takie do konca wege nie jest...

ale dziekuje
        • pndzelek ciasteczka z orzechow 30.10.05, 13:56
          to jest tez pieczenie ale jest to naprawde bardzo proste i szybkie /no i smalcu
          tez nie ma ;)/

260 g orzechów włoskich,
          60 g cukru pudru,
          2 białka

1. Wybrać i odłożyć 12 najładniejszych orzechów.

2. Pozostałe orzechy przepuścić przez maszynkę, przełożyć do miski i wymieszać
          z cukrem pudrem.

3. Białka ubić, połączyć z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszać.

4. Piec podgrzać do temp. 180żC. Brytfannę wysmarować tłuszczem. Odłożone
          orzechy podzielić na połówki.

5. Lekko zmoczonymi rękoma uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki
          ułożyć w brytfannie, w dużej odległości jedna od drugiej, aby się nie zlepiły.
          Na każda kulkę położyć polówkę orzecha.

6. Piec na ciemnozłoty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechów włoskich można
          użyć zmielone migdały.
          • marychna31 Re: ciasteczka z orzechow 30.10.05, 14:41
            Coś czuję, ze w najbliższe świeta będa u mnie cisateczka z orzechów:)

Dzieki za przepis!
    • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 15:12
      Skorzystaj z puszkkka.spinacz.pl, wejdz w kategorie "dla dzieci" (moga
      tez bec "desery i lakocie" albo "specjalne okazje", na pewno znajdziesz cos
      fajnego.

Jak nie chcesz piec, to mozesz podac owoce (np. plasterki jablka, brzoskwini,
      ananasa) z jakims slodkim sosem wlasnej roboty (np. czekoladowym, karmelowym,
      waniliowym). Trudno stwierdzic, czy to swiateczne, ale na pewno ekonomiczne i
      latwe.
      • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 15:20
        chihiro2 napisała:

> Skorzystaj z puszkkka.spinacz.pl, wejdz w kategorie "dla dzieci" (moga
        > tez bec "desery i lakocie" albo "specjalne okazje", na pewno znajdziesz cos
        > fajnego.
        >
        wlasnie bylam i troche wypisalam pomyslow,,,

> Jak nie chcesz piec, to mozesz podac owoce (np. plasterki jablka, brzoskwini,
        > ananasa) z jakims slodkim sosem wlasnej roboty (np. czekoladowym, karmelowym,
        > waniliowym). Trudno stwierdzic, czy to swiateczne, ale na pewno ekonomiczne i
        > latwe.

cala trudnosc polega dla mnei na tym, iz -tak jak pisalam- musze to uszykowac z
        dnia na dzien dla ponad 100 dzieci (i tak przez tydzine :) ) a do tego musze to
        polaczyc z aspektem swiat - a z drugiej strony to musi byc zdrowe no i inne od
        tego co maluchy jedza na co dzien.... no i nie moze przekroczyc pewnego kosztu
        na 1 osobe... ufff....
        no a do tego juz kilka imprez robilam (ale o innej niz swiateczna tematyce) i
        nie moge powtorzyc tego kiedys tam jadly... stad te wszytskie wytyczne
        utrudniaja mi zadanie.
        • misiu-1 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:32
          To może zrób dla dzieciaków bitej śmietany. Na jedno dziecko będziesz
          potrzebowała 200ml 30% śmietanki, czyli jakieś 1,30PLN. Robot kuchenny ubija 4
          porcje przez około minutę. Na ubicie stu porcji, jak się sprężysz, wystarczy Ci
          godzina. Do tego po biszkopcie (0,10PLN) i trochę rodzynków. W sumie najwyżej
          1,50PLN na buźkę.
          • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:39
            jesli bita smietane uwazasz za oryginalna i promujace zdrowa zywnosc- to bez
            komentarza.
            • misiu-1 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:47
              Gdzie zamierza się podawać dzieciom słodycze, tam kwestię "promowania zdrowego
              odżywiania", tak czy owak, należy traktować z lekkim przymrużeniem oka.
              Chcesz mieć coś słodkiego, zdrowego i taniego zarazem, to przebiegnij się z
              nimi po lesie, a potem każdemu podaruj słodkiego buziaka. :-)
              • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:12
                misiu-1 napisał:

> Gdzie zamierza się podawać dzieciom słodycze, tam kwestię "promowania zdrowego
                > odżywiania", tak czy owak, należy traktować z lekkim przymrużeniem oka.
                > Chcesz mieć coś słodkiego, zdrowego i taniego zarazem, to przebiegnij się z
                > nimi po lesie, a potem każdemu podaruj słodkiego buziaka. :-)
                >

grubo sie myslisz- zawsze serwuje dzieciom slodkie rzeczy i sa bardzo zdrowe, a
                do tego tanie (gdyz robione w duzych ilosciach) problem tym razem polega na
                polaczeniu ich z tematyka swiat.
                • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:17
                  Wiesz co, a moze jak np. masz zamiar robic ciastka, to po prostu skorzystaj z
                  foremek w swiatecznych ksztaltach? - choinki, gwiazdeczki, pierniczki itp. Od
                  razu sie dzieciom ze swietami skojarza. Albo dodaj cynamon, tez bardzo
                  swiateczny.
                  • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:27
                    chihiro2 napisała:

> Wiesz co, a moze jak np. masz zamiar robic ciastka, to po prostu skorzystaj z
                    > foremek w swiatecznych ksztaltach? - choinki, gwiazdeczki, pierniczki itp. Od
                    > razu sie dzieciom ze swietami skojarza. Albo dodaj cynamon, tez bardzo
                    > swiateczny.

wiesz co- tez mialam taki pomysl. ale moj szef - powiedzial ze to ma byc cos
                    super.... stad nawet szukam rady tu, bo po tylu zajeciach dla dzieciakow juz
                    coraz trudniej wymyslac nowowsci.....
                    moze te szyski przejda- bo w sumie maja zwiazek ze swietami :)
                    ciacha to nawet bym piekla- ale mam kiepski piekarnik,

• malka21 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 18:19
      może kutia, dokładnego przepisu nie podam ale m.in. zawiera: pszenicę gotowaną,
      mak gotowany i mielony, dużą ilość bakalii i coś płynnego do osłodzenia: miód
      lub syrop.
      • malka21 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 20:54
        Znalazłam przepis na kutię: proporcje na rodzinę
        szklanka maku, szklanka ziaren pszenicy, pół szklanki miodu, orzechy, rodzynki,
        inne bakalie, słodka śmietanka
        Pszenicę namoczyć, ugotować i odcedzić, ostudzić. Mak zalać wrzątkiem, zostawić
        aby napęczniał. Po odlaniu wody dwukrotnie zemleć w maszynce. Wymieszać z
        pszenicą dodać umyte i osuszone rodzynki, posiekane orzechy i inne pokrojone
        bakalie. Dodać miód (można leciutko podgrzać żeby był płynny) i słodką
        śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać. Myślę, że miód i śmietankę można
        ewentualnie zastąpić syropem czy słodem. Chodzi o to, żeby potrawa była słodka
        i nie sucha.
        • brumbak Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:16
          malka21 napisała:
          > Znalazłam przepis na kutię: p
          - oczywiscie o kutii tez juz było na forum , sa przepisy
          ale to fajnie że ten przepis znów się pojawia w nieco innej wersji

gdy roibię kutię , pszenice mocze co najmniej 24 godziny - jest bardziej słodka
          bo ziarno pęczniejąc przekształca węglowodany zlozone (skrobia - w cukry proste)
          Samcznego
    • diablica.26 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 19:42
      Mam przepis na owsiane kuleczki, łatwe i szybko się robi, a dzieciaki to
      uwielbiają (przetestowane na moich). Składniki: kostka masła, kilka łyżek mleka,
      kakao naturalne, cukier, płatki owsiane i mleko w proszku. Masło i mleko
      rozpuszczasz w garnku, dodajesz cukier, kakao i płatki, potem mleko w proszku -
      tak, żeby wyszła gęsta masa, ja robię to na oko i niestety nie potrafię podać
      dokładnych proporcji. Zdejmujesz z ognia, formujesz kuleczki i zostawiasz do
      wystygnięcia, dobrze jest włożyć je do lodówki. Pozdrawiam :-)
      • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:42
        masz racje - to pyszne jedzonko!
        i bardzo dziekuje za przepis..... niestety wykorzystany jest juz na innych
        zajeciach z dziecmi i ze wzgledu na to,ze wiele z niech wraca do nas- nie mozemy
        nic powtzrzac. ale baardzo dziekuje, bo to jest super jedzonko (zjadlam ich
        chyba kilkadziesiat w tydzien :) :
        • misiu-1 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 21:50
          Zastąp płatki owsiane ryżem preparowanym i uformuj szyszeczki zamiast kulek.
          Będzie oryginalnie. :-)
    • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:37
      vegweb.com/recipes/raw/7148.shtml
      vegweb.com/recipes/raw/6757.shtml
      vegweb.com/recipes/sweets/1670.shtml
      Tu jest pare przepisow na slodycze nie pieczone. Moze cos Cie zainspiruje?
      • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:47
        dzieki- wreszcie pozytek z tego forum :)
        dam znac co w koncu zostalo zaakceptowane (jako najkrotszy stazem wege w ekipie
        mam najmniej do powiedzenia- a z drugiej strony musze cos wyslec; dopiera bedzie
        narzekania ;) )
        pozdrawiam
        • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 22:52
          A tak z ciekawosci zapytam - gdzie pracujesz? A jak to zbyt bezposrednie - na
          czym Twoja praca polega?
          • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 23:02
            chihiro2 napisała:

> A tak z ciekawosci zapytam - gdzie pracujesz? A jak to zbyt bezposrednie - na
            > czym Twoja praca polega?

robie (m.in.) warsztaty o tematyce ekologicznje dla dzieci. ciesza sie ogromnym
            powodzeniem- zwykle w cyklu jest 700 dzieic, a chetnych tysiac.
            ale oprocz merytoryki (podanej w sposob aktywizujacy, a nie wykladowy), wazna
            tez jest jakosc, cala oprawa tych zajec. jednym z punktow (w sumei sa 4) jest
            poczestunek promujacy zdrowe jedzenie, ale zawsze zwiazane z tematem. i stad
            napisalam, ze to nieprawda, ze cos slodkiego musi byc niezdrowe i drogie. nam
            udaje sie zawsze cos pysznego i bardzo oryginalnego wymyslic.
            generalnie jest super- dzieci szczesliwe, panie zachwycone. my tez- bo choc
            praca w czasie tego jest ciezka , to oficjalne podziekowania, certyfikaty , no i
            przede wszytskim ciepla slowa od maluchow kiedy przychodza do nas kolejny raz -
            to wszytsko powoduje ze pomimo wszytsko bardzo to lubie, bo czuje ze mam
            faktycznie wplyw na zmiane swiadomosci nastepnego pokolenia na bardziej
            proekologiczna, tolerancyjna (sa elemnty innych kultur), szanujaca innych
            (mentalnie czy fizycznie) ludzi oraz przyrode. ...
            • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 23:06
              Cos fantastycznego! Podziwiam, gratuluje pomyslow i zycze duzo, duzo
              satysfakcji i powodzenia w przyszlych warsztatach :) Chcialabym, zeby moje
              dzieci (ktorych jeszcze nie mam) tez braly udzial w takich warsztatach :)
              • zamyslona4 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 23:15
                chihiro2 napisała:

> Cos fantastycznego! Podziwiam, gratuluje pomyslow i zycze duzo, duzo
                > satysfakcji i powodzenia w przyszlych warsztatach :) Chcialabym, zeby moje
                > dzieci (ktorych jeszcze nie mam) tez braly udzial w takich warsztatach :)

dziekuje- to bardzo mile!
                powiem ci tak na marginesie ze to ogromne szczesci moc sie realizowac w swojej
                pracy i moc przekazywac to w co sie wierzy i co jest autentyczne.
                i ciekwawe,ze jedna (jeden) na pisal tu ze nie chcialby abym miala do czynienia
                z jego dziecmi bo nie ma nic gorszego niz nauczyciel dewot.
                nie jestem nauczycielka- i to juz kilka razy pisalam. a druga sparwa jest taka,
                ze nauczycielki z ktorymi mamy kontakt uwazaja,ze bije od nas taka autentycznosc
                i szczerosc,a dp tego radosc z kontaktow z dziecmi ze to jest podstawa tych zajec.
                i od tego czasu zrozumialam iz to, co wypisuje na tym forum osobnik, ktory ma
                nikle pojecie co probuje mu sie przekazac- jest wirtualne. a usmiech prawie 7
                tys. maluchow i zapisy na najblizsze pol roku robione przez ich panie- autentyczne.
                pytalas na ile mozna byc ekologiem w Polsce- ja twierdze ze ze mozna byc na
                kazdym kroku. i malo tego- mozna tym zarazac innych, ale nie przez perswazje ale
                zywy przyklad!
                • chihiro2 Re: slodki przysmak na swieta dla dzieci 30.10.05, 23:28
                  Piekne to jest :) Tez bym bardzo chciala robic dokladnie to, co lubie. Jestem
                  jeszcze mloda, dopiero niedawno przyjechalam do Anglii i na razie moja praca
                  ani sie nie wiaze z moimi zainteresowaniami, ani tez nie daje mi satysfakcji.
                  Ale najwazniejsze, ze mam plan - bede studiowac i zostane nutritionist ze
                  specjalizacja vegetarian/vegan. I tez bede robic co, co bedzie sprawialo mi
                  satysfakcje i bede miala poczucie spelnienia. Czuje sie bardzo szczesliwa w
                  zyciu, tylko tego spelnienia zawodowego mi brakuje.
                  Wierze, ze bije od Ciebie autentycznosc i szczerosc. Przekazywanie innym tego,
                  w co sie wierzy, bycie sluchanym, szanowanym i docenianym jest wspanialym
                  uczuciem. Zauwazylam, ze prawdziwie dbajacy o zdrowie i dobro tego swiata
                  wegetarianie/weganie sa jakby spokojniejsi, w harmonii ze soba. Nie czuja tego
                  stresu, w wielu aspektach zycia odnajduja gleboki sens, brak im tego strasznego
                  cynizmu i sarkazmu, ktore cechuja osoby zamkniete na gleboki rozwoj emocjonalny
                  i spirytualny (a wegetarianie i weganie jakby bardziej interesuja sie
                  duchowoscia). Dlatego tez staram sie nie wdawac w jalowe dyskusje z ludzmi,
                  ktorzy tu na forum wszystko podwazaja. Niech kazdy zyje jak mu sie podoba
                  (oczywiscie w granicach rozsadku), nie ma sensu na sile przkonywac o zaletach
                  wege. Niech ludzie sami odnajduja te lepsza droge, jak zrobia to z
                  przekonaniem - uszczesliwi ich to. Jak zostana do tego przymuszeni - wrecz
                  przeciwnie.

Pozdrawiam goraco!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka