Dodaj do ulubionych

pszczela krzywda

10.12.08, 10:31
Ponieważ nie mogę się doczekać odpowiedzi od autorki stwierdzenia
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=67258570&a=88259914
pytam w osobnym wątku - na czym polega nieludzkie wykorzystywanie
pszczół, tak straszne, że się z tym godzić nie można...?
Obserwuj wątek
    • marouder.eu No!...znaczy ja tez nie wiem, jak sie taka... 10.12.08, 11:07
      ...pszczole molestuje i wykorzystuje!!??
      • znana.jako.ggigus a moze okazcie odrobine empatii 10.12.08, 23:01
        i zrozumcie, ze sa np. ludzie, ktorzy nie chca miec na sobie ani jesc zadnych
        produktow zwierzecych.
        ot tak, odrobina zrozumienia, niestety, zacytowałabym mistrza Kałużyńskiego z
        jego ostatniego wywiadu, ale szanowna GW usunęła stronę z wywiadem z wiki.
        A wywiad mam skopiowany w segregatorze, ale to na dolnej półce regału, a właśnie
        robię porządki dopiero na drugiej.
        Ale chodziło o to, żeby dać prawo każdemu człowiekowi do myślenia swoimi
        własnymi kategoriami i już.
        Od siebie dodam, że nie lubię miodu, ale sos winegret z aceto balsamico z miodem
        i musztarda to jest fantastyczna rzecz.
        Miód mój jest naturalny, z pszczół dobrowolnie pracujących dla mego wujka.
        dziękuję za uwagę.
        • martvica Re: a moze okazcie odrobine empatii 11.12.08, 11:38
          > Miód mój jest naturalny, z pszczół dobrowolnie pracujących dla mego wujka.

Wywiad z nimi przeprowadzałaś? :P
          • znana.jako.ggigus pracowalam z pszczolalmi 12.12.08, 18:09
            to wiem!
            Mam dobre reke do pszczol i taki zapach skory, ze nie reaguja na mnie
            agresywnie. moze w stos. do innych ludzi nie bylyby takie dobrowolne:)
            • snajper55 Do ula się mieściłaś ? /nt 13.12.08, 00:26
              S.
              • znana.jako.ggigus szkoda ze masz tak malo pojecia 13.12.08, 00:27
                o pszczelarstwie. to bardzo ciekawe zajecie.
                • snajper55 Re: szkoda ze masz tak malo pojecia 13.12.08, 12:32
                  znana.jako.ggigus napisała:

> o pszczelarstwie. to bardzo ciekawe zajecie.

Podobnie jak hodowla owiec.

S.
    • snajper55 Re: pszczela krzywda 11.12.08, 03:13
      dzioucha_z_lasu napisała:

> na czym polega nieludzkie wykorzystywanie pszczół, tak straszne, że się z tym
      > godzić nie można...?

To sobie wyobraź, że idziesz na grzyby. Chodzisz cały dzień i zbierasz piękne
      prawdziwki. Wieczorem nogi Cie już bolą ale dumna dźwigasz pełen kosz grzybów.
      Wychodzisz z lasu a tu jakiś osiłek zabiera Twój cały zbiór dla siebie a Ty
      zostajesz z pustymi rekami. Właśnie to czują pszczoły.

S.
      • marouder.eu O w morde!! 11.12.08, 10:23
        Powinny zawiadomic policje i prokurature!

snajper55 napisał:

dumna dźwigasz pełen kosz grzybów.
        > Wychodzisz z lasu a tu jakiś osiłek zabiera Twój cały zbiór dla siebie a Ty
        > zostajesz z pustymi rekami. Właśnie to czują pszczoły.
        • dzioucha_z_lasu Re: O w morde!! 12.12.08, 10:21
          I obdukcję zrobić! Ja tam się na hodowli pszczół ne znam, ale coś mi
          się o uszy obiło o dokarmianiu pszczół przez bartnika, więc te
          biedactwa tak całkiem rujnowane nie są. No i mają wygodny dom na
          zimę - coś za coś :D Mi też zabierają ponad 60% ciężko zarobionych
          pieniędzy i jakoś nikt się tym nie przejmuje. Pszczołom ma być
          lepiej? :D
          • snajper55 Re: O w morde!! 12.12.08, 11:24

> I obdukcję zrobić! Ja tam się na hodowli pszczół ne znam, ale coś mi
            > się o uszy obiło o dokarmianiu pszczół przez bartnika, więc te
            > biedactwa tak całkiem rujnowane nie są. No i mają wygodny dom na
            > zimę - coś za coś :D Mi też zabierają ponad 60% ciężko zarobionych
            > pieniędzy i jakoś nikt się tym nie przejmuje. Pszczołom ma być
            > lepiej? :D

Pszczoły zawsze mają dom. Tak więc ul to żadna łaska. A dokarmianie ? Fajne.
            Zabierają im miód i dają w zamian melasę lub inne świństwo. Naści nieboże, co mi
            w gardło wleźć nie może.

S.
            • dzioucha_z_lasu Re: O w morde!! 12.12.08, 11:48
              Jak im się nie podoba, to się mogą wyprowadzić. Nikt ich sznurkiem
              do ula nie przywiązuje :P
              • snajper55 Re: O w morde!! 13.12.08, 00:24

> Jak im się nie podoba, to się mogą wyprowadzić. Nikt ich sznurkiem
                > do ula nie przywiązuje :P

Jakby były mądre, to by sobie poszły. Ale zły człowiek podle wykorzystuje niską
                inteligencję owadów. To tak, jakby niepełnosprawnych bezwzględnie wykorzystywać.

S.
                • dzioucha_z_lasu Re: O w morde!! 13.12.08, 12:27
                  Ja myślę, że to wykorzystywanie to raczej w drugą stronę - pszczoły
                  spryciary w zamian za to, co i tak robią całe życie, obojętnie czy
                  dziko czy nie - mają wikt, opierunek, opiekę lekarską, ochronę i
                  czasem wożenie w różne ładne, zdrowe miejsca. Więc to raczej ludzie
                  powinni protestować :D
                  • snajper55 Re: O w morde!! 13.12.08, 12:36

> Ja myślę, że to wykorzystywanie to raczej w drugą stronę - pszczoły
                    > spryciary w zamian za to, co i tak robią całe życie, obojętnie czy
                    > dziko czy nie - mają wikt, opierunek, opiekę lekarską, ochronę i
                    > czasem wożenie w różne ładne, zdrowe miejsca. Więc to raczej ludzie
                    > powinni protestować :D

To tak samo jak owce czy kury. A koniom to nawet zagraniczne wycieczki ludzie
                    fundują. Do pięknych Włoch czy Francji.

S.
                    • dzioucha_z_lasu Re: O w morde!! 14.12.08, 12:25
                      Tyle, że owce czy kury nie mogą się spakować i wynieść, a pszczoły
                      tak. Skoro tego nie robią - widać nie jest im tak źle :)
                      No chyba, że ty wiesz lepiej od pszczoły czy jest jej źle czy
                      dobrze :D
                    • mwookash Niestety :( 17.12.08, 13:27
                      jeśli chodzi o konie to raczej wycieczka pod hasłem "Zobaczyć Neapol i umrzeć"
                      • kawitator Ale kretynizmy 20.12.08, 21:00
                        tu piszecie naiwne dzieweczki
                        Może zinterpretujesz taka wiadomość z życia ula ( jak najbardziej prawdziwą)
                        Pod koniec lata zapobiegliwe pszczciółki zaczynaj zbierać spadź z drzew iglastych lub na przykład jaworów Gdybyś nie wiedziała to spadź jest taką wydzielina robaczków które żywiąc się sokiem drzew (biedne wykorzystywane drzewka) wysrywają sok ze zgęszczonym cukrem i innymi dodatkami szukając potrzebnych im białek bo tam jest ich mało.
                        Jak se pszczciółki nazbierają takiego badziewia i przerobją na miodek spadziowy to trzeba im go zabrać w 80% i dać syropu cukrowego bo inaczej nie przeżyją zimy z powodu sraczki

I co teraz dobra naiwna dzieweczko Zabrać im miodek i uratować życie czy zostawić aby nie pozbawiać owoców ciężkiej pracy i skazać rój na śmierć ?
                        • snajper55 Re: Ale kretynizmy 21.12.08, 00:28
                          To jak te pszczółki przeżyły gdy dobrego człowieka nie było, co im trujący
                          miodek zabierał dając w zamian wspaniały cukier ?

S.
                          • kawitator Re: Ale kretynizmy 21.12.08, 10:02
                            To jak te pszczółki przeżyły gdy dobrego człowieka nie było, co im trujący miodek zabierał dając w zamian wspaniały cukier ?

Nie przeżywały czyli wymierały szczególnie te co to w barciach leśnych żyły Rój był prawdziwą rzadkością a miody drogie i rzadkie

Miody spadziowe nie są trujące ale posiadają, za dużo składników dodatkowych poza cukrami więc zmuszaja pszczółki do wczesniejszych wylotów z ula w celach toaletowych. Jest wczesna i ciepła wiosna nie ma problemu Jest jeszcze mróz to pszczółki wygina niezależnie czy wylecą (z mrozu) czy zostana w ulu (z chorób)

Tak po prawdzie to pszciółki nie są hodowane dla miodu mleczka czy propolisu i nie na tym polega ich główna rola To są takie bonusy co prawda fajne i bardzo zdrowe.
                            Odpowiednia czytaj duża ilość tych fajnych owadów na polu, w sadzie czy na plantacji w okresie kwitnienia pozwala zwiększyć ekologicznie plony od 20 do 40% Żyjące wolno pszczoły nigdy nie potrafiły by zapewnić odpowiedniego bzyknięcia na hektar bo po przekwitnięciu dominujących na takim terenie roślin w większości zginęły by z głodu a tak zły pszczelarz wiezie je wykorzystywać w innym miejscu. To sie nazywa pasieka wędrowna i własciwie tak działają wszytskie większe pasieki.

Ergo główną rolą pszciółek a nawet trutni jest zapładnianie kwiatków czyli bzykanie w sensie dosłownym i przenośnym czego i Tobie życzę w odpowiednich ilościach bo brak tegoż bzykania powoduje między innymi takie fiksacje na jakie cierpisz

• nieskorzanka Re: Ale kretynizmy 03.01.09, 19:44
                              Potwierdzam, mój teść wiele lat użytkował pasiekę, więc trochę liznęłam tego tematu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka