kjwojtas
13.09.12, 09:02
Już kiedyś o tym pisałem, pewnie z rok temu.
Zdarzyło mi się odtworzyć ideę Cywilizacji Polskiej. Trudne w zaakceptowaniu i zrozumieniu.
Ostatnio, bo pod koniec sierpnia, prelekcja na ten temat została nagrana i jest dostępna na portalu Nowy Ekran.
Wydałem także książkę pod tym tytułem.
Sporo kontrowersji, zwłaszcza ze strony środowisk katolickich.
Zostałem nawet zaproszony do Klubu Inteligencji Polskiej celem prezentacji idei. Najwięcej zastrzeżeń zgłaszał prof. Bojarski, (a na kilkanaście osób obecnych - przynajmniej 5 miało tytuły profesorskie - nie znałem wszystkich), ale i on chyba uzyskał wskazanie, że temat jest ważki; chodziło o wskazanie błędu w definicji miłości podanej przez św. Tomasza z Akwinu.
Wiele wskazuje, że Klub IP może być inicjatorem rozwiązań w tym duchu. Ostatnio, w ramach inicjatywy KIP, przy wsparciu Nowego Ekranu, powstaje pomysł utworzenia Przysięgłych Sądów Honorowych. Trwa nabór kandydatów na Przysięgłych (do wyboru drogą losowania).
Ma to być próba odwrócenia trendu degeneracji wymiaru sprawiedliwości.
Jeśli rozwiązania wypracowywane przez KIP, a wiele wskazuje, że będą bazowały na idei Cywilizacji Polskiej, znajdą poparcie - będą tworzone lokalne Kluby IP.
Myślę, że gmina Raszyn też taki może posiadać.
Zaznaczę tylko, ze jest to grono elitarne, gdzie przede wszystkim należy być gotowym do poświęceń na rzecz Ojczyzny, a nie liczyć na jakieś korzyści. To kwestia smaku - jesli można powtórzyć za Herbertem.
Jeśli są ludzie gotowi do takich działań i chcą uczestniczyć w tym ruchu - proszę o kontakt. Najpierw trzeba zacząć od samokształcenia i utworzenia kontaktów.
Zaznaczam, że mogą w tym uczestniczyć wyłącznie ludzie gotowi do poddania się osądowi publicznemu - czyli pełna jawność danych.
Bo jeśli ma to być przyszła elita - to musi dawać przykład. To grono nie musi być duże.
Cóż. Książkę można nabyć u mnie. Ja nie kryję swych danych.