04.02.12, 21:19
Czy ktoś może wchodził na Mytikas? Mam ochotę sobie na 3-4 dni tam wyskoczyć, najchętniej w drugiej połowie kwietnia. Tylko czy wtedy w szczytowych partiach jest jeszcze śnieg? Na stronie parku narodowego piszą, że może być do maja, ale jak jest w rzeczywistości?
Tomek
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Olimp 04.02.12, 22:30
      Cześć, na Mytikas jako taki nie wchodziłam, ale jeździłam autkiem po terenach tamtejszych na przełomie kwietnia/maja AD 2003 i śnieg leżał, a jakże.
      Mieliśmy wtedy zamiar zejść do wąwozu Vikos (Zagorohoria) ale nam mówiono, że to zła pora albowiem wtedy śniegi schodzą z gór i może być niebezpiecznie. Oczywiście mnie to wystarczyło i do dziś Vikos mam nie zdeptany - tylko z góry popatrzyłamsad
      • sebask1 Re: Olimp 04.02.12, 23:20
        Pamiętam, że klika lat temu w górnych partiach masywu Olimpu śnieg leżał w pierwszej połowie czerwca. Wszystko zależy od wybryków natury w danym roku ...
        • krainaksiazek.pl Re: Olimp 05.02.12, 10:46
          sebask1 napisał:

> Pamiętam, że klika lat temu w górnych partiach masywu Olimpu śnieg leżał w pier
          > wszej połowie czerwca. Wszystko zależy od wybryków natury w danym roku ...
          >

Dzięki.
          To niedobrze. To chyba sobie to przełożę na po wakacjach, bo po śniegu to ja nie lubię w górach chodzić.
          T.
          • tomaszkozlowski1 Re: Olimp 05.02.12, 17:08
            Na Olimp nie wchodziłem ale połaziłem trochę po ścieżkach niżej położonych, w rejonie ładnego miasteczka Litochoro (dość dawno już temu, to był zdaje się 1998 r...., jak ten czas leci..). Był to mniej więcej koniec czerwca. Na dole było już mocno gorąco ale wyżej naprawdę znośnie. Wtedy widziałem ludzi, którzy szli na Olimp. Dookoła łąki były zielone, całe w kwiatach. Może to byłby dobry okres na zdobywanie szczytu? Podobno nie jest zbyt trudny, no ale dobre warunki to podstawa.
            • krainaksiazek.pl Re: Olimp 05.02.12, 21:15
              tomaszkozlowski1 napisał:

> Na Olimp nie wchodziłem ale połaziłem trochę po ścieżkach niżej położonych, w r
              > ejonie ładnego miasteczka Litochoro (dość dawno już temu, to był zdaje się 1998
              > r...., jak ten czas leci..). Był to mniej więcej koniec czerwca. Na dole było
              > już mocno gorąco ale wyżej naprawdę znośnie. Wtedy widziałem ludzi, którzy szl
              > i na Olimp. Dookoła łąki były zielone, całe w kwiatach. Może to byłby dobry okr
              > es na zdobywanie szczytu? Podobno nie jest zbyt trudny, no ale dobre warunki to
              > podstawa.

W czerwcu to już właśnie nie dam rady. A skoro w kwietniu tam może być śnieg, to sobie przełożę na koniec września. Wtedy jeszcze śniegu nie będzie na pewno smile
              T.
              • krainaksiazek.pl Re: Olimp 04.03.12, 09:55
                krainaksiazek.pl napisał:

> tomaszkozlowski1 napisał:
                > > i na Olimp. Dookoła łąki były zielone, całe w kwiatach. Może to byłby dob
                > ry okr
                > > es na zdobywanie szczytu? Podobno nie jest zbyt trudny, no ale dobre waru
                > nki to
                > > podstawa.
                >
                > W czerwcu to już właśnie nie dam rady. A skoro w kwietniu tam może być śnieg, t
                > o sobie przełożę na koniec września. Wtedy jeszcze śniegu nie będzie na pewno :
                > )
                > T.

To było jednak silniejsze ode mnie smile
                Jadę na Olimp z córką w drugiej połowie maja, z Katowic przez Bergamo do Salonik.
                Przy okazji jeszcze gdzieś tam pojeździmy.
                Mam nadzieję, że Zeus będzie łaskawy i śniegu nie będzie.
                Tomek
                --
                Nasze podróże
                • bachula_gr Re: Olimp 04.03.12, 16:40
                  Powodzenia, w tym sezonie w Grecji zlwlaszcza polnocnej spadla rekordowa ilosc sniegu wink
                  Wlasnie wrocilam z dziecmi z nart- piekne greckie marcowe slonce i maaaaaaaaaaaasa sniegu (kilkaset km na zachod od Olimpu).
                  • krainaksiazek.pl Re: Olimp 06.03.12, 20:06
                    bachula_gr napisała:

> Powodzenia, w tym sezonie w Grecji zlwlaszcza polnocnej spadla rekordowa ilosc
                    > sniegu wink
                    > Wlasnie wrocilam z dziecmi z nart- piekne greckie marcowe slonce i maaaaaaaaaaa
                    > asa sniegu (kilkaset km na zachod od Olimpu).

Damy radę, najwyżej raki weźmiemy. Oczywiście wygodniej by było bez, ale co tam.
                    A w skrajnym przypadku zamiast na Mytikas wejdziemy na któryś ze szczytów obok, ponoć łatwiej w warunkach śniegowych.
                    Tomek
                    --
                    Nasze podróże
                    • bachula_gr Re: Olimp 07.03.12, 07:37
                      krainaksiazek.pl napisał:
                      > Damy radę, najwyżej raki weźmiemy. Oczywiście wygodniej by było bez, ale co tam.
                      A w skrajnym przypadku zamiast na Mytikas wejdziemy na któryś ze szczytów obok, ponoć łatwiej w warunkach śniegowych.
                      Tomek

Jasne!
                      W mega skrajnym przypadku zapraszam do nas (Metsovo), w nizsze gorki albo na narty/sanki wink
                      • krainaksiazek.pl Re: Olimp 07.03.12, 15:48
                        bachula_gr napisała:

> krainaksiazek.pl napisał:
                        > > Damy radę, najwyżej raki weźmiemy. Oczywiście wygodniej by było bez, ale
                        > co tam.
                        > A w skrajnym przypadku zamiast na Mytikas wejdziemy na któryś ze szczytów obok,
                        > ponoć łatwiej w warunkach śniegowych.
                        > Tomek
                        >
                        > Jasne!
                        > W mega skrajnym przypadku zapraszam do nas (Metsovo), w nizsze gorki albo na na
                        > rty/sanki wink

Tymi sankami w maju to nie strasz smile
                        Ale może jakoś zahaczymy. W końcu Olimp to chyba jeden dzień, a mamy 3.
                        Się będziemy umawiać bliżej wyjazdu.
                        Tomek
                        --
                        Nasze podróże
                        • sebask1 Re: Olimp 19.03.12, 20:57
                          Na masywie Olimpu wielka czapa śniegu, podobnie - choć oczywiście mniej - na innych większych nadmorskich górkach po wschodniej stronie aż po Eubeę.
                          Nie ma szans, żeby się stopiło do maja - szykuj sprzęt zimowy smile
                          • tomekza Re: Olimp 19.03.12, 21:22
                            sebask1 napisał:

> Na masywie Olimpu wielka czapa śniegu, podobnie - choć oczywiście mniej - na in
                            > nych większych nadmorskich górkach po wschodniej stronie aż po Eubeę.
                            > Nie ma szans, żeby się stopiło do maja - szykuj sprzęt zimowy smile

Ech, to globalne ocieplenie...
                            Pewnie się na tyle stopi, żeby na Skale wejść bez problemów, a potem się zobaczy.
                            A ze sprzętem zimowym jest kłopot, bo lecimy tylko z podręcznym, a tam raków nie da się... Chyba, że wyślę do hotelu, albo może tam jest gdzieś jakaś wypożyczalnia. Jakby ktoś słyszał, to poproszę o info smile
                            Pozdr
                            Tomek (zmieniłem nicka ze "służbowego" na prywatny)
                            --
                            Nasze podróże
                          • bachula_gr Re: Olimp 24.03.12, 21:29
                            sebask1 napisał:
                            > Nie ma szans, żeby się stopiło do maja - szykuj sprzęt zimowy smile

Dobrze gada Sebastian.
                            Dzis na "lewo" od Olimpu, na skromnych 2115m npm hmmmm....grecka wiosna w pelni wink))
                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/RURy5xYbtJDiDkfTmB.jpg
                            • tomekza Re: Olimp 25.03.12, 21:07
                              bachula_gr napisała:

> sebask1 napisał:
                              > > Nie ma szans, żeby się stopiło do maja - szykuj sprzęt zimowy smile
                              >
                              > Dobrze gada Sebastian.
                              > Dzis na "lewo" od Olimpu, na skromnych 2115m npm hmmmm....grecka wiosna w pelni
                              > wink))

Stara góralska zasada - jak śniegu jest dużo, to szybko spłynie. W Karkonoszach się sprawdza smile
                              T.
                              --
                              Nasze podróże
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka