patrzacy.z.boku Re: KURIER RASZYŃSKI 04.04.07, 15:36 --- *jola...zostaniesz posadzona o to,ze zaprzestalas wydawania "nie" na rzecz kuriera... Odpowiedz Link
raszyniak1 Re: KURIER RASZYŃSKI 04.04.07, 16:08 Nie Jola tylko Radek Pasterski zmienił skórę. Odpowiedz Link
hauptmannad Re: KURIER RASZYŃSKI 04.04.07, 17:47 To teraz żeby wiedzieć co Wójt powiedział, a czego nie trzeba zaglądać do Pulsu Raszyna, Kuriera Raszyńskiego, www.raszyn.pl i www.bip.raszyn.pl. Biorę na stół Kurier. Temat: budowa kanalizacji. Artykuły w temacie są 2, na stronie 6 i na stronie 11. Wynika z nich między innymi, że Gmina zrobi przedsiębiorstwo komunalne, a wpłaty z umów o przyłączenie do wodociągów-kanalizacji zaliczy na poczet przyszłych opłat. I mówi to Wicewójt. DLACZEGO ja tego wyjasnienia nie dostałem w piśmie złozonym do Gminy, tylko jakieś ble, ble na 2,5 strony? Temat: śmieci. Jeden artykuł na stronie 7. Powiedziane gdzie stoją pojemniki na odpady segregowane - to dobrze. Brak jedna zastrzeżeń czego nie wrzucać do tych kontenerów. Żarówki czy świetlówki, lustra są szklane a nie nalezy ich tam wrzucać! Z tekstu wynika jakby zużyte opakowania z tworzyw sztucznych były wykonane ze stali i aluminium. Pewnie chodziło o to, że do pojemnika na którym jest napisane tylko PLASTIK mozna wrzucać zużyte opakowania z tworzyw sztucznych, stali i aluminium. Z moich doswiadczeńwynika, ze metale wystarczy wystwić wieczorem na chodnik. Rano jest pusto. Martwię się o te tworzywa sztuczne. Jest ich kilka rodzai, a w artykule, ani na kontenerze nie jest napisane jakie mogą być. Czy styropian też tam mogę wrzucać? Cytat z artykułu: "Zużyty sprzęt eletryczny bądż eletroniczny powinien być zwrócony w sklepie, w któym kupujemy nowy tej samej kategorii." Czy pojęcie kategorii oznacza, że kupując radio mogę oddać radio? A co gdy chcę tylko wyrzucić radio, gdzie się udać? Może odpowiedzią jaet następne zdanie: "Większość duzych sieci supermarketów ze sprzętem RTV/AGD jest prawnie zobowiązana do przyjmowanaia wycofanych z eksploatacji: telewizorów, magnetowidów, lodówek czy zmywarek." A które to są te duże sieci i czy występują na terenie gminy? A jak na razie takiego nie ma to zafundujmy sobie inwestycję proekologiczną w postaci dużego supermarketu, któy będzie przyjmował od nas stary sprzęt RTV/AGD. Zarówki, świetlowki, akumulatory nie zostały wymionione po imieniu. Gdzie się udać ze stary i zużytymi? Fajnie brzmi zdanie :"Miejscem przeznaczenia dla przeterminowanych lekarstw powinny byc specjalne pojemniki na terenie aptek." Powinny być - a co jak ich nie ma? Ten problem jet ciekawszy. Za zniszczenie tego co zostawimy w aptece płaci ta apteka! Lubimy kupować w jakiejś aptece, mamy przeterminowane lub niepotrzebne lekarstwa - przynieśmy je do ulubionej apteki. Jeżeli wszyscy lubimy jedną, to ją wykończymy opłątami za utylizację. Problem z odpadami pozostanie. Przepraszam, że pominąłem inne artykuły w Kurierze, ale mamy demokrację. Może ktoś inny siędo nich odniesie? Może odniesie się do tego co ja napisałem? Odpowiedz Link
muszka61 Re: KURIER RASZYŃSKI 04.04.07, 20:31 Niespodzianka, pojawił się kurier...trochę cieńszy, ale ze zdjęciami sprzed dwóch - trzech dni. Nie rozumiałam decyzji o zaprzestaniu wydawania tego pisma, cieszę się, że to się zmieniło. W artykule o kanalizacji za mało szczegółów dotyczących sposobu w jaki przyszły zakład wod-kan miałby zwracać mieszkańcom te 3800 zł - czy zbankrutuje na starcie - czy rozłoży tę kwotę na maleńkie raty, co z odsetkami itd. A no i jeszcze wkradł się chyba mały błąd w artykule o mistrzu w żeglarstwie - 11 latek - uczeń gimnazjum... Odpowiedz Link
dorota022 Re: KURIER RASZYŃSKI 04.04.07, 21:05 muszka61 napisała: - 11 latek - uczeń gimnazjum... muszka nie słyszałas o dzieciach - geniuszach? Odpowiedz Link
halibutt Re: KURIER RASZYŃSKI 06.04.07, 01:24 Chodzi zapewne o to, że ten chłopak ma 14 lat, nie 11. Ot, zwykła literówka. Odpowiedz Link
janek_raszyn Re: KURIER RASZYŃSKI 09.04.07, 00:08 Albo że 14 letni geniusz (z gimnazjum) ma 11 brata (w podstawówce). Oby tylko TAKIE pomyłki były w Kurierze. czy może ktoś zna KONKRETY odnośnie Wod-Kan? Odpowiedz Link