09.03.13, 18:26
Cytat
W szczycie popularności, w 2001 roku, wystawiło się na CeBIT ponad 8000 firm, a odwiedziło je ponad 800 000 osób. Kolejka aut, wjeżdżających każdego targowego dnia do Hanoweru, rozciągała się na kilkanaście kilometrów.

Minął okres internetowej „burzy i naporu”, Internet zaczął się profesjonalizować. Powstawały i rozwijały się targi nastawione na konkretne grupy towarów, połączone z konferencjami. Firmy z branży GSM przeniosły się na Kongres GSM do Barcelony. Firmy związane z elektroniką konsumpcyjną wiedzą, że najważniejsze są targi CES w Las Vegas. Po 2000 roku rozwinęły się targi obejmujące wąskie, lecz bardzo ważne dziedziny współczesnej techniki np. IBC w Amsterdamie (techniki nadawania sygnałów multimedialnych) – 1300 wystawców. Znaczenia nabierają targi w Tajpei, Shenzhen i w Hong Kongu.
Tymczasem liczba wystawców na CeBIT stale malała i w 2013 roku wystawiło się 4100 firm.
Już kilka lat temu wycofały się z targów firmy amerykańskie – uznały przyjazd na CeBIT za bezwartościowy handlowo. Bodajże od 3 lat, Samsung wystawia się na CeBIT jedynie potencjałem swojego niemieckiego oddziału, za swoje najważniejsze targi uznaje CES w Las Vegas – w zacofanej Europie trudno pokazywać na przykład najnowszy sprzęt z zakresu techniki telewizyjnej.

Całość: a-b.salon24.pl/492197,cebit-kompromitacja
Obserwuj wątek
    • skoonk Re: CEBIT 10.03.13, 09:38
      https://m.ocdn.eu/_m/4e744a0c2c4ca1b97554c2f747429dea,28,1.jpg
      "Byliśmy zafascynowani powagą i pasją, z jaką Polska podeszła do organizacji swojego występu" - podkreślił rzecznik, dodając, że Polska zaskoczyła publiczność, prezentując "bardzo nowoczesny i kreatywny sektor IT". "Słyszymy bez wyjątku pozytywne opinie" - ocenił von Sass.

„Polska ma największą dynamikę rozwoju przemysłu informatycznego w całej UE” – zakomunikował wiceminister gospodarki Dariusz Bogdan. „Polska posiada jeden z najnowocześniejszych na świecie systemów zakładania działalności gospodarczej – w 15 minut przez internet”.
      Atrakcją targów okazała się replika prawdziwego domu, „mieszkania przyszłości”, w którym robot wchodzi w interakcję z człowiekiem. Spodobał się także „asystent osób starszych”.
      www.naszdziennik.pl/mysl-felieton/25994,propaganda-i-smutna-rzeczywistosc.html
    • poloeschatolo CEBIT - fajnie jest 11.03.13, 03:07
      Polska zajmuje trwałe miejsce wśród nacji high-tech - powiedział szef zarządu Deutsche Messe AG Frank Poerschmann.
    • map4 Re: CEBIT 12.03.13, 08:26
      tsy napisał:

> Już kilka lat temu wycofały się z targów firmy amerykańskie – uznały przy
      > jazd na CeBIT za bezwartościowy handlowo.

Jeszcze pięć lat temu za darmowymi biletami wstępu na cebit trzeba się było nieźle nachodzić. Trzeba było pozwolić sobie godzinami nawijać makaron na uszy przez różnych sprzedawców, dzwonić do nich i wyrażać zainteresowanie ich przeważnie niedorobionymi informatycznie produktami, sugerować ich zakupienie i wykopanie z własnego biznesu produktów konkurencji i tak dalej. Dziś darmowe wejściówki na cebit przychodzą pocztą elektroniczną wraz ze spamem od każdego, kto posiada moją służbową wizytówkę.

Inflacja - znaczy się - nie ominęła nawet cebitu.

A propos Polski: wczoraj z jakiejś niemieckiej gazety wypadła mi reklamowa wkładka "partnera strategicznego" tegorocznego cebitu. Jednym z trzech zdjęć na tej reklamie jest zdjęcie placu budowy mostu w ciągu autostradowej obwodnicy Wrocławia wykonane z lotu ptaka. Chętnie dowiedziałbym się jaki to potencjał polskiego IT umożliwił wykoananie tego mostu. Z tego co wiem, most ten wybudowany został przez hiszpanów, sfinansowany został przez unię a zaprojektowany został przez polaka pracującego na amerykańskim oprogramowaniu.

Jadąc ostatnio tym mostem w nocy zauważyłem (przeoczenie tego z pozycji kierowcy jest niemożliwe), że druga połowa reflektorów oświetlających liny nośne mostu w nocy razi kierowców, bo osłony tychże reflektorów są zbyt krótkie.

Całkiem pomijając już fakt iluminacji (to nie Holandia ani nie Belgia, w której oświetlenie autostrad nocą jest konieczne, aby zapewnić ujście nadmiarowi energii elektrycznej produkowanej przez tamtejsze elektrownie atomowe) oświetlanie mostu nocą jest typowe dla Polski: ogólnie fajne rozwiązanie jakim jest AOW zostało spieprzone szczegółem typu rażące kierowców nocą lampy. Długo można by jeszcze wymieniać: zasuwany dach stadionu, którego nie można zasunąć w wypadku deszczu, terminal na wrocławskim lotnisku, do którego najwidoczniej wykonawca nie dodał instrukcji obsługi dla pracowników lotniska i tak dalej.

A cebitu szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka