Dodaj do ulubionych

komuna - fajny pomysł

13.04.12, 11:12
benzin drogi, korki uliczne, hałas, kurz, smród i choroby oddechowe - dość żeby władza ludowa zlikwidowała patologiu. Otóż w Talinie transport bezpłatny - przez referendum do komunizma!

gazetaobywatelska.info/obywatelski-pomysl-nr-1-tramwajem-za-darmo
www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/darmowy-transport-publiczny-nie-tylko-zalety,30831.html
Obserwuj wątek
    • zbyleon Re: komuna - fajny pomysł 13.04.12, 11:37
      Zadna komuna , to zdrowy rozsądek.
      • map4 Re: komuna - fajny pomysł 13.04.12, 15:08
        zbyleon napisał:

> Zadna komuna , to zdrowy rozsądek.

Jeśli coś dostajesz za darmo, to tego nie szanujesz.
        Idealnym rozwiązaniem jest taka organizacja komunikacji zbiorowej, aby przemieszczanie się po aglomeracji własnym samochodem było dla większości mieszkańców
        1) nieopłacalne ekonomicznie
        2) nieopłacalne czasowo
        3) mniej wygodne

Taka organizacja komunikacji zbiorowej jest możliwa. Już dziś po Monachium, Zurychu i Wiedniu poruszam się szybciej, taniej i wygodniej zbiorkomem niż własnym samochodem.
        • anu_anu Re: komuna - fajny pomysł 13.04.12, 19:50
          Szybciej i taniej - rozumiem. A na czym polega wygodniej w wydaniu komunikacji zbiorowej?
          • map4 Re: komuna - fajny pomysł 14.04.12, 10:14
            anu_anu napisała:

> Szybciej i taniej - rozumiem. A na czym polega wygodniej w wydaniu komunikacji
            > zbiorowej?

Brak konieczności szukania wolnego miejsca parkingowego to wygoda.
            • zbyleon Re: komuna - fajny pomysł 21.05.12, 14:54
              map4 napisał:

>
              > Brak konieczności szukania wolnego miejsca parkingowego to wygoda.
              >
              I nie tylko to.
              Cytat
              Jak zauważa radny, w Warszawie wpływy z biletów komunikacji miejskiej wystarczają na sfinansowanie zaledwie ok. 30 – 40 proc. kosztów komunikacji. Pozostałe pokrywane są z kasy miejskiej.
              – Do tego dochodzą ogromne koszty obsługi infrastruktury – tłumaczy radny Zabłocki. – Sam wydruk i przechowywanie ponad 80 mln sztuk biletów i 500 tys. kart zbliżeniowych kosztuje podatników ponad 14 mln złotych rocznie. Do tego dochodzą m.in. koszty zakupu i utrzymania kasowników oraz automatów wydających bilety wraz z kosztem oprogramowania, pensje dla urzędników i kontrolerów, utrzymanie licznych oddziałów administracji, oraz wiele innych wydatków.

całość :
              www.zw.com.pl/artykul/2,656178_Miasto-bez-biletow--kasownikow-i-kanarow.html
              • kolejar Re: komuna - fajny pomysł 24.05.12, 05:51
                zbyleon zacytował:
                jakiś bzdurny fragment wypowiedzi jakiegoś radnego - pewnie z PiS wink ?

Jak ktoś nie kuma, to niech próbuje walczyć o prawa swojego auteczka w mieście, a najlepiej dla zdrowia "z buta", bo rowerkiem nie polecam w smrodzie spalin i ruchu.
                • wubecja Re: komuna - fajny pomysł 24.05.12, 08:45
                  kolejar napisał:
                  > Jak ktoś nie kuma, to niech próbuje walczyć o prawa swojego auteczka w mieście,
                  > a najlepiej dla zdrowia "z buta", bo rowerkiem nie polecam w smrodzie spalin i
                  > ruchu.

A tu cena biletów bryka o 25%. Jak reformować to radykalnie, czysty zysk - czysta skuteczność. Idźmy dalej niż Tallin - oddajmy transport regionalny obywatelom w prywatne ręce! Dość pracy ponad siły!
        • censorship Re: komuna - fajny pomysł 13.04.12, 21:26
          map4 napisał:

> Jeśli coś dostajesz za darmo, to tego nie szanujesz.

Byłeś kiedyś w jadłodajni dla bezdomnych?
          • map4 Re: komuna - fajny pomysł 14.04.12, 10:14
            censorship napisała:

> Byłeś kiedyś w jadłodajni dla bezdomnych?

nie.
            • censorship Re: komuna - fajny pomysł 14.04.12, 20:31
              map4 napisał:

> censorship napisała:
              >
              > > Byłeś kiedyś w jadłodajni dla bezdomnych?
              >
              > nie.
              >

To się przejdź, a zobaczysz jak człowiek potrafi cenić rzeczy otrzymane za darmo.
              • wubecja Re: komuna referendalna 15.04.12, 07:49
                censorship napisała:
                > To się przejdź, a zobaczysz jak człowiek potrafi cenić rzeczy otrzymane za darm
                > o.

Aluzja czy pytanie retoryczne? Znam jadłodajnie i nie widze problema.
                A czy jak nie za darmo, to nie marnujesz? Przejdź sie pieszo, a zobaczysz.
                Ale Tallin jest w Estonii. Tam gaworzą po skandynawski i piwo piją w pintach.
                Ni mniej opozycja oskarża władzu o populis, chociaż referendum uchwalono (koszt 260tys euro), a frekwenc tylko 20% (75% za) i strata z biletów 20 mil € (40% budżetu zbiorkomu).
                Bedzie bezpłatno tylko meldunkowym. Auta zapłacą podatek miejski. Miejski transport połączy sie w jeden zbiorkom. Łatwiej podnieść ceny, podatki, czerpać zysk. Ale jak centrum zakorkowane za darmo przez dorobkiewiczów (każdy w tonowej karecie sam) to trzeba coś zrobić. Za śmieci też by Ty nie płacił?

• censorship Re: komuna referendalna 15.04.12, 08:16
                  wubecja napisała:

> Aluzja czy pytanie retoryczne?

To ja kawa na ławę: Są rzeczy za darmo, które są szanowane.
    • kolejar Re: komuna - fajny pomysł 01.05.12, 02:59
      wubecja napisała:
      > benzin drogi, korki uliczne, hałas, kurz, smród i choroby oddechowe - dość żeby
      > władza ludowa zlikwidowała patologiu. Otóż w Talinie transport bezpłatny - przez referendum do komunizma!

Nu, tow. Wubecja żenująco durna małolata najwyraźniej. Jeszcze raz zacytuję na dowód:

> benzin drogi

To kłamstwo komunistyczne!!! Ja mam teraz odwrotnie inne doświadczenie. Oczywiście, że nie było mnie stać za komuny, tak i dalej nie stać. Różnica jest jednak zasadnicza!
      Za PRL benzin była na kartki, które starczały ledwie na 500 km/mc przy bardzo oszczędnej jeździe. Nawet na to nie było mnie za bardzo stać, ani moich znajomych - żeby to wykupić i wyjeździć na nasze super-wycieczki. Ale jakoś chciało się więcej. To "lewe" kartki od nieistniejących Harleyów, Nysy, Stara na benzin, ale i tak za mało często. Kolega taksówkarz na benzin... Jak dalej nie starczało na wycieczkę, to benzin "na lewo" za cenę już 1,5x (po znajomości wódczanej), a normalnie 2x. I to był kryminał!!! - wyrok "za spekulację" - daj Bóg, żeby tylko "zawiasy".
      Ty mi Wubecja tu nie pier...lij o jakimś komunizmie, bo, zaprawdę, na rzyga się zbiera, jak takie brednie obłąkane czytam!!! A tak! A obraź się na mnie, na cały świat i będzie ok.! Niczego nie kumasz???
      • kolejar Re: komuna - fajny pomysł 01.05.12, 03:02
        O zbrodniach komunistycznych już nie wspomnę... I proszę mi tu nie dawać przykładów zbrodni obecnego reżymu (też nie popieram), bo zaprawdę aż śmieszne...
        • wubecja Re: komuna - fajny pomysł 01.05.12, 10:40
          kolejar napisał:

> O zbrodniach komunistycznych już nie wspomnę... I proszę mi tu nie dawać przykł
          > adów zbrodni obecnego reżymu (też nie popieram), bo zaprawdę aż śmieszne...

zapominacie Kolejar, że system komunistyczny zmierzał do komunizmu, ale go nie osiągnął.
          Obecna faza rozwoju umożliwia dalszy postęp poprzez wolę ludu głosującego za wyższością dobra społecznego nad egoizmem. Wyraża się to w Szwajcarii, która w sprawach administracyjnych prawie nie różna od Chin, które wkrótce wprowadzą system referendowo-centralny.
          • kolejar Re: komuna - fajny pomysł 05.05.12, 15:21
            wubecja napisała:
            > zapominacie Kolejar, że system komunistyczny zmierzał do komunizmu, ale go nie
            > osiągnął.

Tu macie rację - nie zdążyliście mnie zamordować przed tzw. okrągłym stołem, a próby były!!! Oczywiście, że miałem zaszczyt być tylko jednym z wielu, ale faktem jest, że tylko dzięki postawie niektórych funkcjonariuszy ówczesnej milicji jeszcze żyję ja i... A.! - a co! - jeju, jak ta Dziewczyna wiała przed pościgiem bandytów, a ja za pilota obok niej, jeju!!!, jak pamiętam... krzyczałem: A.! Prawy 120!!! itd.
            Za nami koguty Suki niebieskie. Nie mieli szans. Noc... Wreszcie nas dupnęli - szczęśliwie blokada drogowa - znaczy z "drogówki". Kasa za "nic nie wiemy" i jazda dalej. Potem codziennie tak - do stołu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka