napoj.chmielowy
11.11.10, 18:30
Na żywo z frontu walki z faszyzmem.
Ostatni Hero.
Zostałem dzisiaj Redutą Ordona. Próbowaliśmy, z Polo, złapać Piniora (jest nam potrzebny jako ekspert od KaPraPo) gazety ogłosiły, że Józef będzie gwizdał na faszystów. Byłem przeciwny tej wyprawie, ale jestem zbyt słaby by stawiać duży opór. Zresztą faszyzmem jestem zafascynowany od czasu lektury Nitzsche-go i wysłuchania kilku oper Wagnera (te same nuty pobrzmiewają w muzyce grupy Honor).
Pojechaliśmy. Stan mojego organizmu jest fatalny - ledwo chodzę (siostra moja twierdzi, że to polineuropatia). Po kilkuset wyczerpujących krokach Polo zostawił mnie przy wejściu Piwnicy Świdnickiej, a sam poszedł Józefa szukać. Byłem zmęczony, ale kilkuletnie doświadczenie kalectwa nauczyło mnie metod postępowania w tych (bardzo częstych) momentach. Należy zablokować kolana i stać. Stać to jest jedyna czynność jaką należy wykonywać w tym momencie. Stać aby się nie przewrócić. Stałem zatem. Nie trwało długo, tłum antyfaszystów ustąpił. Przede mną pojawił się pochód faszystów. Stałem na ich drodze Ostatni Hero blokujący przejście. Hero z zablokowanymi kolanami (odblokowywanie trwa dłuższą chwilę). Czołowy transparent zbliżał się nieubłaganie, a moje nogi były sztywne. Gdy podeszli oparłem się na ramieniu chłopaczka niosącego prawy kijek transparentu. Zaskoczony, odepchnął mnie. Dostarczoną przez faszystę energię szybko przetworzyłem w energię kinetyczną i bezpiecznie oparłem się o skrzydło drzwi do Piwnicy świdnickiej. Dwa metry ode mnie demonstrowali Narodowcy. Szacuję ich liczbę (od pierwszego transparentu do ostatniego) na 1000 - 1100 osób. Antyfaszyści przyłączyli się do demonstracji faszystów i grzecznie pomaszerowali za nimi. Po tych kulturalnych obchodach Święta Niepodległości Polo odwiózł mnie do domu i pojechał ścigać Józefa. Ekspert od KaPraPo jest nam niezbędnie POTRZEBNY!. Czekając na niego przypominam sobie myśli Nitzschego.
Cytat
Może wiem najlepiej dlaczego tylko człowiek potrafi się śmiać: tylko on cierpi tak bardzo, że musiał wynaleźć coś takiego jak śmiech.
— Fryderyk Nietzsche
Cytat
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
— Fryderyk Nietzsche
Cytat
Kobieta może być przyjaciółką mężczyzny, lecz by uczucie to trwało, niezbędne jest wesprzeć je odrobiną fizycznej antypatii.
— Fryderyk Nietzsche