Dodaj do ulubionych

Dlaczego przestaliscie jesc mieso?

12.12.05, 23:13
Jestem ciekawa z jakich powodow przeszliscie na diete bezmiesna?Zdrowotne,
wzgledy smakowe,humanitarne?
U mnie powod byl jeden, zdjecia z rzezni wywarly na mnie takie wrazenie ze mi
mieso nie przechodzi przez gardlo,mimo ze lubie a raczej lubilam.I dla mnie
to jest chyba jedyna przyczyna dla ktorych z niego zrezygnowalam.Swiata nie
zbawie ale jedzac mieso mam wyrzyty sumienia a jedzenie powinno byc
przyjemnoscia.
Obserwuj wątek
    • asiula_26 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 12.12.05, 23:15
      no i wege tez nie jestem bo od czasu do czasu jem ryby.
      • m.rycho Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 12.12.05, 23:39
        asiula_26 napisała:

> no i wege tez nie jestem bo od czasu do czasu jem ryby.<
        No to proponuję wizytę na kutrze rybackim,efekt powinien być taki sam jak po
        wizycie w rzeźni.

• wilczkowa Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 12.12.05, 23:52
      przestałam bo mi nie smakowało i szkodziło.
      Jednak szukając informacji o tym jak komponować posiłki siłą rzeczy natknełam
      się na mnóstwo informacji o etycznej stronie nie jedzienia mięsa.
      No i teraz nie mogę powiedzieć, ze nie jem TYLKO dlatego, że mi nie smakuje.
    • splenda Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 13.12.05, 00:57
      nie przestalem. Marze o kaczce na swieta.
    • cyberski Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 13.12.05, 09:04

U mnie zdecydowały względy smakowe... Po prostu nigdy specjalnie nie gustowałem w mięsie, a kilkanascie lat temu zwyczajnie przestało mi smakować...
      Z czasem doszły powody ekonomiczne...
      Po prostu kuchnia stosowana przeze mnie jest dużo tańsza w realizacji niż gdybym używał w niej również mięsa.
    • diablica.26 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 13.12.05, 11:35
      Przeszłam na wegetarianizm z powodów ideologicznych, zdrowotne korzyści
      doceniłam później :)))))
    • zamyslona4 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 13.12.05, 13:39
      1. zawsze mialam zapedy do wege- dwa razy przez caly post przedwielkanocny nie
      jednlam miesa ; w domu tez raczej malo go spozywalismy - wiosna i latem w
      wiekszosci warzywa, jak juz to biale mieso i ryby

2. zaczelam bardzo interesowac sie ekologia i zobaczylam jak hodowla zwierzat
      wplywa negatywnie na stan przyrody

3. zaczelam przebywac wsrod wegetarian i zobaczylam jak swietnymi, dobrymi
      ludzmi sa (w przeciwienstwie do stereotypow opisywanych tu) no i poznalam ich
      kuchnie (do tej pory wege kojarzyl mi sie z proteina sojowa sprzedawana jako
      kotlety sojowe)

4. no i w koncu- zakochalam sie w wegetarianinie :))

a teraz nie wyobrazam sobie wrocic do mieska... widok zabijanego karpia nawet
      mnie przytlacza,,,

a czy ogladalam jakies zdjecia z rzezni? NIE! dopiero gdy juz jakis czas nie
      jadlam zwierzat. oddzialywanie rzez takie szokujace filmy nie jest dobre, gdyz
      oddzialuje na emocje, a wiec jest krotkotrwale. lepiej najpierw posiasc wiedze
      nt. zdrwowego odzywania.
    • chihiro2 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 15.12.05, 21:52
      Ja juz jako dziecko jadlam bardzo malo miesa. Brzydzilo mnie i nie smakowalo. I
      dziwily mnie dzieci w przedszkolu, ktore straszyly mnie, ze jak nie zjem do
      konca zupy jarzynowej czy krupnika (na miesie, z miesem) to pojde do kata.
      Smialam sie z nich i mowilam, ze wole stac w kacie caly dzien, niz zjesc to
      obrzydlistwo. Oczywiscie ani razu nie poszlam do kata.
      Na sniadanie w przedszkolu zawsze mialam kanapke z maslem i kielbasa. Zawsze
      zdejmowalam ye kielbase i zjadalam sam chleb z maslem. Pani sie gniewala, ale
      ja nic sobie z tego nie robilam. Poskarzyla mojej mamie, ktora wyjasnila, ze
      jak dziecko nie chce czegos jesc, to nie nalezy go zmuszac i ma mi pozwolic nie
      jesc tej kielbasy. Wiec mialam spokoj - tylko ze niestety nie zastapili mi
      niczym tej kielbasy, nadal jadalam chleb z maslem. Idiotyzm.
      W sklepie miesnym bylam dwa razy w zyciu. Raz jak mialam 6 lat, gdy mama
      kupowala jakies mieso,stalam z nia w kolejce na mrozie. Gdy weszlysmy do sklepu
      ja stwierdzilam, ze wole juz stac na mrozie niz wachac ten smrod i patrzec na
      zakrwawione fartuchy sprzedawczyn - takie to byly czasy, kiedy sprzedawczynie
      wygladaly jak rzezniczki, a mieso bylo na kartki.
      Drugi raz weszlam do miesnego jak mialam 12 lat. Mama wyslala mnie po szynke i
      po dlugich negocjacjach zgodzilam sie pojsc do sklepu. Stalam w kolejce myslac
      tylko, zeby nie zemdlec od tego smrodu, gdy zobaczylam wystawione mozdzki,
      zoladki i jakies inne wnetrznosci. Natychmiast pojawil sie odruch wymiotny,
      wyszlam ze sklepu, w domu powiedzialam mamie, ze nigdy w zyciu nie pojde juz do
      miesnego i myslalam, ze uswiadomie ja, mowiac, ze mieli tam mozdzki i zoladki i
      ze to mozna kupic i niektorzy to jedza. Ku mojemu niesamowitemu zdziwieniu mama
      to wiedziala. Nie moglam zrozumiec, jak moze chodzic do takich obrzydliwych
      sklepow, jesc mieso, ktore lezy obok tych wnetrznosci i nie brzydzic sie ani
      zapachem miesa, ani smakiem, ani dotyk miesa jej nie brzydzi. I do dzis nie
      moge zrozumiec.

A wzgledy zdrowotne przyszly pozniej. Tzn. juz jako dziecko chorowalam bardzo
      malo, natomiast moja siostra, ktora mieso wcinala jak najeta, ciagle niemal
      chorowala.
      Najpozniej doszly wzgledy etyczne i tak naprawde sa dla mnie na trzcim miejscu.
      Na pierwszym zawsze pozostanie obrzydzenie do jedzenia martwych zwierzat.
      • babsi.b Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 18.06.06, 09:39
        Moj powod jest podobny do powodu chihiro. Mieso mnie obrzydza, ten smrod, ten wyglad, bleee. Nie przejda mi przez gardlo szczatki czyjegos ciala.
    • pippin4 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 17.12.05, 01:12
      Zakochałem się w osobie nie jedzącej mięsa.
    • ola787 znudzilo mi sie 20.12.05, 20:56
      malo bylo dobrych wedlin i wszystkie byly sztuczne, z dodatkiem azotanow.na
      robienie miesa wekowanego w sloiku , mojego zreszta dawnego przysmaku, zabraklo
      mi sily i ochoty po pracy...zachorowalam powaznie na zoladek, i sie normalnie
      odzwyczailam. i nie skupiam sie nad tym.
    • silicea Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 28.12.05, 22:14
      Juz raz przestalam jesc mieso, jak mialam 20 lat, nie pamietam dlaczego. Chyba
      to byla kolejna waza przez ktora przechodzilam. Ale pojechalam na wycieczke po
      Europie na 2 miesiace i ... najtansze byly hamburgery z McDonalda. I na tym sie
      skonczyl moj wegerianizm.

Ostatnio jednak, moze od 2 lat, zaczelam coraz bardziej zwracac uwage na to co
      jem, gdzie to kupuje, skad to pochodzi, itp. W sumie jest to pod wplywem
      roznych artykulow i programow, ktore coraz czesciej wpadaja mi w rece, o
      hodowli bydla, kurczakow (wlaczajac jajka, itp) Nigdy nie jadlam mielonego,
      pizzy z miesem czy kurczakiem. Ale teraz po prostu dostalam niemalze obesji,
      nie tylko na punkcie miesa, ale tez przetworow mlecznych.

Pozatym, postanowilam sie zmienic styl zycia na troche zdrowszy, polepszyc
      sylwetke, itp (zaczelam tez cwiczyc regularnie, wiec nie jest to tylko zmiana
      diety). Mieso jest ciezko strawne i zawsze czulam sie taka "ciezka" po
      jedzeniu miesa. Wiec zaczelam go jesc mniej i mniej. I teraz wcale mi go nie
      brakuje. Co wiecej, nie moge wchodzic do sekcji miesnej w supermarkecie,
      brzydzi mnie to, a na zapach McDonalda dostaje mdlosci.

Dla mnie wiec byly to przede wszystkim powody zdrowotne, z czasem smakowe, a
      widzac te rozne hodowle - rowniez humanitarne.
      • remikz Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.02.06, 21:13
        bo jest szkodliwe.
        dla "nosicieli" tegoż mięsa
    • f_a_k_y Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.02.06, 22:36
      Zobaczyłem w TVN chyba rok temu zdjęcia z rzeźni - jak zabita nie do końca świnia chce uciec z parownika.......

Względy zdrowotne też,ale nigdy nie jadłem za dużo mięsa.Jak napisał ktoś wyżej - też nie lubię wchodzić do części mięsnej w hipermarkecie.
    • anetadow Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 05.06.06, 15:24
      od 3 lat nie jem a przeszlam bo zaczelam byc z wegemezcyzna i tak mi zostalo- a
      wczesniej 3xdziennie :) szok-zadnego problemu - po prostu:) i ..20kg mniej po
      roku i super cera i odmlodzona ze znajomi nie poznaja:)
      • martvica Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 05.06.06, 15:48
        Bo tak :)
    • zysyzy Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 07.06.06, 16:10
      Ryby przestalem jesc po obejrzeniu "Gdzie jest Nemo"
      • zamyslona4 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 07.06.06, 16:29
        zysyzy napisał:

> Ryby przestalem jesc po obejrzeniu "Gdzie jest Nemo"

hahahah.. a ja na jednej ze smazalni ryb widzialam rysunek usmiechnietego
        Nemo... :)
        • emka_waw Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.06.06, 09:02
          > > Ryby przestalem jesc po obejrzeniu "Gdzie jest Nemo"
          >
          > hahahah.. a ja na jednej ze smazalni ryb widzialam rysunek usmiechnietego
          > Nemo... :)

Moi znajomi, po obejrzeniu tego filmu przez ich potomka, nieopatrznie zabrali
          go do oceanarium (za granicą akurat byli). W porze karmienia rekinów. Dziecko
          dostało totalnej schizy, bo przecież "rekiny są wegetarianami", bo tak było w
          filmie, mieli z nim niezłe przepały, psychologa na tapecie i przysięgli, że
          więcej mu takich głupot nie będą pokazywać. Synek ogląda Animal Planet na
          Discovery i nikt mu wody z mózgu już nie robi.
          • misiu-1 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.06.06, 10:18
            Okłamywanie dzieci to stara tradycja. Wciska się im pierdoły o św. Mikołaju,
            znajdowaniu dzieci w kapuście albo przynoszeniu przez bociany, o zwierzętach
            zachowujących się jak ludzie itp. a potem dziwi się, że tracą zaufanie do
            dorosłych, albo zdarza się im jeszcze coś gorszego, np.wegetarianizm. ;-)
            • zysyzy Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.06.06, 10:59
              Nie martw sie misiek
              nowy minister edukacji
              na pewno zmieni ta sytuacje
              • mordaruda Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 08.06.06, 13:14
                Ja jak usłyszałam o tej nominacji to zaczęłam żałowac że nie wyemigrowałam, ale
                jak mi syna (dziś niemowlę) zaczną na młodzieża wszechpolskiego wychowywać i
                uczyc śpiewać hymn a la Jarek Kaczyński to słowo że spadam :).
                A mięso przestałam jeść bo widziałam jak się zabija świnie, kury, ryby (babcie
                na wsi), długo mi się koszmary śniły, przestałam jeść i śpie lepiej :)
    • zlotooka Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 26.06.06, 17:09
      jak miałam 18 lat mój brat podetknął mi jakiś wywiad z panią promującą wege
      (nie wiem teraz kto). Były tam opisane różne względy: zdrowotne, ekologiczne,
      etyczne... Do mnie przemówiły te ostatnie - zrozumiałam po prostu, że NIE MUSZĘ
      jeść zwierząt. I przestałam.

A mięso zawsze bardzo lubiłam. Ale teraz bez problemu daję radę (chociaż
      odstawiałam stopniowo, bo było ciężko). Natomiast brat pojada mięso od czasu do
      czasu ;)
    • nessska Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 26.06.06, 20:45
      przestałam ze względów estetycznych - tak, jak brzydzą mnie np. mięśnie
      rozjechanego zwierzęcia na szosie, tak brzydzi mnie mięsień zabitej krowy na
      desce do krojenia.
      Później, wraz z rozwojem zainteresowań, zaczęły się działania "ideologiczne".
    • obrazoburca Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 05.08.06, 00:05
      Bo tak.
    • are.1 Z głupoty ;-) 05.08.06, 18:33

• brumbak [...] 05.08.06, 20:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rudhra Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 12.08.06, 10:32
      po pierwsze dla zdrowia, po drugie ze względu na cierpienie zwierząt
    • shadow192 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 12.08.06, 18:21
      Ja miałam dokładnie tak jak ty, asiula... W TV zobaczyłam reportaż o warunkach
      w rzeźni i nie byłam w stanie patrzeć juz na mięso. Wcześniej myślałam już by
      zrezygnować, lecz nigdy nie miałam na tyle silnej woli. Ten reportaż i te
      zdjęcia jednak utwierdziły mnie w decyzji. Zresztą, nie jest to dla mnie duze
      wyrzeczenie, bo nigdy specjalnie nie kochałam mięsa... A ryby czasem również
      jem, więc 100 procentową wegetarianką nie jestem:) Pozdrawiam:)
      • theagata Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 13.08.06, 00:06
        nigdy mięsa nie lubiłam zawsze czułam obrzydzenie. gdy przestano mnie zmuszać
        do jego spożywania odetchnęłam ulgą. teraz czuję satysfakcję że dzięki swojemu
        wyrafinowanemu smakowi nie przykładam się do krzywdzenia zwierząt ale to jest
        niejako przy okazji.
        • cata.cate Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 27.08.06, 14:39
          Bo nie mogę znieść myśli, że to co ja jem biegało, żyło, uciekalo, czuło. Ze za każdym razem jak jadłam schabowego to musiala zginąć świnia. A jej szczątki leżą na miom talerzu. Mam 11 lat i nie jem też ryb- przecież to też zwierzęta! Uważam że każde zwierzę ma prawo żyć- więc nie jem mięsa.
          • misiu-1 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 27.08.06, 15:12
            cata.cate napisała:

> Bo nie mogę znieść myśli, że to co ja jem biegało, żyło, uciekalo, czuło.

To nadwrażliwość. Przechodzi z wiekiem. :-)

> Ze za każdym razem jak jadłam schabowego to musiala zginąć świnia.

Wcale nie za każdym. Z jednej świni samych schabowych wykroi się ze
            dwadzieścia. Nie licząc innego dobra. Zazwyczaj jedna świnia wystarcza na około
            rok.

> A jej szczątki leżą na miom talerzu. Mam 11 lat i nie jem też ryb- przecież
            > to też zwierzęta! Uważam że każde zwierzę ma prawo żyć- więc nie jem mięsa.

Żeby zjeść jedną rybe, trzeba zabić jedno zwierzę - własnie tę rybę. Żeby zjeść
            taką samą ilość kalorii z roślin, trzeba zabić wiele zwierząt. Tzw. szkodników
            upraw. Czy one mają mniejsze prawo do życia?
    • joszte Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 30.08.06, 12:44
      jestem zaskoczona, bo wydawalo mi sie, ze znaczna wiekszosc sklonily powody
      humanitarne, a tu sie okazuje, ze niektorzy, a sama sie do nich zaliczam,p o
      prostu nigdy nie czuli szczegolnej potrzeby jedzenia miesa. i ci niektorzy to
      ok. polowy wypowiadajacych sie. dobrze, juz ten moj powod nie bedzie wydawac mi
      sie taki dziwny. chociaz jak ktos miesozerny pyta mnie o powody niejedzenia
      miesa, to zadzwienie jest juz w zalozeniu takiego pytania..
      pozdrawiam.
      • dirgone Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 01.09.06, 12:16
        Mam 26 lat i od 10 nie tknęłam mięsa. Względy humanitarne niewiele mnie
        interesują, po prostu mam (według wielu skrzywione) takie poczucie smaku.
        Przed tymi 10 laty to chyba kurczaki jadłam, ale to naprawdę tyle czasu minęło,
        że nie wiem. Ryby jadam, ale tylko chude (po tłustych po 2 godzinach od
        zjedzenia, neistety, wymiotuję. To chyba jakaś forma nietolerancji na tłuszcz
        rybi?? Ale ten tłusty, heh. Nie wiem, wolę już nie próbować). Ze względów
        smakowych nie jadam również innych rzeczy, które według mojego podniebienia do
        jedzenia się nie nadają, czyli - czosnku, cebuli, masła (czy margaryny -wszystko
        jedno), owoców morza, musztardy, chrzanu,ćwikły i tak dalej i tak dalej.
        Kartofle ugotowane bez soli też mi nie przeszkadzają.

Ale za to jadam bigos (tylko ten mojej mamy) - długo to trwa i jest mało
        przyjemnym widokiem dla otoczenia - bo wydłubuję wszystko i zostawiam kapustę.
        Mniam. Ale to tylko dwa razy do roku, żeby nie przedobrzyć.

Ach - zapomniałam - NIGDY nie jadałam żadnych wędlin.Moja mama zrsztą mi ich nie
        dawała, bo z plasterka szynki, który próbowała we mnie wmusić, zostawał jakiś cm
        kwadratowy, który według mnie do jedzenia się nadawał. Zresztą moja rodzina jest
        małomięsna - mama warzywna, tata serowy.

Oczywiście poza rodziną (rodzina zaakceptowała fakt i tyle) zdarzało się mnóstwo
        osób, które mojego niejedzenia mięsa przeżyć nie mogły,ale na nich po latach
        opracowałam sobie specjalną gadkę, która największego mięsiarza chwilowo
        powstrzymuje od jedzenia:) I już nikt się nie czepia.
        • widmo666 Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 01.09.06, 13:46
          Ja po obejrzeniu paru filmików i zdjęć z rzeźni stwierdziałam STOP!!!Koniec z
          tym!!!Nie bedę przyczyniac sie do cierpienia zwierzaków.Jak zobaczyłam te
          bezbronne pyszczki i smutek w ich oczkach ,łezka mi się zakręciła.
          Od 2 lat byłam semiwegetarianką( jadłam drób)ale teraz obcięłam to "semi"i
          jestem szczęśliwą wegetarianką.
          I mam pytanko do Dirgone...jaką specjalną gatkę wymyśliłaś,bo mnie już
          pomysłów zabrakło:(
          Echh czy wy też macie problemy z wyjściami grupowymi do knajpy.Zamawiają
          zwykle pizze z mięsem,i co tu zrobić?Mam dość komentarzy typu "jedząca
          inaczej" w domyśle nienoramlna jakaś:(((
          • dirgone Dla ludzi o mocnych nerwach 01.09.06, 16:24
            Odpowiadam -
            Sposób jest dość długi, ale jeśli mięsny jest wyjątkowo natarczywy, to sobie z
            lubością go stosuję.
            Jestem wielką fanką serialów kryminalnych, szczególnie CSI - Grissom rządzi!
            Poczytałam też sobie trochę o tym i o owym i wiem, że proces gnilny zaczyna się
            od razu po śmierci. Pewne czynniki go przyspieszają, a pewne opóźniają, ale
            jednak cały czas on postępuje. Mięso, które jest przez człowieka jedzone, zanim
            trafi na talerz, czeka bardzo długa droga - od momentu zabicia zwierzęcia do
            wysłania mięsa do sklepu może upłynąć kilka dni. Wiadomo, są chłodnie i tak
            dalej, jednak jest ono przenoszone, przechodzi przez mnóstwo rąk, więc zanim
            człowiek rzuci je na patelnię lub do garnka, proces gnilny jest już dosyć
            nasilony. Jabłko czy marchewka może sobie leżeć w temperaturze pokojowej kilka
            dni, mięso już po godzinie może zacząć po prostu śmierdzieć. A proces gnilny to
            wiadomo - obrzydliwe larwy much wszelakich (z tego co wiem, w różnych fazach
            gnicia - różne larwy). Czasami są one wyjątkowo małe, niewidoczne gołym okiem,
            ale jednak są.
            Każdy przyzna, że larwy much na zgniłym mięsie to najohydniejszy widok na
            świecie. Trudno do tego podejść, jeszcze gorze patrzeć, a jeść??? Na samą myśl
            robi mi się niedobrze. A skąd wiadomo, że to, co podają w restauracji nie jest
            mięsem, z którego ktoś przed chwilą strzepnął taką larwę i usmażył? O sklepach
            wszelakich nie będę wspominać - każdy chce zarobić. Tak więc - mięso zwierzęcia
            od razu po jego zabiciu nadaje się do jedzenia, mięso chociaż trochę
            przetrzymane, jest po prostu gnijącym wstrętnym ścierwem, które zachowuje swoją
            konsystencję i wątpliwy smak jedynie dzięki różnym chemicznym specyfikom.

Nie wiem, czy ten mój opis jest zgodny z prawdą. Faktem jest jednak
            (spradzonym), że na chwilę apetyt odbiera. Ale stosuję to tylko wobec tych,
            którzy na mnie wyjątkowo naskakują (chociaż rzadko się to zdarza).
            Ja przestałam jeść czerwone mięso (przepraszam, nie dodałam wcześniej ze
            względu na hardkor tegoż przeżycia) po zobaczeniu nieżywego kota z na wpół
            zjedzonym brzuchem. Co się w nim kłębiło, nie muszę pisać. Zadna inna rzecz nie
            psuje się tak obrzydliwie, jak właśnie mięso.
            • m.rycho Re: Dla ludzi o mocnych nerwach 01.09.06, 16:51
              dirgone napisała:
              >Nie wiem, czy ten mój opis jest zgodny z prawdą. Faktem jest jednak
              > (spradzonym), że na chwilę apetyt odbiera. <
              Tobie może tak,ja zaraz idę na obiad.
              • adelllka Re: Dla ludzi o mocnych nerwach 01.09.06, 19:06
                Mnie tez nie zachwyca sposob przygotowywania i przechowywania miesa ani to jak
                hodowane i zabijane sa zwierzeta - jak cos co sie gniezdzi w ciasnych
                pomieszczeniach, jest karmione martwymi resztkami swoich kolegow i faszerowane
                jakimis smieciami tyllko po to zeby ladnie wygladalo na taklerzu morze byc
                zdrowe...hmm ?

Drugi powod jest mialam problemy zdrowotne - nie wolno mi bylo jesc niczego
                ciezkostrawnego, smazonego itp - i jakos tak powoli nie jadlam miesa nawet nie
                zwracajac na to uwagi.

Trzeci powod - robaki w miesie - nawet tym badanym - moj byly facet mial cos
                takiego w brzuchu i podobno nigdy nie bedzie gwarancji ze larwy nie zostaly -
                to mi juz do konca obrzydziło jedzenie miesa :( Przez jakis czas balam sie
                badan lekarskich - modlilam sie tylko zebym ja tego nie miala :/
    • brumbak Re: Dlaczego przestaliscie jesc mieso? 01.09.06, 20:11
      asiula_26 napisała:

> Jestem ciekawa z jakich powodow przeszliscie na diete bezmiesna?Zdrowotne,
      > wzgledy smakowe,humanitarne?
      >>>>
      wszystkie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka