Dodaj do ulubionych

Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa

06.11.13, 22:13
Dokładnie w tej kolejności... i nie ma zmiłuj się ;)

Zawsze "czułam" dzwięki, dotyk i zapach... dosłownie! zmysly mam tak zintensyfikowane, ze moglabym pracowac na lotnisku w charakterze labrador ktory niucha ;) albo testować perfumy... albo materiały.. albo wyznaczać krytyczne momenty w utworach muzycznych ;)

Od pewnego czasu (nie widze przyczyny... ) jestem chodzącym czujnikiem... boli mnie wykladzina.. bola mnie spodnie... skarpetki... stopy... dlonie... wizyta w sklepie i dzwięk wydobywający się z maszyny do cięcia.. nie daj, że ktoś przekroi aluminiowe coś... opakowanie nożem.. dotyk kierownicy...

Przejebane...
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 07.11.13, 11:40
      Miewam tak, czasem to poprzedza "huśtawkę w górę" lub jest już częścią. Raz miałem tak, że tykający zegarek w kuchni, za ścianą, nie pozwalał mi zasnąć, poszedłem i wyciągnąłem baterie.

U kobiet okresy dużej wrażliwości (szczególnie na zapachy) są statystycznie intensywniejsze przed jajeczkowaniem. Jeszcze innym czynnikiem są skoki hormonów tarczycy, a na te wpływa dużo czynników, nawet zjedzenie ryby morskiej czy zarwanie części nocy może podbić te hormony.
      • toxic_chick Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 07.11.13, 19:47
        > Miewam tak, czasem to poprzedza "huśtawkę w górę" lub jest już częścią.

Możesz rozwinąć?... doprecyzować?...

Raz miałem tak, że tykający zegarek w kuchni, za ścianą, nie pozwalał mi zasnąć, poszedłem i wyciągnąłem baterie.

To dla mnie standard^^ norma... i to owszem przeszkadza, drażni... ale pomyśl, że na dzwięk zegarka (obrazuje) czujesz jakby... pulsowanie w głowie? lekkie trzęsienie? mega dziwne uczucie.. coś w stylu zjedzenie 10 cytryn mimo, że kwaśno i niefajnie?... dyskomfort ktorego nie można się pozbyć? ciarki wręcz....

Dziś Pan w biurze (remont) wpadł na 10 minut żeby coś dokończyć... odlepianie taśmy ze ścian?.. malowanie wałeczkiem niećniedociągnieć?... i wreszcie.. przesuwanie mebli po wykładzinie????? podskoczyłam... dosłownie podskoczyłam z bólu! zatkałam uszy... wyszłam...
        Samo wyobrażenie o tym co czuje pisząc to... powoduje dokładnie takie samo odczucie.. bleeeeeeeeeeeeeeee

>Jeszcze innym czynnikiem są skoki hormonów tarczycy, a na te wpływa dużo czynników, nawet zjedzenie ryby morskiej czy zarwanie części nocy może podbić te hormony.

No dobrze... ale to już trwa jakiś czas... i jest coraz gorzej.. nie mogę zwalić na rybę ;)
        • nvv Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 07.11.13, 21:10
          > Możesz rozwinąć?... doprecyzować?...

Chyba najłatwiej jak podam hasło "depresja dwubiegunowa typu II"
    • rosmam Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 09.11.13, 22:49
      Ja tak mam. Szczególnie na linii dźwięk-dotyk/czucie i dżwięk-kolory. To nie synestezja jako taka, ale mam wrażenie, ze dźwięki czuję, że je widzę w głowie. A jeżeli słucham jakiejś muzyki, która dodatkowo porywa mi emocje (co zdarza się wybitnie często), to każdy atom to odbiera na poziomie czysto fizycznym. Czasami drażni mnie to, taka nadwrażliwość-nie dość, że emocje jak pieprzona odsłonięta, jątrząca sie rana, to jeszcze to.
      • toxic_chick Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 10.11.13, 11:17
        rosmam napisała:

> Ja tak mam. Szczególnie na linii dźwięk-dotyk/czucie i dżwięk-kolory.

U mnie to pierwsze! dzis jest jakby lepiej.. ale dopiero się rozkrecam przy kawie wiec... ;) jedyne czego nie pojmuje to intensyfikacji... nadwrażliwość mam od zawsze... ale tutaj już nie mowa o nadwrażliwości.. tylko MEGA NIEZNOŚNIYM FRANCOWATYM BÓLU który pojawia się przy zetknięciu faktur z dziwiękiem... bawełna ma teksturę dotykową lnu??? podeszwy w butach mimo, że gumowe charatają o podłogę? dzwięk noża, który kroi np. chleb.. zawsze lubiłam go.. teraz jest bleeeeeeeeeeee i takie tam ;)

Rozmawiałaś na ten temat z terapeutą? lekarzem?.. cos mówił? sugerował?... pytam o przyczyne?... dostałam receptę na hydroxyzinum na wszelki wypadek... ale wolę jakoś nie korzystać ^^
    • koballt Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 13.12.13, 10:54
      Ja też mam tę słuchową! Właściwie sobie tego nie uświadamiałem, jakoś nie zauważyłem że to trochę nienormalne - seryjnie strofować ludzi którzy zamiast mówić przemawiają w miejscach publicznych (nie znoszę gdy cudze treści przeszkadzają w myśleniu), albo krzyczeć na całe osiedle "co tu się dzieje, ludzie chcą k... odpocząć po pracy!" z powodu hałasu na zewnątrz...

Ostatnio spędzam w domciu sporo godzin z dźwiękoszczelnymi stoperami w uszach w trakcie dnia (nie mówiąc już o nocy).
      • koballt Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 13.12.13, 11:02
        Zbluzgałem też właściciela psa który na 10 minut zniknął w sklepie z artykułami dla zwierząt, a pies cały czas strasznie głośno szczekał uwiązany na zewnątrz... To też chyba nienormalne z mojej strony...
        • 328i Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 13.12.13, 18:37
          Najwyraźniej masz kłopot z panowaniem nad impulsywnymi zachowaniami - jeśli jesteś BPD to "normalne"; ale wielu ludzi tak ma...

Do tego stres, który się nazbierał, potęguje takie zachowania (niestety też je pogłębia i utrwala, tak jak używki m.in. alkohol - niekoniecznie w stanie nawalenia, po prostu tak działa - plastycznie- na rejony mózgu) + dokłada się do owej nadwrażliwości (na hałas i inne przeszkadzajki).
          • koballt Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 13.12.13, 19:55
            Sensorem jestem - to za świetną a mało znaną w świecie książką dr. Melvyna Kindera (z pamięci piszę ponad 10 lat po przeczytaniu, to poświadcza jakość lektury).
            • koballt Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 13.12.13, 19:56
              lubimyczytac.pl/ksiazka/121142/w-harmonii-z-emocjami-jak-poznac-swoj-temperament-i-dobrze-go-wykorzystac
    • mamtocalyczas Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 25.12.13, 12:55
      mam to z zapachami
      ciągle czuję że coś śmierdzi, różne rzeczy, ja, jedzenie - pytam ludzi czy też to czują, a oni nie wiedzą o co mi chodzi
      nie wiedziałam, że to się jakoś wiąże z bpd
      z tym zegarkiem to moje baterie poleciały do kosza w trakcie pierwszej nocy w nowym mieszkaniu - to był zegarek zamontowany na ścianie w łazience po drugiej stronie mieszkania
      • toxic_chick Re: Nadważliwość słuchowa / dotykowa / zapachowa 25.12.13, 19:23
        Wiąże się z nerwica.. raczej... ale przeważnie każdy ją ma mając shit więc... może powiązane.. może

Mi też często "jebie coś"... ale to nic..

Ja autentycznie projektuje sobie dyskomfort słuchowo-dotykowy ... i go mam... przypominając sobie sytuacje... wywołuje je ;)
        Baterie można wyciągnąć ale nie można np lewitować unikając podłoża, które sprawia ból!!! wyższą szkolę jazdy przechodzę od pewnego czasu.. nie było jakieś dwa tygodnie i od wczoraj bah! znowu... świeta, święta, święta? :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka