Gość: vj IP: *.srv.volvo.com 17.12.09, 11:42 Czy przez to Firefox jeszcze bardziej sie zamuli ? Ech, gdzie jest ta szybkość z wersji starszych od 3.0 ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czwarty.wymiar "Mozilla łata Firefoksa"? Może Fajerfoksa? ;) 17.12.09, 12:20 Jak w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: "Mozilla łata Firefoksa"? Może Fajerfoksa? ;) IP: *.as.kn.pl 17.12.09, 12:41 poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9821 spało się w szkole, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Wszystko ok, to ja się myliłem 17.12.09, 12:54 Tam zaraz spało, w ogóle nie chodziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar To się ciągle zmienia (dygresja) 17.12.09, 13:05 Wg. przedostatniego słownika powinno być "Firefoxa", natomiast zgodnie z najnowszym "Firefoxa". Ale jak zauważył w podanym przez Ciebie tekście Mirosław Bańko: "Nie powiem, żeby mnie ta nowa pisownia cieszyła. Utrudnia ona identyfikację nazwy własnej [...]" Być może za jakiś czas będą podwali, że jednak należy pisać " Fajerfoksa". ;) Tak więc Twój przytyk o spaniu w szkole jest wiesz o kant czego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Errata 17.12.09, 14:08 ...natomiast zgodnie z najnowszym "Firefoksa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 a taki dobry przecież był, prawie jak Piesiewicz.. IP: *.aster.pl 17.12.09, 17:48 moralny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgfd Re: Mozilla łata Firefoksa IP: 94.246.163.* 17.12.09, 12:30 Nie Firefox bardziej muli a strony internetowe. Odpal sobie starego FF i zobacz czy jest szybciej.. nie, jest wolniej. Po prostu strony maja wiecej flashowego gowna itd. Mimo stosowania adblocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cde Re: Mozilla łata Firefoksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.09, 12:38 A najbardziej zamulają wszelkie javascripty. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 12:44 A to ciekawostka. Od lat używam Opery i nie zauważyłem spowolnienia - wręcz przeciwnie. Tak więc raczej szukaj przyczyny w swojej przeglądarce FF, ew. "na łączach", a nie w "konstrukcji" stron. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 17:06 czwarty.wymiar napisał: Tak więc raczej szukaj przyczyny w swojej przeglądarce FF, **************************** Prawdopodobną przyczyną może być mechanizm podpowiedzi dla paska adresu. W starszych wersjach algorytm był o niebo sprawniejszy. Kłopoty może również sprawiać gromadzenie innych danych (Narzędzia-Opcje-Prywatność) i warto skonfigurować oba mechanizmy. Mogę więc śmiało posłużyć się "SOA001". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrgm Re: Mozilla łata Firefoksa IP: *.home.aster.pl 17.12.09, 20:59 Nie masz racji, bo używałem obu przeglądarek i Opera również się zamulała, a w ogóle znaczenie ma też rodzaj systemu op. i komponentów komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alien Firefox to syf IP: 78.133.245.* 17.12.09, 13:22 Tyle błędów wynika pewnie z tego że to amatorski i darmowy projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoj Re: Firefox to syf IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 13:59 Temu Panu juz dziekujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciastkozkremem Re: Firefox to syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 14:34 ale to jest prawda, dotyczy to całego pakietu mozilla. czy Ty zapoznajesz sie z produktem, ktorego uzywasz? Z tą informację nie kryje się również sama Mozilla. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Firefox to syf 17.12.09, 16:18 Hmm mozesz podac linka gdzie Mozilla twierdzi ze jej produkty to syf? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Firefox to syf IP: 94.75.121.* 17.12.09, 17:01 "(...) to amatorski i darmowy projekt." Czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Firefox to syf 17.12.09, 19:35 A Ty czytaj cale zdania a nie ich wyrywki. Postawiona hipoteza brzmiala FF to syf , bo to amatorski i darmowy projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Firefox to syf 17.12.09, 19:37 Spoko. Skoro Alien stawia hipotezę, iż FF to syf, niech przedstawi rzetelne dowody na to. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Firefox to syf 17.12.09, 19:30 A to dziwne, bo komercyjny syf pod nazwą M$ IE, MyIE jakoś zawiera więcej błędów i dziur niż "amatorski i darmowy projekt". Ciekawe jest, że po 10 latach M$ się kapnął, żeby dostosować się do norm i standardów W3C... Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Firefox to syf 17.12.09, 21:19 Ciekawe jest że MS dopiero od niedawna próbuje nadać swojemu IE pozory takiej funkcjonalności jaką od dawna oferują konkurenci Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Firefox to syf 17.12.09, 21:17 Zaprasam do IE - to jest jak wiadomo w pełni profesjonalny projekt, nie jest też darmowy a tworzony w formie gratisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Co to za dziwny format 0GG? IP: 94.75.123.* 17.12.09, 14:49 Zero Gadu-Gadu? Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Co to za dziwny format 0GG? 17.12.09, 16:12 Gość portalu: baburiba napisał(a): > Zero Gadu-Gadu? OGG. Mam nadzieje, ze to jest blad korekty a nie porazajaca niekompetencja autora :) www.mozilla.org/security/known-vulnerabilities/firefox35.html#firefox3.5.6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Mozilla łata Firefoksa IP: *.man.poznan.pl 17.12.09, 14:56 Mam wrażenie że gw z lubością informuję o wszelkich lukach jakie załatano w FF sugerując tym samym (w tym sondą organizowaną co jakiś czas) że nie jest bezpieczna i w ogóle jest do niczego. Do niczego takie "dziennikarstwo" na zamówienie M$ was nie zaprowadzi. Może napiszcie jeszcze pochwalny artykuł na cześć IE. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Mozilla łata Firefoksa IP: 78.8.250.* 17.12.09, 15:02 najlepiej dla IE jest jak w ogóle o nim się nie pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 15:41 I tak Firefox ma mniej dziur niz IE. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 16:20 wedry napisał: > I tak Firefox ma mniej dziur niz IE. buhahahahahaha dowcip tygodnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond produkt finalny 17.12.09, 16:50 chciałem spytać o tę jakże ciekawą nazwę przy szumnym udostępnieniu wersji 3.5 co oznacza hasło "produkt finalny" zwłaszcza ze ma byc 3.6? Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: produkt finalny 17.12.09, 17:11 To samo co w kazdym innym produkcie, oprogramowanie jest rozwijane ewolucyjnie dodajac nowe wersje i rozszerzajac mozliwosci. Windows 7 jest 'produktem finalnym' co nie przeszkadza zaczac pracy nad Windows 8. Fx 3.5 jest 'finalny' a wersje 3.5.1, 3.5.2 itd zawieraja poprawki. Wersja 3.6 bedzie miec nowa funkcjonalnosc i nowa wersje silnika wyswietlajacego strony www. Mozilla wydaje nowe wersje codziennie (minefield) wiec mozesz kazdego dnia sledzic to co nowe w przegladarce - sa to jednak wersje typowo testowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 19:33 Przynajmniej szybciej są łatane niż produkty M$ - problem polega na tym, iż IE jest oparte na zamkniętym kodzie - analiz i ew. napraw mogą dokonać tylko pracownicy M$. W przypadku OpenSource, analiza ew. błędów trwa o wiele szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 21:22 > Przynajmniej szybciej są łatane niż produkty M$ - problem polega na tym, iż IE > jest oparte na zamkniętym kodzie - analiz i ew. napraw mogą dokonać tylko > pracownicy M$. > W przypadku OpenSource, analiza ew. błędów trwa o wiele szybciej... Ma to też swoje minusy. W FF łatwiej dzięki temu znaleźć dziury. Umożliwia to co prawda szybsze ich załatanie ale też daje więcej szans ludziom którzy te dziury chcieliby wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerio FF ma mniej dziur niż IE? Mylisz się.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.09, 18:44 Policz sobie to się zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: FF ma mniej dziur niż IE? Mylisz się.... 17.12.09, 18:50 Gość portalu: kerio napisał(a): > Policz sobie to się zdziwisz. Policz co? Ilosc latek? Ilosc informacji o bledach? Szybkosc z jaka bledy sa poprawiane. Produkt a ma 4 bledy w ciagu miesiaca, wypuszczone zostaly 4 poprawki. Produkt b ma 4 bledy w ciagu miesiaca. Zostala wypuszczona 1 lata adresujaca 4 bledy (po miesiacu, we wtorek:). Produkt c jest calkowicie zamkniety. Wiadomo o 1 bledzie, o 5 innych producent nie poinformowal, wypuscil late w ktorej tak na prawde nie wiadomo co zostalo poprawione. Ktory produkt jest najbezpieczniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: FF ma mniej dziur niż IE? Mylisz się.... 17.12.09, 19:36 Dokładnie. Więc nie mówcie, że IE jest lepsze od FF, Opery czy innych alternatywnych przeglądarek, bo to bzdura... Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 17:36 U pani/pana redaktora źle działa słownik. Troszkę błędów i zjedzonych liter :-| Może warto by też zaktualizować? Słownik lub redaktora/redaktorkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Jabłoński Mozilla łata Firefoksa IP: 188.33.148.* 17.12.09, 20:55 Ok, Firefox ma luki i Mozilla je łata. Tylko co ma z tego wynikać dla przeciętnego użytkownika? Przyznaję się, że nie rozumiem. Wiem natomiast, że Firefox (z kilkoma wtyczkami: 1. Skutecznie blokuje reklamy; 2. Obsługuje gesty myszy; 3. Wspiera Google Gears 4. Przełącza karty w kolejności użycia. Tych czterech kluczowych rzeczy naraz nie potrafi zrobić żadna inna przeglądarka. Pozdrawiam Forum MJ Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 21:34 > Tych czterech kluczowych rzeczy naraz nie potrafi zrobić żadna inna przeglądarka Ty tak serio? > 1. Skutecznie blokuje reklamy; Opera nie ma z tym problemów - poużywaj zobaczysz, Maxthorn też ma takie opcje ( choć nie wiem jak tam to działa) Chrome ma na dniach coś takiego umożliwić. > 2. Obsługuje gesty myszy; Opera to miała zanim panowie w FF o tym myśleli. Inna sprawa że z tego nie korzystam. Nie widzę potrzeby. > 3. Wspiera Google Gears za wikipedią: "Obecnie Gears dostępne jest dla użytkowników Google Chrome, Firefoksa, Internet Explorera, Opery i Safari." Opera daje taką możliwość od wersji 9.5 > 4. Przełącza karty w kolejności użycia. szczerze nie wiem co to oznacza ale wg. help.opera.com/Windows/10.00/pl/tabs.html jest to domyślny sposób przęłącznia kart w operze. dodałbym jeszcze 5. SpeedDial - który to jest świetnym rozwiązaniem i podobnie jak gesty myszy było to w Operze jeszcze na długo przed plagiatem w FF. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 23:15 Ale Google nie wspiera Gears. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 23:44 To jest info z wiki. Co do chrome uznałem za oczywiste że produkt google będzie kompatybilny z produktem google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Re: Mozilla łata Firefoksa IP: 89.108.214.* 17.12.09, 23:59 Całkiem serio, a Opery używałem kilka lat, tak więc wiem, co mówię. > > 1. Skutecznie blokuje reklamy; > Opera nie ma z tym problemów - poużywaj zobaczysz, > Maxthorn też ma takie opcje ( choć nie wiem jak tam to działa) > Chrome ma na dniach coś takiego umożliwić. W Operze zanim zablokujesz reklamę, musisz ją najpierw obejrzeć. Chrome 4 beta już teraz ma wtyczki blokujące flasha i reklamy. Z tym, że póki co działa to tak sobie - wiem, bo sprawdziłem. > > 2. Obsługuje gesty myszy; > Opera to miała zanim panowie w FF o tym myśleli. > Inna sprawa że z tego nie korzystam. Nie widzę potrzeby. Ja widzę. Nie obchodzi mnie, kto miał to jako pierwszy. > > 3. Wspiera Google Gears > za wikipedią: > "Obecnie Gears dostępne jest dla użytkowników Google Chrome, Firefoksa, Interne > t Explorera, Opery i Safari." > Opera daje taką możliwość od wersji 9.5 Tak, tylko chodzi o Operę Mobile 9.5. Desktopowa wersja tego nie ma i nie wiadomo kiedy będzie miała. Sprawdź zanim bezmyślnei wkleisz coś z wikipedii. > > 4. Przełącza karty w kolejności użycia. > szczerze nie wiem co to oznacza ale wg. help.opera.com/Windows/10.00/pl/tabs.html jest to domyślny sposób przęłącznia kart w operze. To prawda. Zwróć jednak uwagę, że pisałem "tych czterech rzeczy NARAZ..." Pozdro MJ Odpowiedz Link Zgłoś
lemari Re: Mozilla łata Firefoksa 18.12.09, 00:07 Gość portalu: MJ napisał(a): > Całkiem serio, a Opery używałem kilka lat, tak więc wiem, co mówię. > W Operze zanim zablokujesz reklamę, musisz ją najpierw obejrzeć. jaja sobie robisz ? wpisz w google: urlfilter.ini słyszałeś o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Re: Mozilla łata Firefoksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.09, 08:21 Chociaż Opera nie posiada widocznej opcji blokowania banerów reklamowych, możliwe jest blokowanie serwerów, z których te banery są pobierane, przy użyciu pliku urlfilter.ini. Poniżej podany jest sposób jak to zrobić. * Utwórz pusty plik tekstowy o nazwie urlfilter.ini i przenieś go do katalogu swojego profilu (Pomoc » O Operze » ścieżka » Katalog Opery). * Edytuj ten plik i dodaj następujący tekst: ; urlfilter.ini ; This file is part of the Opera browser. [prefs] prioritize excludelist=1 [include] * [exclude] ad.* ads.* adserv* imgserv.ad* *.ads.* */ads/* *banner* *Banner* count* par.ad.* *linkexchange* *.doubleclick.net/* *.fastclick.net/* *.burstnet.com/* *.hitbox.net/* *.ivwbox.de/* *.tradedoubler.* view.atdmt.com/* pop.mircx.com/*; *reklama* *adocean* webpark.pl/popup/* img.allegro.pl/* dot.wp.pl/* * Edytuj swój plik opera6.ini i dodaj do sekcji [Adv User Prefs] następujący tekst (zmień ścieżkę tak, aby wskazywała twój plik filter.ini): URL Filter File=\ścieżka\do\pliku\urlfilter.ini Będziesz musiał edytować plik urlfilter.ini i dodawać adresy serwerów reklamowych, które napotkasz. Możesz używać znaku „*” (gwiazdka), aby zastąpić jakikolwiek ciąg znaków, oraz „?” (znak zapytania), aby zastąpić pojedynczy znak. Aby ułatwić dodawanie nowych adresów do swojego pliku urlfilter.ini, możesz edytować menu prawego przycisku myszy, dodając do niego polecenie skopiowania adresu banera i otwarcia pliku urlfilter.ini w edytorze tekstu. Aby to zrobić, edytuj dział [Image Popup Menu] (przeczytaj więcej w EditingINIFiles na temat edytowania menu) i dodaj następujący fragment (zmień ścieżki, aby pasowały do Twojego systemu): Item, "Dodaj do listy blokowanych" = Copy image address & Execute program,"C:\WINNT\notepad.exe","C:\ścieżka\do\t ŁOŁ, rewelacja. I pracuj w przerwach między edytowaniem pliki urlcośtam, jeśli w ogole starczy Ci czasu Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 18.12.09, 11:00 > Chociaż Opera nie posiada widocznej opcji blokowania banerów reklamowych, ke?? nie posiada widocznej czyli na żadnej stronie nie muszę oglądać bonusowo ikonki "adblock" nad wszystkim co da sie zblokować. Ale już umieszczenie tej opcji w menu prawego przycisku myszy powoduje że jest ona niewidoczna. hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 18.12.09, 10:56 > > > 3. Wspiera Google Gears > > za wikipedią: > > "Obecnie Gears dostępne jest dla użytkowników Google Chrome, Firefoksa, I > nterne > > t Explorera, Opery i Safari." > > Opera daje taką możliwość od wersji 9.5 > > Tak, tylko chodzi o Operę Mobile 9.5. Desktopowa wersja tego nie ma i nie > wiadomo kiedy będzie miała. Sprawdź zanim bezmyślnei wkleisz coś z wikipedii. Dobra nie sprawdziłem dokładnie, tylko powiedz mi kto korzysta z google gears? Samo google sie z tego wycofuje. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 21:35 I to wszystko bez zabawy z wtyczkami... Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 21:46 Firefoks i Chrome/Webkit sa otwartymi, darmowymi produktami ktore mozna dowolnie rozszerzac. Opera jest produktem jednej malej firmy, jest produktem zamknietym o ktorego kiedunku rozwoju decyduje kilka osob z tej firmy. I ten argument mi juz wystarczy. Moze jak udzial w rynku Opery spadnie do ponizej 0.1% to wtedy firma sie obudzi i otworzy kod przegladarki. Problem, ze wtedy pewnie bedzie juz za pozno. Podczas gdy Chrome i Firefoks dzialaja swietnie pod linuksem, to Opera (szczegolnie pod gnome/gtk) to jakies zupelne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eL Re: Mozilla łata Firefoksa IP: *.centertel.pl 17.12.09, 22:09 kell99 napisał: > Podczas gdy Chrome i Firefoks dzialaja swietnie pod linuksem, to Opera > (szczegolnie pod gnome/gtk) to jakies zupelne nieporozumienie. gnome/gtk :) , a kto tego używa, dwie osoby na tym forum ;) to jest jakaś nisza. Liczy się tylko winda i kropka. Jak w samochodzie, przekręcam kluczyk i jadę, + oczywiście Opera :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 22:11 Co do chroma nie wiem ale z Operą na lina sie zgadzam. O ile z funkcjonalnością nie jest źle to cały czas mam wrażenie że to biedna siostra windowsowskiej wersji. Zwróć uwagę że pomimo zamkniętego kodu Opera to z opery podbierają rozwiązania, nie odwrotnie. A można by pomyśleć że więcej programistów = więcej pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Mozilla łata Firefoksa 17.12.09, 22:13 Korzystam z Opery tylko i wyłącznie dla NK, wszystko jest widoczne (akcept zaproszeń, odrzucanie ich itp.). Od pewnego dłuższego czasu w FF, opcje te są niewidoczne... Na starszych wersjach FF nie było z tym kłopotu i nadal nie wiem czego to wina... Odpowiedz Link Zgłoś