Dodaj do ulubionych

Gimnazjum.

15.04.14, 16:12
Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Zapewne nie jeden rodzic borykał się z wyborem gimnazjum dla swojego dziecka. Nadszedł i mój czas,w tym roku moje dziecko kończy szkołę podstawową.Jest bardzo zdolnym uczniem,wygrywa różne konkursy szkolne,gminne ,dostaje się do powiatowych. Chciałam oddać "Je" do gimnazjum Staszica ,większość koleżanek i kolegów idzie do Raszyna. Czytałam dużo o tej szkole ,poziom wysoki,ale bez problemu po tym gimnazjum dostają się do prestiżowych liceów..z drugiej strony słyszałam,że typowy wyścig szczurów,trzy lata dziecka wyjęte z życiorysu. Może Kogoś dziecko uczęszczało do Staszica ? Profil matematyczny.
Obserwuj wątek
    • grocholica Re: Gimnazjum. 16.04.14, 08:34
      Znam chłopaka w liceum Staszica po naszym gimnazjum - radzi sobie i się dostałsmile A znam dzieciaki po gimnazjum Reytana, które nie mają już siły kontynuować nauki w renomowanych liceach, a nawet ze świadectwem z ocenami wystawianymi w takim gimnazjum nie są tam w stanie się dostać.
      • tinywee Re: Gimnazjum. 23.04.14, 19:10
        A dziecko pytałaś, gdzie chce iść? Bo w końcu to ono spędzi trzy lata w następnej szkole, a nie Ty.

Staszic z pewnością jest najlepszy na Ochocie w przedmiotach ścisłych i daje lepsze warunki do rozwoju dzieciom uzdolnionym w takich dziedzinach. Generalnie, z tego co wiem (chodzą znajome dzieci), jest sporo nauki. Pytanie, czy na pewno warto dziecko kierować na taką wymagającą ścieżkę już na etapie gimnazjum.

Plus należy doliczyć dwie godziny dziennie na dojazdy, co potrafi być męczące (jak wiem) i zostawia mniej czasu na rozwijanie zainteresowań pozaszkolnych i kolegów, co też jest ważne - przecież to jest jeszcze bardzo młoda młodzież. Może lepiej dać jeszcze delikwentowi trzy lata względnego spokoju i komfortu w szkole na miejscu, a jeżeli jest zdolne i zmotywowane do nauki, i tak dostanie się tam, gdzie chce.

Pamiętaj, że o dostaniu się do 'prestiżowego' liceum nie decyduje 'prestiżowe' gimnazjum, tylko banalne stopnie i wynik z egzaminu, o ile dziecko nie jest olimpijczykiem.

• koontza Re: Gimnazjum. 23.04.14, 20:01
          > Pamiętaj, że o dostaniu się do 'prestiżowego' liceum nie decyduje 'prestiżowe'
          > gimnazjum, tylko banalne stopnie i wynik z egzaminu, o ile dziecko nie jest oli
          > mpijczykiem.

Poświadczam , ze jeśli w gimnazjum dziecko będzie "olimpijczykiem" to bez żadnych egzaminów dostanie sie tam gdzie chce...przynajmniej do tej pory tak było.....
          A w LO Staszicu tylko na "matex" są obowiązkowe dodatkowe egzaminy.
    • koontza Re: Gimnazjum. 23.04.14, 19:58
      Do liceum chodziło dziecko znajomych ....nie ma wyścigu szczurów....bez przesady...tam idą dzieciaki , które po prostu chcą się uczyć smile
      Jak będzie tam w gimnazjum to bez problemu dostanie się tam do LO....a potem prosto na PW smile
      O ile dziecko lubi ścisłe przedmioty , bo na to tam kładą szczególny nacisk.
    • trakt_grocholicki Re: Gimnazjum. 23.04.14, 20:50
      To jesteśmy dwie, złożyliśmy z synem papiery do Staszica i czekamy na dalszy rozwój wypadków wink Jest jeden problem ,syn chce się dostać do klasy matematycznej o podwyższonym poziomie ,a w maju jest ich wewnętrzny szkolny egzamin z dwóch języków (niemiecki i angielski) i dopiero po pozytywnie zdanym tym egzaminie,zostają przydzielani do klas . Czyli selekcja od samego początku wink
      • patrzacy.z.boku Re: Gimnazjum. 23.04.14, 21:05
        jak rodzice dopilnowali dzieci z nauka to wszedzie sie dostana i dadza sobie radewink
        • tinywee Re: Gimnazjum. 23.04.14, 21:26
          ... Jak będzie tam w gimnazjum to bez problemu dostanie się tam do LO....

O ile oczywiście nastuka te 170 punktów w rekrutacji (do 'zwykłej' klasy) smile

• patrzacy.z.boku Re: Gimnazjum. 10.05.14, 01:39
            to jakie to gimnazjum w raszynie jest,dobre czy zle?
            • grocholica Re: Gimnazjum. 10.05.14, 07:32
              rejonowe
              • 1raszynianka Re: Gimnazjum. 10.05.14, 10:08
                No i wszystko w temacie REJONOWE -tylko tyle crying

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka