Dodaj do ulubionych

nie bądź kwaśny lecz zasadowy

05.11.05, 08:38
podaje fachowe informacje na temat kwasowości i zasadowości
pokarmów w diecie
w wiekszości przypadków osteoporoza nie jest chorobą
lecz stanem organizmu wypracowanym przez właściciela danego ciała...

- odwapnienie kości ma związek (wykluczywszy rzadkie stany chorobowe oraz
naturalne odwapnienie kosci związane z wiekiem)
z:a/ dietą
b/ trybem życia( aktywność fizyczna)
- Podam niżej parę wyników badan naukowych na ten temat.

- Czy osteoporoza to wynik za małego "dowozu" wapnia do organizmu czy za
dużej utraty metablicznej?

Podaję wyniki 5 badan na ten temat
Badano w nich przy danym spozyciu wapnia oraz dwóch różnych typach diety -
- I . o niskim spozyciu białka II- dieta wysokobiałkowa-
jaki jest
BILANS WAPNIA w organizmie to znaczy czy czy go ubywa (bilans ujemny) czy
przybywa( bilans dodatni)
Badanie 1 Anad.C "Effect of Protein Intake on Calcium Balance of Young Ma
Given 500 Mg Calcium Daily." Jounal of Nutrition, 104:695, 1974Wyniki:
bilans przy diecie niskobiałkowej + 31 przy wysokobiałkowej: minus 120

Badanie 2 : Hegstad, M " Urinary Calcium and Calcium Balance in Young Men as
Affected by Level of Protein and Phosphorous Intake. " Journal of Nutrition
111:53,1981
poziom spożycia wapnia 500 Mg
wyniki:
dieta niskobiałkowa +24 wysokobiałkowa: minus 116
Badanie 3 Walker, R. Calcium Retention in the Adult Human Male as Affected by
Protein Intake. " Journal of Nutrition 102:1297, 1972
poziomo spozycia wapnia 800 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa: +12 wysokobiałkowa: minus 85

Badnie 4 Johnson, N "Effect of Level of Protein Intake on Urinary and Facal
Calcium and Calcium Retention of Young Adult Males." Journal of Nutrition,
100:1425, 1970
poziom spożcyia wapnia 1400 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa +10 wysokobiałkowa minus 84

Badanie 5 Linkswiller, H, "Calcium Retention of Young Adult Males as Afected
by Level of Protein and of Calcium Intake"
Trans New York Academy of Science, 36: 333, 1974
poziom spożycia wapnia 1400 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa: +20; dieta wysokobiałkowa minus 65
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 05.11.05, 09:44
      Dieta zawierająca mięso nie musi być wcale wysokobiałkowa. Co więcej - dieta
      bezmięsna też jest na ogół zakwaszająca. Wystarczy spojrzeć na dowolną piramidę
      dietetyczną. Podstawą są wszędzie zakwaszające produkty zbożowe.
      • ola787 Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 05.11.05, 16:52
        przykro mi, misiu, ale mieso jest najsilniej zakwaszjacym skladnikiem diety. i
        oczywiscie pieczywo i ziarna wszelkie tez zakwaszaja, tak naprawde to nie
        zakwaszaja tylko warzywa i owocce, ale na wylacznie takiej diecie
        latwo "wyciagnac kopytka", jednak przyznam Ci, ze soja podobno tez zakwasza,
        alkalizuja migdaly i grapefruity. wg.tej teorii kwasowo-zasadowej, to wlasnie
        musli to trucizna, bo mieszanka owocow , czyli cukrow prostych z weglowodanami
        typu ziarna i bialkami typu orzechy, nie jest trawiona w jednakowym tempie, w
        chwili, gdy organizm chce wchlaniac zelazo i inne mineraly i witaminy z tej
        mieszanki, blonnik staje mu na drodze,,,
        • misiu-1 Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 05.11.05, 17:41
          ola787 napisała:

> przykro mi, misiu, ale mieso jest najsilniej zakwaszjacym skladnikiem diety.

Czemu jest Ci z tego powodu przykro? Mięso może i ma najsilniejsze działanie
          zakwaszające, ale za to spożywa się go dwa razy mniej niż zbóż. Jeżeli masz
          jakieś precyzyjne dane, wyrażone liczbą jonów nierównowagi na jednostkę masy
          produktu, podrzuć. Policzymy, jaki udział w zakwaszaniu organizmu ma mięso, a
          jaki zboża. Ja na razie takich danych nie znalazłem.
          Niezależnie od tego, straszenie zakwaszeniem organizmu i osteoporozą w wyniku
          spożycia mięsa, przy jednoczesnym zalecaniu produktów zbożowych jako podstawy
          zdrowej diety i całkowitym przemilczaniu ich działania zakwaszającego, zdradza
          nastawienie siewców strachu. Nie sądzisz?
          • ola787 Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 05.11.05, 22:29
            oczywiscie,ze spozywa sie mniej miesa niz np.produktow typu pieczywo lub kasze,
            ktore rowniez zakwaszaja.chodzi o to,ze roznia sie ta moca kwasotworcza, i w
            tym punkcie MUSISZ sie zgodzic.ja nie pisalam nic o osteoporozie, ktora jest
            rzekomo konsekwencja zakwaszenia organizmu, nie pisalam tez, ze jedzenie miesa
            powoduje zakwaszenie organizmu, pisalam jedynie, ze spozywanie tych rzeczy w
            NADMIARZE, pwoduje zakwaszenie.prawda? dobranoc
            • misiu-1 Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 05.11.05, 23:04
              ola787 napisała:

> oczywiscie,ze spozywa sie mniej miesa niz np.produktow typu pieczywo lub
              > kasze, ktore rowniez zakwaszaja.chodzi o to,ze roznia sie ta moca
              > kwasotworcza, i w tym punkcie MUSISZ sie zgodzic.

Będę musiał się zgodzić, ale dopiero wtedy, kiedy przedstawisz wiarygodne dane
              ilościowe, wskazujące na to, że "zakwaszająca moc" mięsa jest największa. Być
              może jest, ale to wymaga dowodu. Bez tego zaś nie lubię się na nic zgadzać. :-))

> ja nie pisalam nic o osteoporozie, ktora jest rzekomo konsekwencja
              > zakwaszenia organizmu,

To prawda, ale ten wątek rozpoczął się własnie od osteoporozy. Siłą rzeczy
              dyskusja kręci się więc wokół niej.

> nie pisalam tez, ze jedzenie miesa powoduje zakwaszenie organizmu, pisalam
              > jedynie, ze spozywanie tych rzeczy w NADMIARZE, pwoduje zakwaszenie.prawda?
              > dobranoc

Aaaa, jeśli dodamy "w nadmiarze", wtedy zgoda. :-)
              • ola787 misiu-1:> 06.11.05, 08:16
                ja nie jestem ortodoxyjna ani tez ortorektycznie nastawiona do zycia, moj maz
                kocha steki, wiec mu je robie, staram sie jedynie, zeby byly z grillowej
                patelni, bo wtedy splywa tluszcz. dieta wege zainteresowalam sie tylko
                dlatego,ze mam problemy z zoladkiem i ukladem pokarmowym.nawet zasugerowal mi
                sprobowac wlasnie wybitny lekarz gastrolog. on mowil o tym zakwaszeniu.
                sprobuje cos znalezs w internecie, bo czytalam ze mieso zakwasza najbardziej,
                ale nie emocjonowalo mnie to na yle, zeby sobie sciagac dane liczbowe na
                pulpit:>a Ty, misiu-1, jestes wegetarianinem, czy po prostu tak lubisz sie
                podroczyc??:>>>>>>>>>>>???
                • misiu-1 Re: misiu-1:> 06.11.05, 09:57
                  Olu, podoba mi się, żeś umiarkowana i naprawdę nic do Ciebie nie mam. Nie bierz
                  do siebie mojej dociekliwości i odrobinę skostniałego sposóbu prowadzenia
                  dyskusji. To taka osobista przypadłość.
                  Nie jestem wegetarianinem, a droczyć się uwielbiam. :-))))
                  • ola787 Re: misiu-1:> 06.11.05, 10:12
                    dobra:>ja Ci powiem,ze czesto czytam wypowiedzi wegetarian, i oni tak mowia o
                    tej ideologii i slinka im cieknie na mieso, i pisza, ze parowki wege sa pyszne
                    bo smakuja jak prawdziwe:>czyli miesne.dla mnie do niczego sie nie trzeba
                    zmuszac, jesli nie podyktowane jest to wzgledami zdrowotnymi. ktos pisal,
                    ze "wytrzymal juz rok na diecie bezmiesnej i bylo mu ciezko-bylo wiele pokus",
                    itp. to jest chore, moim zdaniem. jesli jest "wiele pokus", to znaczy, ze
                    organizm chce tego miesa. moze to zabrzmi banalnie, ale jak sie komus chce
                    miesa, niech jej je.sama nie mialam nigdy nic przeciwko chrupiacemu kurakowi z
                    rozna:>, przestalam jej jesc, bo nagle zauwazylam,ze jak myslalam co zrobie na
                    obiad, to na ostatnim miejscu byly dania z miesa.nie ma sie co tak "NAPINAC" w
                    zyciu, ani w jedna ani w druga strone. to moze prowadzic do ortoreksji.jakiejs
                    psychozy.z drugiej strony, moja znajoma obwiniala moja przyjaciolke o to,ze
                    tamta poronila, bo byla wege...bylo mi jej zal, bo naprawde chciala tego
                    dziecka,wszycy na nia gadali,ze to na 100% przez ta diete. a ona zaszla w ciaze
                    za pol roku, i nie zlamala diety wege, urodzila chlopca, ktory jest okazem
                    zdrowia. i ona daje mu pulpeciki drobiowe-mowi,ze on sam wybierze.
                    • brumbak do oli 787 06.11.05, 11:50
                      ola787 napisała:

> dobra:>ja Ci powiem,ze czesto czytam wypowiedzi wegetarian, i oni tak mowia
                      > o etc
                    • misiu-1 Re: misiu-1:> 06.11.05, 18:30
                      Widzisz, Olu, na tym forum dowiesz się bardzo wielu ciekawych rzeczy. Na
                      przykład z kim nie powinnaś rozmawiać. :-)
    • brumbak tabele zasadowości i kwasowosci - vege górą 06.11.05, 12:11
      www.snyderhealth.com/foodash1.htm
      tabele zasadowosci i kwasowosci produktów spożywczych jasno pokazuja dlaczego
      dieta wegetariańska jest lpesza od miesnej
      - nawet najelpiej skomponowana dieta z dużzym udziałem (typowym dla średniego
      spozycia) produktów zwierzecych( mieso, jaja, ryby, sery) bedzie zawsze
      kwasotwórcza ponieważ sopioeń kwasowosci tych produktów jest zbyt duzy by
      zównoważyć je typowo spozywanymi warzywami

- natomiast dobrze skomponowana dieta wegetariańska bedzie zawsze lekko zasadowa
      (gorzej skomponowana- np, zbyt duzo białego pieczywa zamiast pełnoziarnistego,
      zbyt duzo cukru i słodyczy - bedzie tylko troche kwasotwórcza ale znacznie
      mniej niż "dobrze skomponowna " dieta miesna

warto zajrzeć do tabeldo których podaje link:
      - pieczywo z pełnego ziarna jest tylko lekko kwasotórcze-
      - niektóre kasze i fasolki są zasadotwórcze
      tak samo jak tofu i niektóre produkty sojowe

jezli wieć zastapilibysmy mieso w diecie przez tofu dieta natychmiast z mocno
      kwasotwórczej zblizy się do zasadowej ( zakładajać że jest to dieta ze spora
      iloscia warzyw bo one sa najważniejsze dla utryzmania własciwej równowagi
      kwasowo-zasadowej)

Smaczego Bezmiesnego
      • ola787 Re: tabele zasadowości i kwasowosci - vege górą 06.11.05, 15:12
        powiem szczerze, ze moja mama miala zakwaszony organizm i miala diete na kaszy
        jaglanej przez miesiac i jej pomoglo. ja, Brumbaku, czytalam takie ksiazki
        Tombaka i on o tym pisal-jaka jest moc zakwaszajaca i co z czym trzeba laczyc.
        ja nie moge agitowac na rzecz zadnej diety, bo nie mam takiego prawa zagladac
        komus w talerz,kazdy ma swoje zycie i smak. jesli ktos na moja stwierdzeie, ze
        nie jem miesa reaguje :"to co Ty w ogole jadasz?", jeszcze z cynicznym wyrazem
        twarzy, bo ja jadam malo-mam problemy z ukl.pokarmowym, to mi zwyczajnie
        smutno.pozatym ja jestem bardzo szczupla, 167 cm i 48 kg,wiec budze
        podejrzenia...to jest smutne. ale ja np,nie dokuczam miesozernym, np.mojemu
        mezowi, jak przedeptuje z nogi na noge, bo pieke mu schab. czy nie mozemy
        wszyscy lubic sie wzajemnie i pomagac, tylko sie oskarzamy???
      • misiu-1 Re: tabele zasadowości i kwasowosci - vege bzdurą 06.11.05, 18:20
        Pomijając kwestię wiarygodności tabeli (niespójnej z wieloma danymi na ten
        temat i to w obie strony), nawet według niej nie ma żadnego problemu ze
        skomponowaniem typowej diety z zawartością mięsa, zbalansowanej pod względem pH.
        Na przykład typowe dania obiadowe:
        1. 90g piersi z kurczaka (-18*3=-54), do tego 200g kaszy gryczanej
        (+0,5*7=+3,5) i 150g sałatki z pomidorów (+13,6*5=68) - razem +17,5.
        2. 90g wątróbki (-3*3=-9), 200g ziemniaków (+2*7=+14) i 150g surówki z białej
        kapusty (+3,3*5=+16,5) - razem +21,5
        • ola787 Re: tabele zasadowości i kwasowosci - vege bzdurą 06.11.05, 20:58
          wiesz, misiu-1, to ja zrobie taki obiadek mezowi, z ta piersia kuraka:>on lubi,
          za to nie znosi watrobki, drzuca go:>
          ja tez kiedys jadalam kuraka, z rozna. byl pyszny czasem:>ale teraz dla odmiany
          wole ewentualnie rybke maslana lub halibuta w jarzynach..
          • misiu-1 Re: tabele zasadowości i kwasowosci - vege bzdurą 06.11.05, 21:19
            Rybka maślana, choć generalnie tłuste ryby lubię, jakoś mi nie podchodzi.
            Halibut owszem, choć mógłby być trochę tańszy. Jednak z ryb przyrządzanych na
            gorąco, moją absolutnie ulubioną jest sum afrykański. Jeżeli jeszcze nie
            próbowałaś, polecam. Duszony w warzywach i białym winie jest rewelacyjny.
        • brumbak tabele zasad. i kwas.-obiektywne mierzalne 11.11.05, 14:26
          misiu-1 napisał:

> Pomijając kwestię wiarygodności tabeli (niespójnej z wieloma danymi na ten
          > temat i to w obie strony), nawet według niej nie ma żadnego problemu ze
          > skomponowaniem typowej diety z zawartością mięsa, zbalansowanej pod względem pH
          > ..............................
          -..............
          jak to wynika z Tabel z wielu źródeł ( sa spójne- podaje kolejne źródło wraz z
          odniesieniem do literatury fachowej)
          typowa dieta mieśan powszechna w naszym kraju jest oczywiscie kwasotwórcza czyli
          szkodliwa dla zdrowia
          silnie kwasotwócze produkty domiunujące w diecie osob jedzacych mieso to
          oprócz mieśa także sery zołte, jaja
          - w żaden sposób nie zrównoważą tego dodatkiem paru listków sałaty czy
          plasterków pomidora
          • brumbak Re: tabele zasad. i kwas.-obiektywne mierzalne 11.11.05, 14:27
            www.thehealthzone.co.uk/articles/articles_by_j_berardi/covering-nutritional-bases.htm
            • misiu-1 Kwasotwórcza dieta wege 11.11.05, 15:08
              Porównanie obu zaprezentowanych tabel wskazuje na to, że przynajmniej jedna z
              nich (a sądzę, że obie) jest niewiarygodna. Świadczy o tym choćby przypisywanie
              owocom kwasotwórczości przez jedną, a zasadotwórczości przez drugą. Znaczące
              różnice są też przy napojach, które jedna ocenia jako lekko zasadowe, druga
              jako silnie kwasowe. Zgodne są za to mniej więcej w przypadku kwasotwórczego
              mięsa i kwasotwórczych produktów zbożowych. Problem w tym, że w diecie typowej
              dla osoby mięsożernej mięso stanowi kilkakrotnie mniejszy składnik niż produkty
              zbożowe w wegetariańskiej. Wystarczy policzyć, biorąc za podstawę piramidę
              wege, pokazaną na stronie:
              www.vegetarian-diet.info/vegetarian-food-pyramid.htm
              Średnio 9 dawek produktów zbożowych, o przeciętnej kwasowowości +5 daje razem
              +45
              Średnio 3 dawki owoców o przeciętnej zasadowości -3 - razem -9
              Srednio 4 dawki warzyw o przeciętnej zasadowości -2,8 - razem -11
              3 dawki warzyw strączkowych o przeciętnej kwasowości +1,3 - razem +4
              Po pół dawki tłuszczów (obojętne) i słodyczy (kwasotwórcze) to razem +2
              Mleka nie liczymy, bo go b***bak nie lubi. Ogółem kwasowość diety
              wegetariańskiej wynosi +31. To mniej więcej tyle, co trzy przeciętne dawki
              mięsa.
              • brumbak zasadotwórcza dieta wege 11.11.05, 18:19
                misiu-1 napisał:

> Problem w tym, że w diecie typowej
                > dla osoby mięsożernej mięso stanowi kilkakrotnie mniejszy składnik niż
                produkty zbożowe w wegetariańskiej. Wystarczy policzyć, biorąc za podstawę piramidę
                > wege, pokazaną na stronie:
                > www.vegetarian-diet.info/vegetarian-food-pyramid.htm
                > Średnio 9 dawek produktów zbożowych, o przeciętnej kwasowowości +5 daje razem
                > +45
                > Średnio 3 dawki owoców o przeciętnej zasadowości -3 - razem -9
                > Srednio 4 dawki warzyw o przeciętnej zasadowości -2,8 - razem -11
                > Ogółem kwasowość diety
                > wegetariańskiej wynosi +31. To mniej więcej tyle, co trzy przeciętne dawki
                > mięsa.
                --........................................................

kompletna bzdura
                zupełnie nie tak okresla się i mierzy zasadowosć i kwasowośc diety

wystarczy zauważyć że najbardziej kwasowy skladnik w/w jadłospisu ma kwasowość
                +5
                dodając składniki obojętne i zasadowe uzyska sie wynikową kwasowość poniżej +5
                • misiu-1 [...] 11.11.05, 21:13
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • misiu-1 Re: kwasotwórcza dieta wege 12.11.05, 22:36
                  Moderacja coś nam ostatnio popada w przewrażliwienie. Napiszę jeszcze raz:

LOL
                  B***baczku, kochanie, podane liczby sumuje się nie bezpośrednio, tylko w
                  przeliczeniu na wagę produktu. 1 gram mięsa (+10) uzupełniony 1 kilogramem
                  ziemniaków (-4) nie daje w efekcie efektu zakwaszającego +6.
                • brumbak Re: zasadotwórcza dieta wege 13.11.05, 12:37
                  >Przy okreslaniu zaasadowego czy kwasotwórczego efektu danego jadłospisu
                  korzysta sie z dwóch typów Tabel
                  1/ stopien zasadowości . kwasowosci produktów okreslony pH

www.greatestherbsonearth.com/articles/acid_alkaline.htm
                  2/ tabele okresljące stopien zasadowości /kwasowości na podstawie znalizy
                  zawartosci skladników mineralnych (w jednostkach PRAL)
                  www.health.drjez.com/Injury%20and%20Disease/Acid-Alkaline%20Balance.htm
                  J. Am Diet. Assoc. 95 791 (1995)

metoda pierwsza polega na okresleniu średniej ważonej wpływu poszczególnych
                  składników diety na zasadowość / kwasowośc produktów trawienia
                  -ważne - chodzi o efekt po trawieniu a nie kwasowość czy zasadowośc samego pokarmu
                  i tak : cytryna to jeden z najbardziej zasadotwórczych owoców pH - 9,0

do najbardziej kwasotwórczych należą m.inn
                  wołowina], wieprzowina, drób, pH 5,5

tak więc kwasowtórczy efekt jadłospisu z reguły nie może byc wiekszy niz pH 5,5
                  poniewaz inne produkty mają słabsze działanie kwasotwórcze lub działanie
                  zasadotwórcze

dieta wegetaraińska - choc w miarę rozsądna ma tu zdecydowaną przewage nad
                  dietą mieśna
                  ponieważ jej efekt jest z reguły zasadowy
                  a diety miesneo-odzwierzecej
                  z reguly zakwaszajacy co pokaże w poscie poniżej
                  stoując metode 2- PRAL
                  • brumbak porównanie róznych stylów odżywiania 13.11.05, 13:12
                    Poniższe przykładowe jadlospisy diet: vege, miesnej tradycyjnej polskiej
                    oraz tłustej
                    skomponowałem w taki sposób by były jak najbardziej zblizone do siebie: nawet
                    śniadanie vege i miesne sa identyczne

gdyby dołozyc tu jeszcze diete veganską wynik byłby jeszcze lepszy

to tylko przyklad
                    ale pokazuje dlaczego dieta wegetarainska jest zdecydowanie lepsza

Jadłospis dzienny wegetariański:
                    Śniadanie:Twarożek 100 g chleb żytni 100 g sałata 50 g

Obiad: ryż 150 fasolka zielona 100 g brokuły 100 g

Kolacja: chleb 150 g pomidory 100 g masło 20 g tofu 100 g
                    Oraz przekąski: jabłka 200 g rodzynki 50 g

Wynik:PRAL 6,12

Jadłospis dzienny mięsny:
                    Sniadanie – jak wyżej
                    Obiad: ryż 150 g cielęcina 100 g brokuły 100 g
                    Kolacja: chleb 150 g jajecznica 100 g masło 20 g pomidory 100 g
                    Przekąski : jak wyżej
                    Wynik : PRAL 28,22

Gdyby powyższy jadlospi

s miesny zmodyfikować na dietę tłusta( wyrzucajac owoce i weglowodany a
                    dokładajac jeszcze np. tłuszczu
                    To wynik PRAl wynosiłby ok. 40 -45
                    • misiu-1 Re: porównanie róznych stylów odżywiania 13.11.05, 14:28
                      Twoja "typowa" dieta zawiera tylko 1500kcal. Co do "tłustej", to spojrzyj sobie
                      z łaski swojej na tabelki na końcu strony, którą ostatnio podlinkowałeś:
                      www.health.drjez.com/Injury%20and%20Disease/Acid-Alkaline%20Balance.htm
                      Znajdziesz tam przykład diety paleolitycznej, 2200kcal, gdzie tłuszcz stanowi
                      prawie 40% kalorii, podobnie białko, przy zaledwie 23% kalorii z węglowodanów.
                      Jest to więc dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa, a niskowęglowodanowa. Co
                      się od razu rzuca w oczy, nie zawiera w ogóle produktów zbożowych a owoców
                      niewielką ilość. I jest zasadotwórcza.
                      Lubisz sobie strzelać w stopę?
                  • misiu-1 Re:kwasotwórcza dieta wege 13.11.05, 13:28
                    Nieprawda. Właśnie metodą PRAL wykazałem powyżej kwasotwórczość diety zgodnej z
                    zaleceniami wege-piramidy. Wynika to z oparcia jej na produktach zbożowych,
                    które są przeważnie "ekstremalnie kwasotwórcze" - pH 5...5,5
                    Można więc stwierdzić, że typowa, zgodna z "piramidą" dieta wege nie ma
                    przewagi, w odniesieniu do równowagi kwasowo-zasadowej, nad dietą zawierającą
                    mięso.
                    • brumbak Re:kwasotwórcza dieta wege 13.11.05, 14:29
                      misiu-1 napisał:

> Nieprawda. Właśnie metodą PRAL wykazałem powyżej kwasotwórczość diety zgodnej
                      z zaleceniami wege-piramidy.
                      ........................
                      kłamstwo misia
                      własnie metoda PRAL wykazałem wyżej przewagę diety wegetaraińskiej

kłamstwa opty na teamt diety vege i piramidy vege
                      oparte sa na metodzie manipulowania faktami - wyciągani tylko skrajnosci a
                      odwracanie uwagi od sedna sprawy:
                      jak pokazałem to wyżej w obiektywnym porównaniu diet
                      samo zastapienie choc cześci produktów zwierzęcych produktami roslinnymi
                      prowadzi do przesuniecia diety w kierunku zasadowosći
                      --wśród białkowych produktów roslinnych sa produkty zasadotwórcze albo obojetne
                      czego nie ma wśród produktów zwierzecych

2. w typowej polskiej diecie "miesnej" jest tyle samo chleba co w typowej
                      polskiej diecie vege- tylko że vege o wiele wiekszą uwagę przykladają do tego
                      jaki chleb jedzą
                      z reguły wybierają więcej chleba razowego ,pełnoziarnistego o wiele zdrowszego
                      niż ten z białej mąki

3. wegetarianie jedza z reguly o wiele wiecej warzyw , którymi klasyczni polscy
                      wielbiciele mieśa pogardzja jako produktem "pastwiskoym"
                      u wegetarian zielone warzywa to często podstawa posilku a nie - dodatek

wegetarianie jedza tez o wiele wiećej surówek i owoców
                      wiekszośc owoców ma działanie zasadotwórcze
                      • misiu-1 Re:kwasotwórcza dieta wege 13.11.05, 14:57
                        brumbak napisał:

> > Nieprawda. Właśnie metodą PRAL wykazałem powyżej kwasotwórczość diety zgo
                        > dnej
                        > z zaleceniami wege-piramidy.
                        > ........................
                        > kłamstwo misia

Prawda, koteńku, prawda.

> własnie metoda PRAL wykazałem wyżej przewagę diety wegetaraińskiej

Nic nie wykazałeś, bo Twoja dieta jest wzięta z sufitu. Moje wyliczenie
                        bazowało na zaleceniach wege-piramidy.

> kłamstwa opty na teamt diety vege i piramidy vege

bla, bla, bla. Wydaje Ci się, że czytelnicy nie mają oczu? Podstawą puiramidy
                        wege są wybitnie kwasotówrcze produkty zbożowe. Sami wege nieraz pisali o dużym
                        znaczeniu pieczywa, kasz i makaronów w ich diecie.

> oparte sa na metodzie manipulowania faktami - wyciągani tylko skrajnosci

Zakonotujmy, iż b***bak uważa wege-piramidę za skrajność.

> a odwracanie uwagi od sedna sprawy:
                        > jak pokazałem to wyżej w obiektywnym porównaniu diet

Nieobiektywnym, bo wziętym z sufitu.

> samo zastapienie choc cześci produktów zwierzęcych produktami roslinnymi
                        > prowadzi do przesuniecia diety w kierunku zasadowosći

Nieprawda. Wszystko zależy od tego, jakie produkty jakimi zastępujemy.

> --wśród białkowych produktów roslinnych sa produkty zasadotwórcze albo
                        > obojetne czego nie ma wśród produktów zwierzecych

Nieprawda. W obu przypadkach są zarówno produkty kwaso- jak i zasadotwórcze.

> 2. w typowej polskiej diecie "miesnej" jest tyle samo chleba co w typowej
                        > polskiej diecie vege- tylko że vege o wiele wiekszą uwagę przykladają do tego
                        > jaki chleb jedzą z reguły wybierają więcej chleba razowego ,pełnoziarnistego
                        o wiele zdrowszego niż ten z białej mąki

Zatem różnica między wege- a niewege- na czym innym polega niż na mięsie?
                        Ale, jak wszystkim wiadomo, bardziej niż dieta tradycyjna, z dużą ilością
                        pieczywa, nie podoba ci się dieta Kwaśniewskiego - w ogóle odrzucająca pieczywo.

> 3. wegetarianie jedza z reguly o wiele wiecej warzyw , którymi klasyczni
                        > polscy wielbiciele mieśa pogardzja jako produktem "pastwiskoym"

Nieprawda. Polacy jedzą dużo warzyw. Więcej niż np. Japończycy czy niejeden
                        naród europejski i to nawet ze strefy tzw. śródziemnomorskiej (Włosi,
                        Macedończycy)

> u wegetarian zielone warzywa to często podstawa posilku a nie - dodatek
                        > wegetarianie jedza tez o wiele wiećej surówek i owoców
                        > wiekszośc owoców ma działanie zasadotwórcze

Co jest podstawą żywienia wegetarian lepiej pokazuje piramida wege niż twoje
                        marzenia.
        • brumbak [...] 11.11.05, 18:50
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • asiabed Re: nie bądź kwaśny lecz zasadowy 11.11.05, 13:51
      www.candidasupport.org/candidaandph.html
      troche o ph... moze bardziej obiektywnie niz na stronach wege...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka