Dodaj do ulubionych

owoce i warzywa 5 razy dziennie

IP: *.crowley.pl 19.10.03, 21:37
> tak zalecaja amerykańscy( a teraz i polscy) dietetycy i lekarze
owoce i surówki to witaminowa bomba a i na figurę wpływaja tak jak trzeba
. teraz jest najlepszy sezon na jabłka

> Jakie jabłka lubicie najbardziej
> ja lubię m.inn kokse pomaranczową - rzadkie i piekne jabłko
> napiszcie jakie jeszcze warto schrupać

> kolorowe i pachnące jesienne pozdrowienia jabłkowe
Obserwuj wątek
    • Gość: misiu Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.chello.pl 19.10.03, 22:52
      Ligol, Malinówka i rzadziej już dziś spotykany Jonathan.
      No i Antonówka na racuchy i szarlotkę.

• Gość: hydrogen Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 00:05
        Ja najbardziej lubię antonówki bo są niesłodkie i bardzo aromatyczne. Niestety
        z własnej działki mam je co 2 lata a te z bazaru nie zawsze są tak dobre.

No ale 5 razy dziennie to jest jednak lekkie przegięcie. Wszystko trzeba z
        umiarem. Jabłka są ok ale nie jako główny składnik diety. To samo z warzywami.

Pozdr
        • splenda Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 20.10.03, 06:07
          jak jadlem duzo janlek to tylem a jak zaczalem dwa rozne owoce dziennie to waga
          spadla.
          • Gość: Rycho Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.aster.pl / 10.72.2.* 20.10.03, 09:13
            Jabłka są ok.,lecz staram się nie przekraczać 1kg. dziennie.Pozdr
            • Gość: honzi Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.lublin.pl 20.10.03, 17:27
              dla mnie najlepsza jest i tak reneta!!!
              • Gość: brumbak Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 20.10.03, 19:07
                reneta ale złota ! zgoda jest świetna
    • Gość: zdenerwowana Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.man.polbox.pl 21.10.03, 15:32
      A ja mam problem... Nie najlepiej toleruję jabłka i część warzyw, tzn. mam po
      nich zaburzenia jelitowe. Zwariować mozna, bo jesli nie jem mięsa i części
      warzyw, to co włąsciwie mam jeść?????
      Buuuu....
      • splenda Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 21.10.03, 15:46
        masz problem. Jestes osoba mloda i klopoty zdrowotne sie dopiero zaczna.
      • balbinia Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 24.10.03, 14:21
        Gość portalu: zdenerwowana napisał(a):

> A ja mam problem... Nie najlepiej toleruję jabłka i część warzyw, tzn. mam po
        > nich zaburzenia jelitowe. Zwariować mozna, bo jesli nie jem mięsa i części
        > warzyw, to co włąsciwie mam jeść?????
        > Buuuu....

Te czesc warzyw i owocow, ktore tolerujesz, plus suszone warzywa i owoce, soki
        z nich, zboza i przetwory zbozowe (np platki owsiane, otreby) troche grzybkow,
        ziol, pasztety warzywne (np z fasolki i cebulki), jak lubisz to bagietki z
        maslem czosnkowym (maslo mozna zrobic z oleju + czosnek, przyprawy) zapiekane w
        piekarniku, albo ziemniaki gotowane/pieczone, kotlety ziemniaczane, ryze, kasze
        z sosami warzywnymi. Polecam takze rozne oleje: slonecznikowe, z oliwek,
        winogron, rzepakowe + orzechy, migdaly, pistacje - co tylko pod reka :-))
        Platki owsiane zalane ciepla woda, albo musli uspokoja organizm :-))
    • apolka Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 24.10.03, 15:17
      Chyba nie zdarzyło mi się jeszcze zgodzić z tym co napisze Brumbak więc będzie
      precedens :o), też uważam, że to najlepsze, co możemy zrobić dla swojego
      zdrowia w kwesti odżywiania. Zwłaszcza, jeśli ktoś lubi nie tylko odżywiać się
      ale również jeść (dla samej przyjenmości jedzenia). Dzięki takiemu podejściu
      mogę pozwolić sobie na m.in. słodycze (czekolada, chałwa, ech...), które są
      moją namiętnością a mimo to nie tyję, nie mam problemów żołądkowych itp. Nie ma
      to jak różnorodność!
      Do zdenerwowanej: wiele warzyw/ owoców zmienia swoje właściwości po
      przetworzeniu, np. kapusta staje sie ciężkostrawna po ugotowaniu, surowa jest o
      wiele "lżejsza", spróbuj jabłek np. pieczonych, suszonych, może tak będziesz
      mogła je zjadać?
      • Gość: 24 Paź dziernika 5 razy dziennie IP: *.pool.mediaWays.net 24.10.03, 18:27
        Mycie ciała rozpoczyna się od oczu, nosa, twarzy, uszu i wysuszenia ich
        ręcznikiem. Następnie myje się ręce (całą kończynę), klatkę piersiową, plecy i
        pośladki. Po zmianie wody myje się krocze i nogi od uda po palce stopy. Miejsca
        w dołku pachowym, w pachwinach oraz w fałdach skórnych po dokładnym osuszeniu
        przysypuje się talkiem.
        Higiena jamy ustnej polega na myciu zębów lub protez zębowych i powinna być
        wykonywana po każdym posiłku.
        Do czynności pielęgnacyjno-higienicznych należą również: zmiana bielizny
        osobistej i pościelowej , prześcielanie łóżka, oraz zmiana podkładów lub
        pieluch w przypadku nieotrzymania moczu i stolca.

• jedrus1a Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 29.07.04, 06:01
      owoce i warzywa 5 razy dziennie
      To się zgadza.

Pozdro.
      Jędruś
      • Gość: misiu Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.07.04, 08:36
        A jakże:

1. 7:00 Śniadanie:
        Jajecznica na bekonie z pomidorami. Melon miodowy.

2. 10:00 Drugie śniadanie:
        Kanapki z szynką + sałata. Pomarańcza

3. 14:00 Obiad:
        Barszcz czerwony z fasolką, schabowy z kapustą, na deser truskawki.

4. 17:00 Podwieczorek (100% wege):
        Sałatka z brokułów, śliwka w czekoladzie, mango.

5. 20:00 Kolacja:
        Łosoś wędzony na zimno, kawior z jesiotra, sałatka jarzynowa, brzoskwinia.

O czymś zapomniałem? :-))
        • headline Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 29.07.04, 10:11
          Gość portalu: misiu napisał(a):

> O czymś zapomniałem? :-))

O tym, ze naruszasz dobre obyczaje zachwalajac przetworzone zwloki zwierzat na
          tym forum.
          • Gość: Rycho Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 10:35
            > O tym, ze naruszasz dobre obyczaje zachwalajac przetworzone zwloki zwierzat
            na
            > tym forum.<
            Przejżyj wszystkie wpisy i zobacz ile razy zostały tu naruszone dobre obyczaje.
            Zwracaj uwagę wzystkim nie wyłączając siebie albo nikomu.Samo kojażenie tego
            forum z dobrymi obyczajami też jest naruszeniem dobrego obyczaju.
            W tym konkretnym przypadku nie widzę naruszenia dobrych obyczajów.
          • Gość: misiu Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.07.04, 11:26
            Przecież niczego nie zachwalałem. Pokazałem tylko, że dieta typowego
            wszystkożercy jest zgodna z zaleceniami bohaterskich naukowców amerykańskich.
            Jak nie masz o czym pisać, to weź na warsztat mordowanie szkodników na polach,
            o czym mowa na jednym z sąsiednich topików.
          • Gość: misiu Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.07.04, 11:29
            A tak w ogóle, to podałaś nieprawidłową odpowiedź. Prawidłowa powinna
            brzmieć: "zapomniałeś o napojach". :-D
            • krystynaopty1 Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie 29.07.04, 11:45
              Gość portalu: misiu napisał(a):

> A tak w ogóle, to podałaś nieprawidłową odpowiedź. Prawidłowa powinna
              > brzmieć: "zapomniałeś o napojach". :-D

Właśnie, właśnie!... zwłaszcza o winogronach butelkowych... ;)
              A generalnie, to przedstawiłeś bardzo smaczny zestaw menu. Mniam, mniam... :)

Krystyna
    • Gość: Anima Re: owoce i warzywa 5 razy dziennie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:55
      już od dawna wiadomo ze dziennie powinno się jeść 10 porcji warzyw i owoców -
      dopiero wtedy ma to korzystny wpływ na zdrowie :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka