Dodaj do ulubionych

Boże Narodzenie

18.12.10, 09:10
Notkę o takim tytule zamieściłem na kilku forach m.in. Salon 24 :
brakszysz.salon24.pl/260572,boze-narodzenie
i Niepoprawni.pl:
www.niepoprawni.pl/blog/365/boze-narodzenie-0
To tekst dość trudny; szkicowo odnosi się do ważnych tematów związanych ze zbliżającymi się świętami. Prawie trzy strony tekstu, a w Raszynie mało jest skłonnych do tak dużego wysiłku intelektualnego.
Sądzę, że jednak tacy mogą się znaleźć; tych zapraszam do lektury.
Zaznaczam raz jeszcze, że to trudny tekst.
Obserwuj wątek
    • jolka_g Re: Boże Narodzenie 18.12.10, 10:49
      Panie Krzysztofie pański tekst jest piękny , na czasie i niesie ze sobą jakże aktualne przesłanie.
      Życzę wszystkim a także Panu, żeby nasze wartości nie uległy zapomieniu a wręcz przeciwnie były kultywowane na co dzień nie tylko z okazji Swiąt. Pozdrawiam
      • grocholica Re: Boże Narodzenie 19.12.10, 21:29
        Tekst nie jest aż tak długi, bez przesadysmile Tylko niewiele dłuższy od streszczenia mojego ulubionego serialu. Oj piszę to z duszą na ramieniu, bo nie wiem czy się pan na moim poczuciu humoru pozna.

W pewnej mierze rzywiście tekst trudny, bo jednak bardzo pokazujący pana osobiste poglądy i pewne nazwijmy to animozje, ale muszę też panu przyznać trochę racji. W dzisiejszej gazetce parafialnej jest opis wzorcowej wieczerzy i sporo tam miejsca poświęconego zapalaniu świecy, i może rzeczywiście zbyt dużo.

Dla mnie jednak najważniejszy jest opłatek i to by móc każdemu szczerze dobrze życzyć czyli tak naprawdę jak z tymi ludźmi przeżyłam ostatni rok...
        • kjwojtas Re: Boże Narodzenie 20.12.10, 06:58
          Witam
          Jeśli uważa Pani, że warto ten tekst zamieścic - bardzo proszę przekopiować i "wrzucić" na forum. Nie bedę miał zastrzezeń.

Co do poglądów. Rzeczywiście są to moje przemyślenia, ale na podstawie analizy wielu elementów towarzyszących, gdzie np. istotna jest wiedza i pamięć o sposobach i mechanizmach manipulacji społeczeństwem.
          Kiedys Kuroń stwierdził, że jak stado łamie bariery i wyrywa się na wolność, to nie należy stać mu na drodze, a wskoczyć na przewodnika stada i powoli zmieniać kierunek biegu.

Czy animozje?
          Nie tak. Najpierw chcę wskazać istotne cechy - czyli cechy narodowe polskie. I dopiero mając je wyegzemplifikowane - można zastanawiać się nad ich stosunkiem do cech i zwyczajów innych nacji.

A ta notka jest tylko małym, wycinkowym fragmentem znacznie wiekszego opracowania.

Radosnych Świąt z Nadzieją lepszego jutra.
      • kjwojtas Re: Boże Narodzenie 20.12.10, 07:01
        Dziękuję za dostrzeżenie wartości tekstu.
        Mam nadzieję, że przyczyni się do głębszego przeżywania Świat Bożego Narodzenia.

Serdecznie pozdrawiam
        • mkaiper Re: Boże Narodzenie 20.12.10, 20:28
          Przy moim wigilijnym stole zasiada zwykle ponad 20 osób - większość to rodzina, ale niejednokrotnie towarzyszyli nam samotni znajomi, przyjaciele. Zdecydowana większość to Polacy, ale zdarzali się też obcokrajowcy, dla których nasza wigilia była pierwszą w życiu. Część z nas głęboko wierzy. Część nie. Zapraszając do wigilijnego stołu nie pytamy o to. Nie ma dla mnie znaczenia, czy pali się świeca i kto z nas myśli o narodzeniu Pańskim. Wiem, że wszyscy, którzy przy wspólnym stole siedzą, dzielą się opłatkiem, składają sobie życzenia, to dobrzy ludzie. Wiem też, że wymiar tego najpiękniejszego święta wykracza poza ramy religii. I myślę, że jest to jak najbardziej zgodne z bożym zamysłem. Tak naprawdę to nie nam oceniać, kto jest ile wart i czyj obyczaj jest lepszy. Szanujmy się nawzajem, akceptujmy swoje obyczaje, nie dawajmy się skłócić, nie szukajmy znamion wiary czy wartości w nieistotnych jej przejawach. Święta Bożego Narodzenia są tak wielką wartością samą w sobie, tak wiele dobrego, między innymi dzięki swojej formie, potrafią dać ludziom, że nie warto wkładać w nie niczego, co by mogło ludzi poróżnić.
          • kjwojtas Re: Boże Narodzenie 21.12.10, 02:03
            " Święta Bożego Narodzenia są tak wielką wartością samą w sobie, tak wiele dobrego, między innymi dzięki swojej formie, potrafią dać ludziom, że nie warto wkładać w nie niczego, co by mogło ludzi poróżnić."

O której formie Pani pisze?
            • mkaiper Re: Boże Narodzenie 21.12.10, 23:04
              Wspólny stół, dzielenie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, obdarowywanie prezentami - to nie tak częste sytuacje w naszym codziennym zabieganym życiu. Mnie nie przeszkadza, że dla niektórych z moich bliskich nie ma to religijnego wymiaru. Cieszę się, że jesteśmy razem i bardzo jest mi źle, kiedy któregoś z nich przy wspólnym stole już nie ma.
              Nie wyjaśnię tego naukowo, bo poza naukowy wymiar to wychodzi, nie stworzę klasyfikacji form. W żadnym razie nie krytykuję też Pańskiego tekstu, który jest dosyć głęboką refleksją. Chce pokazać jedynie, że te święta swoją istotą wychodzą poza ich czysto religijne przesłanie.
              kjwojtas napisał:

> " Święta Bożego Narodzenia są tak wielką wartością samą w sobie, tak wiele dobr
              > ego, między innymi dzięki swojej formie, potrafią dać ludziom, że nie warto wkł
              > adać w nie niczego, co by mogło ludzi poróżnić."
              >
              > O której formie Pani pisze?
              • kjwojtas Re: Boże Narodzenie 22.12.10, 00:03
                Widzi Pani
                Mam nadzieję, i to chyba nie płonną, że ten tekst spełnił swą rolę - pobudził do głębszego zastanowienia się nad sensem rytuału, gdzie forma jest przejawem głębi religijnego odczuwania.
                Stąd też moje zwrócenie uwagi, że niektóre formy mogą prowadzić - być zaprzeczeniem istoty święta.
                Jeśli pozwolimy na wprowadzenie takich zmian, to, z czasem, potrzeba samego święta - jego obchodzenia - upadnie.

Proszę zwrócić uwagę np. na sposoby podważania wartości pewnych zwyczajów.
                Od kilkudziesięciu lat , bo nie jest to bardzo stara tradycja, na Wigilię jemy karpia.
                Czy sądzi Pani, że akcja typu "uwolnić karpia" - jest spontaniczna?
                Bardzo wątpię.
                Środki na promocję (TV, radio i in) wskazują na duże zaangażowanie. To nie działanie grupki fanatyków a zorganizowane działania medialne.
                A w końcu nie tylko karp, są i inne ryby, a mniej postnych potrawach nie wspominając.

Sądzi Pani, że to tylko przypadkowa zbieżność.

Temat chyba wyczerpany. Zatem pozwolę sobie złożyć życzenia:
                Radośnych Świąt Bożego Narodzenia - radosnych nadzieją lepszego jutra.
                • mkaiper Re: Boże Narodzenie 22.12.10, 12:13
                  Moje słowa wynikają z potrzeby widzenia dobra wokół siebie. Staram się tak działać i wykazywać jak największą tolerancję. Ma Pan jednak rację, że musi mieć ona swoje granice, szczególnie wtedy, gdy powszechne stają się, poprzez dostęp do tworzenia mediów, a nie powszechność przekonań, próby zasadniczej zmiany naszej obyczajowości, dezawuowanie naszej religii. Mam jednak nadzieję, że skoro przeżyliśmy komunę, przeżyjemy i to.
                  Życzę dobrych, spokojnych, szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia, życzeń podczas dzielenia się opłatkiem, trzynastu potraw, miejsca dla samotnego, kolęd przy choince i pasterki.
                  • zorroczarny Re: Boże Narodzenie 23.12.10, 21:03
                    Pan to zdaje się swoje 5 minut już miał. Generalnie jest tak: rano do Kościoła, a po powrocie nóż w plecy innym, tego to zdaje się pan Wojtas nie dostrzegać, pozostała mu celebracja zapalania świecy. Ciekawe poglądy.
                    • kjwojtas Re: Boże Narodzenie 23.12.10, 23:11
                      Ja opisałem swoje zasady i zwyczaje - Pan swoje.
                      Przykro mi, ze tacy ludzie jak Pan tu funkcjonują.
                      Niemniej; w Wigilię Bożego Narodzenia nawet zwierzęta mogą się odezwać. Dzikie - bywa, że głupio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka