insurge
30.03.15, 23:33
Hej
Z tutulu "emocje"nie" klamia "
Czytalem nie dawno o pewnej technice NLP ...
W moim przypadku w trudnych sytuacjach pomaga mi okreslic czy procesy ktore zachodza wewnatrz mnie w danej sytuacji sa zaburzeniem czy sa prawidlowe. Nie pomaga mi to z tym co dzieje sie wewnatrz mnie , ale pomaga w nieuzewnetrznianu tego . Maly krok dla mnie przeciw paleniu mostow , impulsywnym zachowaniom i tp . Moze i Tobie sie jakos przyda.
Chcialbym przekazac tylko tresc techniki .
WZORZEC SCORE
Istota tego wzorca jest model elastycznego i wielostronnego sposobu myslenia SCORE.
Tego rodzaju myslenie pomaga rozwiazac zaistniale problemy i gromadzic potrzebne inf.
Nazywa sie ono mysleniem wieloplaszczyznowym,pozwala rozwazac rozne sprawy z wiecej niz jednej perspektywy naraz ...
Model score opiera sie na koncepcji,ze aby skutecznie podejmowac decyzje,musimy przynajmniej rozumiec symptomy,przyczyny,cele,zasoby,i skutki ktore dotycza danej sytuacji .Wzorzec ten pomaga w okreslaniu danego stanu ,pozadanego stanu , oraz ich laczenia za pomoca odp zasobow.
Krok 1 : ZEBRANIE INF
a) Symptomy
Symptomy sa najlepiej widocznymi aspektami danej sytuacji , ktore sprawiaja ,ze postrzegamy ja jako problem.
b) Przyczyny
Przyczyny stanowia splot czynnikow ktore doprowadzily do zaistnienia danej sytuacji oraz ktore ja podtrzymuja.Prawdopodobnie bedziesz musial je tropic ,stawiac dotyczace ich hipotezy a takze weryfikowac swoje wnioski ( Dla mnie juz jest to pewien rodzaj dezorientacji od tego co dzieje sie wewnatrz wejsciem na inny metapoziom ,mozliwosc spojrzenia na siebie w dysocjaci ) .
c) Cele
Cele wskazuja wyniki , ktorych pozadasz,i priorytety ktorymi sie kierujesz. Moga nimi byc zarowno polozenie kresu neg sytuacji ,jak i uzyskanie nowej ,wysoce wyrafinowanej ekologii i wizji .
d) Zasoby
Zasoby stanowia wszystko to, co Ci towarzyszy w osiaganiu celu . Moga nimi byc m.in. Informacje ,dobra wola,wewnetrzne podswiadome zasoby ,spostrzerzenia ,a takze wszystko inne co wspiera Twoje wysilki (nawet jesli Ty dostrzegasz sam wysilek )
e) Skutki
Skutki to nastepstwa twoich dzialan bez wzgl na to czy osiagnoles dany cel,czy nie . Zaliczyc do nich mozna bezposrednie wyniki Twoich wysilkow...
Dlugie to sory ;)
Ja dzieki temu zauwazylem ,ze czesto nie jest tak ,ze cos jest wk***iajace tylko ja drazliwy /kolczasty ,ze ktos kogo "widze " jest takim jakim go widze tylko teraz a nie zawsze . Kiedy interakcja nabiera tempa,emocji dochodzi do klotni (bez wybuchu) a moje nastawienie jest uwarunkowane jedynie emocjami/uczuciami i kloci sie z logika calej sytuacji wtedy to sprawdzam (chwila przerwy by ochlonac) i przepraszam w huj to kosztuje, ale czesto informacja zwrotna jest brak dewalucji.
Pozdr