poloeschatolo 25.11.07, 12:53 obnaży kulisy swojego wydalenia z towarzystwa jezusowego. tezeusz.pl/blog/?p=556 czekam z niecierpliwością Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
napoj.chmielowy Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 26.11.07, 00:42 Prawie jestem pewien, że bardzo szybko będzie zakneblowany. Odpowiedz Link
poloeschatolo uzupełnienie 26.11.07, 23:09 poloeschatolo napisała: > obnaży kulisy swojego wydalenia z towarzystwa jezusowego. > > tezeusz.pl/blog/?p=556 > > czekam z niecierpliwością wpis został przez autora ukryty tezeusz.pl/blog/?p=557#comments Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: uzupełnienie 27.11.07, 00:00 poloeschatolo napisała: > > wpis został przez autora ukryty > > tezeusz.pl/blog/?p=557#comments Zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale kojarzy mi się to z okaleczonym pięknem: www.miss-landmine.org/misslandmine_news.html Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 27.11.07, 01:30 Chyba Andrzej przegrał z kretesem: www.dziennik.pl/polityka/article87518/Koniec_lustracji_biskupow_w_Polsce.html Odpowiedz Link
o.retyrety Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 27.11.07, 02:02 napoj.chmielowy napisał: > Chyba Andrzej przegrał z kretesem: > www.dziennik.pl/polityka/article87518/Koniec_lustracji_biskupow_w_Polsce.html Dobre, ale czemże jest pomieniony przypadek Andrzeja wobec takich jak poniższy agentów - ilu ludzi przez niego zginęło, ilu ocalało, na jakie miano zasłużył i dokąd awansował? - Bóg raczy wiedzieć: pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Szeptycki i co można po tym powiedzieć o armii zawodowej... Odpowiedz Link
najglupszy-nick Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 28.11.07, 20:10 o.retyrety napisała: > > Dobre, ale czemże jest pomieniony przypadek Andrzeja wobec takich jak poniższy > agentów - ilu ludzi przez niego zginęło, ilu ocalało, na jakie miano zasłużył i > dokąd awansował? - Bóg raczy wiedzieć: > pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Szeptycki > i co można po tym powiedzieć o armii zawodowej... Wszystkiego dowiemy się od 9 muzy: "Z początkiem 2008 roku ma wejść na ekrany polskich kin film ukraińskiego reżysera Ołesia Janczuka pod tytułem "Metropolit Andrej" - historyczny obraz życia Andrzeja Szeptyckiego. Produkcja jest finansowana prawie w całości z środków państwowych." Odpowiedz Link
najglupszy-nick Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 28.11.07, 20:21 najglupszy-nick napisał: > Wszystkiego dowiemy się od 9 muzy: > pardon, dziesiątej. Odpowiedz Link
kolejar Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 28.11.07, 22:59 o.retyrety napisała: > Dobre, ale czemże jest pomieniony przypadek Andrzeja wobec takich jak poniższy agentów - ilu ludzi przez niego zginęło, ilu ocalało, na jakie miano zasłużył i dokąd awansował? - Bóg raczy wiedzieć: > pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Szeptycki > i co można po tym powiedzieć o armii zawodowej... 1. Zdecydowałem się wtrącić coś o Szeptyckim m.in. dlatego, iż stryj mojego ojca był... biskupem sufraganem lwowskim - hreko-katolickoho wyznanija oczywiście. W pewnym stopniu stąd biorą się moje zainteresowania problematyką polsko-ukraińską (moja część rodziny była w tym wszystkim jednak rom-kat). Chciałbym więc dorzucić coś w sprawie Jego Eminencji Andreja Szeptyckoho - coś, o czym nie wspominają w Wikipedii, a fakt ten rzuca nowe światło na rolę Arcybiskupa. Otóż nieopodal mista Bereżany - rodzinnej miejscowości mojego ojca - jest miasteczko Przemyślany. To podobno była taka dziura żydowska na ukraińskim morzu. I tam żył z rodziną pewien adwokat Rothfeld. W czasie II wojny światowej Rothfeldowie mieli paroletniego syna Adama. Wtedy właśnie Metropolita Szeptycki wydał swojemu klerowi zakonnemu tajne polecenie: "Jak tylko się da ratować dzieci żydowskie!". Wtedy klasztor Zakonu Studytów w Brzeżanach zaczął przyjmować na wychowanie chłopców żydowskich jako małych Ukraińców. Trafił tam też Adaś Rothfeld. Jego rodzice zginęli. Adaś stanowczo twierdzi, że NIE BYŁ w żaden sposób indoktrynowany katolicko. Ochrzcił się z własnej woli w wieku lat 18 z imieniem chrzestnym Daniel. W papierach "nieme "h" mu zgubili" - jak wspomina i dlatego znany jest jako były Minister Spr. Zagr. RP Adam Daniel Rotfeld. 2. Co to ma do armii zawodowej? Masz na myśli UPA czy SS "Hałyczyna"? Pierwsi byli partyzantką "zasłużoną" czystkami etnicznymi na Polakach, drudzy hitlerowską jednostką zawodową, wsławioną "obsługą" Bełżca, Sobiboru i Majdanka, a także tłumieniem Powstania Warszawskiego. Oglądałem wczoraj film o działaniach armii Ratka Mladića w Bośni i Kosowie w zestawieniu do Einsatz Gruppen SS na Ukrainie. Były wstrząsające wywiady ze zbrodniarzami. Jeden Serb powiedział: "My nie byliśmy oddziałami NATO na misji pokojowej tylko armią, która ma zabijać wrogów!". Ech, za dużo by tu pisać... Odpowiedz Link
o.retyrety Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 29.11.07, 00:06 kolejar napisał: > 2. Co to ma do armii zawodowej? Masz na myśli UPA czy SS "Hałyczyna"? Miałam na myśli niedawne wątki "Awansowaliśmy" oraz "co myslicie o armii zawodowej" w których argumentowałam za ostroznością ocen. Gdzieś tu kiedyś wspominano także Truskaw - miejscowość pod Warszawą w której rozgromiono oddziały RONA. Wiele innych formacji ukraińskich unikało walki, woleli zaopatrzenie lub orkiestrę. Odpowiedz Link
kolejar Re: kolega jezuita (były) już wkrótce 30.11.07, 02:10 o.retyrety napisała: > Miałam na myśli niedawne wątki "Awansowaliśmy" oraz "co myslicie o armii zawodowej"... Tak, tak, coś tam nawet napisałem przed chwilą ("O armii zawodowej"). Co do reszty, to dziękuję za słuszne uwagi. Tak, nasi bracia Ukraińcy nie byli aż tacy jak tylko przysłowiowi Serbowie (Ukraińcy też przysłowiowi) i nie tacy, jak moi Starzy opowiadali w najczarniejszych swoich wspomnieniach. I o to mi chodzi! Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Andrzej przemówił 01.12.07, 01:27 W Andrzejki: www.dziennik.pl/wydarzenia/article89970/Kosciol_wybaczy_nalogi_ale_nie_krytyke.html Odpowiedz Link
poloeschatolo Wyjątkowa nieprzydatność 01.12.07, 02:05 do życia w Towarzystwie Jezusowym z przyczyn niezawinionych Odpowiedz Link
o.retyrety Re: Wyjątkowa nieprzydatność 01.12.07, 02:21 poloeschatolo napisała: > do życia w Towarzystwie Jezusowym z przyczyn niezawinionych Dziesięcioro przykazań zaginęło wraz z Arką. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Wyjątkowa nieprzydatność 04.12.07, 21:09 Nie mam skłonności misyjnych, ale w tym wypadku powiem: Meczet zaprasza. Odpowiedz Link